Reklama

Reklama

Přátelé

(seriál)
Promo
USA, (1994–2004), 86 h 32 min (Minutáž: 22 min)

Hrají:

Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry, David Schwimmer, James Michael Tyler, Elliott Gould, Christina Pickles (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(236)

Ponořte se do srdcí a myslí šestice přátel žijících v New Yorku, zkoumajících úzkosti a absurdity skutečné dospělosti. Tento sofistikovaný kultovní seriál nabízí veselý pohled na randění a práci ve velkoměstě. Jak si Rachel, Monica, Phoebe, Joey, Chandler a Ross dobře uvědomují, hledání štěstí často zdánlivě přináší mnohem více otázek než odpovědí. Zatímco se snaží dosáhnout vlastního naplnění, starají se jeden o druhého v této vzrušující době, kdy je možné úplně všechno – dokud máte přátele. (HBO Europe)

(více)

Zajímavosti (2 037)

  • Váha Matthewa Perryho (Chandler) během natáčení seriálu kolísala od 58 do 102 kilogramů podle toho, jestli byl zrovna na prášcích nebo jen na alkoholu. (raininface)
  • Dle slov Matthewa Perryho (Chandler) byla Jennifer Aniston (Rachel) jednou z mála hereček v Hollywoodu, do které se již při seriálu zakoukal a se kterou se mu nikdy nepodařilo pomilovat. (Jaroslaf)
  • Přátelé v číslech: 5 192 minut, 236 epizod, 10 let vysílání, 6 hlavních postav, 25 povolání, 9 svateb, 138 expartnerů, 7 dětí, 5 měst, 4 byty. (tyna97)
  • Šestice hlavních postav vypila dohromady celkem 1 154 šálků kávy v průběhu deseti sezón (236 epizod). (ČSFD)
  • Castingu na roli Joeyho (Matt LeBlanc) se zúčastnil i Vince Vaughn. Castingová režisérka prohlásila, že byl sice "hezký a vysoký" a "dobrý herec", ale do role se nehodil tak jako Matt LeBlanc. (alca_falcon)
  • Ross Geller (David Schwimmer) nosí v prvních čtyřech sériích hodinky Tag Heuer Formula 1. (Liqid)
  • Portál USA Today v roce 2015 informoval o tom, že prodeje vysílacích práv k seriálu studiu Warner Bros. každoročně vynesou zhruba 1 miliardu amerických dolarů. Každý z šestice hlavních herců pak dostává 2% z těchto tržeb, tedy přibližně 20 milionů amerických dolarů ročně. (Geralt z Rivie)
  • V době vysílání 1. série si každý z šestice hlavních herců přišel na 22 500 amerických dolarů za díl. Ve 2. řadě někteří z herců klesli na 20 000 a jiní se zase vyšplhali na 40 000. Před 3. sérií si všichni herci na popud Davida Schwimmera (Ross) řekli o zvýšení platu na stejnou částku. Během vyjednávání se studiem se veřejně mluvilo o stávce Přátel a mezi fanoušky proběhla anketa, koho z šestice by postrádali nejméně (hovořilo se o možnosti, že někdo seriál opustí). Fanoušci hlasovali pro Joeyho (Matt LeBlanc). Žádný z herců ale seriál neopustil. 3. řada všem hercům vynesla 75 000, 4. řada 85 000, 5. řada 100 000, 6. řada 125 000, 7. a 8. řada 750 000, 9. a 10. řada 1 milion amerických dolarů za díl. Po sečtení si každý z nich ze deset sérií vydělal 88,82 milionů amerických dolarů. (Geralt z Rivie)
  • Po uzavření smlouvy na natočení 9. série a zvýšení honorářů hlavních herců na 1 milion amerických dolarů za epizodu tvůrci seriálu Bright, Kauffman a Crane prohlásili, že se bude jednat o poslední sérii, která se důstojně rozloučí s hlavními postavami: „Využijeme všech 24 epizod poslední série, abychom uzavřeli všechny dějové linky a vyslali naše postavy do světa.“ Stanice NBC si ale nakonec vyžádala ještě 10. sérii. (cheyene)
  • Matt LeBlanc (Joey) měl od počátku obavy o budoucnost své postavy. Bál se, že když zůstane jen sukničkářem a "machem", nebude pro něj brzy co psát. Šel tedy za hlavními tvůrci Martou Kauffman a Davidem Cranem s návrhem, aby Joey nevyjížděl po hlavních ženských postavách, Rachel (Jennifer Aniston), Monice (Courteney Cox) a Phoebe (Lisa Kudrow), a choval se k nim spíš jako k sestrám. Scenáristé nápad přijali. (cheyene)
  • Známé záběry, v nichž herci tančí během úvodní znělky ve fontáně, se měly původně natáčet na střeše domu, ale kvůli počasí se nakonec natáčela ve Warner Bros Studio v Los Angeles v 5 hodin ráno. Voda ve fontáně byla částečně ohřátá, ale přesto v ní byla mokrým hercům po nějaké době zima. Dobrou náladu jako postavy ve znělce ale nikdo z nich rozhodně neměl. Neradostnou atmosféru uvolnil Matthew Perry (Chandler) hláškou: „Už si ani nepamatuju na doby, kdy jsem nebyl ve fontáně.“ (cheyene)
  • Parčík, v němž se nachází slavná fontána z úvodní znělky, patří k ranči Warner Bros. v Burbanku. Na pozadí parku je vidět fasáda předměstského domu, v němž se natáčel sitcom Bewitched (od r. 1964). (cheyene)
  • Taneční kreace ve fontáně během úvodní znělky byly nacvičené, zatímco záběry, kde po sobě rozesmátí herci cákají vodu, byly improvizací a výsledkem blbnutí, kterým se herci udržovali během nočního natáčení vzhůru. (cheyene)
  • Jennifer Aniston (Rachel) šla původně na casting na roli Moniky (Courteney Cox). Jakmile ale ve scénáři uviděla postavu Rachel, tak projevila zájem o tuto roli. Věděla, že ji dokáže zahrát nejlépe, protože Rachel byla vše, co ona nikdy nebyla, a dobře takové dívky znala z Manhattanu. (cheyene)
  • Marta Kauffman a David Crane se na konkurzu na roli Joeyho přikláněli spíše k Hanku Azariovi. Ve prospěch Matta LeBlanca se zasadila castingová režisérka studia Warner Bros. Barbara Miller, která řekla: „Tohle je herec, který se bude zlepšovat s každou epizodou. On to zvládne.“ (cheyene)
  • Hlavním kandidátem na roli Chandlera byl vedle Matthewa Perryho také Craig Bierko, kterému Perry přátelsky radil, jak postavu hrát. Bierko nakonec roli odmítl, protože si byl vědom toho, že hraje pouze Matthewa Perryho. (cheyene)
  • Matthew Perry o roli Chandlera velice stál, protože mu byla charakterově blízká a viděl se v ní. Během konkurzu působil v seriálu Second Chance (od r. 1987), což nebylo pro tvůrce Přátel ideální. Roli ale nakonec získal. (cheyene)
  • Udělat z machistického italsko-amerického mladíka a šovinistického sukničkáře Joeyho trochu tupce byl nápad jeho představitele Matta LeBlanca, který s tímto pojetím zabodoval i na castingu. (cheyene)

Související novinky

Zemřel herec Matthew Perry

Zemřel herec Matthew Perry

29.10.2023

Americký server TMZ přišel v noci s mimořádně tragickou zprávou – americký herec Matthew Perry byl nalezen ve svém domě mrtvý. 54letá hvězda Přátel, Studia 60 nebo Můj soused zabiják se zřejmě… (více)

Tvůrkyně Přátel se za sitcom stydí

Tvůrkyně Přátel se za sitcom stydí

03.07.2022

Přátelé bezesporu patří mezi nejoblíbenější seriály, co kdy vznikly, to ale neznamená, že jsou imunní vůči kritice. Sitcom z 90. let si lidé dobírají z mnoha důvodů, snad nejčastěji ovšem kvůli téměř… (více)

Netflix přichází o předplatitele

Netflix přichází o předplatitele

20.04.2022

Poprvé za poslední dekádu přichází streamovací gigant Netflix o své předplatitele. Důvodem je i nástup Disney+. Netflix ztrátu platících zákazníků přiznal ve své čtvrtletní zprávě, místo aby přidal 2… (více)

Reklama

Reklama