Reklama

Reklama

13. komnata

(seriál)
  • angličtina The 13th Chamber
všechny plakáty
TV spot
Česko, (2006–2024), 265 h 23 min (Minutáž: 25–35 min)

Tvůrci:

Martin Komárek

Režie:

Yvonne Vavrová, Petr Slavík, Simona Oktábcová, Zuzana Burešová, Zdeněk Tyc, Václav Žmolík (více)

Scénář:

Jan Mudra, Milan Fridrich, Jindra Horská, Jana Ciglerová, Tereza Brdečková (více)

Hrají:

Zuzana Burešová, Jana Klusáková, Petr Šmolka, Miroslav Kalousek, Vladimír Mlynář, Jiří Blažek, Patricie Strouhalová, Jan Železný, Jeroným Klimeš, Ivo Pavlík, Robert Reichel, Přemysl Rabas (více)
(další profese)

Série(20) / Epizody(609)

Obsahy(1)

Pořad veřejnoprávní České televize vysílaný od 3. ledna 2006 se věnuje složitým životním obdobím známých českých osobností. (Wikipedia)

Recenze uživatele topi80 k tomuto seriálu (5)

13. komnata Radka Gipsyho Bangy (2008) (S03E36) odpad!

Já tyhle uřvané ukřivděné týpky, co si myslí, že jim svět něco dluží, prostě nemám rád. A když o tom ještě točí pořady... ()

13. komnata Karla Schwarzenberga (2013) (S08E24) odpad!

Kdyby člověk nevěděl, jak to s těmi Schwarzenbergy ve 20. století opravdu bylo, tak by i slzu uronil. Život plný protičeských aktivit, obcházení zákonů za vydatné pomoci pravdoláskařské polistopadové garnitury (na Schwarzenbergy se ani Benešovo dekrety jaksi nevztahují), svinstva v polistopadové politice a celý život jen přiživování se na kultu nadlidí, který šlechtické rody po staletí udržovaly. Z tohoto člověka je mi špatně a z tohoto propagandistického dokumentu ještě více. ()

13. komnata Aleše Brichty (2014) (S10E06) 

Snad si to nepletu s jiným dokumentem, ale myslím, že ne. Zaujme řeč Vlasty Henycha o tom, že Aleš je takový srdcař, že do něčeho prostě vlétne po hlavě (vydávání časopisu), zatímco všichni okolo, i ti, co nedosahují jeho intelektu, mu předem říkají, že je to blbost. Každopádně jde o zajímavou sondu do života někoho, kdo se stal ztělesněním rozmachu československého metalu, má za sebou úctyhodné kariéry v metalové kapele i na sólové dráze a natočil tolik desek, že by mohl udělat několik plnohodnotných koncertů, každý s jiným repertoárem a pořád by lidé mohli remcat, že něco důležitého neslyšeli. Dokument ukazuje, že ani s takto úspěšným týpkem se život nijak nesral a nesere se s ním dodnes (viz současné Alešovy zdravotní problémy). ()

13. komnata Lídy Rakušanové (2015) (S11E08) odpad!

Propagátorka zvráceného pohledu na 2. světovou válku (chudáci Němci, všichni na ně byli zlí a všichni bychom se jim měli do skonání věků omlouvat) mě svou 13. komnatou nedojme. ()

13. komnata Ladislava Křížka (2015) (S11E13) 

Jak říkají spoludiskutující, toto nepatří do 13. komnaty, ale jako příběh je to zajímavé. Láďa Křížek je osobnost, který při své cestě za slávou získal mnoho sympatií i antipatií. Ale v době vrcholící popularity heavy metalu rozhodně hvězdou byl. Ale konec té euforické doby, kdy v první dvacítce nejprodávanějších kapel bylo 20 metalových, přišel, jako když utne, a Láďův popis konce tohoto období je velmi trefný. Zajímavé bylo i jeho povídání o rodinném zázemí, jak chtěl být jiný než jeho otec, jak se mu to (ne)dařilo. O bláznivém obratu k víře si můžeme myslet cokoli, ale dokument byl každopádně zajímavý. Hodnotím ho spíše jako "Neobyčejné životy" nežli "13. komnatu". ()

Reklama

Reklama