Reklama

Reklama

Star Trek: Hluboký vesmír devět

(seriál)
  • Česko Star Trek: Stanice Deep Space Nine (více)
USA, (1993–1999)

Hrají:

Avery Brooks, René Auberjonois, Alexander Siddig, Colm Meaney, Armin Shimerman, Nana Visitor, Terry Farrell, Cirroc Lofton, Michael Dorn, Nicole de Boer (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(173)

Star Trek: Hluboký vesmír devět, čtvrtý seriál z legendárního startrekovského univerza Gena Roddenberryho, je zasazen do poloviny 24. století, odkud přináší dobrodružství týmu důstojníků Spojené federace planet, jimž byla svěřena hvězdná stanice, vytvářející obranný val v blízkosti první stabilní červí díry vedoucí do tajemného kvadrantu Gama. Úkolem posádky Hlubokého vesmíru devět není nic menšího než chránit a zkoumat vesmír a vydávat se na místa, která ještě nikdo z Federace nikdy nenavštívil... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (162)

Gemini 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bráno v porovnání s tím na co jsme si zvykli v TNG, je DS9 zklamání (a proto se Voyager šmahem vrátil k osvědčené šabloně;)). Ale jde jen o to, že jde jinou cestou - jaksi víc do diplomacie a kulturních zvláštností jednotlivých ras Federace a jejích sousedů. Studie je to velice zajímavá, ale většina epizod je docela, jak to jen říct...asi nudná. Až ve smrtelné křeči se déesdevítka zmohla na něco kvalitativně hodného legendy Star Treku. Nicméně Goldsmithovo hudební téma je geniální (samozřejmě už od úvodního filmu;))...jeho tempo přesně vystihuje dikci seriálu, ale především je neskutečně nádherné, tak jak to uměl jen on. A proto - alespoň pro ty co u DS-9 vytrvali do konce, což jim tedy naše televizní stanice neusnadnily:P, určitě pochopitelných 80%. ()

KM Phoenix 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nebýt sérií kde probíhá válka s Dominionem, tak by hodnocení bylo ještě slabší. Stejně tak bych hodnocení snížil ještě víc nebýt Ferengiů, kteří tady hrají zajímavou vedlejší (a zábavnou roli). Příšerná je postava Jakea, stejně jako samotného kapitána Siska (tedy aspoň v těch prvních sérií). Naopak potěší postava Gul Dukata, který je poměrně mnohovrstvý a zajímavý záporák. Celkově o hodně slabší než třeba Babylon 5 (i když ten má také své nedostatky). (5.10.2013) No tak po opětovném zhlédnutí musím podotknout, že jsem byl předtím hodně shovívavý. Gul Dukat byl skvělá postava, kterou ke konci totálně zničili. Ferengie také na konci úplně odstřelili a válka s Dominionem by byla zajímavá, kdyby se jí aspoň trochu víc věnovali. Celkově to bylo dost zoufalé i když se našlo i pár dílů, které byly hodně dobré a to i ve srovnání s ostatními ST. (09.02.2021) ()

Reklama

PKD 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Babylon 5 ve Star Treku, nebo naopak?:-) Upřímně? je to fuk. Je to propracované, od postav až po příběhové (a někdy i dost dlouhé) linie a je tam Ezri a její předchůdkyně. Jsou tam mega kosmické bitvy, vedle kterých vypadá SW, jako chudý příbuzný. Jsou tam díly, ze kterých my TOSkaři chrochtáme blahem. Je tam klasicky STovská konfrontace morálních postojů. Je tam 1.loď UFP s legálním maskovacím zařízením:) Je tam Romulus (po 2.) Je tam sekce 31 (po 1.!) Je tam...ale co, vy to stejně všichni víte:) Co chtít víc? ()

chaotic 

všechny recenze uživatele

+++Pozitiva: Je to Star Trek, dále Elim Garak, Gul Dukat, Worf, Miles O'Brian, Jadzia Dax, Jean-Luc Picard, Q, Quark, retro pohled do dílu s Tribly, Cardassiané a Cardasijská stanice (DS9) a Valiant řízený "Rudou eskadrou"... to by bylo asi vše. ---Negativa: Bajor, Bajorské náboženství, nuda, nuda, plky, plky, dítě na palubě, plky, plky, nuda, nuda, nechutný patos s Dominionem, bitevní scény, výměna Jadzie Dax za nějakou pipku, nuda, nuda, plky, plky nezvládnuté vedení "války" (měli se inspirovat B5tkou, kde to bylo i přes katastrofální efekty, brilantně podáno), Dominion, pacifistický Sisko, Bajorané, absence Q (jeden díl je málo...) a hlavně absence Borgů, Dominion není soupeř. Jen bych ještě dodal, že toto je první Star Trek, kde se mění intro scéna. (fuj) Díly 7x17-7x24 tvoří osmi-dílný celek, promiňte ale to je vážně moc. (nemluvě o tom, že mnohodílství není ojedinělé) Fakt se tam moc kecá a nic neděje (ani v jedné sérii se mě nezhostil efekt "Must see next one..." a to je co říci) xxxP.S. Internetem se šíří hlasy o tom, že první 3 série jsou nuda, ale pak se to rozjede (což už v ČR vysíláno nebylo), ale rozjezd je takový jako když ze Shinkanzenu přesedláte na koňskou spřežku a s ní projíždíte celý seriál, čili ano je to nuda bez kouzla i pak. ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Ještě o ždibec lepší, než TNG. Po vzhledové stránce již seriál dostává vše nezbytné a kulisy jsou moc dobré, jakožto i efekty. Seriál se definitivně posunuje k většímu realismu a zobrazuje komplexní ekosystém fungování byrokracie ve vesmíru, na pozadí celého díla se vine linka spojená s opět svobodným Bajorem. Počáteční uvedení do reálií mohlo být kratší dvou sérií, ale je nicméně nezbytné k pochopení všech mechanismů. Prototypového Pickarda nahradil stejně rozvážný, však jiný, kapitán Sisco ve skvělém podání Avery Brookse. Prvním důstojníkem je revolucionářka a proletářka Anna, lovkyně kolaborantů, nacistů a upírů, k jejímuž dobru počítám, že vidí, jak se představitelé náboženství její planety snaží uchvátit moc. Šerifa vesmírného slumu dělá záhadné žluté želé (není zde však jedinou postavou s komplexy ze svého původu), nerozlučného souputníka mu pak dělá vychytralý kapitalista, co má za ušima (a že se tam vejde latinia!). Na tohoto chudáka s oblibou svalují ostatní veškerou trestnou činnost širokého okolí a šerif tak může v klidu šmejdit a nic neřešit. Doktor je naivní mutantskej trouba a symbiontka je pěkná buchta a správný čuně, s tou by se dalo zakalit. Klingon nadále řeší, jestli je drsnej jako Arnold v Predátorovi nebo brečánek s asociálním hurvínkovským synem. Omladina seriálu překvapivě ujde a Rom není pokoutný zloděj šrotu na podpoře, ale šikovnej kutil. Miles O'Brian je ještě větší borec (ok, je to největší borec všech ST!!!) a zlouni jsou nejednoznačné osobnosti s různými motivy. Mezi jasné přednosti patří zobrazení mechanismů fungování různých společností rozličných pravidel. Spíše než debilní díly jsou zde k nalezení nějaké nudné a v zásadě to chce sledovat s ohledem na návaznost děje. Původní český dabing je někdy úsměvný (vemte ho k Bridžovi...), ten nový neznám, takže mohu doporučit jen originální znění. Každopádně moc dobrá práce. EDIT: Úplně jsem zapomněl, že v 7. sérii vyměnili mnou výše chválenou Dax za nějakou vypatlanou krávu a celá postava tak šla do kopru. Nechápu, že flotila si za poradce bere zásadně totální slepice (a že Troi nasadila laťku!). Bohužel i po obsahové stránce poslední série značně upadla a dobrých dílů je málo. ()

Galerie (200)

Zajímavosti (62)

  • Kira (Nana Visitor) křičí na Dr. Bashira (Alexander Siddig): „Je to všechno tvoje vina!“ Tato hláška skrytě odkazovala na skutečnost, že herecká dvojice očekávala v reálném životě dítě. (slatkac)
  • V seriálu se používají celkem 4 měny, a to federační credity, bajoranské lity, cardassijské leky a ferengské latinum. (slatkac)
  • Ve 4. sérii se k posádce DS9 přidává Worf. Díky tomu se stal jeho představitel Michael Dorn hercem, který se objevil v nejvíce epizodách v celém Star Trek univerzu. Objevil se v 281 dílech, počítaje v to 5 filmů. Colm Meaney (O'Brien) se objevil ve Star Treku celkem v 216 epizodách, což ho řadí na druhé místo, nepočítáme-li Majel Barrettovou, která však ve většině případů jen namlouvala počítač. (mirliflore)

Související novinky

Zemřela herečka Louise Fletcher

Zemřela herečka Louise Fletcher

24.09.2022

Ve věku osmaosmdesáti let v pátek ve svém domě ve Francii zemřela americká herečka a držitelka Oscara Louise Fletcher. Smutnou zprávu předal médiím její agent David Shaul s dodatkem, že herečka… (více)

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

31.07.2010

CzechTREK convention - největší samostatná Star Trek akce v České republice – přichází už popáté. Tentokrát v nových prostorách Kulturního centra Novodvorská se koná v sobotu 4. 9. 2010. Akce už… (více)

Reklama

Reklama