Reklama

Reklama

Star Trek: Hluboký vesmír devět

(seriál)
  • Česko Star Trek: Stanice Deep Space Nine (více)
USA, (1993–1999)

Hrají:

Avery Brooks, René Auberjonois, Alexander Siddig, Colm Meaney, Armin Shimerman, Nana Visitor, Terry Farrell, Cirroc Lofton, Michael Dorn, Nicole de Boer (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(173)

Star Trek: Hluboký vesmír devět, čtvrtý seriál z legendárního startrekovského univerza Gena Roddenberryho, je zasazen do poloviny 24. století, odkud přináší dobrodružství týmu důstojníků Spojené federace planet, jimž byla svěřena hvězdná stanice, vytvářející obranný val v blízkosti první stabilní červí díry vedoucí do tajemného kvadrantu Gama. Úkolem posádky Hlubokého vesmíru devět není nic menšího než chránit a zkoumat vesmír a vydávat se na místa, která ještě nikdo z Federace nikdy nenavštívil... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (162)

Joe321 

všechny recenze uživatele

Na začátku Sisko ztratí ženu v borgském útoku s Picardem. Nesnáší ho za to a tato předehra člověka natěší. To je bohužel konec. Picard a Borgové nikdy víc. Příběh se přesouvá na periferii Federace s malou planetou a jejími politickými a náboženskými problémy. To je 1/2 epizod, 1/2 jsou díly o postavách a životu na stanici. Postavy mě spíše nezaujaly než ano (až na doktora, O'Briena, Ferengy a později i Siska). Tak je to aspoň víceméně v prvních čtyřech sériích, které jsou safra nudné. V páté a šesté se konečně začne pracovat s hlavním nepřítelem (bravurně zahraný Weyoun) a Sisko nabere charisma. Sedmá je pak asi se třetí sérií ENT ta nejlepší z celého ST. Hlavně druhá půlka navazuje díl na díl, šlape, přijdou velké bitvy a vůbec přiblížení galaktické války komplexně. Takže jestli dokážete vydržet a proskákat půlku seriálu, budete odměněni. A jestli se vám zalíbí postavy, tak bude celkový dojem daleko lepší. ()

Honzíno 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mé prvotní hodnocení v podobě tří hvězd vycházelo pouze z pár dílů viděných v tv s českým dabingem. Avšak moje srdce trekkieho mi nedalo a sehnal jsem si kompletních sedm řad v originále. Momentálně sjíždím pátou a už někdy během třetí jsem své hodnocení o hvězdu zvednul. Pomalu a jistě si mě nachází i DS9 a já k němu získávám další vyjímečný vztah. Speciálně od čtvrté sezóny nabírá seriál vyšší obrátky. Jednotlivé epizody jsou dost často (nutno dodat se zvyšující se frekvencí) velmi filozofické s poměrně vícevrstvým poselstvím. Spousta vykreslených postav, lidských propletenců, vztahů získává na hodnotě až s přibývajícím počtem epizod, vydatně. Další unikátní Star Trek je třeba sledovat velice pozorně a tak nějak tuším, že ve své době DS9 předběhl svou dobu a zůstal nepochopen - i já jsem se do této kategorie prve zařadil. Uvidím, zda i u tohoto ST počinu se dostanu ve finále na 5*... toť jediná a příjemná neznámá.:) Charakteristika: Sci-fi dobrodrůžo pro náročnějšího geeka se sklonem k dlouhodobým vztahům._Trekkie velikosti mého srdce nemůže jinak po dokoukání než zvednout na 5*. ()

Reklama

wakage 

všechny recenze uživatele

Až do čtvrté série takový pěkný rodinný seriál, kdy můžeme vidět co zažívají obyvatelé jednoho činžáku - vlastně vesmírné stanice na okraji galaxie. Teprve s příchodem Worfa, cestováním Defiantem i mimo stanici a zejména válkou s Dominionem získává seriál ten správný směr. DS9 je z dosud natočených Star Treků zcela určitě nejslabší seriál. (hodnocení jednotlivých dílů v mém profilu) ()

PanCitron 

všechny recenze uživatele

Brát v potaz samotnou kvalitu jednotlivých sérií, určitě by u mě DS9 nedosáhl maximálního hodnocení, jenže v porovnání s ostatními seriály ze Star Trekovského prostředí je tak jiný, že si podle mě takové hodnocení (s pár výhradami) zaslouží. Zprvu se drží ještě osvědčených metod. "Dokonalá" Federace bez jediného kazu, čestní a neohrožení hrdinové (...), jenže postupem času se v tom všem ty "kazy" objevují, což rozhodně zpříjemňuje celý ten sedm let postupně vykreslený příběh. Dále je tu plno výborných vedlejších postav (Garak, Dukat, Damar, Weyune, Brunt, Martok,...), které se vracejí (vyvíjejí) a všechna tahle práce s nimi se nádherně vyplatí v závěrečných epizodách. A Cardassiané asi nejlepší rasa co ST univerzum stvořilo. Nejlepší epizody: 1x19 - Duet 2x19 - Blood Oath 2x22 - The Wire 3x07 - Civil Defense 3x20 - Improbable Cause/3x21 - The Die Is Cast 4x07 - Starship Down 4x14 - Return to Grace 5x06 - Trials And Tribble-ations 5x14 - In Purgatory's Shadow/5x15 - By Inferno's Light 5x26 - Call to Arms 6x19 - In the Pale Moonlight 7x06 - Treachery, Faith and the Great River 7x16 - Inter Arma Enim Silent Leges 7x20 - The Changing Face of Evil pořadí seriálů: 01 - TOS, 02 - DS9, 03 - TAS, 04 - VOY, 05 - ENT, 06 - TNG ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od TNG se DS9 věnuje jednotlivejm postavám a nezustává jen u několika ústředních postav, za což jsem byl rád. Jenže se postupem času uplně rezignovalo na osvědčenej koncept "co díl, to zápletka" a přešlo se na dneska už standardní koncepci, kdy se nějaká dějová linka postupně rozvíjí celym seriálem. A jakkoliv zněla válka mezi Cardassianama, Bajoranama, Federací a Dominionem jako silnej námět na příběh, nakonec se z toho nepodařilo vytěžit v podstatě nic zajímavýho. To se plně projevilo v poslední sérii, která je týhle zápletky plná a ve který mě pořádně nebavil ani jeden díl (s výjimkou loučícího finále, kdy se jednotlivý postavy rozjížděj do různejch koutů galaxie, to bylo naopak velice pěkně zpracovaný). Akce moc neni, o proběhlejch bitvách nebo meziplanetárních šarvátkách se spíš jenom mluví a celkově se toho hlavně dost nakecá. Mytologická dějová linka s Přízrakama, Vedekama, Prorokama a spol. mě téměř nebavila, neseděla mi do scifi žánru obecně a věnovalo se jí příliš prostoru. Ve srovnání s TNG mi chybělo hlavně to dobrodužství, objevování a napětí při zkoumání novejch planet nebo kultur. A co si budeme povidat, Sisko v podání Averyho Brookse nesahal Picardovi v podání Patricka Stewarta ani po kotníky (dokonce bych řek, že Brooks často přehrával). DS9 je za mě ve skrze průměrnym scifi seriálem, kterýmu je ale potřeba k dobru přičíst fajn vizuál, kostýmy a kultovní ST univerzum, na kterym staví (možná bych řek, že se na něm spíš veze). ()

Galerie (198)

Zajímavosti (62)

  • Při návratu do minulosti měl být Worf – kvůli velkému rozdílu v maskování Klingonů v obou seriálech – původně vynechán. Nakonec však byla zvolena konfrontace těchto rozdílů, aby byl fanouškům poskytnut alespoň nějaký důvod, který by nebyl vyloženě absurdní. Odo a Bashir se tedy táží na tehdy fanoušky nejnavrhovanější varianty, na genetickou manipulaci a virovou mutaci. Tyto dohady byly kanonizovány až později v seriálu Enterprise (od r. 2001). [Zdroj: trekkies.cz] (padina)
  • Barman Quark nebyl pro Armina Shimermana prvním Ferengem, kterého hrál. Objevil se už v epizodě Nejzazší výspa (1987) seriálu Star Trek: Nová generace, která Ferengy představila. Nebyl s tímto vykreslením Ferengů však vůbec spokojen a často říkal, že roli Quarka přijal také proto, aby napravil škodu, kterou Ferengům tento díl učinil. (mirliflore)
  • Některé postavy se měly objevit jen v jednom díle, ale vzhledem k dobrému hereckému výkonu jejich představitelů se producenti rozhodli z nich udělat pravidelné postavy. Týká se to například Leety (Chase Masterson), Weyouna (Jeffrey Combs) nebo Martoka (J.G. Hertzlera). (mirliflore)

Související novinky

Zemřela herečka Louise Fletcher

Zemřela herečka Louise Fletcher

24.09.2022

Ve věku osmaosmdesáti let v pátek ve svém domě ve Francii zemřela americká herečka a držitelka Oscara Louise Fletcher. Smutnou zprávu předal médiím její agent David Shaul s dodatkem, že herečka… (více)

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

31.07.2010

CzechTREK convention - největší samostatná Star Trek akce v České republice – přichází už popáté. Tentokrát v nových prostorách Kulturního centra Novodvorská se koná v sobotu 4. 9. 2010. Akce už… (více)

Reklama

Reklama