Reklama

Reklama

Star Trek: Hluboký vesmír devět

(seriál)
  • Česko Star Trek: Stanice Deep Space Nine (více)
USA, (1993–1999)

Hrají:

Avery Brooks, René Auberjonois, Alexander Siddig, Colm Meaney, Armin Shimerman, Nana Visitor, Terry Farrell, Cirroc Lofton, Michael Dorn, Nicole de Boer (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(173)

Star Trek: Hluboký vesmír devět, čtvrtý seriál z legendárního startrekovského univerza Gena Roddenberryho, je zasazen do poloviny 24. století, odkud přináší dobrodružství týmu důstojníků Spojené federace planet, jimž byla svěřena hvězdná stanice, vytvářející obranný val v blízkosti první stabilní červí díry vedoucí do tajemného kvadrantu Gama. Úkolem posádky Hlubokého vesmíru devět není nic menšího než chránit a zkoumat vesmír a vydávat se na místa, která ještě nikdo z Federace nikdy nenavštívil... (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

SeTTi

SeTTi (hodnocení, recenze)

Ne... už vidím tu naivitu. Budou, protože manažeři a producenti jen málokdy dokáží přijít s adekvátním rozvojem daného díla.

SeTTi

SeTTi (hodnocení, recenze)

Nadchází doba, kdy snad studia nebudou děsit fanoušky restarty a remaky kultovních klasik.

cernakus

cernakus (hodnocení, recenze)

SSE

Není to špatný, ale k dokonalosti českého dabingu to má ještě sakra daleko. Rozhodně lepší nežli dabing německých pornokazet v ranných 90tých letech :-D 

Ten upscale by si DS9 a VOY zasloužili. Dojíždějí, na rozdíl od TNG, na to, že se točily na SD digitální videokazety v kompozitu a jsou proto hodně mázlé, o barvách a rozlišení ani nemluvě. Kdyby to ti dementi točili alespoň v D1 komponentu. Sice by rozlišení bylo stále na prd, ale bylo by to ostré a barevné. O faktu, že tehdy už mohli točit v japonském HDTV standardu ani nemluvě. Paradoxně by to nestálo skoro nic.

 

Mimochodem, nevíš z kterého českého filmu je ta scéna s Bordským, respektive kdo je ta nádherná enigmatická herečka, hrající Marii?

na příspěvěk reagoval SSE

SeTTi

SeTTi (hodnocení, recenze)

SSE

Oni mají obě verze své výhody. Dabingem byť povedeným se kolikrát okrádáme o parádní herecké výkony. Jako že Avery Brooks podával sakra dobré výkony.

na příspěvěk reagoval SSE

SeTTi

SeTTi (hodnocení, recenze)

cernakus

Vždyť já o to ani nestojím. Siskova kapitola byla v ds9 uzavřena a i když se ještě objevil v knížkách (není mrtvý), tak už jeho postava není důležitá. Tohle věčné vaření z postav z minulosti mi přijde jako ubohá sázka na nostalgii. 

Máš k dispozici celý vesmír a na výběr jakékoli období a co neustále dostáváme? Převařenou omáčku protože scénáristům chybí talent a studiím odvaha.

na příspěvěk reagoval cernakus

cernakus

cernakus (hodnocení, recenze)

SeTTi

S ohledem na to, že Sisko zhebl, tak nevím co by s ním chtěli točit. Navíc Sisko nebyl ani zdaleka nejpropracovanější a nejoblíbenější postava. I když je Brooks stejně jako Picard divadelní herec, tak jeho role mu neumožnila toto využít (dramatické epizody s ním patří k neoblíbeným) a tak se nestal na rozdíl od Picarda fenoménem, na kterém se dá postavit seriál (na rovinu, Star trek Picard je v podstatě stejnej odpad jako Discovery, ale Stewartovi se odpustí kde co).

Takže doufám, že nebudou tahat dalšího kostlivce ze skříně.

na příspěvěk reagoval SeTTi

SeTTi

SeTTi (hodnocení, recenze)

Shakaar

No ono je to už jedno. Posledni zprávy jsou, že se snaží přesvědčit Brookse, aby se vrátil z hereckého důchodu a natočil něco ve stylu Picarda. Takže za mě ať je raději v důchodu.

na příspěvěk reagoval cernakus

Shakaar

Shakaar (hodnocení, recenze)

SeTTi

Oni "narovnávat" nic moc nemusí, v klidu to mohou dát součastí současné časové linie a vůbec se nic nestane. Navíc Star trek knížky narozdíl od Star Wars nebyly licencovány jako součástí canonu, takže se často stávalo, že třeba určitá kniha odporovala tomu co bylo v určité serii. Asi nejznámnější co si pamatuji bylo rozpor v časové linii Mirror vesmíru, v knize Dark Mirror která byla součástí serie knih z prostředí TNG Terranská říše ještě existovala v období TNG, což následně popřeli tvůrci DS9 v epizodě "Crossover", kde Terranská říše zanikla ještě minimálně o století dříve. Jak kniha i epizoda byla vytvořena zhruba ve stejné době. Takže je sice pěkné že něco takového je, ale na to jakým směrem se bude ubírat filmový či seriálový Star trek to podle mě nemá vliv.

na příspěvěk reagoval SeTTi

SeTTi

SeTTi (hodnocení, recenze)

CBS údajně uvažuje o oživení DS9 na základě knížek. Normálně by mě to kvůli těm, kteří poslední 4 roky strhávají ST do žumpy hned děsilo, ale v článku se nepíše nic o Kurtzmanovi a Bad Robot, takže je poměrně velká šance, že tohle jim do spárů nespadne. Což by mohlo znamenat i narovnání časové osy.

na příspěvěk reagoval Shakaar

SeTTi

SeTTi (hodnocení, recenze)

Petike

A to je vlastně i důvod proč dodnes raději koukám na podobné seriály v orginále a kolikrát i s titulky v angličtině.

Shakaar

Shakaar (hodnocení, recenze)

Petike

Jop, to byly ty divoké 90.léta - aneb televize, kina, videopůjčovny zaplavili množství seriálů, filmů, logicky bylo nedostatek kvalitních překladatelů, takže se najímali i tehdejší "google překladače", kteří to překládali doslovně bez ohledu na kontext, nebo že by vůbec viděli ty seriály nebo filmy. Navíc samotné serie jako DS9 byly v hrozné kvalitě, převzaty od Italů, pravděpodobně aby Prima ušetřila.

Petike

Petike (hodnocení, recenze)

Shakaar

Z toho, čo som si prečítal o českom dabingu, mi vstávali vlasy dupkom. "Take the helm !" preložili ako "Nasaďte si helmu !" a "pointy ears" (u Vulkáncov, a pod.) ako "bodkované uši" ! Potom sa niet čo čudovať, že sa tu každý oháňa slovami typu "deklas" a podobne, keď prezentácia dabovanej verzie bola odfláknutá a o ničom.

na příspěvěk reagoval SSE, Shakaar, SeTTi

otaznick

otaznick (hodnocení, recenze)

Tak letos zemřel už druhý herec. Představitel Noga (Aron Eisenberg) zemřel v pouhých padesáti. V seriálu, kde spolu s Jakem byli na začátku skoro stejně vysocí se později projevil rychlý růst představitele Jakea, který byl nakonec o 40 cm vyšší.
Odo byl unikátní. Spolu s Jean Lucem to byla Star trekovská aristokracie v celé kráse. :)

DocBrown

DocBrown (hodnocení, recenze)

Shakaar

Já měl rád ty ryze komediální díly s Ferengama v první půlce, hlavně Little green men, od páté série ale ferengské díly fakt váznou a pak i já je považuju za nejhorší. Já ten vývoj postav pozoroval s velkou nelibostí a prakticky u všech postav to bylo k horšímu (zejména Dukat). Snažili se postavy rozdělovat na hodné a zlé a Rom se musel stát tím hodným. Téměř všechny zlé nakonec povraždili. Aspoň že Garaka nechali stejného.

Shakaar

Shakaar (hodnocení, recenze)

DocBrown

Osobně ferengské epizody považuji taky za ty nejslabší, ale někteří to mají rádi jako takové odlehčení. On Rom nebyl dvakrát inteligentní, byl na technologii talentovaný, ale snadno ovlivnitelný - dokážu si představit že byl solidní loutkou pro jeho matku a Leetu, kteří přestavovali tu emancipaci feregnské společnosti. Ale beru to tak že si to tak představovali scénaristé. Co se týče práce s charaktery postav. Každý z nich prošel jistou změnou, narozdíl od ostatních TV seriích Star treku

na příspěvěk reagoval DocBrown

DocBrown

DocBrown (hodnocení, recenze)

Zajímavý, že na začátku byl Rom ochotný zavraždit svého bratra kvůli jeho baru. Nakonec skončil jako odborář a socialista. Úplně jiná postava.

na příspěvěk reagoval Shakaar

SeTTi

SeTTi (hodnocení, recenze)

Náhodou z Noga se stal dobrý důstojník. To, že Rom skončil jako Nagus je ale přešla. Jako technik byl dobře umístěná postava. Quark je zase jedna z nějpropracovanějších postav ST. Takže za mě asi dobré.

DocBrown

DocBrown (hodnocení, recenze)

Ferengy jsem mel rad do 5. serie, to co s nima a Zekem pak udelali byla hruza.

hmyzovrah

hmyzovrah (hodnocení, recenze)

SeTTi

Ano to stebou souhlasim SeTTi. byla tam vyraznejsi linie nez u dalsich scifi serialu. Navic se mi tam libilo caste zarazeni Klingonu a Kardasianu. mohli tam omezit ale Ferengy. jako Quark mi nevadil, ale ti ostatni.. Ale nemuzu take chtit vsechno. v kazdem pripade jsem hodnotil za ***** 

SeTTi

SeTTi (hodnocení, recenze)

Vždyť tam byla možná i výraznější linie než u BSG nebo Voyageru. Navíc děj pokračuje v knížkách dlouho po skončení seriálu připojením k Federaci, zničením DS9 a její náhradou atd.

Na Enterprise to sice nemělo, ale tam si tím tvůrci i podřízli větev.

na příspěvěk reagoval hmyzovrah

DocBrown

DocBrown (hodnocení, recenze)

mně nechyběla, stejně jako mi nechyběla v TOS i TNG (možná Borgové, ale těm se nevěnovali tak často).

Jen druhá série DS9 začala dost nudně.

hmyzovrah

hmyzovrah (hodnocení, recenze)

jako v prvnich trech serkach mi tam chybela naka hlavni linie. ale furt to bylo dobry.

DocBrown

DocBrown (hodnocení, recenze)

Já teda horší první polovinu neviděl, zato špatnou šestou a příšernou sedmou sérii. Tu už jsem dokoukal jen ze zvědavosti, jak to dopadne. Už z toho udělali DS90210

hmyzovrah

hmyzovrah (hodnocení, recenze)

souhlas s pany Shakaar a SeTTi, podle me to byl i nejlepsi serial Star Treku, ale jak rikate srazi ho horsi prvni polovina, ale i tak nektere dily s te prvni poloviny byly fajn.

Shakaar

Shakaar (hodnocení, recenze)

SeTTi

Hodně to ovlivňuje fakt že se u nás seriál vysílal pouze do třetí řady a českých dost příšerným dabingem. Myslím že o pár let později se to vysílalo na AXN a na Coolu, ale evidentně to už nikoho nezajímalo. Seriál učitě kvalitní, řekl bych i lepší jak BSG, protože ten měl naopak sestupnou tendenci.

na příspěvěk reagoval Petike

SeTTi

SeTTi (hodnocení, recenze)

Celkem tragické hodnocení na to, že se jedna o scifi seriál ve kterém probíhají největší vesmírné bitvy. I BSG se v tomhle měřítku krčí někde v koutě. Tady bude chyba, že se u nás odvysílala jen ta méně záživná polovina.

na příspěvěk reagoval Shakaar

Související novinky

Zemřela herečka Louise Fletcher

Zemřela herečka Louise Fletcher

24.09.2022

Ve věku osmaosmdesáti let v pátek ve svém domě ve Francii zemřela americká herečka a držitelka Oscara Louise Fletcher. Smutnou zprávu předal médiím její agent David Shaul s dodatkem, že herečka… (více)

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

31.07.2010

CzechTREK convention - největší samostatná Star Trek akce v České republice – přichází už popáté. Tentokrát v nových prostorách Kulturního centra Novodvorská se koná v sobotu 4. 9. 2010. Akce už… (více)

Reklama

Reklama