Reklama

Reklama

Star Trek: Hluboký vesmír devět

(seriál)
  • Česko Star Trek: Stanice Deep Space Nine (více)
USA, (1993–1999)

Hrají:

Avery Brooks, René Auberjonois, Alexander Siddig, Colm Meaney, Armin Shimerman, Nana Visitor, Terry Farrell, Cirroc Lofton, Michael Dorn, Nicole de Boer (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(173)

Star Trek: Hluboký vesmír devět, čtvrtý seriál z legendárního startrekovského univerza Gena Roddenberryho, je zasazen do poloviny 24. století, odkud přináší dobrodružství týmu důstojníků Spojené federace planet, jimž byla svěřena hvězdná stanice, vytvářející obranný val v blízkosti první stabilní červí díry vedoucí do tajemného kvadrantu Gama. Úkolem posádky Hlubokého vesmíru devět není nic menšího než chránit a zkoumat vesmír a vydávat se na místa, která ještě nikdo z Federace nikdy nenavštívil... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (162)

sirien 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bez prominutí PROMRDANEJ potenciál, hrůza a zmar. Normálně hodnotim seriály podle nejsilnějších sérií, ale... tohle prostě nejde. KDYBY někdo sledoval jen specifické příběhové linie a přeskákal všechny fillery, mohly by to být 3. Kdyby i z těchto skipnul slabé a zbytečné díly, možná slabý 4. DS9 je často srovnávám s Babylonem 5 - sorry, až mi zas někdo jen naznačí, že se k DS9 k B5 jen blíží, tak se mu vysměju do xichtu. POZITIVEM jsou postavy a herecké výkony, to se popřít nedá. Bohužel, seriál brzy přestane mít tušení, co s těmi postavami dělat, takže herci tam něco slušného k hraní mají míň a míň. NEGATIVA jsou všechno ostatní - stupidní scénáře, retardované příběhové linky (zejm. od nejhoršího: mystické sračky, DS90210 shit love stories s násilnym shippingem a hlavní linka Ferengi), všechny fillery, nudnost a předvídatelnost zápletek... Na seriálu jsou slušné série 1 a zejména výborná a nade vše ostatní vyčnívající s04. Bohužel, s02 a s03 jsou dobré tak na přeskočení (doslova, ani se tam nic moc nestane), s05 je fakt špatná, s06 je děsná a s07 je tragickej dumpster fire. POTENCIÁL byl přitom ohromnej - seriál co se odehrává přímo na Frontier, ale na jednom jejím místě, s možností ukazovat zahraniční politiku Federace a rozdíl Federace a zbytku vesmíru, kaskády dlouhodobých následků atd., Dominion jako "protiváha" Federace nabízející alternativní systém a filozofii, stejně funkční, ale s jinými ideály... a mnoho dalšího. Efektivně ale seriál postupně všechno nevyužije, zahodí, zapomene nebo natvrdo zkurví. Můj kompletní průvodce ("recenze" + průvodce sledovatelnými díly) skrz DS9 ()

Praxis 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spousta lidí tenhle seriál dost neprávem odsuzuje. Ono se taky není proč divit, když první dvě řady jsou prakticky o ničem. Tady se projevil ještě vliv žijícího Gene Roddenberryho, který navnadil tvůrce, na film ve stylu Babylon 5. Jenže tohle se asi nedá udržet věčně a tak filmaři přišli s něčím mnohem lepším... Prostě v Alfa kvadrantu uděláme válku a hotovo. A to válku tisíců lodí proti sobě. Od třetí sezony se pomalu ukazuje DS9 ve své temnější podobě a poprvé ve světě ST máme možnost vidět důstojníka Flotily v akci, která by se zrovna nedala popsat jako nejčistčí. Od páté sezony se to rozjede a neuvěřitelným tempem pokračuje až do samého závěru. (Kde jinde máte možnost ve světě ST vidět tak monstrozní vesmírné bitvy, proti nimž byla potyčka s Borgy u Wolf 359 jen pšouknutí do lucerny, jako v tomto seriálu).Nebýt rozvláčných prvních dvou sezon, mohlo to být 100procent ()

Reklama

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bez zbytočného komentára a vysvetľovania dôvodov prečo také hodnotenie, nikoho nepresviedčam o správnosti môjho názoru, ale patrí to jednoducho medzi moje naj seriály a tým je povedané všetko... Je pravda, že toto od pôvodnej myšlienky bádania vo vesmíre ustúpilo a dokonca to obrátilo totálne naruby, pretože sa to sústredilo na jeden pevný bod vo vesmíre, ale po toľkých častiach sa jednoducho človek s tými postavami zžije. Potešili aj úlohy z pôvodnej Picardovej zostavy viď. Colm Meaney a Michael Dorn. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Předem chci napsat, že každý, kdo tenhle seriál odsoudí jako nudný ho nemohl vidět celý. Protože přesně tohle jsem si říkal já na začátku - první a druhá série přinesli občas zajímavý příběh, ale většinou se vše odehrávalo na stanici, kde občas někdo přišel a něco se dělo. Občas přišla nějaká akce, výsadek na jinou planetu, ale jinak nuda. Zlom přišel později - kdy začne vystrkovat růžky Dominion, začínají první války, spojenectví, zrady, objevují se postavy, které nejsou černobílé, ale které změní několikrát stranu. Seriál je sérii od série lepší, postavy Vám začnou připadat jako skuteční lidé a vše vrcholí několika vícedíly, kde jde doslova o všechno. A ve finále, které v podstatě vyřeší všechny dějové linie, uzavře všechny postavy (což dnes nebývá pravidlem) Vám začne být líto, že vše končí. Jedna z nejlepších vesmírných ság, co znám a to myslím vážně. ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Ještě o ždibec lepší, než TNG. Po vzhledové stránce již seriál dostává vše nezbytné a kulisy jsou moc dobré, jakožto i efekty. Seriál se definitivně posunuje k většímu realismu a zobrazuje komplexní ekosystém fungování byrokracie ve vesmíru, na pozadí celého díla se vine linka spojená s opět svobodným Bajorem. Počáteční uvedení do reálií mohlo být kratší dvou sérií, ale je nicméně nezbytné k pochopení všech mechanismů. Prototypového Pickarda nahradil stejně rozvážný, však jiný, kapitán Sisco ve skvělém podání Avery Brookse. Prvním důstojníkem je revolucionářka a proletářka Anna, lovkyně kolaborantů, nacistů a upírů, k jejímuž dobru počítám, že vidí, jak se představitelé náboženství její planety snaží uchvátit moc. Šerifa vesmírného slumu dělá záhadné žluté želé (není zde však jedinou postavou s komplexy ze svého původu), nerozlučného souputníka mu pak dělá vychytralý kapitalista, co má za ušima (a že se tam vejde latinia!). Na tohoto chudáka s oblibou svalují ostatní veškerou trestnou činnost širokého okolí a šerif tak může v klidu šmejdit a nic neřešit. Doktor je naivní mutantskej trouba a symbiontka je pěkná buchta a správný čuně, s tou by se dalo zakalit. Klingon nadále řeší, jestli je drsnej jako Arnold v Predátorovi nebo brečánek s asociálním hurvínkovským synem. Omladina seriálu překvapivě ujde a Rom není pokoutný zloděj šrotu na podpoře, ale šikovnej kutil. Miles O'Brian je ještě větší borec (ok, je to největší borec všech ST!!!) a zlouni jsou nejednoznačné osobnosti s různými motivy. Mezi jasné přednosti patří zobrazení mechanismů fungování různých společností rozličných pravidel. Spíše než debilní díly jsou zde k nalezení nějaké nudné a v zásadě to chce sledovat s ohledem na návaznost děje. Původní český dabing je někdy úsměvný (vemte ho k Bridžovi...), ten nový neznám, takže mohu doporučit jen originální znění. Každopádně moc dobrá práce. EDIT: Úplně jsem zapomněl, že v 7. sérii vyměnili mnou výše chválenou Dax za nějakou vypatlanou krávu a celá postava tak šla do kopru. Nechápu, že flotila si za poradce bere zásadně totální slepice (a že Troi nasadila laťku!). Bohužel i po obsahové stránce poslední série značně upadla a dobrých dílů je málo. ()

Galerie (200)

Zajímavosti (62)

  • Doktor Bashir (Alexander Siddig) si v holoprogramu, který je zasazený do dvacátého století, objednává vodku 'stirred not shaken', což znamená 'promíchat, netřepat'. Touto frází paroduje a zároveň odkazuje na sérii Jamese Bonda a jeho vodku 'shaken not stirred' alias 'protřepat, nemíchat'. (Honzíno)
  • Kira (Nana Visitor) křičí na Dr. Bashira (Alexander Siddig): „Je to všechno tvoje vina!“ Tato hláška skrytě odkazovala na skutečnost, že herecká dvojice očekávala v reálném životě dítě. (slatkac)

Související novinky

Zemřela herečka Louise Fletcher

Zemřela herečka Louise Fletcher

24.09.2022

Ve věku osmaosmdesáti let v pátek ve svém domě ve Francii zemřela americká herečka a držitelka Oscara Louise Fletcher. Smutnou zprávu předal médiím její agent David Shaul s dodatkem, že herečka… (více)

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

31.07.2010

CzechTREK convention - největší samostatná Star Trek akce v České republice – přichází už popáté. Tentokrát v nových prostorách Kulturního centra Novodvorská se koná v sobotu 4. 9. 2010. Akce už… (více)

Reklama

Reklama