Reklama

Reklama

Četnické humoresky

(seriál)
  • angličtina Cops and Robbers (více)
TV spot 27
Česko, (2001–2007), 53 h 46 min (Minutáž: 57–105 min)

Hudba:

Ivan Kurz

Hrají:

Tomáš Töpfer, Petr Kostka, Ivan Trojan, Zdeněk Junák, Stanislav Zindulka, František Švihlík, Erik Pardus, Jan Apolenář, Alena Antalová, Libuše Šafránková (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(39)

Obsahy(1)

Český seriál Četnické humoresky, který v brněnském studiu České televize vyrobila tvůrčí skupina Josefa Souchopa a Dariny Levové, zavede diváky do období první republiky, kde se seznámí se sympatickými příslušníky brněnské četnické pátrací stanice, předchůdkyní dnešní kriminální služby, i s policejním psem Argem a fenkou Kikinou, a samozřejmě budou sledovat vážné i nevážné kriminální případy, tak jak je muži zákona museli tehdy řešit. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele salahadin k tomuto seriálu (8)

Četnické humoresky (2001) 

ČH je přesně ten počin, který nám vyrábí lenošné diváky. Tedy v tom, že rádius jeho dopadu zabírá snad všechny věkové škatule, pohlaví, charaktery atd. Od diváka se očekává jediné - že zapne tu otravnou bedničku na čudlik. A odměnou je mu nenáročně naservírované nejméně desetichodové menu. Je tu prostě všechno - romantika, nějaké to lehoulinké napětí, vztahové problémy, červená knihovna, závan krimi, naprosto tendenčně pojaté charaktery mužů a žen, je tu humor a samozřejmě část diváctva si také zapláče. Je tu VŠE, rodinný seriál all inclusive! A protože seriál od diváka očekává jen to, že se bude bavit, vše je tu proto dokonale vyhraněné, vyhrocené, vypointované, prokalkulované, co scéna, to přesně tvarovaná faceta. Normálně by výše uvedené řádky stačily na hodnocení "odpad", JENŽE - Četnické humoresky jsou tak nesnesitelně příjemné, vlídné a pohodové, zahrané sympatickými herci jak v hlavních, tak vedlejších rolích, že chtě nechtě musíte přimhouřit oči a dívat se. Přirovnal bych to k posezení s přáteli, kteří sice stejně plkají o ničem, ale čas příjemně ubíhá a člověk vypne mozkový velín. Závěrem shrnu takto: je-li libo chutná večeřička, kterou jste sice jedli mnohokrát, ale stejně si pošmáknete, pak servírujte na stůl! ()

Majlant (2007) (S03E01) 

Abych se u ČH nudil, je tristní. První díl je slabý, přepálený, jednání postav nevěrohodné, chybí elegance a vtip. Co fungovalo dřív, tady nefunguje. Pak si uvědomíte, že za úspěšným počinem vždy stojí někdo, kdo ho ukočíruje, protože Moskalykové ten vůz ujel. Naštěstí Zedníček s Bohdalkou jsou pořád zábavní. Naopak Töpfer se do role ne a ne dostat a najednou působí křečovitě, nuceně. Nene, takhle to nepůjde... ()

Poklad (2007) (S03E04) 

Tak v tomto díle jsem nepobral skoro nic. Vlastně vůbec nevím, co tu dělali četníci, když jediný případ, který by se jich týkal, byl fetišista na dámské prádélko, kterého však čapli hned v první minutě! A pak nastoupil svaz stoupenců tóry, který sehrál absolutně zbytečnou habaďůru s archeologickým výzkumem, jen aby našli - tóru. Opravdu nemohli zajít za Strykem, dát mu nějaký bakšiš a vyklopit mu narovinu, o co jde? Pak by se nám úplně vytratila velice nepříjemná role a protivný charakter Ondry Vetchého a podotýkám, že ku prospěchu věci! Jeden z nejhorších dílů ČH. Ono i četníci byli absolutně nezajímaví a jejich "humor" křečovitý. Vůbec celá ta pohodovost 1. a částečně 2. série se vytratila a teď se o ni Moskalyková křečovitě snaží, leč nejde to. ()

Havrani (2007) (S03E06) 

Díl nafouknutý jako bublina. Ti tam jsou četníci a jejich případy, drtivou většinu stopáže sledujeme zbytečné a hlavně strašně nezajímavé přípravy na nějakou mikulášskou besídku a pak neúměrně dlouhou a strašně nezajímavou mikulášskou besídku. Do toho špatný vtip Skrčílek, který se ani nemusí opakovat, aby přestal býti vtipem. Seriál prostě směřuje do absurdit a přemrštěnosti. Držet se více při zemi by seriálu jen prospělo. ()

Formule (2007) (S03E07) 

Náznak napětí od mizerně mluvících Němců a příliš pilovitého Petra Rychlého, jinak stabilně ne moc zvládnuté řemeslo. Asi bych se měl bavit, ale já se nebavím. Zejména mě už opravdu hodně nasírá Zahálka a jeho "zábavná" nemotornost. Jako vážně, všimněte si, jak je to schopný četník, zařve: "Stůjte! Ve jménu zákona!" a pomalinku zavírá dveře od auta, aniž by hnul zadkem a podezřelou osobu eliminoval. Samozřejmě že v seriálu Zahálkovi všichni utečou, protože je to karikatura četníka a ne četník. A ještě se nechá přimáčknout nezabržděným autem. Ne, vážně by té křečovité srandy mohlo být méně na úkor mnohem reálnějšího vykreslení doby a pátracích postupů. Tvůrci tohoto splašeného koně prostě neukočírovali a 3. série i s novými (a po hříchu nezajímavými!!! viz Donutil a Kliková a Eli!!!!) postavami míří do míst mezi dvěma půlkami hýždí. Škoda. Pitvoření Donutila nemá cenu komentovat, u toho trpím jak zvíře a vlastně vše kolem něj shrnul ondrula. ()

Klondajk (2007) (S03E11) 

Velmi nesympatická telenovela, s šaškujícím šogunem a nadrženými paničkami. Když už chcete tuhle nudu vypnout, tak na konci se (konečně) stane zločin. Ten je však záhy vyřešen. Poměrně příznačné pro třetí řadu ČH je fakt, že ten zločin je na konci a je zařazen jaksi taksi z povinnosti, jinak je díl plný absolutně nezajímavých a po výtce nesympatických postav, hraničících s karikaturami. A tím nejakčnějším momentem má asi být holení rozkroku ve spánku...takhle dopadl můj oblíbený seriál?? ()

Poslední soud (2007) (S03E12) 

No vida, jeden Kugel a hned to má říz. Ještě osekat ty otravné vztahové peripetie, podělaný vztahy a svět, kdy dva lidé jdoucí vedle sebe znamenají automaticky nevěru (koho tohle napadlo?). Nebýt té melodramatické červené knihovny, mohlo to pátrání být delší a napínavější. Přestřelka v Rosa coeli pěkná, tahle akcička četnictvu slušela. Jeden z těch lepších dílů. A Sláveček byl fakt hrozně nesympatický trouba.... ()

Epilog (2007) (S03E13) 

Kdo by Bedžicha (jak by řekla roztomile žvatlající Ruska) na konci nezabil, je vlastizrádce :) Abych neopakoval již řečené, vypíchnu napínavou, byť opět krátkou přestřelku. Andělka s kanónem v ruce dokázala, že je silné děvče, relikt starých dobrých humoresek. A tak končí 3. série i s novými a bohužel ne moc podařenými postavami, Donutil svou roli nezvládl, Elly, Blaženka, Kliková = nesympatické postavy, Skrčílek = špatný vtip, byť Preisse žeru. A z kola ven samozřejmě museli i Kugel s Kuličkou. Její osud je vynikající metaforou pro naši zemi bezprostředně po swingers párty v Mnichově - sežrána neměckou dogou. A toto je opravdu deadline pro časovou osu Četnických humoresek, vlídného seriálu o lidech, kteří se museli nadřízených ptát, zda se mohou oženit. Jenže tímto rokem veškerá vlídnost skončila a Četnické humoresky by se utopily v moři lidské špíny. Auf Wiedersehn, mein Damen und Herren.... ()

Související novinky

Zemřel Václav Postránecký

Zemřel Václav Postránecký

08.05.2019

Ve věku 75 let zemřel po těžké nemoci herec Václav Postránecký. Postránecký se vyučil zámečníkem, většinu života ale strávil buď před kamerou, nebo v divadle. Účinkoval ve Slováckém divadle, později… (více)

Vysílá studio Brno

Vysílá studio Brno

11.10.2016

Pojďte si zahrát AZ kvíz a moderovat zprávy ve výstavě na Špilberku. Vybrat písmenko a správně odpovědět, zasednout před mikrofon a čtecí zařízení a přednášet zprávy, nakouknout do zákulisí slavných… (více)

Reklama

Reklama