Reklama

Reklama

Četnické humoresky

(seriál)
  • angličtina Cops and Robbers (více)
TV spot 20
Česko, (2001–2007), 53 h 46 min (Minutáž: 57–105 min)

Hudba:

Ivan Kurz

Hrají:

Tomáš Töpfer, Petr Kostka, Ivan Trojan, Zdeněk Junák, Stanislav Zindulka, František Švihlík, Erik Pardus, Jan Apolenář, Alena Antalová, Libuše Šafránková (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(39)

Obsahy(1)

Český seriál Četnické humoresky, který v brněnském studiu České televize vyrobila tvůrčí skupina Josefa Souchopa a Dariny Levové, zavede diváky do období první republiky, kde se seznámí se sympatickými příslušníky brněnské četnické pátrací stanice, předchůdkyní dnešní kriminální služby, i s policejním psem Argem a fenkou Kikinou, a samozřejmě budou sledovat vážné i nevážné kriminální případy, tak jak je muži zákona museli tehdy řešit. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (202)

  • Jen ve třetí řadě hrálo kolem 3000 komparzistů. (77Ivana)
  • Seriál se natáčel i na území Podkarpatské Rusi. (77Ivana)

Četnické humoresky - Série 3 (2007) (série) (S03)

  • Natáčelo se v Brně, na zámku Karlštejn, na hradu Buchlov, ve Znojmě, na zámku v Rájci nad Svitavou, v Boskovicích, v Prostějově a v Sudicích. (ČSFD)

Četnické humoresky - Majlant (2007) (epizoda) (S03E01)

  • Církev odmítá pohřbít na hřbitově domnělou sebevražedkyni Květu (Květa Fialová). Důvodem je, že na sebevraždu bylo již od středověku nahlíženo jako na vraždu a bylo tak porušeno jedno z biblického desatera „nezabiješ“. Jistý ústupek byl, že sebevrahy začali pohřbívat u vnějších zdí hřbitova. Sebevrah v rodině bylo velké stigma pro celou rodinu, případně i cech. Nařízením Josefa II. bylo pro pohřeb sebevrahů na hřbitově vyhrazeno místo v nejopuštěnějším koutě při zdi. Úpravou zákona v roce 1925 byl tento zákaz zrušen, ale církev tento zákaz de facto zrušila až v roce 1983. Sebevražda je dnes v teologii chápána jako hřích „in foro interno“, tedy jako čin, který na základě výsledků moderní psychologie nelze objektivně posoudit jako vždy hříšný. (sator)

Četnické humoresky - Majlant (2007) (epizoda) (S03E01)

  • Výraz „ratejna“, který v epizodě zazní, byl velký přízemní dům, v němž bydlelo několik rodin. Každá rodina pro sebe měla prostor zhruba 12 m², který byl ohraničen jen několika kusy hrubého nábytku. Původně slovo označovalo čeledník, tedy dům či místnost pro čeleď, podle staršího slova rataj (oráč, čeledín). Dnes se tento pojem užívá přeneseně v souvislosti s velkými neútulnými vnitřními prostorami. (sator)

Četnické humoresky - Majlant (2007) (epizoda) (S03E01)

  • Scéna na trati byla natáčena na již zrušené železniční trati Mutěnice–Kyjov, kde osobní přeprava skončila v roce 2004. V následujících letech zde projelo pouze několik příležitostných vlaků a v roce 2009 byla trať oficiálně zrušena. O tři roky později na jejím místě byla dokončena stavba cyklostezky. Vlak v příběhu se nazývá kolejový autobus M 120.417, hovorově „věžák“, a je z roku 1931. Motorový vůz se řídil z nástavby na střeše uprostřed vozu. (sator)

Četnické humoresky - Majlant (2007) (epizoda) (S03E01)

  • Slovo „majlant“ je odvozeno od německé podoby názvu italského města Milán, tedy Majland/Majlont, kterou do češtiny přinesli vojáci ve službách habsburské monarchie asi ve druhé polovině 19. století. Severní Itálie patřila vždy k bohatým oblastem, pro vojáky pak symbolem bohatství bylo právě město Milán. (sator)

Četnické humoresky - Klaudynka (2003) (epizoda) (S02E01)

  • Točilo se také ve Vodním mlýnu ve Slupi u Znojma. Unikátní technická památka vodního velkomlýna se čtyřmi funkčními vodními koly a mlýnským náhonem je ze 16. století. (sator)

Četnické humoresky - Rýhonosec řepný (2007) (epizoda) (S03E02)

  • V příběhu se na chvilku objeví mladý optik a básník představený jako Ivan Blatný (Jan Jakubec). Ivan Blatný byl brněnský básník. Zdědil optickou firmu po dědečkovi, ale celý život se potýkal s psychickými problémy. Zemřel v Británii. (sator)

Četnické humoresky - Rýhonosec řepný (2007) (epizoda) (S03E02)

  • Filmový větrný mlýn se nachází ve Chvalkovicích. Jedenáct metrů vysoký mlýn z roku 1873 osazený šindelovou střechou patří mezi nejvýraznější dominanty krajiny. Na počátku 20. století mlýn prošel technickými úpravami. Během druhé světové války byl provoz zakázán, po válce již neobnoven. Následně byl využíván k soukromým účelům. (sator)

Četnické humoresky - Medovina (2001) (epizoda) (S01E03)

  • V domě, kde došlo ke krádeži šperků, je rozhlasový přijímač Philips 109A Sinfonietta z let 1937–1938. (sator)

Související novinky

Zemřel Václav Postránecký

Zemřel Václav Postránecký

08.05.2019

Ve věku 75 let zemřel po těžké nemoci herec Václav Postránecký. Postránecký se vyučil zámečníkem, většinu života ale strávil buď před kamerou, nebo v divadle. Účinkoval ve Slováckém divadle, později… (více)

Vysílá studio Brno

Vysílá studio Brno

11.10.2016

Pojďte si zahrát AZ kvíz a moderovat zprávy ve výstavě na Špilberku. Vybrat písmenko a správně odpovědět, zasednout před mikrofon a čtecí zařízení a přednášet zprávy, nakouknout do zákulisí slavných… (více)

Reklama

Reklama