Reklama

Reklama

Star Trek: Hluboký vesmír devět

(seriál)
  • Česko Star Trek: Stanice Deep Space Nine (více)
USA, (1993–1999)

Hrají:

Avery Brooks, René Auberjonois, Alexander Siddig, Colm Meaney, Armin Shimerman, Nana Visitor, Terry Farrell, Cirroc Lofton, Michael Dorn, Nicole de Boer (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(173)

Star Trek: Hluboký vesmír devět, čtvrtý seriál z legendárního startrekovského univerza Gena Roddenberryho, je zasazen do poloviny 24. století, odkud přináší dobrodružství týmu důstojníků Spojené federace planet, jimž byla svěřena hvězdná stanice, vytvářející obranný val v blízkosti první stabilní červí díry vedoucí do tajemného kvadrantu Gama. Úkolem posádky Hlubokého vesmíru devět není nic menšího než chránit a zkoumat vesmír a vydávat se na místa, která ještě nikdo z Federace nikdy nenavštívil... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele Shakaar k tomuto seriálu (2)

Star Trek: Hluboký vesmír devět (1993) 

Neprávem opomíjená série, která snad se v jistých ohledech vyrovná mnohem populárnějšímu Star treku TNG. I přes to že se viditelně inspirovali Babylonem 5, seriál šel hlavně vlastní cestou. Seriál je více příběhově založený, jak po dějové stránce, tak i vývoji postav, hlavních ras v seriálu, není zde tolik "resetovacího" tlačítka a ikdyž i stanice po velkém poškození je vypadá netknutě, připustí se že utrpěli nějaké škody, umrtí postav a postavy to v serii často rmutí . Seriál samotný jako prakticky každý Star trek od TNG hledal svou identitu. U DS9 to trvalo do čtvrté řady, kdy se charaktery jednotlivých postav měnily z epizod na epizodu a epizody samotné byli často ovlivněny sníženým rozpočtem což bylo dané přítomností jak TNG která končila, tak Voyageru, který začínal. Svým způsobem to byla výhoda, protože zatímco Voyager jako "vlajková loď" byla pod dohledem hlavního showrunnera, na DS9 zbylo méně prostoru a scénaristé měli více rozvázané ruce. Od 4. serie serie citelně změnil feeling, naplno se začalo využívat Defiantu, lodi přidělné k stanici v předchozí řadě a hlavně Dominion, jako organizace, začala být jak pro stanici a Federaci mnohem větší hrozbou jak přechozích dvou řadách, kdy se o její existenci vědělo. V neposlední řadě seriál popsal vcelku věrohodně v rámci rozpočtu průběh konfliktu po dobu tří sezon, kdy se scénaristé nedrželi vůbec nazpět a odhalili že i Federace má svoji temnou stránku. Seriál má své negativa, nedá se na něj dívat jako jednorázově "epizodičně" týdne, herci někdy nepodávají takové kvalitní výkony jako třeba v TNG, kde dle všeho i dobře herci mezi sebou vycházeli což prý od DS9 herců neplatilo. Seriál taky citelně ovlivnil změny změny v obsazení. Příchod Michaela Dorna bylo "win win" od scénaristů, jednak se seriál obohatil o postavu, kterou seriál potřeboval a jednak to i hercovi umožnilo rozvinout postavu do dimenzí o kterých si mohl je herec nechat zdát v TNG. Odchod Terry Farrel byl naopak ránou pro DS9 produkci, oblíbenou a etablovanou postavu se nedokázalo Nicole de Boer plnohodnotně nahradit i přes to, že poslední řadu v podstatě věnovali postavě Ezri, což ovlivnilo celkový feeling řady jako takové a ubralo to na celkové atraktivitě, kterou seriál měl od konce třetí řady. Fanoušci ale nemusí zoufat, seriál i tak nabízí bohatou akci, množství zájímavých hlavních a hlavně vedlejších postav, které ovlivňují jednotlivý děj po celých 7 sezon. Seriál mám rád, rád se k němu i po letech vracím a i když nemusíte být fanouškem Star treku, scifi fanouškům tento seriál doporučuji i z důvodu, že svou odlišností může lidem více sednout a hlavně i po letech je svým zpracování nejvíce podobný současné seriálové produkci. ()

Vyslanec (1993) (S01E01) 

Ačkoliv podle hodnocení lze Emissary brát jako slabší bratr u jiných pilotů, jako díl jako takový odstartoval solidně zápletku a navíc na něj solidně navazoval což se nedá říct o dalších pilotech, které důsledky buď přešel, nebo se k nim vrátil až na konci řady. Deep Space Nine možná neměl tak oslnivé první řady, ale pomalu u nich zařazoval rychlosti...což u takové VOY nebo i Enterprise ještě dlouho po té stagnovali. ()

Související novinky

Zemřela herečka Louise Fletcher

Zemřela herečka Louise Fletcher

24.09.2022

Ve věku osmaosmdesáti let v pátek ve svém domě ve Francii zemřela americká herečka a držitelka Oscara Louise Fletcher. Smutnou zprávu předal médiím její agent David Shaul s dodatkem, že herečka… (více)

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

31.07.2010

CzechTREK convention - největší samostatná Star Trek akce v České republice – přichází už popáté. Tentokrát v nových prostorách Kulturního centra Novodvorská se koná v sobotu 4. 9. 2010. Akce už… (více)

Reklama

Reklama