Reklama

Reklama

Star Trek: Hluboký vesmír devět

(seriál)
  • Česko Star Trek: Stanice Deep Space Nine (více)
USA, (1993–1999)

Hrají:

Avery Brooks, René Auberjonois, Alexander Siddig, Colm Meaney, Armin Shimerman, Nana Visitor, Terry Farrell, Cirroc Lofton, Michael Dorn, Nicole de Boer (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(173)

Star Trek: Hluboký vesmír devět, čtvrtý seriál z legendárního startrekovského univerza Gena Roddenberryho, je zasazen do poloviny 24. století, odkud přináší dobrodružství týmu důstojníků Spojené federace planet, jimž byla svěřena hvězdná stanice, vytvářející obranný val v blízkosti první stabilní červí díry vedoucí do tajemného kvadrantu Gama. Úkolem posádky Hlubokého vesmíru devět není nic menšího než chránit a zkoumat vesmír a vydávat se na místa, která ještě nikdo z Federace nikdy nenavštívil... (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (62)

  • Barman Quark nebyl pro Armina Shimermana prvním Ferengem, kterého hrál. Objevil se už v epizodě Nejzazší výspa (1987) seriálu Star Trek: Nová generace, která Ferengy představila. Nebyl s tímto vykreslením Ferengů však vůbec spokojen a často říkal, že roli Quarka přijal také proto, aby napravil škodu, kterou Ferengům tento díl učinil. (mirliflore)
  • Producent Rick Berman původně uvažoval obsadit do role Benjamina Siska Alexandra Siddiga. Došel ale k závěru, že velitel stanice by měl být starší. Místo toho Siddiga obsadil do role Dr. Juliana Bashira. (Shakaar)
  • Vědeckým důstojníkem měla být v seriálu původně postava pocházející z planety s nízkou gravitací. Jelikož by to vyžadovalo natáčení mnoha „nízkogravitačních“ scén, které by byly příliš náročné a nákladné, byla postava nahrazena Trillem Jadzií Dax (Terry Farrell). Myšlenka postavy, která je uzpůsobena nízké gravitaci, byla později použita v epizodě Melora (1993). (mirliflore)
  • Herec Andrew Robinson se původně ucházel o roli měňavce Oda. Nakonec ale hrál postavu Elima Garaka, přičemž spolupracoval také s producenty na vývoji jeho charakteru. (mirliflore)
  • Některé postavy se měly objevit jen v jednom díle, ale vzhledem k dobrému hereckému výkonu jejich představitelů se producenti rozhodli z nich udělat pravidelné postavy. Týká se to například Leety (Chase Masterson), Weyouna (Jeffrey Combs) nebo Martoka (J.G. Hertzlera). (mirliflore)
  • Jediný herec, který se objevil ve všech epizodách seriálu, byl Avery Brooks, představitel Siska. (mirliflore)
  • Ve 4. sérii se k posádce DS9 přidává Worf. Díky tomu se stal jeho představitel Michael Dorn hercem, který se objevil v nejvíce epizodách v celém Star Trek univerzu. Objevil se v 281 dílech, počítaje v to 5 filmů. Colm Meaney (O'Brien) se objevil ve Star Treku celkem v 216 epizodách, což ho řadí na druhé místo, nepočítáme-li Majel Barrettovou, která však ve většině případů jen namlouvala počítač. (mirliflore)
  • Postava Kiry Nerys (Nana Visitor) byla do seriálu dopsána v poslední chvíli. Původně totiž tvůrci zamýšleli, že bajorským zástupcem pro DS9 bude praporčík Ro Laren, divákům známá z předchozího seriálu Star Trek: Nová generace (od r. 1987). Její představitelka Michelle Forbes však odmítla, protože se nechtěla dlouhodobě uvázat na celý seriál. (Doctorow)
  • Všechny runabouty (malé čluny pro krátké vzdálenosti) na DS9 jsou pojmenovány po významných řekách na Zemi. Jejich jména jsou Rio Grande, Yangtzee Kiang, Ganges, Mekong, Orinoco, Rubicon, Shenandoah, Volga, Yukon a Gander. (Doctorow)
  • Skuteční fanoušci seriálu jsou označováni jako "Niners". Stejný název, tedy "Niners", nese i baseballový tým kpt. Siska (Avery Brooks) složený z jeho důstojníků. Název je možné vidět na jejich dresech, když nastoupí na zápas proti posádce vulkánské lodi Hvězdné flotily. (slatkac)
  • Název rasy „Ferengi“ je odvozen z perského slova „Farangi,“ což znamená cizinec. (slatkac)
  • Seriál byl v roce 2004 zařazen na 2. místo v žebříčku 25 Greatest Sci-Fi Legends. (slatkac)
  • Role kapitána Siska, kterou ztvárnil Avery Brooks, byla v roce 2004 zařazena na 50. místo v žebříčku 50 Greatest TV Dads of All Time. (slatkac)
  • V seriálu se používají celkem 4 měny, a to federační credity, bajoranské lity, cardassijské leky a ferengské latinum. (slatkac)
  • Ve většině scén lze na počítačových monitorech zahlédnout číslo 47. (slatkac)

Související novinky

Zemřela herečka Louise Fletcher

Zemřela herečka Louise Fletcher

24.09.2022

Ve věku osmaosmdesáti let v pátek ve svém domě ve Francii zemřela americká herečka a držitelka Oscara Louise Fletcher. Smutnou zprávu předal médiím její agent David Shaul s dodatkem, že herečka… (více)

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

31.07.2010

CzechTREK convention - největší samostatná Star Trek akce v České republice – přichází už popáté. Tentokrát v nových prostorách Kulturního centra Novodvorská se koná v sobotu 4. 9. 2010. Akce už… (více)

Reklama

Reklama