Reklama

Reklama

Star Trek: Hluboký vesmír devět

(seriál)
  • Česko Star Trek: Stanice Deep Space Nine (více)
USA, (1993–1999)

Hrají:

Avery Brooks, René Auberjonois, Alexander Siddig, Colm Meaney, Armin Shimerman, Nana Visitor, Terry Farrell, Cirroc Lofton, Michael Dorn, Nicole de Boer (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(173)

Star Trek: Hluboký vesmír devět, čtvrtý seriál z legendárního startrekovského univerza Gena Roddenberryho, je zasazen do poloviny 24. století, odkud přináší dobrodružství týmu důstojníků Spojené federace planet, jimž byla svěřena hvězdná stanice, vytvářející obranný val v blízkosti první stabilní červí díry vedoucí do tajemného kvadrantu Gama. Úkolem posádky Hlubokého vesmíru devět není nic menšího než chránit a zkoumat vesmír a vydávat se na místa, která ještě nikdo z Federace nikdy nenavštívil... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele Muad k tomuto seriálu (2)

Star Trek: Hluboký vesmír devět (1993) 

Jednoznačně nejlepší seriál ze světa StarTreku. Lidem, kteří zde dávají nízká hodnocení mohu říci jen jedno. Když to hodnotíte po třech sériích a ještě příšerně nadabovaných, tak to raději nehodnoťte vůbec. Jestli je tady někdo schopný napsat, že je DS9 užvaněná, tak to ať se raději TNG a Voyageru vyhne obloukem. Podle mě je DS9 jedinečná v několika ohledech. Především už se tolik nehledělo na G.Roddenberryho a dalo se vale trapnému poletování v kosmické lodi z platenty na platetu. Herci jsou ze všech ST seriálu rozhodně nejlepší. V době vzniku seriálu byla ST popularita opět navrcholu díky TNG, tudíž po finanční a tím pádem trikové stránce rozhodně nějlepší ST. Co je nejpodstatnější, je to nejakčnější seriál ze světa ST. Kolik akce jsme si žažili v TNG? Bitva u Wolf 359? Pár lodí federac útočí na borkskou krychli? V DS9 proti sobě bojují celé tisícové flotily. V neposlední řadě má rozhodně nejcharizmatičtějšího kapitána B. Siska, kterého skvěle zahrál Avery Brooks. Po sedmi sériích s posádnou žijete a na konci posledního dvoudílu mám vždycky chuť si pustit pilot(mimochodem také výborný) znovu a navázat na konec začátkem. V zahraničí, co jsem se dočetl, je DS9 považován za nejlepší a nejkomplexnější novodobý seriál ze světa ST. Proto pro každého, kdo má rád kvalitní sci-fi je tohle povinost. Koukejte na to v původním znění. Dejte si čas projít si prvními třemi sériemi(vůbec ne špatnými, spíše naopak) a dostane se vám nevšedního seriálového zážitku. PS: Tolik zatracované první tři série patří k mým nejoblíbenějším.. ()

Vyslanec (1993) (S01E01) 

Hodně dlouho jsem se chystal napsat komentáře jak k pilotnímu filmu, tak k samotnému seriálu DS9. Ať si kdo chce co chce říká, je to jednoznačně nejlepší film i seriál ze světa Star Treku. To říká člověk, který viděl všechny díly, všech ST až na animated series počítáno samozřejmě i se všemi filmy. Úvodní pilot k DS9 Emissary šel naprosto jinou cestou, stejně jako seriál. Dal zbohem mnohdy trapnému poletování z planety na planetu a především černobílému pohledu na federaci a lidi v ní, který mi např. v NG často zvedal žluč. Hlášce "set fazer on stun" jsem se potom už často smál. Právě šablonovitost NG a i pozdějšího Voygeru jsem nemohl překosnout. Co je nejsmutnější, většina pravověrných Trekkies DS9 považuje za slabší než NG. Zpět k pilotu. Co hned udeří do očí je Avery Brooks alias komandér Sisko a jeho herecké schopnosti, které vysoko převyšují všechny předešlé velitele tj. (Shatnera, Stewarta) a i ostatní hlavní postavy v průběhu filmu excelují. Právě výborný mix hlavních charakterů dal tomuto filmu správný počáteční imupls. I širší fylosofický podtext tomu rozhodně neuškodil. Jednou jsem pilot pouštěl lidem ST neznalým se silnými predsudky a na konci filmu měli všichni otevřené pusy načež DVD s první sezónou po nich potom kolovalo asi měsíc. Tento film se byl schopen oprostit od zaběhnutého schématu Rodenberyho pohledu, šel mnohem dál. Příběhy jsou daleko lidštější a protože se pořád někam nelétá zůstal čas i na rozvýjení charakterů, vztahů jednotlivých postav. Závěrečná pasáž v níž Sisko vysvětluje humanoidní lineární existenci bytostem z červí díry, kteří mohou existovat v libovolném čase je naprosto úžasná. Vrácení se k bitvě u Wolf 359 je poklona končící NG. Sečtěno a podtrženo nejlepší možný začátek nejlepšího seriálu ze světa ST. ()

Související novinky

Zemřela herečka Louise Fletcher

Zemřela herečka Louise Fletcher

24.09.2022

Ve věku osmaosmdesáti let v pátek ve svém domě ve Francii zemřela americká herečka a držitelka Oscara Louise Fletcher. Smutnou zprávu předal médiím její agent David Shaul s dodatkem, že herečka… (více)

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

31.07.2010

CzechTREK convention - největší samostatná Star Trek akce v České republice – přichází už popáté. Tentokrát v nových prostorách Kulturního centra Novodvorská se koná v sobotu 4. 9. 2010. Akce už… (více)

Reklama

Reklama