Reklama

Reklama

Anatomie lži

(seriál)
Ukázka z filmu
Krimi / Drama / Thriller / Mysteriózní
USA, (2009–2011), 35 h 8 min (Minutáž: 43–47 min)

Tvůrci:

Samuel Baum

Hrají:

Tim Roth, Kelli Williams, Monica Raymund, Brendan Hines, Hayley McFarland, Kristen Ariza, Mekhi Phifer, Tim Guinee, Wayne Dalglish, M.D. Walton, Tim Griffin (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(48)

Doktor Lightman je přední světový expert na lhaní. Perfektně se vyzná v řeči těla, neuteče mu žádný výraz v obličeji ani ten nejmenší záchvěv v hlase. S neodolatelným sarkasmem a s týmem specialistů pomáhá nejen vládním organizacím řešit ty nejzapeklitější případy... (TV Prima)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (239)

Matty 

všechny recenze uživatele

Konečně seriál, který je do určité míry založen na častém používání detailů tváří v televizi. Netuše, kolik se toho dá z jednoho šklebu vyčíst, není pro mne sledování jen zábavné, ale též poučné. Tim Roth plní úlohu učitele na výbornou. Zcela v souladu se stávajícím trendem (nebo to ještě není trend?) seriálových postav nesnesitelných (pro ostatní postavy) a zároveň neodolatelných (pro diváky). Již po několika epizodách jsem po Lightmanově vzoru začal luštit tváře druhých. Zásadní komplikace Anatomie lži tkví v tom, že všichni herci lžou. Neustále. Odstínit lež postavy od lží vlastní – herecké jistě není hračkou ani pro absolventy těch nejrenomovanějších hereckých škol. Proto se nám namísto souvislých záběrů dostává „nápovědných“ velkých detailů a zpomaleného přehrávání dříve proneseného (asi nejsem dost paranoidní, ale vážně nevěřím, že by v USA měli každý kamrlík ošetřený kamerami). Když už tak není postavený celý seriál, rád bych viděl alespoň speciální „a teď si to zkuste sami“ díl, kdy budeme muset odhalit lži sami pečlivým pozorováním. Teprve potom by Anatomie lži měla nárok přidávat si k zařazení „seriál“ adjektivum „revoluční“. I tak jde o moderní a svěží kriminálku, který jako bonus – na rozdíl od svých kolegyň, jež za onu prvotní lež zpravidla nevidí – není smířená se stavem světa (autentický dojem vylepšuje práce s reálnými zahraničními zeměmi a reálnými tvářemi státníků). Všichni lžou, tak proč si to konečně nepřiznat. 75% Zajímavé komentáře: Subjektiv, anderson, dextrush ()

Elleannie 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál se mi líbil hned od prvního dílu, ale teprve po zhlédnutí několika dalších jsem mu přišla na zoubek. Každý díl je jedinečný, každý je svým způsobem jiný, i když ve všech jde jen o jedno - zjistit, kdo lže. Tim Roth v roli opravdu charismatického a jedinečného muže, který dokáže odhalit i toho nejlepšího lháře. Spolu se svými lidmi, kteří jsou v tomhle rovněž skvělí (avšak vyrovnat se mu zdaleka nemůžou), vyšetřuje případy, ve kterých by nikdo jiný nepomohl více. Je zajímavé sledovat ho při práci, jak dokáže jen z malého posunku obličeje poznat, na co asi dotyčný myslí. ()

Reklama

Radiq 

všechny recenze uživatele

V dnešní době hromady seriálů tady tenhle nějak moc nevyniká. Byl jsem zvědavej, do čeho se to nechal ten Tim Roth uvrtat a není to nic světobornýho. Jistěže způsob vyšetřování lží je zajímavej a Dr. Lightman je dost ujetej právě díky Rothovi, ale někdy si asi scénárista uprdl a ujela mu ruka, když i ze sebemenších mikrovýrazů dokázal uzavřít případ. Přitom každej díl jede v podstatě po stejné linii - něco se stane, oni to vyšetřujou, nejdřív to vypadá na někoho úplně jinýho, pak na někoho úplně jasnýho, pak vyjdou najevo nové skutečnosti, začne se to zamotávat a nakonec je vinen někdo jinej, v pozadí. A to z toho dělá dost předvídatelnou záležitost. Ne že bych to úplně odsuzoval, ale po čase jsem na sobě zjistil, že se na to dívám jenom kvůli obsazení, respektive kvůli Rothovi, respektive celkem zajímavý bylo vtažení nové postavy do děje (FBI maník v podání Mekhi Phifera). Jinak soukromé záležitosti těch spolupracovníků jdou trochu bokem, třepou u toho hlavama a vydávají skřípavé zvuky a kladivem si odstraňují chrup... = celkem nezájem. Druhá série je možná ještě horší a já zjišťuju, že by mi ani nevadilo, kdyby ten seriál utli. Navíc mi přijde, že Lightman se hrozně snaží napodobovat Dr. House - být jedinečnej, ale nepříjemnej, navíc ho taky hraje Brit... ale nemá na něho. ()

Ichabod 

všechny recenze uživatele

Strašná nuda s místy výbornym Rothem, jindy zase neskutečně špatně přehrávajícím, ale pořád je to nuda a hlavně blbost. Blbost tohohle vyšetřovacího způsobu je totiž příliš naroubovaná na příběhy, kde se ostatní vyšetřovací praktiky absolutně nevyužívají, takže nakonec se jde za katr na základě toho jak se kdo xichtí. Lie to me je seriál, který má typicky "Houseovský" model "třicet pět minut vyšetřování, pět minut rozplétání a závěrečná pointa doplněná hudbou". Problém je ale právě nelogičnost a nezáživnost celku. Prostě blbost. Škoda Rotha. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Hodnoceno po dvou a půl dílech, sledovaných s odstupem několika týdnů. Stane se zločin, přijde dr. Lightman, upřeně se zadívá na svědka či podezřelého a prohlásí: "Lžete!" nebo "Mluvíte pravdu." No a vo-vo-vo tom t-t-to je. Koukám na zdejší vysoká hodnocení a říkám si, že hodnotící mají zjevně rádi Tima Rotha. Osobně jsem si ho oblíbila při sledování Rob Roye (druhý takový hajzl se ve filmech hledá těžko:-)) nebo jako geniálního pianistu v "1900". Zajímavý typ chlapa a dobrý herec v průměrném kriminálním seriálu, založeném na relativně originální myšlence (rozbor chování tady byl už dřív, ale přece jen v trochu odlišném podání), ovšem aplikované stále dokola. Může to nadchnout napoprvé, může to bavit podruhé, potřetí už je to docela nuda. Jednou za čas díl seriálu neuškodí, pravidelně však sledovat nehodlám. 59% ()

Galerie (603)

Zajímavosti (6)

  • Věda, kterou provozuje Cal Lightman (Tim Roth), je založena na skutečné práci Dr. Paula Ekmana, který je nejlepším světovým expertem na klamy. (Prefectus)
  • Tim Roth a Jennifer Beals si společně dříve zahráli již ve filmu Čtyři pokoje (1995). (PrcekTK)
  • Podobný program na trénovanie emocií (smútok, pohŕdanie, radosť...), ktorý používali aj v Lightman Group si môže každý zaobstarať spoločne aj s výcvikom. (lmartinl)

Reklama

Reklama