Reklama

Reklama

Star Trek: Hluboký vesmír devět

(seriál)
  • Česko Star Trek: Stanice Deep Space Nine (více)
USA, (1993–1999)

Hrají:

Avery Brooks, René Auberjonois, Alexander Siddig, Colm Meaney, Armin Shimerman, Nana Visitor, Terry Farrell, Cirroc Lofton, Michael Dorn, Nicole de Boer (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(173)

Star Trek: Hluboký vesmír devět, čtvrtý seriál z legendárního startrekovského univerza Gena Roddenberryho, je zasazen do poloviny 24. století, odkud přináší dobrodružství týmu důstojníků Spojené federace planet, jimž byla svěřena hvězdná stanice, vytvářející obranný val v blízkosti první stabilní červí díry vedoucí do tajemného kvadrantu Gama. Úkolem posádky Hlubokého vesmíru devět není nic menšího než chránit a zkoumat vesmír a vydávat se na místa, která ještě nikdo z Federace nikdy nenavštívil... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (162)

sirien 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bez prominutí PROMRDANEJ potenciál, hrůza a zmar. Normálně hodnotim seriály podle nejsilnějších sérií, ale... tohle prostě nejde. KDYBY někdo sledoval jen specifické příběhové linie a přeskákal všechny fillery, mohly by to být 3. Kdyby i z těchto skipnul slabé a zbytečné díly, možná slabý 4. DS9 je často srovnávám s Babylonem 5 - sorry, až mi zas někdo jen naznačí, že se k DS9 k B5 jen blíží, tak se mu vysměju do xichtu. POZITIVEM jsou postavy a herecké výkony, to se popřít nedá. Bohužel, seriál brzy přestane mít tušení, co s těmi postavami dělat, takže herci tam něco slušného k hraní mají míň a míň. NEGATIVA jsou všechno ostatní - stupidní scénáře, retardované příběhové linky (zejm. od nejhoršího: mystické sračky, DS90210 shit love stories s násilnym shippingem a hlavní linka Ferengi), všechny fillery, nudnost a předvídatelnost zápletek... Na seriálu jsou slušné série 1 a zejména výborná a nade vše ostatní vyčnívající s04. Bohužel, s02 a s03 jsou dobré tak na přeskočení (doslova, ani se tam nic moc nestane), s05 je fakt špatná, s06 je děsná a s07 je tragickej dumpster fire. POTENCIÁL byl přitom ohromnej - seriál co se odehrává přímo na Frontier, ale na jednom jejím místě, s možností ukazovat zahraniční politiku Federace a rozdíl Federace a zbytku vesmíru, kaskády dlouhodobých následků atd., Dominion jako "protiváha" Federace nabízející alternativní systém a filozofii, stejně funkční, ale s jinými ideály... a mnoho dalšího. Efektivně ale seriál postupně všechno nevyužije, zahodí, zapomene nebo natvrdo zkurví. Můj kompletní průvodce ("recenze" + průvodce sledovatelnými díly) skrz DS9 ()

Honzíno 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mé prvotní hodnocení v podobě tří hvězd vycházelo pouze z pár dílů viděných v tv s českým dabingem. Avšak moje srdce trekkieho mi nedalo a sehnal jsem si kompletních sedm řad v originále. Momentálně sjíždím pátou a už někdy během třetí jsem své hodnocení o hvězdu zvednul. Pomalu a jistě si mě nachází i DS9 a já k němu získávám další vyjímečný vztah. Speciálně od čtvrté sezóny nabírá seriál vyšší obrátky. Jednotlivé epizody jsou dost často (nutno dodat se zvyšující se frekvencí) velmi filozofické s poměrně vícevrstvým poselstvím. Spousta vykreslených postav, lidských propletenců, vztahů získává na hodnotě až s přibývajícím počtem epizod, vydatně. Další unikátní Star Trek je třeba sledovat velice pozorně a tak nějak tuším, že ve své době DS9 předběhl svou dobu a zůstal nepochopen - i já jsem se do této kategorie prve zařadil. Uvidím, zda i u tohoto ST počinu se dostanu ve finále na 5*... toť jediná a příjemná neznámá.:) Charakteristika: Sci-fi dobrodrůžo pro náročnějšího geeka se sklonem k dlouhodobým vztahům._Trekkie velikosti mého srdce nemůže jinak po dokoukání než zvednout na 5*. ()

Reklama

Praxis 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spousta lidí tenhle seriál dost neprávem odsuzuje. Ono se taky není proč divit, když první dvě řady jsou prakticky o ničem. Tady se projevil ještě vliv žijícího Gene Roddenberryho, který navnadil tvůrce, na film ve stylu Babylon 5. Jenže tohle se asi nedá udržet věčně a tak filmaři přišli s něčím mnohem lepším... Prostě v Alfa kvadrantu uděláme válku a hotovo. A to válku tisíců lodí proti sobě. Od třetí sezony se pomalu ukazuje DS9 ve své temnější podobě a poprvé ve světě ST máme možnost vidět důstojníka Flotily v akci, která by se zrovna nedala popsat jako nejčistčí. Od páté sezony se to rozjede a neuvěřitelným tempem pokračuje až do samého závěru. (Kde jinde máte možnost ve světě ST vidět tak monstrozní vesmírné bitvy, proti nimž byla potyčka s Borgy u Wolf 359 jen pšouknutí do lucerny, jako v tomto seriálu).Nebýt rozvláčných prvních dvou sezon, mohlo to být 100procent ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

S výjimkou několika epizod těžký deklas, ve kterém nefungují základní principy série Star Trek. Pokus o sociologickou studii soužití na vesmírné stanici federace je nudný, užvaněný a celkově nesympatický. Navíc mě dodnes děsí odpudivý měňavec a ještě odpudivější zjev jménem Quark. Mamííí, já ci zpátky na Zemi!!! ()

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

První ST seriál, kde nemám chuť většinu postav ubít tupým předmětem a to se počítá. Změna hodnocení po zhlédnutí většího počtu dílů vyhlazena; nicméně se nemohu zbavit dojmu, že s touto posádkou budou i tradiční ST propriety jako humanismus & mír mezi národy bez ohledu na množství gumy na ksichtě výrazně snesitelnější. Vychcaný Ferengi barman, měňavcovitý šéf ochranky a cardassianský krejčí FTW. ()

Galerie (198)

Zajímavosti (62)

  • V seriálu se používají celkem 4 měny, a to federační credity, bajoranské lity, cardassijské leky a ferengské latinum. (slatkac)

Související novinky

Zemřela herečka Louise Fletcher

Zemřela herečka Louise Fletcher

24.09.2022

Ve věku osmaosmdesáti let v pátek ve svém domě ve Francii zemřela americká herečka a držitelka Oscara Louise Fletcher. Smutnou zprávu předal médiím její agent David Shaul s dodatkem, že herečka… (více)

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

Fanoušci Star Treku už popáté na CzechTREKu

31.07.2010

CzechTREK convention - největší samostatná Star Trek akce v České republice – přichází už popáté. Tentokrát v nových prostorách Kulturního centra Novodvorská se koná v sobotu 4. 9. 2010. Akce už… (více)

Reklama

Reklama