Reklama

Reklama

Griffinovi

(seriál)
Trailer
USA, (1999–2024), 159 h 48 min (Minutáž: 21–54 min)

Předloha:

Richard Matheson (povídka)

Kamera:

Ralph Kaechele

Hrají:

Seth MacFarlane, Alex Borstein, Seth Green, Mila Kunis, Adam West, Patrick Warburton, Phil LaMarr, Gary Cole, Jennifer Tilly, Fred Tatasciore, Ralph Garman (více)
(další profese)

Série(22) / Epizody(429)

Animovaný seriál o netypické americké rodince Griffinových. Každý z nich je originál, včetně jejich mluvícího psa Briana, který všechny překvapivé rodinné situace komentuje s moudrostí sobě vlastní. (TV Nova)

Recenze uživatele MCZ k tomuto seriálu (2)

Griffinovi (1999) 

Na první dojem vypadá Family Guy jako hodně hloupý seriál, pro nějž je popis "něco mezi Simpsonovými a South Parkem" spíše kritikou; docela dlouho totiž tak trochu tápe a nemá jasný tvar. První tři série jsem měl nejednou nutkání s ním praštit, protože hloupý a trapný byl opravdu nemálo. Přemýšlel jsem, jak dlouho to ještě bude pokračovat (a zda má cenu pokračovat) a pak se, počínaje čtvrtou, seriál začal pomalu nacházet, v její polovině mě zastihlo několik těžce zlomových dílů (především PTV) a než jsem si to stihl uvědomit, naprosto jsem mu propadl. A s dalšími to bylo jen lepší. Největší předností je humor, ten (byť by jeho popis člověk snadno odbyl slovy "vulgární, nechutný a nekorektní") časem krystalizuje do mnohem sofistikovanější a absurdnější podoby, než kam by se oba výše zmínění předchůdci mohli kdykoli dostat, byť si stále udržuje uvedené rysy. Jedním z pilířů je tu rozhodě skvělý hlasový výkon hlavního tvůrce Setha MacFarlanea (tři hlavní a desítky vedlejších charakterů), asi tedy netřeba zdůrazňovat, že český dabing (ale i překlad) seriál zabijí více, než to bývá obvyklé. Stavební škála je jinak opravdu pestrá: lepší i horší gagy jsou samozřejmostí, podstatnou část - a to i z hlediska stopáže - pak tvoří flashbacky ("vzpomínky" naprosto nesouvisející s vyprávěním; spoustu jich nicméně našinec asi nepochopí, jelikož odkazují na u nás neznámé osoby a události), není ani vzácné, když je jeden vtip znenadání přerušen jiným nebo se zničehonic objeví pokračování fóru někdy z předchozí série... Už bych se ani nebál sáhnout po termínu "pythonovský", neb určitá inspirace je více než zjevná. Není to seriál pro každého a první série musí člověk ustát, než ho pohltí, ale vyplatí se to. Náramně. Perfect Castaway, PTV, Whistle While Your Wife Works, McStroke, 420 a hafo dalších. 9/10 ()

Griffinovi vrací úder (2010) (S08E20) 

Pár dobrých vtipů by tu bylo ("We're evacuating into outer space, with literally infinite directions in which to flee. However, we have decided that our transports will travel directly toward the fleet of Star Destroyers. Any questions?"), ale jinak zrovna tyhle Family Guy Star Wars parodie nijak zvlášť nemusím. 6/10 ()

Související novinky

Ženatý se závazky se vrací... jako animák

Ženatý se závazky se vrací... jako animák

15.05.2022

Málokterá osmdesátková znělka se člověku zažrala do paměti tolik, jako ta ze seriálu Ženatý se závazky. Komedie o dysfunkční rodině Bundyových běžela v televizi od roku 1987 do roku 1997, v roce 2012… (více)

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

30.06.2020

V požehnaném věku osmadevadesáti let opustil filmový svět americký herec, režisér a scénárista Carl Reiner. Zemřel z přirozených příčin v noci z pondělí na úterý ve svém domě v Beverly Hills, jak… (více)

Zemřel představitel Batmana Adam West

Zemřel představitel Batmana Adam West

11.06.2017

Pro většinu Čechů je prvním Batmanem Michael Keaton, v Americe ale všichni vyrůstali na seriálu z 60. let, v němž si Bruce Waynea zahrál Adam West. Washingtonský rodák se díky napůl parodické show,… (více)

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama