Reklama

Reklama

Hvězdná brána

(seriál)
  • Kanada Stargate SG-1 (více)
USA / Kanada, (1997–2007), 157 h (Minutáž: 42–96 min)

Hrají:

Richard Dean Anderson, Amanda Tapping, Michael Shanks, Christopher Judge, Don S. Davis, Corin Nemec, Ben Browder, Claudia Black, Beau Bridges, Tony Amendola (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(213)

Obsahy(1)

Seriálové pokračování slavného sci-fi filmu stejného názvu. Po dalším objevu Daniela Jacksona je zjištěno, že pomocí hvězdné brány je možné cestovat i na jiné planety. Americká armáda proto zřídí několik týmů pojmenovaných SG, které mají za úkol planety prozkoumat a pokud možno s jejími obyvateli navázat přátelské vztahy. Bojují také proti mimozemské civilizaci, která zotročuje planety, pátrají po původu hvězdných bran a snaží se vymanit z vlivu zkorumpovaných politiků, kteří chtějí bránu využívat kvůli vlastnímu prospěchu. (Sharlay)

(více)

Recenze uživatele Blazkowicz k tomuto seriálu (12)

Hvězdná brána (1997) 

Hvězdná brána patří do mých Top 10 seriálů. Všechno co tam mám je pro mě kult, včetně ní. Nezapomenu na ten čas, kdy jsem ji po škole natěšeně sledoval. Ale i kdybych ji tam neměl, tak ona sama o sobě je kultovní. Kdo ji nikdy neviděl, tak jakoby nežil. Prostě základ všech sci-fi seriálů. 5* ()

Série 1 (1997) (S01) 

První série je dobrá, ale nemůžu dát plný počet. Nejvíc ji sráží začátek, protože pro mě to byly takové díly trošku o ničem. Místo průzkumu se to věnovalo vnitřním problémům a to mě moc nebavilo. Občas se taky najde slabší díl a až ke konci série to začíná gradovat a získávat na kvalitě. 4+* ()

Děti bohů (1997) (S01E01) 

Seriál je na jasných 5*. Tady nicméně musím o jednu slevit. Na pilotní film/díl dost dobré, ale mnohem lepší se mi zdají jednotlivé díly. Tady to bylo natáhlé až moc. 4+* ()

Série 2 (1998) (S02) 

Kvalitou stejně dobré jako první série, nicméně obsah jednotlivých dílů je mnohem víc propracovanější a nebojí se představit třeba nové rasy, dějové odbočky atd. Na rozdíl od předchozí série má tato prostě hlubší význam. Konečně došlo na SGC asi k výměně munice, protože Jaffové už nejsou takový problém. 5* ()

Série 3 (1999) (S03) 

Dokonce i lepší než předchozí série. 5* ()

Série 4 (2000) (S04) 

Počátkem této série, se pomalu ale jistě začíná vytrácet takový ten old-school devadesátkový feeling. Je to dost abstraktní, ale takto to vnímám. Teď zase nastupuje modernější 2000s feeling. Samozřejmě to má pořád něco do sebe, ne že ne. Jinak kvalita vysoko, i když trochu níž než předtím. 5-* ()

Série 5 (2001) (S05) 

Nástup Anubise tomu vlévá novou krev do žil, abych tak řekl. Kvalita pořád vynikající, co bych dal za podobný seriál v dnešní době. Ale to kouzlo co jsem zmiňoval v minulé sérii je zase o kus menší. 5-* ()

Série 6 (2002) (S06) 

Hned na začátek je nová úvodní znělka. Moderní určitě, ale ne tak cool jak předchozí. Kromě "klasických" epizod je tu i pár mimo základnu. Takové byly samozřejmě i v předchozích dílech, ale tady jsou vyloženě povedené a neměl jsem nutkání je přeskočit. Jonas Quinn je víc než důstojná náhrada za doktora Jacksona. No a málem bych zapomněl na Promethea, takže konečně vesmírné bitvy. 5* ()

Série 7 (2003) (S07) 

Ajajaj. To máme hodně velký kvalitativní sešup. První dvojdíl, to je něco hrozného. Teal'c bez očních stínů. Pozměněný dabing - celková kvalita mi přišla jak z garáže, vládce Ti je najednou Yu (chápu souvislost s angličtinou, ale v další sérii to bude zase naopak), dialogy jsou buď špatně napsané, nebo špatně přeložené (spíš), protože to zní jak když se baví děcka ve školce a Jonas Quinn má jiného dabéra, který k němu nesedí. A vůbec, to jak zatočili s Jonasem, je prostě neomluvitelné. Úplně na klid bych si ještě jednu sérii s ním dal. V průběhu série se to všechno začíná zlepšovat, ale kvalita dílů už je tak půl na půl (Vesmírný závod je skoro odpad, ale Mstitel je vynikající). Hlavně ty civilní nestojí za nic. Naštěstí to finále zachránilo. 4* ()

Série 8 (2004) (S08) 

Tady můžu s klidným svědomím říct, že stará dobrá Hvězdná brána šla do kopru. U předchozí série to bylo tak na půl, takový předěl. Nejvíc to jde poznat na kameře, kde jsou záběry víc novodobé a moderní. Díly taky nic moc, přinejlepším průměr. Na čtyřce to udržují jen dobré dvojdíly. Až na ten poslední, který jsem nepobral. 4-* ()

Série 9 (2005) (S09) 

Takže, na poslední dvě série tu máme zase změněnou znělku. K odlišení asi dobré. Někdo by řekl, že Oriové jsou zbytečné prodlužování seriálu. S tím rozhodně nemůžu souhlasit, protože Goa'uldů už bylo až moc. Do "nové" Hvězdné brány padnou jak vyšití. Cam Mitchell a generál Landry jsou naprosto v pohodě. Ne tak dobří jako ti, které nahrazují, ale pořád cajk. S Valou je to horší. Pár hlášek má, ale většinu času je jen otravná. Každopádně lepší než předešlá série a možná i předpředešlá. 4* ()

Série 10 (2006) (S10) 

Na závěr zklamání. Oriové jaksi upozaděni a místo nich Baal, nebo díly úplně o ničem. Samotní Oriové jsou teda předpokládám zničeni, ale aspoň nějaký záběr na to, jak se vypařují by bodnul, protože takto si člověk není vůbec jistý. Poslední díl je totální výsměch. Chápu, že finále bude až ve filmu, ale takovou blbost jsem teda nečekal. 4-* ()

Související novinky

Seriálové rebooty na cestě

Seriálové rebooty na cestě

16.04.2023

Milovali jste v dětství Pobřežní hlídku, Hvězdnou bránu, RoboCopa nebo snad Pravou blondýnku? Pak vás možná bude zajímat, že se všechny tyto značky a pár dalších dočkají v budoucnu seriálových… (více)

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Hvězdnou bránu čeká reimaginace

Hvězdnou bránu čeká reimaginace

30.05.2014

Jeden z nejlepších filmů Rolanda Emmericha (Den nezávislosti, Útok na Bílý dům) letos slaví 20 let od premiéry. Hvězdná brána sice zamířila na velké plátno jen jednou, víc než 10 let ale úřadovala na… (více)

Reklama

Reklama