Reklama

Reklama

Hvězdná brána

(seriál)
  • Kanada Stargate SG-1 (více)
USA / Kanada, (1997–2007), 157 h (Minutáž: 42–96 min)

Hrají:

Richard Dean Anderson, Amanda Tapping, Michael Shanks, Christopher Judge, Don S. Davis, Corin Nemec, Ben Browder, Claudia Black, Beau Bridges, Tony Amendola (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(213)

Obsahy(1)

Seriálové pokračování slavného sci-fi filmu stejného názvu. Po dalším objevu Daniela Jacksona je zjištěno, že pomocí hvězdné brány je možné cestovat i na jiné planety. Americká armáda proto zřídí několik týmů pojmenovaných SG, které mají za úkol planety prozkoumat a pokud možno s jejími obyvateli navázat přátelské vztahy. Bojují také proti mimozemské civilizaci, která zotročuje planety, pátrají po původu hvězdných bran a snaží se vymanit z vlivu zkorumpovaných politiků, kteří chtějí bránu využívat kvůli vlastnímu prospěchu. (Sharlay)

(více)

Recenze uživatele Bakllazaan k tomuto seriálu (21)

Děti bohů (1997) (S01E01) 

Hvězdná brána je takový vtipnější star trek bez zbytečného filozofování, což mě v pubertě hodně imponovalo. Po zpětném shlédnutí mi přijde škoda, že si seriál nezachoval epičnost tohoto pilotu, ale zase si zachoval lehce ironickou atmosféru živenou hláškami plukovníka ONeila. ()

Nepřítel uvnitř (1997) (S01E02) 

Hned druhý díl snížil budget na minimum a celý se odehrává na základně s hvězdnou bránou. Velký minus je za likvidaci postavy, která by si zasloužila delší životnost. ()

Zrovnoprávnění (1997) (S01E03) 

Filler bez akce a vlastně ničeho zajímavého. ()

Mezi světlem a tmou (1997) (S01E04) 

Hned díl po emancipaci udělali scénáristé z Carterové nadrženou neuadrtálku, to asi nebylo dobře naplánované. ()

Zmrtvýchvstání (1997) (S01E06) 

Trocha emocionálního character buildingu kapitána ONeila, která překvapive dobře funguje. ()

Jepičí život (1997) (S01E08) 

Planeta, kde lidé žijí jen sto dní, je bezva koncept, ale tahle epizoda h má až moc nepromyšlený. No a jak se nakonec vypořádali se zestárýlm ONeilem? Cartrová to zachraňuje jednou větou se smyšleným důvodem, že se brzy vráti do normálu. Škoda škoda. ()

Oheň a voda (1997) (S01E12) 

Vlastně hodně zajimavý díl s uvězněným Danielem, který si má vzpomenout. Bohužel až moc času se věnuje truchlícím členům SG1 místo zajímavého mimozemšťana a jeho historii. ()

Cor-Ai (1998) (S01E15) 

Soudní díl musí být snad v každém seriálu, ale SG si ho mohla odpustit. Alespoň se tu inteligentně poukázalo na to, že brát s sebou na výpravy na jiné planety někoho, kdo je pomáhal zotročovat, není úplně chytrý nápad. ()

Osamění (1998) (S01E17) 

I na Hvězdnou bránu funguje osvědčený trik starých mudrů "Vypnout a zapnout"!!! ()

Svatý kámen (1998) (S02E14) 

Interakce Maybourna, Oneila a Tielka k nezaplacení. Velký osvěžení od dílů, co se odehrávají buď na cizí planetě, nebo na základně. Navíc velmi zajímavej nápad s ukradenou druhou bránou, zatímco hrozí zánik cizí planety. Je to navíc skvělá ukázka toho, že Hvezdna brána přesahuje do politiky světa. ()

Jiný náhled (1999) (S03E06) 

Tyhle epizody absolutně nikam nevedou, ale kvůli návratu Kowalskiho jsem tuhle konkrétní vzal na milost. ()

Záminka (2000) (S03E15) 

Soudní epizody obvykle řadím mezi fillery, ale tentokrat si vzali na paškál zajímavou otázku - komu patří tělo, které si přivlastnil Guald. ()

Odkaz Ataniků (2000) (S04E03) 

Klasický odpočinkový díl, který je obohacen o prsní dvorce vědkyně od Tokrů. ()

Rozděl a panuj (2000) (S04E05) 

"I could blow here any minute." ()

Absolutní moc (2001) (S04E17) 

Takže rovnou dva fillery za sebou. Škoda, že když se SG1 rozhoupá k většímu příběhovýmu posunu, tak to musí být na konci anulováno. ()

Hrdinové 1 (2004) (S07E17) 

Pro mne tohle patří do top 5 nejlepších dvojdílů. Zatímco sg tým na planetě přepadnou goualdi, do základny se vetře zvídavý reportér, který má natočit dokument o činnosti SG.  Není to akční ani komediální rutina, ale s dějovou linií si opravdu vyhráli a je chvílemi i nechronologická. Režisér dokumentu si ukradl tento dvojdíl pro sebe, ale i generál Hammond si po dlouhé chvíli něco zahrál. ()

Blíženci (2005) (S08E11) 

Stupidita tohoto dílu je opravdu zajímavá, scénaristé do konce doklopýtali přes neuvěřitelné oslí můstky a cestou navíc z postav udělali omezence po lobotomii. ()

Avalon, část první (2005) (S09E01) 

Spinoff Hvezdne brany co se tvari jako pokracovani. Nejviditelnejsimi novinkami je hluboky dekolt a novy sef tymu, ktery se tvari jako pri zacpe. Proc kurnik neni kapitanem Cartrova. Achjo. Tohle bude asi utrpeni dokoukavat. ()

Návrat vysloužilého boha (2005) (S09E07) 

Baal jako jediny z Goauldů budí respekt, ale to devátou serii nezachrání. Scénaristi už vaří z vody a přišli s technologií na výrobu klonů. Tohle musí zaručeně skončit katastrofou. Konečně aspoň zmizela otravná Vala, která kromě dekoltu a dvojsmyslných vtipů nemá co nabídnout. ()

Související novinky

Seriálové rebooty na cestě

Seriálové rebooty na cestě

16.04.2023

Milovali jste v dětství Pobřežní hlídku, Hvězdnou bránu, RoboCopa nebo snad Pravou blondýnku? Pak vás možná bude zajímat, že se všechny tyto značky a pár dalších dočkají v budoucnu seriálových… (více)

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Hvězdnou bránu čeká reimaginace

Hvězdnou bránu čeká reimaginace

30.05.2014

Jeden z nejlepších filmů Rolanda Emmericha (Den nezávislosti, Útok na Bílý dům) letos slaví 20 let od premiéry. Hvězdná brána sice zamířila na velké plátno jen jednou, víc než 10 let ale úřadovala na… (více)

Reklama

Reklama