Reklama

Reklama

Star Trek: Nová generace

(seriál)
  • Česko Star Trek: Příští generace (více)
USA, (1987–1994)

Tvůrci:

Gene Roddenberry

Předloha:

Arthur Conan Doyle (kniha)

Scénář:

Ronald D. Moore, Brannon Braga, René Echevarria, Joe Menosky (více)

Hrají:

Patrick Stewart, Jonathan Frakes, LeVar Burton, Michael Dorn, Marina Sirtis, Brent Spiner, Gates McFadden, Wil Wheaton, Denise Crosby, Whoopi Goldberg (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(176)

Posádka hvězdné lodi USS Enterprise pod vedením kapitána Jeana-Luca Picarda zkoumá galaxii a ve 24. století podporuje mír mezi soupeřícími mimozemskými civilizacemi. (SkyShowtime)

Recenze uživatele kwoky k tomuto seriálu (24)

Star Trek: Nová generace (1987) 

Koukal jsem na to kdyz jsem byl mensi a nerozumel jsem tomu. Libily se mi ty blikajici svetylka, tak uzasne rychla lod a hlavne kapitan, co vsechno zvladne, i kdyz je uplne v p*****. Pak jsem na to hodne let nemyslel. Obcas jsem zaslechl ruzne vtipy o informaticich, co porad koukaji na Star Trek a smal jsem se tomu. A ted po letech jsem dostal moznost se podivat na prvni serii. A je to skvele! Nemuzu se ubranit nadseni, ale kazdy dil je jedinecny, kazda postava je nepostradatelna a vsechno dohromady je skvele promyslene. Skvela hudba, povedene zapletky, napeti (ktere chape i clovek, co ST vidi poprve). A nezridka se u tohoto serialu zasmeju od srdce na cele kolo (kdyz zdravi Picard nejakou hmyzi rasu na konci jednoho z dilu - to je skutecny zabijak branice). Druhá řada je o poznání slabší, nic moc se neděje a zdá se mi, že se scénaristé trochu točí v kruhu. Snad se to zase zvedne. ()

Střetnutí na Farpointu (1987) (S01E01) 

Spoiler alert. Vynikající začátek. V průběhu prvního dílu je nám velmi přirozeným způsobem představena u každého podstatného člena posádky jedna osobní věc nebo vlastnost, čímž je dosaženo sžití s postavami. Také si užijeme rozdělení lodi při maximální rychlosti a demonstraci zbraní, což představí technickou stránku věci. A nakonec zajímavý příběh, který je krásně a citlivě zakončen. V tomto ohledu absolutní známka. Hodnocení jsem se rozhodl snížit hlavně proto, že celá zápletka stojí na pozdějším příletu jakési lodi, která je ještě navíc v jiné než své přirozené formě. Kdyby kroužila okolo Farpointu od samého začátku (což bych od zoufalé bytosti s uvězněným partnerem čekal), mohla by epizoda skončit mnohem dříve. ()

Bez zábran (1987) (S01E02) 

Výborný díl. Dramatický, vtipný, osobní. Vidíme posádku v rozkladu (a to dokonce včetně jinak imunního Daty). Struktura a organizovanost, na které si Federace tak zakládá, je ta tam. A s maximálním úsilím a sebezapřením všech to celé dobře dopadne. Také jsme si v tomto díle ujasnili, že na lodi nejsou dvě superkočky (Troi, Crusher), ale tři - a Tasha je z nich rozhodně nejvášnivější (nejsnadněji podlehla svým pocitům). Také se mi líbí, že Enterprise dostala pořádně po čumáku proto, že podcenila karanténní opatření - nemocný člověk po návratu z mise si může volně chodit po lodi, jak se mu zachce. Naštěstí chybami se člověk učí (pokud přežije) a posádka si v dalších dílech již dává větší pozor. Co ale nemůžu přenést přes srdce, je celá řada logických chyb, které byly do očí bijící, a za ně tu jednu hvězdičku zkrátka musím strhnout. ()

Zákon cti (1987) (S01E03) 

Díl, který kompletně stojí a padá s charizmatem Lutana. Hodně se tu mluví, nic moc se nevyřeší a nakonec je stejně potřeba rázná akce. Jeden ze slabších dílů, ale špatný rozhodně ne. Ale proč na konci odletí jen warpem 3, to mi zůstane navždy záhadou. ()

Nejzazší výspa (1987) (S01E04) 

Solidní díl. První setkání s Ferengy nejde úplně dobře a máme možnost vidět, jak se Federace snaží řešit problémy nejdřív diplomaticky, až pak střílet. Hvězdou dílu je nakonec Riker, který na povrchu planety všechno vyřeší ideálním způsobem. Bohužel je díl poměrně dost roztahaný a neodsýpá, takže jsem se ke konci už trochu nudil. ()

Kam se dosud nikdo nevydal (1987) (S01E05) 

Tenhle díl musí milovat každý fanoušek scifi. Jakousi záhadou je loď schopna letět obrovskou rychlostí a dostane se do záhadných a neprobádaných míst, ze kterých normální cestou není návratu. A to vše jen díky myšlence. ()

Osamělý mezi námi (1987) (S01E06) 

Loď při rutinní cestě proletí zvláštním oblakem a od té chvíle je na palubě jakási "bytost", která přeskakuje z jednoho člena posádky na druhého. Až nakonec skočí i na kapitána, o kterého málem přijdeme. Alespoň jsme mohli vidět, jak funguje organizace velení na lodi (a kdy je možné kapitána postavit mimo službu). A k tomu jsou na palubě dvě rasy a snaží se ulovit jedna druhou. ()

Spravedlnost (1987) (S01E07) 

Když přiletíš na planetu, kde jsou všichni mladí, krásní, nic nedělají a jen si užívají, tak to vždycky smrdí průšvihem. A tady šlo dokonce o život. Napínavá epizoda s poněkud podivným koncem. ()

Bitva (1987) (S01E08) 

Nejen že jsou Ferengové nekompromisní obchodníci, ale jak se ukázalo v tomto díle, taky pěkní parchanti. Pěkně využitý střípek z Picardovy minulosti. ()

Hra na schovávanou (1987) (S01E09) 

Rikerovi ta moc nějak rychle stoupla do hlavy. Asi nebude tak odolný, jak jsme si mysleli po díle Last outpost. ()

Oáza (1987) (S01E10) 

Osobní díl, ve kterém se dozvíme hodně zajímavého o Betazoidech a také o zvláštním vztahu poradkyně Troi s Rikerem. A je to místy i celkem vtipné. ()

Poslední sbohem (1988) (S01E11) 

Povedená demonstrace možností a nedostatků holopaluby. A je to stylové, vtipné, doktorce Crusherové to pekelně sluší a závěr s pozdravem hmyzákům mě pokaždé pobaví. Jen nechápu, proč program v simulátoru běžel samovolně dál, když ho kapitán pauzoval. ()

Bratři (1988) (S01E12) 

Díl zajímavý svým námětem. Zlé dvojče je dobrý základ pro napínavý děj. Bohužel mě druhá půlka vůbec nebavila. Vyšší důstojníci se všichni chovali jako idioti a kapitán se nakonec Wesleymu ani neomluvil, i když měl celou dobu pravdu. No a ten závěrečný souboj s plastovými sudy, to byla fakt nechtěně humorná scéna. ()

Trosečníci (1988) (S01E13) 

Planeta, kde vládnou ženy a kde si opět tak trochu hrajeme s tím, co je a není Prime directive. A k tomu podivná chřipkovitá nákaza na palubě Enterprise. Beata jako hlava planety nebyla moc uvěřitelná, ale jinak jsem s tímhle dílem spokojený. A chraptící kapitán v závěru pobavil. ()

Heslo (1988) (S01E14) 

Hezké. Z rutinní údržby a upgradu lodi se vyklubal zajímavý a dramatický díl o závislosti na technologiích. Aspoň jsme mohli vidět, jak probíhá evakuace lodi při stavu ohrožení. A k tomu jako bonus krásná a charismatická Minuet. Herečka, která ji na konci nahradila, zahrála výborný nechápavý a prázdný pohled. ()

Honba za mládím (1988) (S01E15) 

Dramaticky gradující díl až do konce. A výborná kritika zahraniční politiky všech států, které dodávají zbraně za "mírovými" účely. ()

Až se ucho utrhne (1988) (S01E16) 

Epizoda o tom, jak moc lidé mají rádi svoje děti. Tak moc, že není možné je přesvědčit, ani fantastickými informacemi a technologiemi, aby se jich vzdali. A že závislost na sebelepší technologie může být i destruktivní. ()

Rodná hrouda (1988) (S01E17) 

Vynikající. Postupně gradující drama, které zahrnuje zajímavé otázky (jaká je definice života?). Rozhovory s nazlobeným miniaturním počítačem považuji za excelentní. Možná jeden z nejlepších dílů. ()

Plnoletost (1988) (S01E18) 

Námět i nápady dobré, každá jednotlivá scéna je super, ale dohromady mi to nějak drhne. Zejména na porušování Prime directive si při vyšetřování mohli víc smlsnout, ale objevilo se to tu jen povrchně. Hlavním cílem ale je přece jen něco jiného - představit nám postavy admirála a Remicka, kteří sehrají výraznou úlohu v pozdější epizodě. ()

Klingonské srdce (1988) (S01E19) 

Důležitý díl, ve kterém zjistíme řadu informací o Klingonech a také o fungování Geordiho visoru. Každopádně první půlka s prohledáváním lodi je dost natahovaná a příliš mě nebavila. Zaskočila mě také úplná absence poradkyně Troi, která by se při jednání s Klingony jistě hodila. ()

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Patrick Stewart se vrací do Star Treku

Patrick Stewart se vrací do Star Treku

06.08.2018

Patrick Stewart (Logan, Green Room) si zopakuje svoji nejslavnější roli kapitána kosmické lodi USS Enterprise Jeana-Luca Picarda ve zbrusu novém Star Trek seriálu od CBS All Access. Detaily o příběhu… (více)

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

04.03.2018

Major Charles Winchester III už není mezi námi. Jeho představitel David Ogden Stiers totiž ve věku 75 let zemřel ve svém domě v Oregonu. Stierse určitě znáte ze seriálu MASH, kde od 6. série ztvárnil… (více)

Star Trek po česku!

Star Trek po česku!

22.07.2007

Asi bychom jenom ztěží našli kultovnější sci-fi sérii, než je Star Trek. V úvahu připadá ještě Lucasovy Hvězdné války, ale ty nemají tak bohatou historii. Už tomu bude 41 let, kdy byl první díl Star… (více)

Reklama

Reklama