Reklama

Reklama

Hříšníci

(seriál)
Trailer
USA, (2011–2021), 118 h 29 min (Minutáž: 43–59 min)

Režie:

Mark Mylod, John Wells, John Dahl, Todd Holland, Stephen Hopkins (více)

Hrají:

Emmy Rossum, William H. Macy, Cameron Monaghan, Steve Howey, Justin Chatwin, Michael Patrick McGill, Joan Cusack, Jeremy Allen White, Jane Levy (více)
(další profese)

Série(11) / Epizody(134)

William H. Macy hraje Franka Gallaghera, hrdého svobodného otce šesti chytrých, pracovitých a samostatných dětí. Nejsou jako ostatní rodiny, které znáte, ale ani v nejmenším se za to nestydí... (HBO Max)

Recenze uživatele Lachtaan k tomuto seriálu (12)

Hříšníci (2011) 

Hledat v nynějších dnech v televizním vesmíru seriál překypující originalitou, správnou formou humoru a nestydatostí zajít až za ty nejvzdálenější hranice, je vskutku nadlidský úkol. Občas se ale stane náhoda, která nás zavede ke klenotu, který tu ve stínu přemedializovaných sci-fi nesmyslů či ohraných až trapných sitcomů figuruje již delší dobu. Já jsem byl mezi těmi šťastlivci, co si s takovýmto seriálem zkřížili cestu - se záležitostí ukazující život více než život sám, se všemi slastmi ale hlavně strastmi, jež mohou denně potkat kohokoliv z nás. Shameless se stali mojí drogou po celou předešlou zimu a především se proměnili v podívanou, u které jsem se nenudil u jediného dílu. ()

Série 1 (2011) (S01) 

Nenarazil jsem nikdy na lepší seriál. A když už jsem si skřížil životní cesty se sebepovedenějším, rozhodně mi nevzal tolik za srdce. Tohle televizní drama, které si nebere absolutně ŽÁDNÉ servítky, mě loni v prosinci nepopsatelně uhranulo. V žádném případě jsem neměl tušení, co od toho čekat a prvních pár dílů jsem měl ohledně jistého druhu scén nemalé pochybnosti. Nejen tahle kuriozita ovšem dělá ze Shameless lídra svého žánru, na který se ve šlépějích tohoto klenotu snaží v posledních letech americké televize dávat velký důraz. Já ale doufám, že místo bezprostředního počtu náhradníků, si tenhle seriál bude budouvat svou vlastní cestu ještě dlouho do budoucna. 10/10! ()

Série 2 (2012) (S02) 

Je tomu sice pouhý rok, už nyní nedokážu jednotlivé díly škatulkovat do sérií, do kterých by měly patřit a dosti se mi plete, co se v daných 12 dílech stalo. To avšak vůbec nevadí, protože tahle místy neskonale úsměvná a dalšími scénami zatraceně dojemná televizní jízda se dá zhltnout jako jedna velmi bohatá sezóna jednoho z nejlepších seriálů "ever made". Je úsměvné vzpomenout si, jak naši milí Gallagheři byli dobou druhé řady ještě malí a nezkušení a jak se jejich každodenní lapálie lišily od těch, se kterými se potýkají v současnosti. Kouzlo a charisma jednotlivých postav je ale stále nepřekonané. 10/10! ()

Série 3 (2013) (S03) 

Nezastavoval jsem a s velikou slinou, tekoucí mi po bradě, jsem jel jako fanatik dál. Už nedokážu přesně definovat, zda úžas této vytříbené dramatické komedie mírně klesal nebo stále stoupal, já jsem se ale pořád královsky bavil a díly na kontě zhlédnutých přibývaly rychlostí světla. Nestíhal jsem ani být fascinován tím, jak jednoduchá zápletka dokáže předčít seriály plné samozvaných mindfucků a honiček po údajně drsných záporácích. Bohatě stačí téma, které píše život sám. A které se může jakýkoli den týkat každého z nás. 10/10 ()

Série 4 (2014) (S04) 

Zamiloval jsem se. A měl jsem plnohodnotný vztah na celou zimu 2016-2017. Upadl jsem do rauše prostředí alkoholu, fetu, špíny i sexu. Rozhodně ne proto, že by mě kombinace těchto faktorů přitahovala, ale především kvůli Willaimu H. Macyemu i ostatním postavám, které v této oblasti zahráli divadlo na špičkové úrovni. A také z důvodu toho, že v tomto prostředí vznikají nejzajímavější filmová i seriálová díla. Shameless jim už po několik let bezkonkurenčné vévodí. 10/10 ()

Série 5 (2015) (S05) 

"Fuck you, Fiona..!" Nejtěžší na celém nejpovedenějším seriálu současnosti? Vybrat si postavu, která ze všech zúčastněných je vaší nejoblíbenější. A u velkého množství z nich také to náročné dilema, kdy nevíte, jestli onu osobu, její hraní a vystupování milujete nebo nenávidíte. Také jsem už nejen u této série začal přemýšlet, zda by nebylo vhodné mému oblíbenci udělit cenu za největší počet choulostivých scén v televizním projektu. Věřím, že nějakou kuriozní už na svém kontě mít musí. 10/10! ()

Série 6 (2016) (S06) 

Dlouho jsem obdivoval bohem obdarovanou moc scénáristů, kteří stojí za mým dalším nenahraditelným oblíbencem jménem Once Upon a Time. Když se ale podíváme z tohoto hlediska na zoubek právě Shameless, již jen dle geniálně originálních názvů jednotlivých epizod musíme také oslavovat talentovaný štáb, který si i po tak početném množství odvysílaných dílů má stále z čeho utahovat, co se týče všech tříd americké společnosti a že má pořád nápady, jak našim hrdinům znepřijemňovat život. Že každý happyend, který po velkých útrapách přijde doslova 'zčistajasna', nesmí nikdo seriálu znalý brát vážně. Protože je mu více než jasné, že štěstí není v téhle dramedy vítáno. 10/10! ()

Série 7 (2016) (S07) 

Ti, kteří mermomocně prahli po další sérii, mohli loni oslavovat dvojité Vánoce, když se Gallagherovi vrátili v jednom roce rovnou dvakrát a stále svěží, neutichající. Drama, které každého z nich provázelo s miniaturními přestávkami od první pilotní epizody, v této sezóne ještě přidalo na intenzitě a my jsme si mohli nadále užívat kouzla nejvyhlazenějšího seriálu, který si svou jednoduchostí vybudoval doménu hodnou nejvyšších světových příček. Lze u této nálože dalších 12 rozporuplných dílů mírně zapochybovat, zda už nezaznamenáváme mírný úpadek, každého, kdo se ještě nedostal k současné sérii, mohu ale uklidnit, že 7. série byla jen nevinným rozjezdem na další velkolepou smršť obyčejných i nečekaných životních situací. 9/10 ()

Série 8 (2017) (S08) 

Tenhle seriál mě prostě nikdy nepřestane udivovat. Osmá sezóna byla po mém rychlomaratónu loni v zimě vůbec první, kterou jsem zhlédl celou up to date. Jen s posledními třemi díly jsem si dával na čas až do dnešního odpoledne, které mi smlsnutím všech zbylých dílů za sebou trochu připomnělo ty časy, kdy jsem u zatraceně velkolepých začátků jednoho z nejvýjimečnějších seriálů sjížděl v klidu pět dílů denně. Je úsměvné a zároveň srdcervoucí, kam se dokázali naši Gallagheři dostat. Jak dokázali dospět, poučit se ze svých chyb a najít si cestu k dělání jiných, horších, méně významných, potrhlejších i malicherných. Status nejlepšího seriálu, který jsem kdy prozatím viděl, i po 96 dílech stále platí. Už dopředu vím, že nevydržím čekat až do podzimu na sérii 9., která by nám měla nabídnout už legendární 100. díl. U něho ovšem nebudu předpokládat, že by měl být originální. Tím je totiž celé Shameless. 8,5/10! ()

Série 9 (2018) (S09) 

Děkujeme Emmy Rossum za ta léta srdcervoucích epizod pravděpodobně nejpoutavějšího seriálu, na jaký jsem se kdy vrhnul, a dokud mi nedošly díly, tak se od něho ani nemohl odtrhnout. Za celých 110 dílů zde bylo nespočet dojemných momentů, ovšem okamžik, kdy Fiona naposledy překračuje onen legendární dům rodiny Gallagherů a vidíme slzy v očích i samotného Franka, musí dostat do kolen každého. Jediný seriál, který stavím nad samotné GOT. ()

Série 10 (2019) (S10) 

Můj vůbec nejoblíbenější seriál se dostal už k jubilejní desáté sezóně a stále se bylo na co dívat. Když před měsícem přišlo oznámení, že nás ještě letos v létě čeká závěrečná 11., skoro se mi nahnaly slzy do očí. S tak upřímně nenáročným dramatem jsem tu přeci jen už přes tři roky a najednou ta šílená jízda skončí. Skutečně jen hrstka televizních seriálů se s neutichajícím úspěchem probila až takhle daleko. Z Shameless by si mělo brát příklad hafo projektů. ()

Série 11 (2020) (S11) 

V životě jsem neshlédl žádný jiný seriál s tolika sériemi a epizodami a se současným trendem držet snesitelnou laťku kolem 8 epizod a 3-4 řad už se k žádnému extrému snad nedostanu. Shameless byli ale výjimkou, které nikdy nebudu ani na vteřinu litovat, protože i ve své 11. sezóně na mě dokázali vychrlit tolik milých i legračních situací, že bych neměl obavy, kdyby se o to pokoušeli ještě dál. Ale jak se říká, v nejlepším se má skončit. Já konečnou paralelu s úplným začátkem seriálu obrečel a s tím rád nechávám tečku za tím vůbec nejlepším televizním dramedy! ()

Související novinky

Zemřela herečka Louise Fletcher

Zemřela herečka Louise Fletcher

24.09.2022

Ve věku osmaosmdesáti let v pátek ve svém domě ve Francii zemřela americká herečka a držitelka Oscara Louise Fletcher. Smutnou zprávu předal médiím její agent David Shaul s dodatkem, že herečka… (více)

Reklama

Reklama