Reklama

Reklama

Modrý kód

(seriál)
  • Slovensko Modrý kód
Česko, (2017–2020), 247 h 54 min (Minutáž: 49–63 min)

Hudba:

Dominik Renč

Hrají:

Sabina Laurinová, Roman Zach, Igor Chmela, Jiří Štěpnička, Eva Podzimková, Marek Němec, Ondřej Rychlý, Marika Procházková, Sandra Nováková (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(264)

Obsahy(1)

Nejopravdovější seriál z lékařského prostředí. Moderní drama z urgentního příjmu s hvězdným hereckým obsazením a napínavými příběhy inspirovanými skutečnými osudy pacientů, lékařů i dalších pracovníků pohotovosti. Na přípravě seriálu spolupracuje široký tým odborných poradců z řad záchranářů a lékařů. Bušícím srdcem seriálové nemocnice Rubava, plným lékařských i osobních dramat, je urgentní příjem. Na místě, kde s vyhlášením modrého kódu, ohlašujícím nestandardní situace, začíná boj o život, pracuje tým profesionálů s jediným cílem – zachraňovat své pacienty. Velká snaha a diplomatické schopnosti primáře, ale i štědří sponzoři, stojí za špičkovým technickým vybavením této pýchy celé nemocnice i zdejší zdravotnické péče. Na pohotovosti tak lze provádět i složité chirurgické zákroky, pro které je tu moderní vybavení a špičkový personál, pamatující ještě staré dobré časy nemocnice. Nemocnice Rubava bývala nákladně a moderně vybavenou výkladní skříní socialistického zdravotnictví. Dnes má, stejně jako stejnojmenné město na úpatí Krušných hor, ve kterém se nachází, to nejlepší za sebou. Mezi pestrou směsí pacientů najdeme bývalé horníky z nedalekých, postupně uzavíraných dolů, chudší až kriminální postavy i bohatou klientelu blízkého luxusního střediska Stříbrný důl, tzv. Stříbrňáku. Lékaři, sestry i personál mají každý své důvody, proč jsou právě na tomto místě. Někdo pyká za profesní škraloup či slabost, někdo ztratil ambice nebo je prostě jen úzce spjat s místem, odkud pochází. Někdo se přišel schovat… (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele Luk Skywalker k tomuto seriálu (5)

Modrý kód (2017) 

Český pokus o Pohotovost či Nemocnici Chicago Hope dopadl daleko lépe než jsem čekal. Sice na urgentním příjmu nepracuji, ale spolupracuji s ním, takže není úplně vhodné, prostě jen ukázat osádky sanitek při přebíraní pacienta a pak, že vše tento příjem udělá. V podstatě je to správně, ale každý příjem se dělí na internu a trauma a podle toho tam jsou i lékaři a další personál a zdejší "jdeme na sál" bez jakéhokoliv souhlasu a předoperačního vyšetření či u dítěte bez upozornění a souhlasu rodičů (ti se to dozví někdy později), to by si nejeden právník takovou kauzu užil. Taky je blbost, aby doktoři z příjmu operovali, vrchní sestra rodila a diagnostiku nepotřebují vůbec (RTG, CT, ultrazvuk a další), jen se zmíní o provedených odběrech a jejich laboratorních výsledcích. Na druhou stranu pochválím relativní reálnost při přívozu pacienta, pestrost charakterů hlavních postav či toho simulujícího bezdomovce, který zneužívá náš zdravotní systém (když je to teda podle reálných případů). Seriál dál nesleduji. ()

Traumaplán (2017) (S01E01) 

Komentář si přečtěte celkově k seriálu, neboť je jasné, jak je nastaven formát. ()

Zabitá příležitost (2017) (S01E02) 

Reálné je to, že vždycky je nějaký doktor alkoholik, což svědčí o psychicky náročném povolání. ()

Kůl v srdci (2017) (S01E03) 

Po úvodních dvou je tento slabší to, že se v některých dílech budou chybět hlavní postavy dává tušit, že to bude jako v Ohnivém kuřeti, prostě ne všichni budou v každém díle. Diagnózy létají vzduchem a zase se operuje bez souhlasu a bez nějakého ptaní, však proč že... Aspoň se objevila nějaká diagnostika konkrétně sonograf (ultrazvuk) a EKG (hurá). ()

Otrávená otravou (2017) (S01E04) 

Opravdu oceňuji, že Prima se snaží do nás chrlit diagnózy, ale opravdu to na přijmu vypadá trochu jinak, to převedli kazuistiky do řeči a navíc říkají očividné věci. Dále mi nejsou jasné specializace zdejších lékařů, to by měli objasnit a Laurinová předvedla dobrý výkon až mi připomněla jednu vrchní sestru :-). Hepy end a řešení vztahu milenka-manželka na hodnotě epizodě nepřidala. ()

Reklama

Reklama