Reklama

Reklama

Simpsonovi

(seriál)
Ukázka z filmu
USA, (1989–2024), 277 h 25 min (Minutáž: 20–25 min)

Scénář:

John Swartzwelder, Dan Greaney, David X. Cohen, Richard Appel (více)

Hrají:

Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Harry Shearer, Hank Azaria, Marcia Wallace, Pamela Hayden, Tress MacNeille, Russi Taylor (více)
(další profese)

Série(35) / Epizody(768)

Obsahy(1)

Natvrdlý lenoch Homer, pedantská puťka Marge, drzounský Bart, přechytralá Líza a roztomilá Maggie – to jsou členové rodiny nejslavnějšího a nejpopulárnějšího animovaného seriálu Simpsonovi. Už dvacet let se jich miliony fanoušků na celém světě nemohou nabažit a v pravidelných intervalech nakukují do zákulisí legendárního Springfieldu, aby byli svědky neuvěřitelných dobrodružství bláznivé, ale přesto vlastně normální americké rodinky. Simpsonovi si získali své obecenstvo především neotřelým a trochu drsným humorem, s nímž vykreslují typickou americkou rodinu z městečka Springfield. Ta se skládá z pěti naprosto odlišných lidí, pro které je občas pořádně těžké se sebou vyjít. Nemluvě o ostatních obyvatelích města, v němž to opravdu neustále žije – je tu vlastní upadlá kultura, zkorumpovaná politika, drsná mafie a lenivá policie, ale také prostí občané, kteří se každý týden chodí kát do místního kostela. V neposlední řadě si mohou diváci všimnout jednoho všudypřítomného detailu – Simpsonovi totiž téměř v každé scénce něco nebo někoho parodují – ať už jde o svět filmový, hudební, politický, ale i náboženský. Tvůrci seriálu se zkrátka s velkou odvahou pouštějí do neustálých provokací osob a institucí z reálného života. (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele orkadimenza k tomuto seriálu (30)

Malý génius (1990) (S01E02) 

"Vyměním hmotnost tenisáku na osmém měsíci Jupitera z mojí housky za hmotnost ptačího pírka na Neptunu z tvojí svačiny."..."Vyměním tisíc pikolitrů svýho mlíka za pintu tvýho."..."Ty Barrte, dám ti svůj koláč, když mi vypočítáš..." - "Vlez mi na záda." Ano, géniové umí být často pěkně otravní. ()

Marge za mřížemi (1993) (S04E21) 

Obsahuje "věšteckou" scénu s nakažlivou nemocí z Číny. Jinak je to ale poměrně normální epizoda, humor v soudní síni a právník Lionel Hutz zkrátka ničím extra nepřekvapí. ()

Dům plný hrůzy (1994) (S06E06) 

Jeden ze starších čarodejnických dílů, opět plný narážek a parodií. První příběh je parodií na kultovní The Shining, paradoxně mě ale mnohem víc zaujaly historky parodující méně profláklé díla. Druhý Dostojevského Zločin a trest je spíš ukázkou Butterfly Effect, ovšem nejvíce mě vždy děsil třetí příběh. Asi budu muset zkouknout Soylent Green z roku 1973 (odehrávající se v roce 2022, což máme za chvilku :-) ). ()

Líza - posila mužstva (1994) (S06E08) 

Líza vs. Bart v hokeji je o něco slabší než Líza vs. Bart v baseballu (díl, kde Líza koučuje baseballový tým za použití statistiky). Přesto je fajn vidět, že Líze jde i něco jiného než škola. ()

Poslední šance Leváka Boba (1995) (S07E09) 

Levák Bob je super, ale jakmile nejde po Bartovi, už to není tak děsivé a napínavé. ()

Podfuk za všechny prachy (2000) (S12E07) 

Vůbec nevím, zda mám kouzelnickou část epizody brát jako útok na tzv. busking nebo tahle část měla jen pomoci plynulejšímu navázání na děj, ale alespoň mi přinesla doporučující odkaz na film Paper Moon. Závěrečný twist se ale moc nevyvedl, mám dojem, že v jiné epizodě se povedl mnohem bravůrněji. ()

Speciální čarodějnický díl (2001) (S13E01) 

Nejlepší je prostřední historka, parodující vesmírný počítač z filmu 2001: Vesmírná odyssea. U toho jsem byl opravdu napjatý. Zbylé dvě historky jsou slabší, i tak jde pořád o výborný čarodějnický díl. ()

Srdci neporučíš (2002) (S13E11) 

"Ženský jsou jednoduchý. Hlavní města jsou těžký." Díly o Bartových románcích s děvčaty odjakživa patřily k mým nejoblíbenějším. Plus výlet do "španělského" Toronta, parodie na kanadský basketbalový nároďák a úprk s olympijským ohněm jako zábavný bonus navíc. "Nám školní rada povolila jenom 16, na všem se u nás šetří." ()

Speluji, jak nejrychleji dovedu (2003) (S14E12) 

Parodie na Requiem za sen a Rockyho nebyly špatné, ale oproti jiným ve 14. sérii tenhle díl snadno vyšumí. ()

Vraťte mi hvězdnou oblohu (2003) (S14E16) 

Pro astronomického nadšence jako jsem já je tohle vysněná epizoda. Světelné znečištění je velký problém a jsem rád, že na něj upozorňují i Simpsonovi. Více hlášek a méně otravných dokumentaristů, bylo by to za 5*. ()

Předsedkyně pro parádu (2003) (S15E03) 

Tyhle muzikálové vsuvky mě nikdy moc nebraly. Navíc příběh zde není příliš silný, a Lízina vizáž obzvlášť. ()

Rošťácký rap (2005) (S16E09) 

Kultura rapu se vyvíjí tak rychle, že co možná bylo vtipné a trefné v roce 2005, je dnes už zastaralé a poměrně mimo mísu. Takhle první část epizody vypadá jen jako koláž všech povrchních předsudků o rapu převážně starších generací a nedochází k žádné rozumné konfrontaci názorových skupin. Stačí se podívat na ty rýmy, které scénáristi vymysleli a hned je jasné, odkud vane vítr. Jediné co skutečně pobavilo, byl odkaz na PSH. ()

Za jasného dne neuvidím svou sestru (2005) (S16E11) 

Nejenže je to díl s nejlepší "couch scene" (zoomování až do vesmíru), ale hlavně ze začátku tu padá spousta skvělých hlášek. Seymour opět pálí do Edny a Homer si plete dědu s trpaslíkem, bylo těžké se nezasmát. ()

Homerazzi (2007) (S18E16) 

Jedna z nejlepších couch scén z celého seriálu (evoluce). Epizoda však o něco slabší než když Homer ztvárňuje pana X v epizodě Muž, který věděl příliš mnoho (S12E06). ()

Jedeme na Sundance (2008) (S19E18) 

Milovníci filmů si tuhle epizodu užijí. Zařazení Jima Jarmusche velmi potěší, trefný rozhovor s Homerem ("Kdo skutečně jste?" "To sám nevím, odpověď na to hledám ve svých filmech.") pochopí jen ti, co aspoň jednoho Jarmusche viděli. A taky jeho zmínku o nezávislých artových filmech bychom si měli vzít k srdci. Jako bonus hádka Woodyho Allena, který chce adoptovat Scarlett Johansson. Prostě filmová epizoda pro fajnšmekry. ()

Ve jménu dědy (2009) (S20E14) 

Vcelku fajn epizoda o Simsponových v Irsku. I tentokrát zde najdeme narážku na nějaký známý film, tentokrát na Once s Glenem Hansardem a Markétou Irglovou. Škoda, že konec vyšumí do prázdna. ()

SuperHomer (2009) (S21E01) 

Úvod 21. série se rozjíždí opět ve filmovém stylu. Tentokrát se natáčí komiksový film Everyman, v hlavní roli s Homerem, který se sice vypracuje, ale jeho obžérství nakonec zvítězí. Pěkná narážka na mnohdy "přeefektované" filmy podle komiksu se špatným scénářem (17 scénáristů), ale taky na velké komerční propadáky. "Kazí to veškerý dojem. Je to jako když se líbáš s holkou a ona si u toho brkne." Lenny. ()

Související novinky

Disney+ odstartuje v Česku 14. června

Disney+ odstartuje v Česku 14. června

29.03.2022

A je to oficiální. Společnost The Walt Disney Company potvrdila, že streamovací služba Disney+ dorazí do Česka a na Slovensko 14. června, základní měsíční předplatné bude stát 199 Kč, roční pak vyjde… (více)

Zemřela herečka Betty White

Zemřela herečka Betty White

01.01.2022

Zbožňovaná herečka a komediální ikona Betty White zemřela ve věku 99 let pár hodin před koncem roku 2021. Do stých narozenin jí přitom zbývalo už jen pár týdnů. Herečka byla poslední přeživší členkou… (více)

Simpsonovi ztratí známý hlas

Simpsonovi ztratí známý hlas

21.01.2020

Postava Apua Nahasapeemapetilona z kultovního seriálu Simpsonovi prožila v posledních pár měsících svoji vlastní kontroverzi. Spousta lidí se totiž sekla na tom, že postava je de facto jen výčtem… (více)

Disney nakloněno spin-offům Simpsonových

Disney nakloněno spin-offům Simpsonových

26.08.2019

Teď když Disney vlastní knihovnu studia 20th Century Fox, má pochopitelně práva také na legendární seriál Simpsonovi. Známá rodinka ze Springfieldu se tak zastavila i na víkendové akci D23 Expo, kde… (více)

Reklama

Reklama