Reklama

Reklama

Dallas

(seriál)
  • USA Dallas
USA, (1978–1991), 286 h 25 min (Minutáž: 34–95 min)

Tvůrci:

David Jacobs

Hrají:

Larry Hagman, Barbara Bel Geddes, Lesley-Anne Down, Patrick Duffy, Linda Gray, Ken Kercheval, Steve Kanaly, Howard Keel, George Kennedy, Jenilee Harrison (více)
(další profese)

Série(14) / Epizody(356)

Obsahy(1)

Sága rodu Ewingovcov, bohatej rodiny na čele s patriarchom Johnom Rosssom Jockom Ewingom (JIM DAVIS), zakladateľom naftárskej spoločnosti Ewing Oil. Starý pán má manželku Eleanor Miss Ellie (BARBARA BEL GEDDESOVÁ), ktorá sa oddane stará o rodinné sídlo Southfork Ranch a troch synov. John Ross J. R. Ewing (LARRY HAGMAN) je neobmedzený vládca rodinnej firmy Ewing Oil, ktorú riadi železnou rukou už celé desaťročia. Oženil sa s bývalou Miss Texas, Sue Ellen Shepardovou (LINDA GRAYOVÁ). Bobby (PATRICK DUFFY) je milý a slušný chlapík, ktorý sa oženil s Pamelou Barnesovou (VICTORIA PRINCIPALOVÁ), dcérou Ewingovho obchodného rivala. Tretí syn Garrison Arthur Gary (TED SHACKELFORT) sa tak trocha nevydaril - otec ho považuje za odpadlíka rodiny a preto sa radšej odsťahoval do Kalifornie aj so svojou manželkou Valene (JOAN VAN ARKOVÁ). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (396)

MM11 

všechny recenze uživatele

Dallas je králem smetiště, vůdce naivních a levných seriálů. Dát mu se vzpřímenou hlavou odpad je ale příliš laciné a autor podobného gesta by měl svou nadutost něčím opodstatnit. Důvod úspěchu a prostředky k tomu užité totiž didakticky dávají najevo, jaký je vlastně ten vkus průměrného diváka. Dallas ho ani nezvyšoval či naopak, ale dokázal elegantně plout skrz různé proudy a vlny, přečkal mnohé a sázel na to, že diváci budou chtít vidět hrdiny nadpozemského bohatství a úcty v balastu malicherných problémů ne odlišných těch jejich samotným. A to se povedlo, ten seriál nešel nikdy pod svou úroveň a kritizovat lze jen z hlediska obsahu. Formálně je pro cílovou skupinu vystavěn výborně a proto se jí tak líbí. Znám takových lidí spoustu. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelná, úžasná a návyková znělka, nepřekonatelný J.R., úžasný Larry Hagman, skvělé zápletky, mnohdy docela dramatické, povedené obsazení (Patrick Duffy, BBGeddes...), suprový český dabing, příjemná zápletka... Nikdy bych neřekl, že mě Dallas může chytit, ale už je to tak. Všechny důvody jsou uvedeny tak, jak je zbožňuju já. I když vrchol by měl teprve přijít - Kdo postřelil J.R.? a série bez Bobbyho. Lepší a zajímavější než Ulice, fakt povedené dílo. Na Dallas se vždy rád podívám, a i proto, že je lepší, než nová verze. A zápletky jsou prozatím fascinující... Postavy mají dobrý vývoj a herci hrají fakt slušně. Vyjímkou je Larry Hagman, ten hraje ještě lépe! A J.R. je machr, ale někdy bych ho nakopal... :D. 80% a chci vidět víc... ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Pred dávnymi rokmi ešte na ČST a následne na Nove som videl asi 60-70 dielov. Samozrejme s CZ dabingom. Ten SK na Markíze odradil od sledovania. Zažil som legendárny diel v ktorom sa riešilo kto vystrelil na J.R.a, ale už ma minula blamáž s oživením Bobbyho, čo si fakt neviem prestaviť. A asi ani nechcem. Pravdepodobne sa jedná o jednu z tých lepších mydlových opier a keďže to začiatkom 90tych rokov bolo pre nás niečo nové, tak ma to rozhodne bavilo. Keď som si pred rokmi pustil pár epizód z DVD, tak som vydržal asi 3-4. Už tento štýl seriálu ide mimo mňa, ale nepovažujem to za nejakú hrôzu. Je to žáner, ktorý si svojich divákov nájde. Z postáv ma bavili Bobby, Pamela, Jock, Miss Ellie a samozrejme neustále súperenie medzi Cliff Barnesom a J.R.om. Toho bolo radosť nenávidieť. 5/10. ()

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Téměř po dvaceti letech se na to dívám znovu a zase mne to dostalo. Ten seriál se nesmí brát tak vážně, jinak si jej člověk neužije a bude mu dávat nízké hodnocení. Je třeba hodnotit v kontextu jemu podobných seriálů a tam je Dallas bezkonkurenční, protože 5*. Úsměv J.R. je nezapomenutelný a k tomu ten dabing, je to nářez. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních nekonečných zahraničních seriálů, který po listopadu 89 začal vysílat televizní kanál F1 od 1.5. do 17.9. 1992 a to pouze ukázkových 39 dílů. Protože to byl v té době jediný celoplošný kanál, získal seriál nevídanou sledovanost z níž těžila TV Nova, která zahájila vysílání 4.2.1994 a odvysílala seriál v rozsahu 357 dílů celý. Řekla bych, že to byla jedna z vlajkových lodí pana ředitele Železného a ukazatel západního životního stylu. V USA se vysílal od 23.9.1978 do svého konce v roce 1991 a v době uvedení u nás, byl na Západě už přežitý. Z dnešního pohledu bych hodnotila kritičtěji, ale tehdy to bylo něco. Vzpomínám si, jak na intru v té době používala kolegyně jako motivaci pro studentky k rychlému ukončení večeře slogan : „Děvčata, pospěšte si, bude Džejár!“ Tehdy jsem taky zvědavě zírala na zcela jinou televizní produkci i životní styl, ale dneska už bych se nedívala ani ze zvědavosti. Je to minulost a tento seriál do ní patří. ()

Galerie (102)

Zajímavosti (82)

  • Za svou násilnou smrt (byla zastřelena) obdržela S.J. Wilson cenu za nejlepší seriálovou smrt. (Duoscop)
  • Barbara Bel Geddesová, představitelka Miss Ellie, opustila v roce 1984 seriál kvůli neochotě producentů zvýšit jí honorář. Nahrazena byla Donnou Reed, které bylo po návratu Bel Geedsové vyplaceno vysoké odškodné. (Olík)
  • Úplně první scéna prvního dílu ukazuje Pamelu a Bobbyho, jak jedou kabrioletem po silnici. Poslední scéna posledního dílu patří Bobbymu, který po výstřelu přiběhl do pokoje J.R. (L_O_U_S)

Související novinky

Dallas plný hvězd

Dallas plný hvězd

15.03.2006

Plánovaná snaha oživit legendu mezi americkými nekonečnými seriály začíná dostávat konkrétnější obrysy. O tom, že se celovečerní verze Dallasu ujme režisér Robert Luketic, fanoušci naftařské rodiny… (více)

To teda bude Dallas!

To teda bude Dallas!

07.10.2005

Dallas je věčný, to všichni víme. Ale bude i jeho celovečerní verze? Herecké obsazení je totiž stále dosti nejisté. Jací jsou zatím kandidáti? J.R.Ewing, John Travolta váhá, Mel Gibson má stále na… (více)

Reklama

Reklama