Reklama

Reklama

Dallas

(seriál)
  • USA Dallas
USA, (1978–1991), 286 h 25 min (Minutáž: 34–95 min)

Tvůrci:

David Jacobs

Hrají:

Larry Hagman, Barbara Bel Geddes, Lesley-Anne Down, Patrick Duffy, Linda Gray, Ken Kercheval, Steve Kanaly, Howard Keel, George Kennedy, Jenilee Harrison (více)
(další profese)

Série(14) / Epizody(356)

Obsahy(1)

Sága rodu Ewingovcov, bohatej rodiny na čele s patriarchom Johnom Rosssom Jockom Ewingom (JIM DAVIS), zakladateľom naftárskej spoločnosti Ewing Oil. Starý pán má manželku Eleanor Miss Ellie (BARBARA BEL GEDDESOVÁ), ktorá sa oddane stará o rodinné sídlo Southfork Ranch a troch synov. John Ross J. R. Ewing (LARRY HAGMAN) je neobmedzený vládca rodinnej firmy Ewing Oil, ktorú riadi železnou rukou už celé desaťročia. Oženil sa s bývalou Miss Texas, Sue Ellen Shepardovou (LINDA GRAYOVÁ). Bobby (PATRICK DUFFY) je milý a slušný chlapík, ktorý sa oženil s Pamelou Barnesovou (VICTORIA PRINCIPALOVÁ), dcérou Ewingovho obchodného rivala. Tretí syn Garrison Arthur Gary (TED SHACKELFORT) sa tak trocha nevydaril - otec ho považuje za odpadlíka rodiny a preto sa radšej odsťahoval do Kalifornie aj so svojou manželkou Valene (JOAN VAN ARKOVÁ). (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (82)

  • Za svou násilnou smrt (byla zastřelena) obdržela S.J. Wilson cenu za nejlepší seriálovou smrt. (Duoscop)
  • Kvůli těhotenství požádala S. J. Wilson tvůrce o odchod ze seriálu. (Duoscop)
  • Seriál Dallas nemá oproti dalším americkým seriálům vánoční epizodu. (petyo69)
  • V první epizodě seriálu Bikie Wars: Brothers in Arms (od r. 2012) je Dallas zmíněn jako oblíbený seriál reálně existujícího prezidenta MC Comancheros Williama "Jocka" Rosse. (Ragatorm)
  • Ranč Southfork byl skutečným domem Joea R. Duncana. Duncanovi byli nuceni dům prodat díky každodenním náletům tisícovky fanoušků. Dnes je na místě muzeum věnované seriálu. (Olík)
  • Postava Steva Kanalyho (Ray Krebs) měla být postupem času ze seriálu vypuštěna. S nápadem, že byl mohlo jít o nemanželského syna Jocka Ewinga (Jim Davis), který zachránil Kanalymu práci, přišel Larry Hagman. (Olík)
  • Ken Kercheval měl původně ztvárnit Raye Krebse, jehož skutečný představitel Steve Kanaly měl zase hrát Bobbyho Ewinga. (Olík)
  • Barbara Bel Geddesová, představitelka Miss Ellie, opustila v roce 1984 seriál kvůli neochotě producentů zvýšit jí honorář. Nahrazena byla Donnou Reed, které bylo po návratu Bel Geedsové vyplaceno vysoké odškodné. (Olík)
  • Postava Claytona Farlowa (Howard Keel) se měla původně objevit pouze ve dvou epizodách. Díky podpoře diváků se stala na čas stálým členem seriálu. (Olík)
  • Uvádí se, že seriál měl vliv na Československo, ve kterém se po jeho uvedení rozpohybovalo soukromé podnikání. (Indy21)
  • Larrymu Hagmanovi (J. R. Ewing) poradila vzít roli v seriálu jeho manželka Maj Axelsson. (JoranProvenzano)
  • V komunistickém Rumunsku byly z epizod seriálu vystříhávány eroticky zabarvené scény. (JoranProvenzano)
  • V osmdesátých letech navštívil Larry Hagman (J. R. Ewing) spolu se svou manželkou Maj Axelsson Bukurešť a rumunský diktátor Nicolae Ceaușescu, který prý seriál miloval, chtěl vyvěsit jeho obří portrét, který by připomínal symbol špatného západního světa, na jednom z bukurešťských domů. Hagman s tím souhlasil, ale požadoval, aby jeho manželka našla následující den na dámském záchodku jedné z vládních budov pytel plný peněz tvrdé měny, což se opravdu stalo. Hagman si u novinářů vymínil, že událost zveřejní až po jeho smrtí, protože se za ni prý styděl. (JoranProvenzano)
  • Linda Gray (Sue Ellen Ewing) a Larry Hagman (J. R. Ewing) byli i v osobním životě třicet pět let nejlepšími přáteli. (JoranProvenzano)
  • V době natáčení seriálu prý Larry Hagman (J. R. Ewing) vypil denně šest lahví šampaňského vína a určité množství tvrdého alkoholu. (JoranProvenzano)
  • Larry Hagman (J. R. Ewing) ke své roli prohlásil: "Tuhle roli mám ze všech nejraději, i když mě stále dostává do kuriózních situací. Někdy se mi třeba stane, že mě na ulici vezme nějaká starší paní kabelkou po hlavě a vysvětlí mi, že to mám za to, co jsem prováděl v Dallasu." (JoranProvenzano)
  • Druhá série končí výstřelem na Džejára. Kvůli stávce herců si diváci museli na vrahovu totožnost několik měsíců počkat. Tou dobou byla také v USA vyráběna trička s nápisem "I shot J.R.", což Republikáni parafrázovali na svých předvolebních materiálech, kam umístili nápis "A democrat killed J.R." (L_O_U_S)
  • Některé epizody režírovali sami herci, například Lary Hagman (Džejár), Linda Gray (Sue Ellen) a Patrick Duffy (Bobby). (M.B)

Související novinky

Dallas plný hvězd

Dallas plný hvězd

15.03.2006

Plánovaná snaha oživit legendu mezi americkými nekonečnými seriály začíná dostávat konkrétnější obrysy. O tom, že se celovečerní verze Dallasu ujme režisér Robert Luketic, fanoušci naftařské rodiny… (více)

To teda bude Dallas!

To teda bude Dallas!

07.10.2005

Dallas je věčný, to všichni víme. Ale bude i jeho celovečerní verze? Herecké obsazení je totiž stále dosti nejisté. Jací jsou zatím kandidáti? J.R.Ewing, John Travolta váhá, Mel Gibson má stále na… (více)

Reklama

Reklama