Reklama

Reklama

Simpsonovi

(seriál)
Ukázka z filmu
USA, (1989–2024), 277 h 25 min (Minutáž: 20–25 min)

Scénář:

John Swartzwelder, Dan Greaney, David X. Cohen, Richard Appel (více)

Hrají:

Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Harry Shearer, Hank Azaria, Marcia Wallace, Pamela Hayden, Tress MacNeille, Russi Taylor (více)
(další profese)

Série(35) / Epizody(768)

Obsahy(1)

Natvrdlý lenoch Homer, pedantská puťka Marge, drzounský Bart, přechytralá Líza a roztomilá Maggie – to jsou členové rodiny nejslavnějšího a nejpopulárnějšího animovaného seriálu Simpsonovi. Už dvacet let se jich miliony fanoušků na celém světě nemohou nabažit a v pravidelných intervalech nakukují do zákulisí legendárního Springfieldu, aby byli svědky neuvěřitelných dobrodružství bláznivé, ale přesto vlastně normální americké rodinky. Simpsonovi si získali své obecenstvo především neotřelým a trochu drsným humorem, s nímž vykreslují typickou americkou rodinu z městečka Springfield. Ta se skládá z pěti naprosto odlišných lidí, pro které je občas pořádně těžké se sebou vyjít. Nemluvě o ostatních obyvatelích města, v němž to opravdu neustále žije – je tu vlastní upadlá kultura, zkorumpovaná politika, drsná mafie a lenivá policie, ale také prostí občané, kteří se každý týden chodí kát do místního kostela. V neposlední řadě si mohou diváci všimnout jednoho všudypřítomného detailu – Simpsonovi totiž téměř v každé scénce něco nebo někoho parodují – ať už jde o svět filmový, hudební, politický, ale i náboženský. Tvůrci seriálu se zkrátka s velkou odvahou pouštějí do neustálých provokací osob a institucí z reálného života. (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele KuceraJohny k tomuto seriálu (16)

Série 1 (1989) (S01) 

Po mnoho letech jsem si zopakoval celou první sérii a musím říct, že rozhodně nebude tou mou nejoblíbenější. První díl mám velmi rád a pak asi další tři, ale většina je zkrátka průměr, který neurazí ani nenadchne. Nechci být divákem, který bude hodnotit jen na základě toho, že tohle jsou přece ty začátky, ty originální Simpsonovi. Pro mě ne, já mám nejraději ty o pár let novější. První série ještě není zajetá a spíše zkouší. Jednotlivá místa, občas nevypadají tak jak si je pamatuji, postavy se v podstatě ještě neznají a o co hůř i když se o pár epizod před tím poznají, tak najednou se zase neznají. Je to takové nejisté, ale né nejhorší. Vždycky jsem se celkem bavil, ale míň než jsem u Simpsonových zvyklý. ()

Vánoce u Simpsonových (1989) (S01E01) 

Simpsonovi jsem začal sledovat jako malej, ale to už byli novější série a zamiloval jsem si je. Po nějaké době jsem došel i k těm úplně původním, které samozřejmě kvůli kvalitě animace nejsou tak super jako ty novější, které mají už jasně dané prostředí. Přesto jsou Vánoce u Simpsonových podle mě jeden z nejlepších dílů. Jako menší jsem to nijak zvlášť nevnímal, ale teď jako táta se dokážu více nacítit do Homerovi situace a užít si vše co tato epizoda nabízí. 5 hvězdiček jsem nedal jen kvůli zmíněné animaci. ()

Malý génius (1990) (S01E02) 

Druhá epizoda má stále zajímavou zápletku, ale nebavila mě tolik jako první. Nebylo tu nic moc čeho bych se mohl pořádně chytit a spíš jsem vše bral více jako delší skeč. V dnešní době dlouhých epizod to uteklo velmi rychle a horší animace mi zážitek kazí. Stále jsem si, však sledování užil, ale nejsem největší fanda původní série. ()

Homerova odysea (1990) (S01E03) 

Držící se průměr první série, která nebyla zlá, ale mě přijde již zastaralá. Poměrně zajímavý příběh, který skrývá vícero hodnot, ale stále jen průměr. ()

Taková nenormální rodinka (1990) (S01E04) 

Je fajn zkoumat nenormální rodinku Simpsonových, ale přijde mi, že každý díl má jedna z postav zcela jinou povahu než v předchozím díle. Bavím se, ale spíš opět jen průměrně. ()

Bart generálem aneb Kdopak by se Nelsona bál (1990) (S01E05) 

Tenhle díl jsem vždycky považoval jako jeden z těch, který fakt nemusím. Po tom co jsem ho, však znovu shlédnul jsem uznal, že tak hrozný není, ale stále pouze průměr. ()

Smutná Líza (1990) (S01E06) 

Je fajn, že se v 6. epizodě ukázala více Líza, přesto stále hodnotím jako průměr. Je to příjemný, krátký a možná i postupně čím dál lepší. ()

Volání přírody (1990) (S01E07) 

Další epizoda s první série, která vyčnívá nad ostatními. Stejně jako první díl, tak i ten sedmý mají něco, co je dělá mnohem zábavnější a záživnější. Horší animace už není ani tolik znát a každý člen má dostatek prostoru. Super. ()

Mluvící hlava (1990) (S01E08) 

Ani nedokážu říct proč, ale tato epizoda mě bavila tolik, že jsem si ani nevšiml že už končí. Takže jasné 4 hvězdičky. ()

Ve víru vášně (1990) (S01E09) 

Nevím jestli je to tím, že jsem si na vzhled první série zvykl nebo tím, že jsou poslední epizody zkrátka lepší, ale rozhodně mě baví víc. ()

Světák Homer (1990) (S01E10) 

Trošku horší, ale stále dobrý. ()

Kyselé hrozny sladké Francie (1990) (S01E11) 

Průměrná epizoda, která má, však poprvé zahraniční téma, což je jistě zajímavé. Přesto jsem se, ale nijak zvlášť nebavil. Zkrátka klasika, která neurazí. ()

Je vinen Šáša? (1990) (S01E12) 

Epizoda, ve které začala věčná rivalita Bárta a Leváka Boba. Upřímně musím, říct, že Levák Bob je snad moje nejvíc nenaváděná postava ze všech. Tudíž každá epizoda s ním mě moc nebaví. Tady není rozdíl, ale na druhou stranu se mi líbila povaha Simpsonových dětí. ()

Hezkej večer (1990) (S01E13) 

Konec téhle série odpovídá kvalitě většině epizod. Je to fajn, ale zatím to nejsou ty Simpsonová, které znám z dětství. Většina míst ještě nemá jasný vzhled a kvalita je nižší. Těším se na druhou sezónu. ()

Hvězda zákulisí (2021) (S33E01) 

Po dlouhé době jsem se rozhodl podívat na Simpsonovi a zajímalo mě kam se vlastně posunuli. Bohužel musím říct, že mě první díl nejnovější série nijak moc nebavil. Sice se tu najdou světlé chvilky, ale spíše jsem byl zklamán. Vůbec z toho není cítit ten Simpsonový nádech, znělkou počínaje a dějovou linkou konče. Přišlo mi to neucelené a poměrně zvláštní. Co se týče muzikálové nádechu, tak na tom by nebylo nic špatného, spoustu hudby je i celkem fajn, ale když mám zhodnotit celou epizodu, tak se řadí spíše k těm horším. ()

Bart je v base! (2021) (S33E02) 

Sice se člověk už v podstatě nezasměje žádným vtipům, ale musím říct, že tahle epizoda nebyla špatná. Ve výrazné roli Abe Simpson, což musím hodnotit velmi kladně. Líbí se mi když dostávají větší prostor vedlejší postavy, přece jen Simpsonovi těch příběhů měli až až. Tady je to samozřejmě dobře provázané. Největší výhodou je bezpochyby zápletka, která je aktuální a dobře edukativní. Jak říkám sice se člověk příliš nezasměje, ale aspoň je tu chytrý děj. P.S. Abe je tu fakt frajer. ()

Související novinky

Disney+ odstartuje v Česku 14. června

Disney+ odstartuje v Česku 14. června

29.03.2022

A je to oficiální. Společnost The Walt Disney Company potvrdila, že streamovací služba Disney+ dorazí do Česka a na Slovensko 14. června, základní měsíční předplatné bude stát 199 Kč, roční pak vyjde… (více)

Zemřela herečka Betty White

Zemřela herečka Betty White

01.01.2022

Zbožňovaná herečka a komediální ikona Betty White zemřela ve věku 99 let pár hodin před koncem roku 2021. Do stých narozenin jí přitom zbývalo už jen pár týdnů. Herečka byla poslední přeživší členkou… (více)

Simpsonovi ztratí známý hlas

Simpsonovi ztratí známý hlas

21.01.2020

Postava Apua Nahasapeemapetilona z kultovního seriálu Simpsonovi prožila v posledních pár měsících svoji vlastní kontroverzi. Spousta lidí se totiž sekla na tom, že postava je de facto jen výčtem… (více)

Disney nakloněno spin-offům Simpsonových

Disney nakloněno spin-offům Simpsonových

26.08.2019

Teď když Disney vlastní knihovnu studia 20th Century Fox, má pochopitelně práva také na legendární seriál Simpsonovi. Známá rodinka ze Springfieldu se tak zastavila i na víkendové akci D23 Expo, kde… (více)

Reklama

Reklama