Reklama

Reklama

Frasier

(seriál)
USA, (1993–2023), 102 h 31 min (Minutáž: 21–44 min)

Hudba:

Bruce Miller

Hrají:

Kelsey Grammer, Jane Leeves, David Hyde Pierce, Peri Gilpin, John Mahoney, Moose, pes Enzo, Edward Hibbert, Saul Rubinek, Marsha Mason, Harriet Sansom Harris (více)
(další profese)

Série(12) / Epizody(273)

Svérázný bostonský terapeut se přestěhuje do Seattlu, aby začal nový život, a současně sdílí své životní zkušenosti na vlnách rozhlasové talk show, avšak v soukromém životě složitě bojuje s vlastními problémy. (SkyShowtime)

Recenze (321)

theSaint 

všechny recenze uživatele

Sledovat intelektuálního psychiatra, jak se probíjí každodenním životem mezi "obyčejnými lidmi", je jednoduše kouzelné. V tom mu řádně sekunduje jeho neméně sofistikovaný bratr. Frasierovo propady šílenství nad určitými životními etapami nemají jedinou chybu. Inteligentní, zábavná podívaná, s úžasnými slovními obraty, zraje jako ono kvalitní víno, které si rád doktor Crain dopřává. Vracím se k seriálu v roce 2020 a cením ho ještě výše. Není divu, že seriál posbíral v průběhu let nominace na mnoho cen a mnoho jich vyhrál. V žánru to považuji za zcela jistou špičku, kterou stále nikdo nepřekonal. Mimochodem, byt Frasiera je úchvatně nadčasový. Vynikající dabing. //2022 a opět jedinečný. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Dobu, kdy jsem poprvé viděla Frasiera, si pamatuji dodnes. Psal se červenec 2001 a mé desetileté já při přepínání programů náhodou narazilo na jakýsi seriál o lehce snobském psychiatrovi ze Seattlu. Ještě toho večera jsem se do Frasiera zamilovala a ještě toho večera začal i můj nekonečný boj s ostatními rodinnými příslušníky, kteří by náhodou v době, kdy v televizi Frasier běžel, chtěli sledovat cokoliv jiného. Tato úchylka mi vydržela po mnoho dalších letních nocí a táhne se vlastně až dodnes, byť se v době, kdy tento komentář přepisuju, píše již rok 2011 a první cifru mého věku nahradila dvojka. Proč však Frasiera tak zbožňuju, pro mě za ty roky zůstalo vždy částečně záhadou. Komediální seriály mě nikdy nebavily; dokonce i Přátelé nebo Simpsonovi mě minuli bez zájmu. Ze všech sitcomů, které mi kdy prošly rukama, si tak jen Frasiera pouštím sama s radostí. Možná to tedy není jen humor, čím je pro mě Frasier tak speciální. Možná za to může i fakt, že pro mě tento seriál vyniká svou pozoruhodnou lidskostí. Zapomeňte na všechny trapasy hlavního hrdiny; i když se při sledování směju od začátku do konce, ta uvěřitelnost všech postav a situací je zvláštně podmanivá. Ano, do vrstvy obyvatel, jejíž největší frustrací je křeslo neladící se zbytkem interiéru, asi většina diváků patřit nebude, ale nic to nemění na tom, že jsem v Kelseym Grammerovi na rozdíl od herců v jiných komediálních seriálech nikdy neviděla jen herce hrajícího svou výstřední roli, ale skutečnou postavu. Zatímco většina sitcomů zkrátka vsází na efektní, vyhrocené postavičky, kterým za dva roky dojde šťáva, Frasier nabízí jistou nadčasovost, příběh, mentální vývoj i rozvoj, radost i smutek. Není proto s podivem, že Kelsey svého hrdinu vydržel hrát soustavně více jak dvacet let (déle než kdy jaký jiný herec hrál jinou roli) a přitom měl stále co nabídnout. Dr Frasier Crane je v mých očích jednoduše jedna z toho mála postav, které jsou věčné, a kdyby se Grammer v sedmdesáti rozhodl natočit ještě jednu řadu, mohla by i ta pod vedením správných scénáristů dopadnout na výbornou. Málokterý seriál mě za srdce chytl jako tento. "Goodnight, Seattle, we love you!" ()

Reklama

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Frasier je prepracovaný, sofistikovaný, inteligentný, ale v provom rade mimoriadne vtipný sitcom. Videl som všetky časti a musím s čistým svedomím priznať, že tento seriál nemá slabé miesta. Tvorcovia pre diváka pripravili 11 skvelých sérií, ktoré môže človek pozerať stále dokola a neomrzia ho. 90. roky boli zlatou érou sitcomov. Frasier je síce trocha v tieni Priateľov, no kvalitou nijak nezaostáva. Jednotlivé charaktery sú dokonca ešte o chlp sympatickejšie a nie je tu nikto, kto by ma vyslovene štval. Z hercov nemôžem vybrať jedného, lebo všetci bol užasní ale ústredné duo Kelsey Grammer a Davi Hyde Pierce sa snáď pre tieto postavy narodilo. Nikde inde som sa nenasmial tak, ako na týchto dvoch svojských psychológoch. K tomu mierne čudná opatrovateľka Dafné a večne nespokojný, ale veľmi príjemný otec Martin s jeho verným spoločníkom Ediem. Pre mňa je Frasier jeden z najlepších sitkomov a aj seriálov všetkých čias. Dokonalých 5* a 100 %!! ()

jakeer 

všechny recenze uživatele

(2.1.2017) Po rokoch a opakovanom zhliadnutí musím celé svoje hodnotenie poopraviť a pridať jednu hviezdičku. Máloktorý sitcom obstál v skúške časom tak dobre. Veľmi nadčasové. Ak to porovnám s Priateľmi (ktorí boli vysielaní prakticky v rovnakých rokoch), tak je to sto a jedna. A porovnanie s How I Met Your Mother (ktoré je dokonca o generáciu mladšie a teda modernejšie! vyzerá ešte jednoznačnejšie. Frasier nielenže stál na počiatku predefinovania celé žánru (pre sitcom boli 90. roky zlomové), ale si udržal svoju úroveň celých 11 sezón. Tým sa nemôže pochváliť žiadny súčasný top sitcom, dokonca aj The Big Bang Theory išlo časom rapídne dole... ()

mad_ness 

všechny recenze uživatele

Toto je asi prvý americký sitcom, ktorý som ochotná reálne zakceptovať. Typ humoru medzi pôžitkárskymi bratmi psychiatrami je naozaj vysoko intelektuálny a nesnaží sa ním len byť, ako je to u tuctov ďalších z dielne amíkov. Škoda len, že je to také rozťahané, no v tomto prípade to znamená viac zábavy, bez obmedzených a nezmyselných dialógov. A obrovské plus pre skutočne vydarený slovenský dabing. ()

Galerie (91)

Zajímavosti (74)

  • Napriek tomu, že sa seriál odohráva v Seattli (štát Washington), filmovalo sa v tomto meste iba raz (diel Výroční pořad). Takmer všetko sa natočilo v rámci Los Angeles, prevažne v Paramount Studios. (pravo)
  • Martinova (John Mahoney) hospodyně a fyzioterapeutka měla být původně z Jižní Ameriky. Nakonec tvůrci změnili postavu na Angličanku. Z toho byl Kelsey Grammer (Frasier) zpočátku zklamaný, ale po setkání s Jane Leeves (Daphne) názor změnil. (Jarsey)
  • Jméno Frasierovy (Kelsey Grammer) rozhlasové producentky Roz Doyle (Peri Gilpin) je uctěním památky stejnojmenné producentky seriálu Křídla (od r. 1990), která zemřela na rakovinu prsu v roce 1991. (IXOXI)

Reklama

Reklama