Reklama

Reklama

Bakaláři

(seriál)
Komedie / Krátkometrážní
Československo, (1972–1987), 164 h 21 min (Minutáž: 5–58 min)

Předloha:

Ladislav Županič (povídka)

Hrají:

Vladimír Menšík, Martina Menšíková, Nina Popelíková, Nelly Gaierová, Martin Růžek, Ota Sklenčka, Iva Janžurová, Miloš Kopecký, Josef Bláha, Luba Skořepová (více)
(další profese)

Série(16) / Epizody(561)

Obsahy(1)

Ke svému názvu přišli Bakaláři až o něco později. První pořad se jmenoval Kufr za dveřmi. O příběhy na toto téma tvůrci požádali psychiatra Miroslava Plzáka, Jaroslava Dietla a Vladimíra Menšíka. Vladimír Menšík tehdy napsal povídku o manželovi, který při banální hádce rozkopl dvířka od kredence a kufr, do něhož je jeho žena uložila, aby je odnesl opravit, považoval za vyhazov. Diváci byli nadšeni, psali a přáli si pokračování. Jaroslav Dietl svolil, že bude pro nově vznikající pořad psát scénáře, ale kde neustále brát témata? Další nápad si poradil i s tímto problémem: výzva, aby diváci psali své příběhy, vyvolal až nečekanou reakci. Dopisy, které během následujících let přišli do televize, by se daly počítat na desetitisíce. Pořad dostal název Bakaláři vědy manželské. „Bakalář byl ve středověku učitel, člověk, který předával zkušenosti. Řekli jsme si, že našimi bakaláři budou právě diváci. Ať se o své zkušenosti dělí, ať je předávají druhým,“ prohlásila Libuše Pospíšilová. Témata, která přicházela, však měla daleko širší okruh. Lidé se psali i věci, které dosud nikomu nesvěřili. Jeden z dopisů dokonce začínal slovy: „To bych neřekla ani panu faráři...“ A tak nakonec zůstali jednoduše jen Bakaláři. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele curil k tomuto seriálu (14)

Úspory (1972) (S01E09) 

Bakalářská povídka se slabým scénářem Jaroslava Dietla, samozřejmě na úkor námětu jakéhosi amatérského pisálka. Většinou šlo o báby, které přispívaly do komunistických deníků, znám jich několik ze svého okolí, básničky, sloupky "Jaro už přišlo, stromy rozkvétají a naše mládež...". No , hrůza hrůz. Vesměs vysloužilé učitelky, úřednice. Povídka slabá a nebýt Vladimíra Menšíka, který to celé podržel, nestála by za opakování. ()

Klavír (1973) (S02E15) 

Na bakalářskou povídku lepší průměr, což je ale zásluha Jiřího Sováka. Jeho zpočátku role nerudného souseda se promění v průběhu děje na msty chtivého muže, ale jeho plán mu nevyjde. Nebo vyjde? Pointa povídky je slabá a lze si ji vyložit různě. Třeba i jako kapitulaci... ()

Kontrola (1976) (S05E31) 

Opravdu konec v posteli, navíc s těma fuseklema u ksichtů obou mužů, je vachrlatý. Vylepšení námětů diváků televizními tvůrci je nasnadě. Pak vznikají podobné příběhy, které za skutečností poněkud pokulhávají. ()

Svatba (1976) (S05E32) 

Divím se, že popisek České televize nekoresponduje se skutečným dějem. Inženýr Pepa se na lovu na divočáka neseznámí s doktorem Hanákem, kterého zná, protože je jeho ošetřující lékař a objeví se hned na začátku povídky. Novým přítelem je Dr. Vahal. Na svatbě Kamila je lékař Hanák, který Pepu udá a ten se ocitne pro podvod před komisí (LPK). A tam opět nesedí Hanák, ale doktor Vahal. Asi tak. ()

Alergie (1976) (S05E33) 

Když už je to taková slabota pokulhávající proti logice, tak alespoň příležitost vidět brněnské herce jako Jaroslava Kaňkovského, Zdeňka Junáka, Zdeňka Maryšky v jejich relativní mladém věku. ()

Píšťala (1978) (S07E01) 

Vždy mi připadá, že náměty diváků bakalářských povídek televizní scénáristé vždy vylepší o nějaké blbiny, aby byly pro diváka atraktivnější. Pokud je to Jaroslav Dietl, není to tak okaté jako u jiných autorů. To je právě případ brněnských příběhů z "bakalářů". V této povídce nestačí, že mašinfíra vyhodí láhev z vlaku, ale musí trefit zrovna tatínka vyvolené do hlavy. A není to plast! ()

Táta (1978) (S07E02) 

Úpadek bakalářských příběhů. Opravdu lituji výborné brněnské herce, kteří hráli v podobných blbinkách, jež nemají se skutečným životem nic společného. V průvodních komentářích moderátorů (mimochodem neskutečně přeslazený projev Silvie Nitrové) se dozvíme také "zajímavé" informace např. o tom, jak se Inka Janková z Ústí nad Labem seznámila s Jiřinou Švorcovou při recitaci pionýrů. Neopovažuji se ani pomyslet, co asi recitovaly. ()

Štědrý večer (1978) (S07E03) 

Bakaláři na téma "Jak jsme se seznámili". Zde zřejmě jde o seznámení s dárci krve, k čemuž se vachrlatým dějem dostaneme na konci. Je to opravdu jeden z nejslabších příběhů z celého cyklu. Čtení o porodu z knihy, prvorodič Oldřich Slavík s rádiovkou s výzorem padesátníka, neskutečně komandující manželka. Korunu všemu dodá poručík SNB v podání Otakara Dadák s prohlášením": "Na Ježíška jsem přestal věřit v šesti letech, když jsem sejmul s bráchou otisky prstů z dárků a zjistili jsme, že patří tatínkovi". ()

Brok (1979) (S08E22) 

Pochybuji, že by se našel někdo, kdo by pana kamenolomaře ve skvělém podání Josefa Karlíka, litoval. Bral jsem to jako zadostiučinění. Jenom zmínka o moderátorce Vlastě Fialové s pěkným knírkem, která se zatím zhostila své role průvodkyně brněnskými "bakaláři" zatím nejlépe; při výčtu všech kladných vlastností pejsků si mohla odpustit střežení našich nepropustných a zadrátovaných hranic před revanšisty. ()

Spánek (1980) (S09E08) odpad!

Trapná záležitost a nanejvýš nepravděpodobná. Sexuální pud je silnější než opičí láska. Líbí se mi komentář - "Spal jako Dudek". ()

Taška (1980) (S09E34) 

Hodně nezáživná bakalářská povídka. V první polovině natočená jako groteska, chyběl jen zrychlený pohyb herců, ve druhé polovině nudná. Mě snad zaujala jen zarostlá podpaží Nadi Konvalinkové ()

Taktika (1982) (S11E01) 

Bakalářské povídky z brněnského studia ČT a tentokráte netradičně pouze dvě. Vedle "Taktiky" ještě "Chemik". Obě povídky jsou zbytečně natažené a tak formát pořadu byl neúprosný. Tato povídka je únavná a nudná, logicky pokulhává, snad jediný úsměvný kousek je údiv Jelenské nad nevěstou, o které neměla tušení. ()

Žhářka (1982) (S11E29) 

Na bakalářský příběh několik námětů, které by uživily další tři podobné povídky. Parta hasičů a jejich pivní radovánky a srandičky, ne nadarmo se říká, že na vesnici se dělá fotbal na žízeň a podobně jsou na tom hasiči. Důležité je utrhnout se od svých Mařen doma a krav ve chlívě. ()

Primář (1985) (S14E11) 

Špičkové obsazení, hlavně na zabíjačce u rodiny Čermáků, ale to asi bude tak všechno. Kanyzu mám rád, ta primářova žoviálnost mu sedí. Jinak banální záležitost, stokrát opakovaná. ()

Související novinky

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (více)

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Reklama

Reklama