Reklama

Reklama

Bakaláři

(seriál)
Komedie / Krátkometrážní
Československo, (1972–1987), 164 h 21 min (Minutáž: 5–58 min)

Předloha:

Ladislav Županič (povídka)

Hrají:

Vladimír Menšík, Martina Menšíková, Nina Popelíková, Nelly Gaierová, Martin Růžek, Ota Sklenčka, Iva Janžurová, Miloš Kopecký, Josef Bláha, Luba Skořepová (více)
(další profese)

Série(16) / Epizody(561)

Obsahy(1)

Ke svému názvu přišli Bakaláři až o něco později. První pořad se jmenoval Kufr za dveřmi. O příběhy na toto téma tvůrci požádali psychiatra Miroslava Plzáka, Jaroslava Dietla a Vladimíra Menšíka. Vladimír Menšík tehdy napsal povídku o manželovi, který při banální hádce rozkopl dvířka od kredence a kufr, do něhož je jeho žena uložila, aby je odnesl opravit, považoval za vyhazov. Diváci byli nadšeni, psali a přáli si pokračování. Jaroslav Dietl svolil, že bude pro nově vznikající pořad psát scénáře, ale kde neustále brát témata? Další nápad si poradil i s tímto problémem: výzva, aby diváci psali své příběhy, vyvolal až nečekanou reakci. Dopisy, které během následujících let přišli do televize, by se daly počítat na desetitisíce. Pořad dostal název Bakaláři vědy manželské. „Bakalář byl ve středověku učitel, člověk, který předával zkušenosti. Řekli jsme si, že našimi bakaláři budou právě diváci. Ať se o své zkušenosti dělí, ať je předávají druhým,“ prohlásila Libuše Pospíšilová. Témata, která přicházela, však měla daleko širší okruh. Lidé se psali i věci, které dosud nikomu nesvěřili. Jeden z dopisů dokonce začínal slovy: „To bych neřekla ani panu faráři...“ A tak nakonec zůstali jednoduše jen Bakaláři. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele raduna01 k tomuto seriálu (33)

Útěk (1974) (S03E30) 

Bakalářská povídka na téma Po přízni řízni. ()

Sázka (1975) (S04E22) 

Bakalářská povídka na téma Žena pod pantoflem. Když Emilovi kolegové z práce zjistí, že ho o mnoho let mladší žena Marie poslouchá na slovo, navrhnou Emilovi, aby ji v době své nepřítomnosti vyzkoušel. Napíší dopis jako od milenky a doručí ho Marii. Ta poruší předepsaný řád a pomstí se. Vybere všechny uložené peníze a utratí je. Když pak po Emilově návratu zjistí celou pravdu, dotáhne svoji pomstu do konce. ()

Karty (1975) (S04E23) 

Bakalářská povídka na téma Žena pod pantoflem. Trojice povedených mužů se řídila pravidlem, že žena je od toho aby pracovala. A tak když v pátek večer odcházeli na karty do hospody, měly jejich ženy vždy nachystanou práci. Ale manželky si to nenechaly líbit. Naučily se hrát mariáš a vydaly se do hospody taky. Takové ponížení jejich muži neunesli. To však nebylo to nejhorší. Po návratu domů museli udělat sami to, co připravili pro své ženy. A ještě odpřísáhnout, že práci si budou dělit rovným dílem. ()

Pokuta (1975) (S04E24) 

Bakalářská povídka na téma Žena pod pantoflem. Když Pepa nebyl v domácnosti s něčím spokojen, dostala Zdena pokutu. Nejprve "na auto", pak na benzín. Řídit ovšem nesměla. Místo kursů šití zvládla Zdena autoškolu a čekala na svoji příležitost. Po oslavě MDŽ zachránila Pepu od dýchání do balónku, když se přiznala k řízení auta a k jeho údivu ho i bravůrně odvezla domů. ()

Lokomotiva (1975) (S04E39) 

Třetí povídka z bakalářského cyklu Vánoce, na které nikdy nezapomenu vysílané v roce 1975 a několikrát reprízované na ČT. Další povídky ze stejného cyklu: Linecké pečivo a Hrachová polévka. ()

Balkón (1975) (S04E41) 

Láďa (Hanzlík) přijede ke své přítelkyni Hance na Silvestra a chce ho s ní oslavit. Té se nečekaně vrátí rodiče domů a Láďa, sloužící na vojně u parašutistů skočí z balkónu. Dopadne do prvního patra, kde bydlí mladá žena. Její manžel ho považuje za jejího přítele a když mu to vysvětlí, chce, aby znovu skočil z toho balkónu. Navštíví proto byt Hančiných rodičů, aby dokázal, že se jedná o nedorozumění. ()

Pepík (1976) (S05E22) 

Bakalářská povídka na téma: Co z toho kluka bude. ()

Revizoři (1976) (S05E29) 

Účetní revizor (Kepka) jede načerno vlakem a když k němu přijde do kupé revizor jízdenek (Nedbal) představí se taky jako vlakový revizor. Starý zkušený muž ho začne poučovat a chlubit se, že pozná každého černého pasažéra. ()

Dítě (1976) (S05E36) 

Otec a milující manžel dostane anonymní dopis o nevěře své manželky. Ta mu to vyvrátí a on dopis vyhodí. Vzápětí však přijde další i s podrobnostmi jejich schůzek. Zjistí si, že vše je pravda a manželka se mu přizná. Matka ji vyhodí a ona odejde ke svému příteli. Čeká s ním dítě, ale to on nechce a proto se rozejdou. Chce si ho nechat vzít a když si přijde si domů pro nějaké věci, tak ji manžel sdělí, ať to nedělé, že ještě nejsou rozvedeni a ať se vrátí, že se o dítě bude starat s ní. ()

Jožin (1978) (S07E12) 

Jožin je starý mládenec. Hospůdka, kamarádí, vínečko to je jeho život. Jednou přijede do hospody hostinského sestra Zuzana, svobodná paní. Jožina úplně okouzlí a on si ji chce v opilosti vzít. Je neoblomný a tak v noci vzbudí předsedu ať jde oddávat. Ten je pro každou legraci a tak je oddá. Ráno Jožin vystřízlivý a letí na výbor svatbu zrušit. Předseda řekne, že není důvod svatbu rušit a ať jde domů a přijde později. Přijde do baráku a tam uklízeno. Jožin je spokojený a teprve teď se dozví, že tu večerní svatbu mu chlapci sehráli jen tak a jestli se chce oženit, tak musí znovu. ()

Zip (1978) (S07E19) 

Náměstek gen. ředitele Kučera (Munzar) pozve svou přítelkyni Jířu (Hlaváčová) na večeři. Ta se mu chce co nejlépe zalíbit a od kamarádky si půjčí překrásné šaty. Během večeře na nich ovšem praskne zip. Bakalářská povídka na téma Alespoň jednou v životě být dámou. Scénář a režie osvědčené duo Dietl + Dudek. ()

Tréma (1978) (S07E20) 

Členové vesnického amatérského divadla jedou na své vystoupení. Tonda Habásek očekává narození dítěte, což se stane a tak se všichni sejdou v hostinci. On to však přežene a není večer schopen hrát. Jediná náhrada je Bohdan Káňa, zdravá duše souboru, který zná všechny hry nazpaměť, ale trpí obrovskou trémou. Ten zprvu odmítá, ale když mu režisér pohrozí, že řekne jeho manželce o jeho karetní vášni a sklonu k pití, tak na to nakonec přistoupí a svoji roli zvládne na jedničku. Bakalářská povídka podle zadaného téma Co se v mládí naučíš. ()

Aktovka (1978) (S07E21) 

V podniku se koná šachový turnaj. Otec tam pošle svého nastupujícího syna, aby se ukázal před ostatními zaměstnanci. Všichni jsou zvyklí, že šachový turnaj vždycky vyhraje náměstek, ale syn ho porazí a turnaj vyhraje. Za první místo dostane aktovku, ale otec trvá na tom, že aktovku musí dostat jako tradičně náměstek. Vezme mu ji druhý den do práce, ale ten ho s ní vyhodí, že poprávu patří jeho synovi. Toho si náměstek povolá do kanceláře a dá si s ním šachovou odvetu. Bakalářská povídka podle zadaného téma Co se v mládí naučíš. ()

Logika (1979) (S08E12) 

Bakalářská povídka na téma Učitel, na kterého nezapomenu, pojednává o dvou studentech, kteří si vystřelí ze svého profesora (Pešek). Po letech, když se opět setkají jim sdělí, že o všem věděl a logicky vysvětlí jak na to přišel. ()

Zástava (1979) (S08E19) 

Osudové setkání dvou starších kamarádů s neznámou ctitelkou. V bakalářské povídce exceluje trio Růžek, Gaierová a Sklenčka. ()

Koně (1979) (S08E33) 

Družstvo je na mizině. Vlastní šedesát koní a o ty je potřeba se starat. Přijde návrh z okresu o odkoupení části koní, ale všichni jsou rezolutně proti. Pro předsedu JZD je to však jediná možnost, jak družstvo zachránit. Svolá do hospody členskou schůzi a nechá hlasovat. Návrh na odprodeji koní projde, což se vůbec nelíbí, těm, kterých se to nejvíc týká. V noci jak jdou z hospody, tak se dobývají do předsedova domu. Ten je pustí dovnitř, vezme demižon slivovice a snaží se jim vysvětlit, že on taky koně prodat nechce, ale je to opravdu jediná možnost, jak družstvo zachránit. Oni to pochopí a druhý den své koně nabídnou k odprodeji. ()

Facka (1980) (S09E22) 

Žáci Švenda a Hrubeš si dělají různé naschvály. Jednou dá mladý Švenda mladému Hrubešovi facku a ten předstírá těžké zranění. Jeho otec, řidič sanitky, ho odveze do nemocnice, ale tam zjistí, že mu vůbec nic není. Otec si to však nenechá líbit a jde si to vyřídit s jeho otcem. Na schodech dojde k incidentu a Hrubeš do něj strčí. Nakonec se oba setkají u lékáře v ordinaci a ten je nucem zavolat policajta. Nakonec se kluci spřátelí, ale táty zchladí až stokorunová pokuta. ()

Kaktus (1980) (S09E24) 

Děda Krátký se celý život věnuje kaktusům. Jeho syn se s kamarády pustí do zatírání německých nápisů, neboť doma o nic nejde a je tu nuda. Jenže pan Krátký pod kaktusy skrývá zbraně a co je ještě horší, dva fašisti si přišli do skleníku udělat kulometné hnízdo. ()

Host (1980) (S09E36) 

Bakaláři: Takového člověka bych chtěl potkat ještě jednou. Mladému studentovi nabídne starší pán (Sovák), aby u nich přespal. To se, ale vůbec nezamlouvá jeho ženě (Zázvorková). ()

Související novinky

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (více)

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Reklama

Reklama