Reklama

Reklama

Specialisté

(seriál)
  • Slovensko Špecialisti
Ukázka z filmu
Česko, (2017–2024), 174 h 40 min (Minutáž: 44–60 min)

Scénář:

Kateřina Hauserová, Dan Wlodarczyk, Marek Helsner (více)

Hrají:

David Prachař, Zuzana Kajnarová, Jakub Štáfek, Jan Zadražil, Marek Adamczyk, Jan Vlasák, Leoš Noha, Lenka Termerová, Veronika Khek Kubařová, Milan Mikulčík (více)
(další profese)

Série(8) / Epizody(222)

Obsahy(1)

Elitný tím policajtov v každej epizóde hľadá páchateľa tých najzávažnejších trestných činov. Seriál je plný akčných scén, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou policajnej práce. Divákom bude opäť poodhalené aj súkromie jednotlivých vyšetrovateľov. Ich blízki sú im často nápomocní pri riešení kriminálnych prípadov. (TV Markíza)

Recenze uživatele kingik k tomuto seriálu (7)

Vražda taxikáře (2017) (S01E02) odpad!

Naprostá zoufalost! Štáfek, to je postavička do džezu, může z fleku zabíjet (pohledem)...slimáky a jiné škůdce v zahradách. Ovšem škůdce v ulicích, které zatýká, by měl raději přenechat povolanějším. Žít Krytinář, výborně by ho alternoval. Kajnarka ve mně vzbuzuje neodolatelnou touhu po poezii. Její ohon je skvělý a já stále hledám pohon pro svůj ohon. Repliky jak z dětské říkanky. Tohle nedosahovalo ani úrovně parodie. Pobaven neskonalou nesoudností tvůrců nechat pondělky udělat ještě ošklivějšími je vskutku Novanoidní. Ano, tenhle seriál je tak neuchopitelný až abstraktní, že právě vznikl nový druh uměleckého seriálu, který dokáže zabíjet desítky diváků v řádu jedné hodiny. Surrealisticky pitomé. 0/10 ()

Staré hříchy (2017) (S02E07) odpad!

Nalijte mně do žil stupiditu současných tvůrců krimi seriálů. Chci se jí opájet. Jen ji do mě perte. Kdepak kokeš, herák, nejlepší je fetovat stupiditu. Hele, nic vás to nestojí, jen trochu elektřiny, co napájí televizi, zdraví to taky neohrožuje a v podstatě vám stupidita dává křídla. Pár pondělních šlehnutí a je z vás závislák. Řekl jsem si, že Specialisty ještě odepisovat nebudu a že to s nimi ještě zkusím. To byla koňská dávka, to vám povím. Nejdřív jsem trochu měnil barvy, hodil jsem třepot i klepot sanic na gauči, ovšem náhle přišla úleva. Droga Stupidka začala účinkovat. Žádná diskotéková droga, nýbrž televizní. Chápejte, že děj epizody vám nejsem schopen odvyprávět, ani kdybyste mě násilím odvlekli na fesťák v Las Vegas, kde se tančí v dešti kulek. Ovšem rozuzlení epizody už jsem pochytil. Štáfek, nejhustější ze všech kriminalistů, objevil předmět doličný v rozmrazené lednici. A nyní následuje hádanka, co ten kluk šikovná a obrovský herecký talent současnosti v té lednici objevil: a) máslo za 10 Kč, b) vejce z Polska, c) nůž v igelitu. Ano, c je správně. Ale pozor, to není všechno. Tento vysoce sympatický mladý muž nachází další předmět doličný, nepřekvapivě je to nůž číslo 2. Ale teď se podržte, kde jej objevil tento herec, u něhož se divím, že nemá polici plnou cen za nej herecké výkony. V kleci s kanárkem!!! Toho večera jsem padl znaven na gauč s pocitem dobře nafetovaného diváka. Na body to ale přece jen ještě není. 0/10 ()

Šmírák (2017) (S02E10) 

A šmírákem byla "léčivá bylina"... Opět se pondělním vysílacím časem přehnal šíleně speciální pitaval, co v prstech rozdrtí každého Heřmánka. A opět jsme v surrealisticky legrační parodii na kriminalistické případy. Pokud tedy nazíráte na každou epizodu tak, že jde o legrační pitominu, kterou nelze brát vážně, máte vyhráno. V téhle epizodě se řešil stalking, majorova dcera se ocitla v bezprostředním ohrožení, když se o její ženské půvaby začal zajímat nechtěný element, který neváhá vyřídit vše, co je jí blízké. Stopy vedou do novinové redakce, kde ke vší smůle napjatého diváka se vyskytují jen tři kolegové (Roman Mrázik, Lukáš Jůza, Karel Heřmánek ml.), kteří by připadali v úvahu. Specialistům trvá hodinu, než toho pravého odhalí, divákovi průměrných detektivních schopností stačí na odhalení pachatele vteřina. Tvůrci navíc vydatně ve svém pátrání posílají tak idiotsky nápadné indicie, že by i Sherlock Holmes po mrtvici neomylně ukázal na agresora jediným hybným prstem. Vrcholem je pak v rámci pátrání návštěva gay klubu, kde o Štáfkův anál postupně projeví zájem Březina a Mrázik. Pátrání i finální rozuzlení je vskutku legrační. Veronika Kubařová do role oběti pasuje, tým specialistů má naštěstí ve svých řadách Zuzanu Kajnarovou, která má dost prostoru, neb se musí infiltrovat do záškodnické redakce, a z diváckého hlediska to není úplná tryzna, jen je nutné si na tým specialistů zvyknout a připravit si pro všechny (kriminální) případy bránici. 3/10 ()

Podlé motivy (2019) (S03E30) 

Ani příchod Martina Dejdara alias majora Strouhala nevytlačil seriál do výšin a nepotlačil pondělní tetelení se nad nemohoucností tvůrců. Za normálních okolností by z toho vzešel průměr, za nenormálních okolností tomu brání fakt, že tvůrci zacházejí s celým svým krimi rozjímáním a pátráním po pohřešované osobě, jak kdyby to byl vrchol (české) kriminální tvorby. Za celý díl se nestane nic, u čeho bych coby divák měl zpozornět. Jasně, Kajnarová má o něco větší obvod hrudníku, to ale přece nijak nesouvisí s podstatou pátrání. Vyskytuje se zde solidně hrající herecká seriálová elita, vypíchl bych Noska s Jánovou, s nimiž mohla vzniknout zajímavá epizoda. Jenže scénáři stačí, že se nenabízí nikdo jiný, koho by se dalo podezřívat, že má prsty v (zmizení) pohřešované, takže ve výsledku se unavený divák svalí na gauč s dobrým pocitem, že nikdo z týmu Specialistů nepřešel na temnou stranu zločinu a není v nastalém finále vrahem. Absolutně nechápu, že jsem se tentokrát nevyhnul Nově v jejím pondělní úžasné programové skladbě. Ubylo smíchu, to je v podstatě pozitivní zjištění, do průměrného hodnocení to má ještě stále daleko. 3/10 ()

Zanzibar (2019) (S04E07) 

Sny o Zanzibaru s příměsí východních příslib(lbc)ů. Scenárista tentokrát po(u)žil osvědčený vzorec amerických týmových krimi seriálů, v němž se oddílový vedoucí ocitá v úzkých kdesi daleko od svých podřízených kolegů, neřkuli jde mu přímo o život. Neohrožený major Strouhal zvaný Josef se kdesi u Benešova konfrontuje s uprchlým trestancem, co si z uloženého třináctiletého trestu odkroutil už celých osm let a který budí hrůzu už svým jménem - Jarmil Tomášek. Místo jejich "schůzky" je zpustlý statek, kde je i pohřben dávný hrůzný zločin, ze všech zločinů ten nejhroznější, neb zlý muž je otcovrah. Pravda, během setkání přilehlých i odvrácených stran zákona vyjdou najevo indicie, které nasvědčují, že muž je nevinný a vraždu má na svědomí jeho sestra, nyní zámožná podnikatelka s nemovitostmi. Ale abychom napětím nepraskli, vyráží na scénu třetí ze sourozenců, mentálně postižený Bóža, co uhrane srdce, mozek i játrové fleky všech citlivých diváků, kteří od dob Jánose Bána neviděli lépe zahraného dementa. Vsuvky, kdy se po stodole prohání na vypůjčeném Strouhalově kole a následně v zaparkovaném autě simuluje jízdu, za mohutného kolébání karosérií a doprovodných zvuků opatřených bratrem, který na něm lpí, patří k vrcholným článkům tasemnice, co leze scenáristovi ze všech tělesných dutin. Divák již nežasne, když úder lopatou (pro)vedený do hlavy majora nepostihl lebeční oblast, nýbrž podkolenní jamku. Netáže se, kde nechal maskér své náčiní, když úder pistolí do majorova úsměvu nezanechá fasádu poškozenou, jen jakýsi soplovitý útvar se táhne pod jednou z nozder nebohého výletníka. Trojice jeho podřízených dlouhodobě plní funkci úžasně myšlenkově a dedukcí obdařených jedinců, kteří již větří stopu, ovšem až Hána přejde z barvy hlasu Křemílka do Rákosníčka, tak teprve Kajnarová se Štáfkem vyrážejí do terénu. Tahle epizoda má na to stát se úplně nejspeciálnější ze všech, neb šéf ve smrtícím ohrožení a ke všemu nejhoršímu spoutaný na rukou, to je věc, která by zacloumala i s týmem policejního rady Vacátka a pražský pitaval by se z malého musel rozrůst na velký, aby vůbec mohl rozdýchat tu tvůrčí troufalost...obsadit Jitku Ježkovou do záporné role. Ano, je to síla. 3/10 ()

Starý přítel (2019) (S04E15) 

No sláva. Impotentní epizody vystřídala po čase jedna, co dává naději, že již dávno nepoužitelný kanystr opět bude tryskat pohon. Ano, vždyť je zde k mání Kristýna Leichtová, které sice scénář předepičuje být zástupkyní nejstarší řemeslnice, ovšem k velkému zklamání z její pracovní činnosti divák neuzří vůbec nic. Na odrovnání prostaty hlásí nástup MIchaela Badinková, která sice dovedně kroutí ústy, ovšem její tělesné projevy se omezují jen na dramatický výkon, takže v poloze ležmo si maximálně divák užije jen jejího chotě, jenž byl zabit úderem do hlavy. Určitě se jedná o nejspletitější epizodu, jakou jsem uzřel. Žena 30+ a žena 40+, obě sestry, obě mají syny ve stejném věku, přičemž té mladší byl naprcán poměrně nestandardně - obtáhl ji kdysi její vilný švagr, co si za života nastřádal pořádné jmění, a asi to byl i čertův a policejní švagr, neb s tím souvisí i zájem bývalého kriminalisty, který budí svojí vyzáblostí dojem, že koncentrační tábory občas ještě otevřou na víkendové pobyty. Major Strouhal a spol. má co dělat, aby jeden ze svých nejsložitějších případů zdárně vyřešil. Nevysvětlitelná dedukce, šílené náhody, imbecilita scénáře i pachové pudy nakonec pachatele spolehlivě usvědčí. A kdyby náhodou ne, dozná se sám. Mně to ovšem nebrání vzít i nějakou epizodu na milost. 5/10 ()

Kyselina (2023) (S07E22) 

Kyselina rozpustila části scénáře natolik, až se v něm divák s obtížemi orientuje. Každý jen trochu podezřelý účinkující by se nejraději k činu hned doznal. Máme zde soukromou softwarovou firmu založenou třemi mladými ženami. Jedna z nich se stává obětí zločinu, kdy po aplikaci kyseliny  přímo na ulici od neznámého pachatele umírá. Následné vyšetřování případu je vedeno značně nedůsledně až ledabyle. A co Vacátko nechtěl, kapitán Karas je nespokojený s úrovní svého bydlení, což ho zavede do realitní kanceláře. A  na scéně se objeví komunita frustrovaných mužů z toho, že už dlouho neabsolvovali ponor do ženských genitálií, kam v přestrojení pronikne. Kdyby si scénář dal větší práci s rozpracováním různých úseků této epizody, vše by nabralo na přehlednosti a věrohodnosti. Větší tvůrčí zanícení ale chybí, takže z toho vzešla scenáristicky rozsypaná záležitost v průměrné režii. Slabé finále s odhalením pachatele nenadchne. I tak se najdou náznaky invence, kterou se nepodařilo dostatečně podpořit. Takže Specialisté stále tak nějak hledají ztracenou formu. 5|10 ()

Reklama

Reklama