Reklama

Reklama

24 hodin

(seriál)
Ukázka z filmu
USA, (2001–2010), 140 h 48 min (Minutáž: 44 min)

Hudba:

Sean Callery

Hrají:

Kiefer Sutherland, Mary Lynn Rajskub, Carlos Bernard, Elisha Cuthbert, James Morrison, Sarah Clarke, Leslie Hope, Sarah Wynter, Xander Berkeley (více)
(další profese)

Série(8) / Epizody(192)

Seriál 24 hodin se odehrává v reálném čase jednoho dne. Každá epizoda pokrývá časový úsek jedné hodiny, takže se celý příběh, rozdělený do čtyřiadvaceti dílů, odehraje během jednoho jediného dne. Za tuto dobu se protiteroristický agent Jack Bauer z losangeleského Protiteroristického oddělení (PTO, angl. CTU - Counter Terrorist Unit) vždy snaží předejít nějaké katastrofě s globálními politickými následky, osvobodit rukojmí a zachránit své nejbližší. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele Colonist k tomuto seriálu (9)

24 hodin (2001) 

Čtyřiadvacítka byla první. První ze seriálů v dechberoucím tempu, kterých je dnes plno (Lost, Prison Break,...). Čas utíká a my sledujeme strhující děj. Věci jako "čas tak úplně nesedí" nebo "v reálu by to takhle nešlo" se musí ignorovat, vždyť je to jen seriál. Právě díky stylu jednoho dne je tento seriál zajímavý. Ale nejen kvůli tomu, zejména pro tu opravdu dobrou akci a napětí. Tvůrci si dokáží poradit jak s politickým thrillerem, tak i se strhující akcí. Vše je natočeno ve filmovém stylu a nic nepůsobí seriálovsky lacině. Občas je dost věcí přehnaných, ale ke každému seriálu se musí přistupovat s nadhledem. Mnoho herců dostane roli nejprve v nějakém seriálu, a pak se vyšvihne do světa filmů, kde naplno předvedou své kvality. U Kiefera Sutherlanda je to úplně naopak. Filmový herec, který nakonec najde svou životní roli v seriálu. Jako Jack Bauer je vážně vynikající. Herecké obsazení je povedené i u ostatních postav, ať už se jedná o agenty, prezidenty nebo hlavní záporáky. Kvalita s novými sériemi stále stoupá, ačkoliv šestá řada byla už takovou podivnou splácaninou, ale třeba se tvůrci v sedmé řadě oklepou...Škoda, že u nás tomuto seriálu nikdy TV Nova nedala takový prostor, jaký by si zasloužil. Spíš mnoho českých diváků svým pitomým vysílacím časem a nepovedenou reklamní kampaní odradila, neboť tento seriál si zaslouží mnohem vyšší hodnocení než jen okolo 72%. ()

Série 1 (2001) (S01) 

Tady je seriál ještě v plenkách a postava Jacka Bauera se teprve formuje, ale i tak je to strhující jízda. Zásadním problémem 1. řady je ovšem fakt, že po 13. dílu došly scenáristům nápady, a tak se museli uchýlit k lacinému protahování děje. Proto tu máme zápletky jako "Jackova manželka ztratí paměť" nebo "Kim se dostane do zločineckého doupěte". Ani Jackova linie není v těchto epizodách příliš zajímavá, série se zas rozjede až se západem slunce. Žádná jiná řada nemá tak dlouhou sérii vycpávacích epizod. I tak se ale jedná o výborný start jedné legendy. ()

Série 2 (2002) (S02) 

První "klasická" série 24. To, co v pozdějších řadách budeme považovat za klišé, je zde ještě svěží a nové. Vedlejší linie s Kim je naprosto zbytečná, ale vyloženě mě neirituje, aspoň mám jako divák možnost si vydechnout. 2. série je má druhá nejoblíbenější. Nachází se zde nespočet ikonických momentů. ()

Série 3 (2003) (S03) 

Tahle série je černým koněm seriálu. Moc se o ní nemluví, v žebříčcích se objevuje na posledních místech, ale já o osobně ji považuji za třetí nejlepší (po 5. a 2.). Celá sezóna má takovou temnou atmosféru, nic podobného tu předtím ani potom nebylo. Smrtící virus je pravděpodobně tou největší hrozbou, jaké kdy musel Jack čelit, takže sázky jsou vysoko. První polovina série je místy rozvleklá, ale když konečně opustíme Mexiko, tak je to 24 v té nejlepší formě. Kim je konečně upozaděna, což je dobře. Jediný zásadní problém mám s tím, že ve druhé části sezóny přestala existovat Jackova drogová záležitost. Nikdo už o ní nemluví a Jacka zázračně přestanou trápit abstinenční příznaky. To je scenáristická lenost. ()

Série 4 (2005) (S04) 

Při prvním zhlédnutí mě 4. série zklamala. Děj mi přišel strašně překombinovaný (jen co CTU překazí jeden plán, už je v pohybu další, ještě ničivější) a přišlo mi, že se zde čtyřiadvacítková klišé hromadí víc než je zdrávo. Z těchto důvodů jsem dlouhou dobu řadil Day 4 mezi ty slabší sezóny. Dnes už to tak necítím. S každým dalším maratónem seriálu tato řada v mých očích stoupá. Nepřekáží tu Kim, je zde plno nezapomenutelných momentů a Marwan je jedním z nejlepších záporáků celého seriálu. Oproti předchozím sériím zde nenajdeme "vycpávkové" epizody, každý díl má spád. Navíc touto řadou vstupuje do seriálu několik ikonických postav, s nimiž se budeme potkávat i v dalších sezónách (Audrey, Heller, Buchanon, Curtis). Jediné, co pořád nemůžu překousnout, je ta překombinovanost děje. Každá sezóna 24 má šíleně překombinovaný a přehnaný děj, ale u této sezóny je vyloženě absurdní. Tato řada má bohužel také jedno smutné nej - jsou zde dvě nejhorší postavy celého seriálu - Driscoll a její pomatená dcera. Na tu jejich zápletku se nedá koukat. Herečka, co hraje tu dceru, je naprosto příšerná. ()

Série 5 (2006) (S05) 

Vrchol 24, nejlepší série celého seriálu. Neopakovatelný zážitek. Jeden zvrat střídá druhý. Tady si scenáristé dali záležet, všechno má hlavu a patu a čtyřiadvacítková klišé nebyla nikdy použita lépe. Bohužel je to ale poslední pětihvězdičková série, pak už se kvalita seriálu snižovala. ()

Série 6 (2007) (S06) 

Touto sérií se začala kvalita scénářů a potažmo celého seriálu snižovat. Ale i tyto "špatné" sezóny mají plno výborných momentů, tudíž se pořád jedná o nadprůměrnou televizní zábavu. Pro řadu fanoušků je 6. série tou nejhorší řadou seriálu, ale pro mě je nejhorší osmička. Je pravda, že scenáristé v 6. řadě hodně vařili z vody - teroristé mají opět v rukou atomovou bombu (pardon, atomové bomby, plurál, takže to vůbec není stejné jako ve 2. sérii), linie s Jackovým bratrem a otcem coby záporáky je strašně laciný twist a poslední třetina série, kdy se do hry vloží Číňani, je násilným natahováním děje (nedrží to pohromadě se zbytkem sezóny). Nyní ale k plusům této série: Kiefer Sutherland je pořád výborný (dokáže utáhnout ten slabý děj), Abu Fayed je jedním z nejlepších padouchů seriálu a konec 4. epizody je nečekaná bomba :-). Těch pozitiv bych dokázal vymyslet víc, ale nebudu vypisovat vše. Důležité je, že v jistých ohledech je 6. řada poslední klasickou sérií 24. Naposledy je tu Los Angeles, staré CTU a hezký vizuál (od 7. řady se začal používat ošklivý modrý filtr). ()

Série 7 (2009) (S07) 

Tonyho oživovat neměli, za tím si budu vždycky stát. Ale když už se tak stalo, nic s tím nezmůžeme. Navíc Carlos Bernard je jednou z nejlepších věcí na této sérii. Jinak je to obdobná scenáristická bída jako 6. řada. ()

Série 8 (2010) (S08) 

Nejhorší sezóna seriálu. Děj už opravdu ničím nepřekvapí a ani není moc zajímavý. Zase nějaký atentát, zase jaderné nebezpečí. U téhle sezóny zmizel onen pocit, kdy po skončení epizody umíráte nedočkavostí po pokračování. Všichni zúčastnění jedou na půl plynu, dokonce i Kiefer Sutherland. V některých epizodách jako by Jack ani nebyl. První polovina série je opravdu mizerná, těch dobrých a nezapomenutelných momentů zde není mnoho. Nové postavy nejsou zajímavé. Katee Sackhoff tady hraje opravdu příšerně a veškerý děj, který se kolem její postavy točí, mám chuť přeskakovat. Druhá půlka série je o něco lepší, především díky návratu nenapraveného Charlese Logana. A poslední epizody, v nichž se Jack vydává na cestu odplaty, jsou výborné. Samotné finále je povedené, u závěrečného loučení mezi Jackem a Chloe jsem byl hodně naměkko. Na 8. řadu se dá jednou za čas podívat, pořád je to 24 se vším dobrým i špatným (toho špatného je tu však o něco více), ale když mám na výběr, radši si pustím jinou sezónu. Tuhle prostě tak často vidět (protrpět) nemusím. ()

Související novinky

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

28.06.2023

Britský herec Julian Sands byl od 13. ledna tohoto roku veden jako nezvěstný poté, co se vypravil na turistickou trasu zasněženými horami v oblasti Baldy Bowl přibližně 45 mil na východ od města Los… (více)

Tvůrci zvažují oživení seriálu 24 hodin

Tvůrci zvažují oživení seriálu 24 hodin

09.09.2021

Tento týden se objevily zprávy, že producenti, televize Fox a zřejmě i Kiefer Sutherland jednají o možnosti oživení dnes již kultovního akčního seriálu 24 hodin. Veškerá jednání jsou údajně teprve v… (více)

Sutherland a noví Hráči se smrtí

Sutherland a noví Hráči se smrtí

09.07.2016

24ka se na podzim vrátí na obrazovky bez Jacka Bauera. Kiefer Sutherland seriál předal novému hrdinovi, který bude mít tvář Coreyho Hawkinse (Straight Outta Compton), a hodlá se věnovat filmové… (více)

Jack Bauer konečně ve filmu?

Jack Bauer konečně ve filmu?

02.09.2014

O filmovém pokračování seriálu 24 hodin se mluví řadu let. Hodně se o něm spekulovalo především po osmé sérii, která v roce 2010 seriál zakončila, nakonec se ale nikdy nedostal z plánovacích fází.… (více)

Reklama

Reklama