Reklama

Reklama

Bakaláři

(seriál)
Komedie / Krátkometrážní
Československo, (1972–1987), 164 h 21 min (Minutáž: 5–58 min)

Předloha:

Ladislav Županič (povídka)

Hrají:

Vladimír Menšík, Martina Menšíková, Nina Popelíková, Nelly Gaierová, Martin Růžek, Ota Sklenčka, Iva Janžurová, Miloš Kopecký, Josef Bláha, Luba Skořepová (více)
(další profese)

Série(16) / Epizody(561)

Obsahy(1)

Ke svému názvu přišli Bakaláři až o něco později. První pořad se jmenoval Kufr za dveřmi. O příběhy na toto téma tvůrci požádali psychiatra Miroslava Plzáka, Jaroslava Dietla a Vladimíra Menšíka. Vladimír Menšík tehdy napsal povídku o manželovi, který při banální hádce rozkopl dvířka od kredence a kufr, do něhož je jeho žena uložila, aby je odnesl opravit, považoval za vyhazov. Diváci byli nadšeni, psali a přáli si pokračování. Jaroslav Dietl svolil, že bude pro nově vznikající pořad psát scénáře, ale kde neustále brát témata? Další nápad si poradil i s tímto problémem: výzva, aby diváci psali své příběhy, vyvolal až nečekanou reakci. Dopisy, které během následujících let přišli do televize, by se daly počítat na desetitisíce. Pořad dostal název Bakaláři vědy manželské. „Bakalář byl ve středověku učitel, člověk, který předával zkušenosti. Řekli jsme si, že našimi bakaláři budou právě diváci. Ať se o své zkušenosti dělí, ať je předávají druhým,“ prohlásila Libuše Pospíšilová. Témata, která přicházela, však měla daleko širší okruh. Lidé se psali i věci, které dosud nikomu nesvěřili. Jeden z dopisů dokonce začínal slovy: „To bych neřekla ani panu faráři...“ A tak nakonec zůstali jednoduše jen Bakaláři. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele LadyPupu k tomuto seriálu (230)

Manželská hra (1972) (S01E01) 

Ano, chemie mezi oběma protagonisty překvapivě dobře funguje, Hanzlík je v roli žárlivýho kreténa velmi přesvědčivý, Čočková mu zdárně sekunduje, jiskří to mezi nimi a nebýt textu distributora člověk by se i těšil na pointu. Jenže OTD Baka příběhů píše nějakej zanícenej fanatik, kterej pokaždý vykecá 90 - 100% obsahu, tentokrát byl asi v útlumu, takže tady je prozrazeno pouhých 80 procent, páč distributor zapomněl napsat, že ještě dřív než Helga se o kufr přerazí Hanzlík. ()

Milostné dopisy (1972) (S01E02) 

Štěpánková zabalí manželovi kufr a kromě hadrů mu do něj nacpe i vkladní knížku... WTF? Která zhrzená manželka tohle udělá??? Přece, když vyhazuju manžela, nedávám mu prachy na cestu... V podstatě celý tenhle bakalářský příběh na téma Kufr za dveřmi je nedomrlý a pointa je o hovně. ()

Kredenc (1972) (S01E03) 

Sovák se snaží jak může, Hegerlíková se zase snaží udržet s ním krok, ale z celkové stopáže 17ti minut je cirka polovina o ničem, respektive o šrámu na kredenci, druhá půlka je Sovákovou opileckou exhibicí. Suma sumárum je to bakalářská nuda na téma Kufr za dveřmi. ()

Zatloukat (1972) (S01E04) 

Velká škoda zbytečně vykecané pointy. Přesto se jedná o jeden z lepších bakalářských příběhů, hlavně díky úžasné Aleně Vránové (jí patří 4. hvězda). Ještě se hodí podotknout, že doktor Plzák není autorem proslulé rady pro nevěrníky "zatloukat, zatloukat a zatloukat", jak se v souvislosti s jeho jménem traduje. Zbavit se autorství se mu do konce života nepodařilo, i když v mnoha rozhovorech se od výše zmíněné hlášky distancoval. To jen pro pořádek. ()

Rozvod (1972) (S01E05) 

Hrzán je za blbce, z lásky skládá manželce žehlící prkno, koupí jí lístky do kina, k těm jí ještě jako bonus dohodí i šamstra, aby nešla sama a pak se diví, že se ta chce rozvést, protože se šamstrem je větší zábava. Závěr je divně upatlanej a v podstatě se dá říct, že tenhle baka příběh na téma "Musím se ti k něčemu přiznat" stojí pěkně za pendrek. ()

Žárlivost (1972) (S01E06) 

Na to, jak pitomá je ve skutečnosti zápletka, to není vůbec špatný. ()

Vkladní knížka (1972) (S01E07) 

V podstatě pitomou baka povídku s ještě pitomější zápletkou (s Haničincem v roli českého Columba) vytahuje nad průměr přítomnost skvělé Slávky Budínové. Nebýt jí ani bych to nedokoukala. ()

Psí život (1973) (S02E02) 

Docela prdel. ()

Nádobí (1973) (S02E04) 

Škoda slov... ()

Klíče (1973) (S02E09) 

Bakaláři na téma Vysoká škola logistiky řízení předávky klíčů aneb Šest osob vs. dvoje klíče. ()

Deštník (1974) (S03E01) 

"Budu eště číhat? - Budeš! Já ti dám potom noviny, to je ještě vzácnější." Někdo rozstříhá deštník, někdo v podobném věku propálí koberec (sorry, rodiče, měli jste mě líp hlídat a ty sirky uklidit). Docela legendární bakalářský příběh. Se divím, že do teď nehodnocen... Takový skvost ;-) ()

Nádraží (1974) (S03E02) 

Bakalářský příběh z doby, kdy si ještě osmileté děti byly ochotny hrát s vláčky a tatínci s nimi. Úroveň povídky zvedá výborně hláškující Růžek. "Martičko, já ti něco řeknu. Já jsem nevodřel vůz už ani nepamatuju! No, naposledy trošku dneska ráno vo náklaďák." ()

Klec (1974) (S03E03) 

Ty woe, jako nádražák a nosí domů mandarinky a banány? V 74.? To zírám. Smrady bych seřezala těma řetězama hned, jak bych se dostala ven. Vlastní nevlastní. To vem čert. ()

Úklid (1974) (S03E07) 

Tak k tomu se snad ani nedá nic zajímavého napsat... Snad jen, že kdyby ti lidé uklízeli doma průběžně, nemuseli by pak tak jančit... Za poslední 2 minuty 1 *. ()

Trabant (1974) (S03E08) 

Cotokurvózní start - jako neznám nikoho, kdo by dobrovolně první (!!!) den stěhování pekl kynutý buchty s mákem a ještě šel prudit sousedy, jestli nemaj mlýnek na mák, pak se se sousedama vylil jak váza a považoval to za začátek bezva přátelství. Dost hlučný bakalářský příběh na téma Ty lidi mi k nám nezvi! ()

Beruška (1974) (S03E09) 

"Vy se tady v tom baráku vyvztekáte, vod rána do večera - vod večera do rána, furt něco hledáte!" Původně jsem si myslela, že ztracené věci ta holčička žere (soudě dle její postavy), ale až takový bakalářský peklo to nebylo... Spoilerovat nebudu, aby ti další cca 3 lidé, co se na to v příštích 10ti letech kouknou, nebyli zklamaní, ale je to WTF příběh ;-) ()

Krádež (1974) (S03E13) 

Tak na to, jaký to mělo obsazení (Moučka, Vala), to byl docela vopruz, znásobený navíc oficiálním textem distributora, který opět vykecal hlavní pointu. I to ale bylo ve finále menší zlo, než Lída Vostrčilová v hlavní roli hysterické manželky. ()

Večeře (1974) (S03E14) 

Bakalářský příběh z doby, kdy na auta byl pořadník a na byt si průměrná rodina se třemi dětmi našetřila za 5 let. Krásný. Co nebylo krásný, byla akce, kterou rozjeli Zázvorková s Řandou. Mně teda byla za všechny zúčastněné hanba, takže jsem se ani nedokázala pobavit. Jediná vtipná věc na celém trapnosmutném příběhu byla monstrózní paruka S. Zázvorkové. ()

Aero 30 (1974) (S03E15) 

Bakalářský příběh na téma Automobilová dramata, i když víc by se hodil tématický název Po přízni řízni. Protože prodávat dědovi jeho auto bez předchozí domluvy je prostě hnus. Skvělý Bohuš Záhorský jako dědeček, který vlastní veterána a výborný Josef Somr, který vlastní luxusní (při rozčilení i vlající) přehazovačku. ()

Prkno (1974) (S03E19) 

Ještě, že tu máme oficiální text distributora. Jeden by si myslel, že to bude příběh na téma plochého hrudníku Daniely Kolářové. I když v tom námořnickém tričku to zase tak zlý nebylo... No nic, krásný bakalářský příběh, jen co je pravda. Akorát mi není jasný, proč ta Kolářová hoblovala prkna, který byly celkem rovný. ()

Související novinky

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (více)

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Reklama

Reklama