Reklama

Reklama

Pán času

(seriál)
  • Velká Británie Doctor Who
Trailer
Velká Británie, (2005–2024), 155 h 57 min (Minutáž: 42–88 min)

Režie:

Graeme Harper, James Strong, James Hawes, Joe Ahearne, Charlie Palmer (více)

Předloha:

Charles Dickens (kniha)

Hrají:

Peter Capaldi, Matt Smith, David Tennant, Jodie Whittaker, Ncuti Gatwa, Christopher Eccleston, Billie Piper, Karen Gillan, Arthur Darvill, Catherine Tate (více)
(další profese)

Série(14) / Epizody(187)

Obsahy(1)

Kultovní seriál Velké Británie z 60. let je zpět a s ním i Doktor v nových regeneracích. Opět se prostřednictvím své časoprostorové Tardis (s podobou policejní budky) i společníků vydává Doktor na úžasná dobrodružství napříč prostorem a časem celého vesmíru a snaží se vyřešit nejednu zapeklitou záhadu, jež mnohdy způsobí nemalé problémy. Zas a znova se setkává s mimozemšťany různorodých civilizací, kteří ne vždy jsou vůči němu přátelští. Ať už jsou to Dálekové (jeho odvěcí nepřátelé), Sontarani, či jiní.
Má tak co dělat, aby sám vyvázl z malérů a zvládl situaci, aniž by přitom kdokoliv přišel o život – což se bohužel ne vždy podaří. (P. J. D.)

(více)

Recenze uživatele Gelaos k tomuto seriálu (31)

Pán času (2005) 

Doctora Who považuji za jeden z nejlepších a nejoriginálnějších sci-fi projektů 20. a 21. století. Seriál je - stejně jako samotný Doktor - nevyrovnaný, bláznivý, hravý, sentimentální, proměnlivý a po právu legendární. Komediální boj s mimozemšťany ve 21. století, sentimentální odvracení apokalypsy na konci celého prostoročasu či špičkování s Robinem Hoodem ve středověké Británii, ... Občas je to slabé, jindy geniální, ale seriál jako celek mě vážně chytnul. Chválím i Murray Golda, bez jehož hudby by obnovený DW byl poloviční. ()

Série 1 (2005) (S01) 

6/10: Krok do neznáma. Navázat na klasického Doctora Who, neurazit staré diváky a zároveň přilákat nové - záčatky zkrátka nejsou lehké. Kvalita hapruje, rozpočet je prakticky nulový, ale Ecclestonův Doktor i Rose to utáhli a ve finále už jsem byl nadšený. A nesmím zapomenout na parádního kapitána Jacka. ()

Vánoční invaze (2005) (S01E14) 

5/10: Tennatův Doktor si mě získal ihned v prvních minutách. Kromě něj je ale celý speciál ukrutně nezajímavý. ()

Série 2 (2006) (S02) 

7/10: Druhá série je rozmáchlejší, jistější v kramflecích a zatímco první série přešlapovala na místě, druhá je na tom s gradací a vývojem postav lépe a objevují se první opravdu silné epizody (The Impossible Planet + Satan's Pit). Vše kulminuje ve finálovém dvojdíle, který sice logicky smysl nedává, ale jako vztahová soap-opera funguje obstojně. ()

Nevěsta na útěku (2006) (S02E14) 

6/10: Speciál nemastný neslaný, ale chemie mezi Doktorem a ráznou Donnou je parádní. ()

Série 3 (2007) (S03) 

8/10:Nová (a skvělá!) společnice a sem-tam ufňukaný Doktor, jinak stejná jízda jako v předchozí sezóně akorát ještě více vymazlená. Další skvostné epizody (Blink, Human Nature + Family of Blood), a trojdílné finále, které sice začne dokonale (Utopia), ale skončí prapodivně. Logika tu neexistuje, ale emocionální tah na branku to má solidní. A věčná škoda, že Martha odešla po pouhé jedné sérii. ()

Plavba zatracených (2007) (S03E14) 

6/10: Speciál, který mě opět nijak extra nezaujal. Ale výprava a hudební doprovod byly hezké, to jo. ()

Série 4 (2008) (S04) 

8/10: Donna jako full-time společnice, temperamentní od hlavy až k patě. Na chemii mezí ní a Doktorem je radost pohledět. Na Doktorovi je opět o kousek více znát tíha, kterou na něm tisícileté cestování vesmírem zanechalo a Tennant umí tyhle dramatické momenty zahrát stejně parádně, jako ty odhlehčené kdy nadšeně skáče se sonickým šroubovákem v ruce. Výborných epizod zase přibylo (Sontaran Stratagem + The Poison Sky, Silence in the Library + Forest of the Dead, Midnight, Turn Left). Finále je opět velká deus-ex machina, která ale (tradičně) svoji hloupatost zachraňuje vztahovou interakcí mezi postavami. ()

Další doktor (2008) (S04E14) 

The Next Doctor (7/10: Fajn speciál, děj celkem ujde a tandem "dvou" Doktorů funguje tak, jak bych očekával. ()

Planeta mrtvých (2009) (S04E15) 

8/10: Oddechový speciál, Tennantův Doktor excelentní jako vždy a příběh není vyloženě nejhorší. Jen škoda, že Christina nedostala šanci být plnohodnotnou společnicí, jelikož jim to spolu s Doktorem náramně šlapalo. ()

Vody Marsu (2009) (S04E16) 

9/10: Nejlepší speciál desátého Doktora. Temná atmosféra, respektuhodní záporáci a Doktor překračující vlastní hranice v závěru. "I thought I was just a survivor, but I'm not. I'm the winner. That's who I am. A Time Lord victorious!" ()

Konec času - 2. část (2010) (S04E18) 

Strašný díl, stejně jako první část. Ale ke konci to má pár silných scén (pistole, Rassilon, Wilfred) a hodně to zachraňuje závěrečné melancholické Doktorovo/divákovo loučení se všemi důležitými postavami Daviesovy éry i s desátým Doktorem samotným. ()

Série 5 (2010) (S05) 

9/10: Nový showrunner u kormidla, nový Doktor, noví společníci. Evoluce série v tom nejlepším slova smyslu. Úvodní The Eleventh Hour je asi nejvydařenější post-regenerační epizoda v rámci celého seriálu, Smithova Doktora jsem si oblíbil stejně jako toho předchozího a kvalita epizod i výpravy šla nahoru. Ale přestože mnohé epizody se mi dost líbily (The Eleventh Hour, The Time Of Angels + Flesh And Stone, The Vampires of Venice, Amy's Choice), tak finále mě paradoxně nijak zvlášť nenadchlo. ()

Vánoční koleda (2010) (S05E14) 

8/10: Vánočně-melancholická atmosféra, nádherná výprava, typicky "doktorovský" děj, cestování časem sem a tam. Hezký vánoční dárek pro fanoušky. ()

Série 6 (2011) (S06) 

9/10: Šestá série pokračuje v nastaveném trendu, přidává promyšlený story-arc a z Matta Smitha ždímá to nejlepší. Navrch to obsahuje mhoho výborných či až úžasných epizod (The Impossible Astronaut + Day of the Moon, The Doctor's Wife, The Rebel Flesh + The Almost People, A Good Man Goes To War , The Girl Who Waited). Paradoxně stejně jako v předchozí sérii mi i tady finále přišlo slabé/odfláknuté vzhledem k tomu, jak bezvadná celá série byla. ()

Doktor, vdova a skříň (2011) (S06E14) 

7/10: Slabší než předchozí speciál, ale stále jistý nadprůměr. Ta moffatovská směsice tajemna, pohádkové atmosféry a Doktorova juchání prostě dobře funguje. ()

Série 7 (2012) (S07) 

9/10: Sedmá série už tak vysoko nastavenou laťku posunula ještě o kousek výše. Rozloučení s Amy a Rorym na mě dojem neudělalo, jelikož (narozdíl od mnohých) mi tihle dva k srdci zase tolik nepřirostli. Matt Smith demonstruje svůj herecký um, nová společnice Clara si mě ihned získala. Skvělých epizod je přehršel (Asylum of the Daleks, A Town Called Mercy, The Bells of Saint John, The Rings of Akhaten, Cold War, Journey to the Centre of the TARDIS) a celé to končí v jednom z nejlepších finále, které obnovený Doctor Who nabídl a které vkusně připravuje půdu pro výroční speciál i konec 11. Doktora. ()

Sněhuláci (2012) (S07E06) 

8/10: Zimní viktoriánský Londýn, Clara, fajn záporák či natvrdlý sontaran ve spojení s Doktorovou osobností zvyšují kvalitu již tak dobrého speciálu. ()

The Day of the Doctor (2013) (S07E15) 

8/10: Nemělo to tak velký "wow efekt", jak jsem čekal, děj byl poněkud šablonovitý a z interakce Doktorů by se taky dalo vytřískat o něco víc. To však nic nemění na tom, že jako pocta fenoménu Doctor Who, jako připomenutí časů minulých i jako sebejistý krok vpřed směrem k novým zítřkům to funguje na jedničku s hvězdičkou. A John Hurt se i na malém prostoru, jaký v tomhle speciálu měl, dokázal do univerza zapsat nesmazatelnou stopou. ()

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Temný případ nabírá posily

Temný případ nabírá posily

24.09.2022

Jedna z hlavních tváří seriálu Deadwood John Hawkes, bývalá hvězda seriálu Doctor Who Christopher Eccleston a nesnesitelná teta z Harryho Pottera herečka Fiona Shaw se nově připojují k obsazení… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Doctor Who má novou tvář

Doctor Who má novou tvář

09.05.2022

Stanice BBC oznámila novou hlavní tvář slavného a desítky let běžícího seriálu Doctor Who. Titulní roli již čtrnáctého Pána času tak počínaje další sérií ztvární 29letý rwandsko-skotský herec Ncuti… (více)

Reklama

Reklama