Reklama

Reklama

Pán času

(seriál)
  • Velká Británie Doctor Who
Trailer
Velká Británie, (2005–2024), 155 h 57 min (Minutáž: 42–88 min)

Režie:

Graeme Harper, James Strong, James Hawes, Joe Ahearne, Charlie Palmer (více)

Předloha:

Charles Dickens (kniha)

Hrají:

Peter Capaldi, Matt Smith, David Tennant, Jodie Whittaker, Ncuti Gatwa, Christopher Eccleston, Billie Piper, Karen Gillan, Arthur Darvill, Catherine Tate (více)
(další profese)

Série(14) / Epizody(187)

Obsahy(1)

Kultovní seriál Velké Británie z 60. let je zpět a s ním i Doktor v nových regeneracích. Opět se prostřednictvím své časoprostorové Tardis (s podobou policejní budky) i společníků vydává Doktor na úžasná dobrodružství napříč prostorem a časem celého vesmíru a snaží se vyřešit nejednu zapeklitou záhadu, jež mnohdy způsobí nemalé problémy. Zas a znova se setkává s mimozemšťany různorodých civilizací, kteří ne vždy jsou vůči němu přátelští. Ať už jsou to Dálekové (jeho odvěcí nepřátelé), Sontarani, či jiní.
Má tak co dělat, aby sám vyvázl z malérů a zvládl situaci, aniž by přitom kdokoliv přišel o život – což se bohužel ne vždy podaří. (P. J. D.)

(více)

Recenze uživatele matolas k tomuto seriálu (16)

Pán času (2005) 

Doctor Who nie je len seriál. Myslím, že pre mnohých je to vyslovene životný štýl. Zarytí fanúšikovia poznajú mená všetkých scenáristov, sledujú kde sa čo a ako natáčalo, teoretizujú o všakovakých možnostiach vývinu príbehu, poznajú každučký detail, dokonca rekvizity. A hlavne im na seriáli nesmierne záleží. Skutočne jedinečný prípad. ()

Vánoční invaze (2005) (S01E14) 

Prvá epizóda Tennantovho Doktora nebola práve plná akcie. Celý “build up” až k onému finále je dosť pomalý a občas začne aj nudiť. No po čajovej vzpruhe sa konečne epizóda rozbehne a Tennant ukáže, kam chce svojou interpretáciou Doktora smerovať. Na konci sa neviete dočkať ďalších dobrodružstiev a skúmania Doktorovho charakteru. ()

Nevěsta na útěku (2006) (S02E14) 

Tento vianočný špeciál je zrejme ten najmenej “vianočný”. A to je aj jeho najväčší problém. Okrem toho, polovicu príšer kopíruje z Christmas Invasion a Cisárovna Racnoss tiež nie je ten najlepší príspevok do Doktorovej zbierky. Ale poďme k pozitívam. Catherine Tate, predstaviteľke Donny Noble je síce ešte viac ukričaná, ako o sériu neskôr, no v rámci jednej epizódy je to nielen znesiteľné, ale aj osviežujúce. Doktor totiž epizódu predtým depkuje za Rose a vyziapanie naňho je presne to, čo potreboval. ()

Konec času - 2. část (2010) (S04E18) odpad!

Posledná Tennantova epizóda je utrpenie od začiatku do konca. Myslím, že to celé popíšem otázkami. Prečo veliteľ Pánov času rozprával celý “príbeh” ostatným Pánom času na zasadaní? Prečo je znovuzrodenie Majstra založené na fantasy divných veciach s elixírmi a rúžom? Prečo má Majster špeciálne schopnosti? Prečo je blonďák? Načo sú tam tí dôchodcovia? Prečo sú Oodi takí vyvinutí? Kto, preboha, vymýšľal ten systém s radiáciou a dvoma skriňami? Prečo Wilf za normálnych okolností zaklope štyrikrát (to robí len Sheldon, a to je iný fandom)? Prečo Páni času len stoja ako postihnutí a kývajú železnou rukavicou? Prečo, preboha, Doktor prežil pád z vesmírnej lode, keď pri omnoho menšom páde z veže zomrela jeho štvrtá regenerácia? Prečo sa správa akoby zomieral, keď len mení vzhľad a všetci ostatní Páni času to berú normálne? Načo sa vlastne Gallifrey vrátila? Ako to slúžilo príbehu? Prečo TARDIS vybuchuje pri regenerácii, keď tam Doktor už štyrikrát regeneroval? A, najdôležitejšia otázka, prečo RTD napísal taký príšerný a nelogický príbeh? Prečo, prečo, prečo? Tennant si zaslúžil dôstojnejší koniec a nezaslúžil si, aby z neho urobili zbabelca jeho poslednou vetou. RTD jednoducho chcel rozplakať všetky Tennantofilky a to sa mu síce podarilo, no rozplakal aj fanúšikov Doctora Who, no nie kvôli odchodu Davida Tennanta. End of Time nebola ukážka toho, prečo bol RTD dobrým scenáristom, ale toho, prečo musel odísť. ()

Vánoční koleda (2010) (S05E14) 

Prvý Moffatov vianočný špeciál je jedna z jeho najlepších vecí. Dôvodom sú nasledujúce tri veci: Matt Smith, Michael Gambom a lietajúci žralok! V akom inom seriáli uvidíte na zasneženej planéte vo vzduchu lietať žraloky, ktoré sú zapriahnuté za sane, na ktorých sedí Doktor a jeho dvaja spolucestujúci. Aj keď sa tento príbeh zámerne podobá na Vianočnú koledu od Dickensa, je nanajvýš originálna. Dojemná, no neskĺza do klišé. Gambon geniálne sekunduje Smithovi a hneď si ho obľúbite. Navyše, práve toto je poloha, ktorá Mattovi ako Doktorovi sedí najviac. Práve takýto môže byť Doctor Who vo svojej najlepšej forme – čarovný. ()

Sněhuláci (2012) (S07E06) 

Madame Vastra sa pýta, či nepotrebuješ nejaké granáty! ()

The Time of the Doctor (2013) (S07E16) 

When you think about it. We're all different people all through our lives. And that's OK, that's good, you've got to keep moving, so long as you remember all the people that you used to be. I will not forget one line of this. Not one day. I swear. I will always remember when the Doctor was me. Dokonalá samotná regenerácia s milým príbehom s pár chybami. Iste, vadilo mi pár vecí, celkovo tá Doktorova stará maska a pacing bol trochu dosť mimo, mohlo sa to trošku inak skĺbiť, ale tak či onak, splnilo to svoj účel. Na všetky doterajšie otázky máme odpoveď a Smithák napokon odišiel v plnej paráda (nemyslím scénu na streche). Ako vravím, nebolo to dokonalé, ale to nie je ani život samotný. ()

Knock Knock (2017) (S10E04) 

Celé to visí na Suchetovi a bez neho by sa to rozpadlo ako domček z karát, ale vďaka nemu to funguje. Klasický strašidelný dom so štipkou hororového klišé (nelogické správanie plochých postáv, blýskanie v každom zábere na dom) so skutočne dokonalou maskou hlavnej "záporačky". Plus desiata séria konečne vracia do DW pomalé rozuzlovanie príbehu a riadnu štruktúru. Už len tých záverečných scén pred dverami trezoru by mohlo byť menej. Teším sa z tejto série, snáď to nezakríknem. ()

Oxygen (2017) (S10E05) 

Síce trošku ľavičiarsky úlet, ale atmosférou to žilo, plus výborný a logický koniec, čo sa málokedy podarí. Mathiesonovi treba uznať, že sa snaží premyslieť scenáre do posledných detailov a vie originálne pracovať s postavami. ()

Extremis (2017) (S10E06) 

Neuveriteľné, po dlhšom čase neskutočne napínavá epizóda, s hutnou atmosférou, miestami celkom skľučujúco. Iste, podobný príbeh sme videli už viac razy, ale to spracovanie... Desiata séria zatiaľ samý zázrak. ()

The Doctor Falls (2017) (S10E12) 

Veľmi podarené zakončenie výbornej desiatej série. Až na Billin odchod všetko fungovalo ako gallifreyské hodinky. Obzvlášť scéna so "samovraždou" Mastra. ()

Twice Upon a Time (2017) (S10E13) 

Nech si kto chce frfle koľko chce, Moffat je určite najvýraznejší scenárista DW možno vôbec. Dal seriálu všetko a ja som mu za to vďačný. Ostatne, keď sa spíše zoznam jeho epizód, len máloktoré iné sa dostanú medzi top príbehy. Na hejty a ťaženie proti nemu sa za pár rokov zabudne a ja už teraz spomínam na piatu, šiestu, siedmu a aj desiatu sériu ako na zlatú éru. ()

The Woman Who Fell to Earth (2018) (S11E01) 

Obsadenie relatívne fajn, v podstate z istého uhla pohľadu najrealistickejšie postavy v rámci seriálu, problém je, že tým pádom seriál prichádza o svoju jedinečnosť a v mnohých miestach pôsobí veľmi nudne. To isté sa dá povedať o fádnej, hoci špičkovej, kamere a až na úvodné zábery aj settingu. Scenár, logicky, nenadväzuje na energickosť Moffatovej éry, ale stráca aj originálnosť a istú zábavnú lacnosť RTD. Vlastne to pôsobí ako charakterová dráma, kde síce každá scéna posúva dej a postavy, ale vlastne je to veľmi priemerné, bez pridanej hodnoty. Whitaker nie je zlá, ale v scénach, kde má na seba upozorniť pozornosť (a nie je ich veľa) občas prehráva. Malo to však aj zopár dobrých momentov. Uvidíme, čo ďalej. ()

Zvíře z hvězd (2023) (S14E01) 

Klasická, ale veľmi zábavná jednohubka ako z prvých sérií RTD. Žiada sa mi po Chibnallovi povedať: KONEČNE! ()

Do modravých dálav (2023) (S14E02) 

Midnight s Donnou a s vtipnými vizuálmi. Tiež ukážka, že v jednoduchosti je krása. ()

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Temný případ nabírá posily

Temný případ nabírá posily

24.09.2022

Jedna z hlavních tváří seriálu Deadwood John Hawkes, bývalá hvězda seriálu Doctor Who Christopher Eccleston a nesnesitelná teta z Harryho Pottera herečka Fiona Shaw se nově připojují k obsazení… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Doctor Who má novou tvář

Doctor Who má novou tvář

09.05.2022

Stanice BBC oznámila novou hlavní tvář slavného a desítky let běžícího seriálu Doctor Who. Titulní roli již čtrnáctého Pána času tak počínaje další sérií ztvární 29letý rwandsko-skotský herec Ncuti… (více)

Reklama

Reklama