Reklama

Reklama

Pán času

(seriál)
  • Velká Británie Doctor Who
Trailer 3
Velká Británie, (2005–2024), 155 h 57 min (Minutáž: 42–88 min)

Režie:

Graeme Harper, James Strong, James Hawes, Joe Ahearne, Charlie Palmer (více)

Předloha:

Charles Dickens (kniha)

Hrají:

Peter Capaldi, Matt Smith, David Tennant, Jodie Whittaker, Ncuti Gatwa, Christopher Eccleston, Billie Piper, Karen Gillan, Arthur Darvill, Catherine Tate (více)
(další profese)

Série(14) / Epizody(187)

Obsahy(1)

Kultovní seriál Velké Británie z 60. let je zpět a s ním i Doktor v nových regeneracích. Opět se prostřednictvím své časoprostorové Tardis (s podobou policejní budky) i společníků vydává Doktor na úžasná dobrodružství napříč prostorem a časem celého vesmíru a snaží se vyřešit nejednu zapeklitou záhadu, jež mnohdy způsobí nemalé problémy. Zas a znova se setkává s mimozemšťany různorodých civilizací, kteří ne vždy jsou vůči němu přátelští. Ať už jsou to Dálekové (jeho odvěcí nepřátelé), Sontarani, či jiní.
Má tak co dělat, aby sám vyvázl z malérů a zvládl situaci, aniž by přitom kdokoliv přišel o život – což se bohužel ne vždy podaří. (P. J. D.)

(více)

Recenze uživatele Šimpy k tomuto seriálu (17)

Pán času (2005) 

Těším se, až budu moct zvýšit hodnocení, protože popravdě, neviděl jsem všechny díly. Přiznám se, neviděl jsem první serii, ale vetšinu druhé, třetí a čtvrté + celovečeráky (díky Bohu za AXN sci-fi), takže jsem si v roli Doktora zamiloval Davida Tennanta, jehož obličejové výrazivo a mimická gesta jsou famozní. Pátá serie mě kvůli hlavní představiteli zatím nevtáhla, i když příběhy jsou slušné. A co tedy k vyprávěnkám, ke kterým jsem se takto dostal? Hodně mi připomínají původní Star trek a pak něco mezi Babylonem 5 a spoustou sci-fi filmů. Některé zápletky jsou geniální, některé slabší, ale všechny nosné, nápadité a postava Doktora natolik životaschopná, že bych se díval i na díl obsahově naprosto prázdný.... P.S. Dobrý komentář...novoten Palubní deník, dodatek: Dokoukány chybějící díly, a následně 5.,6., odvísílané epizody 7. serie včetně všech prequelů a mini-epizod a musím konstatovat určité zklamání z vývoje serie. Stručně řečeno Matt Smith není David Tennant a Steven Moffat není Russel T. Davies. Sice se stále jedná o nadprůměrnou zábavnou jízdu, ale doctor je více ujetější než kdy dřív a připadá mi, že tvůrci vsadili spíše na vtipnost a ujetost, snad, aby se přiblížili současnému mladému teenage publiku, což myslím, že je poměrně škoda. Serie s Tennantem byly dospělejší, plné jeho vlastních pochyb a vtipnost byla pouze dodatkem jeho dobrodružství, tady je spíše někdy hlavním účelem. Kdybych to měl přirovnat s jinému seriálu z 90. let, pak Buffy, která se mi sice líbila, když mi bylo náct, ale od Doctora bych čekal více té dospělosti. Též změna gradující hudby při důležitých scénách není bez poskvrny. Kolikrát je použita i víckrát běhěm jednoho dílu, zatímco mezitím jsou samé funny momenty, ztrácí tím pak své kouzlo. A Amy mi taky bohužel moc nesedí, naštěstí to vypadá, že už v seriálu skončila. Nevím, jestli je to tím, že by Matt neuhrál to, co Tennant, občasné záblesky doctorových pochybností jsou k vidění, ale měl by se v nich plácat víc...viz David na konci 4. serie (Timelord victorious!) A tak nejlepší scénou se Smithem zůstvá monolog ve Stonehenge:" Vzpoemňte si, kolikrát jsem vám už nakopal zadky!" ()

Dívka v krbu (2006) (S02E04) 

Jeden z nelepších dílů. Hlavně závěr je silný. Jen mě vždy mrzí, žo se Doktor mohl vrátit do Francie s Tardis a navštívit Rennet ještě před jeho poslední návštěvou. ()

Vody Marsu (2009) (S04E16) 

I thought I am a survivor, but not. I am the Winner! Time Lord victorious!! The laws of time are mine and they will obey me!! We are not fighting just with flood, we are fighting time itself, and I am gonna winn!!! (Time lord victorious is wrong). Možná ty citace nejsou přesně (dávám je z hlavy), ale rozhodně jeden z nejlepších Tennantových hereckých výkonů! ()

Vánoční koleda (2010) (S05E14) 

"No tak mi ukaž budoucnost. SKončím sám a opuštěný. Všichni tak jednou skončí. Co na tom! Tak mi ukaž budoucnost!!!" "Už Ti ji ukazuju..." ()

The Day of the Doctor (2013) (S07E15) 

Tak dvě shlédnutí během 18 hodin a hodně času na uležení a usazení myšlenek. Díky Doctore za to! Konečně se mohu pustit do komentáře s aspoň částečně čistou hlavou. A upozorňuji, čtení bude plné SPOILERů a rozhodně ne pro slabší povahy či pro hatery Doctorovi! Ačkoliv jsem po prvém shlédnutí měl plno výtek a některá drobná zklamání, rozhodl jsem se vzít do ruky sonický šroubovák a rozložit tyto neshody na subatomární úrovni. 50ileté výročí jakéhokoliv seriálu totiž není úplně samozřejmou věcí, naopak jedná se o úkaz, hodný pocty. Byla tato pocta dodána i autory této výroční epizody? Snaha o to určitě byla. Díl je plný epických scén a výborného herectví. Jak už ale bývá Moffatovým nešvarem, chybí jistá soudržnost, čímž tyto scény působí trochu osamoceně, přestože mají sílu a koule (podobně jako Stonehenge speech či Atraxi speech). Na druhou stranu jsou propojeny až komickými a úsměvnými scénami a milými vtípky či odkazy na historii seriálu. Jak už jsem zmínil, všichni účastnění hrají nadstandartně, ovšem nejvíce ze všech vyčnívá John Hurt, jehož ukázkové herectví mě dokonale oslovilo (pokud mě nějaký výkon ohromí, mám tendenci napodobovat jeho herecká gesta a mimiku, což se právě stalo). Co se týče děje, zápletka se Zygony je sice vedlejší, přesto přináší klíč k rozseknutí nějvětšího dějového uzlu nového Doctora. Ano, můžeme prohlásit (SPOILER), že záchranou Galifrey Doctor přichází o obrovskou charakterovou motivaci, že mu bere jeho zápal, ale to není pravda, pořád je ještě spousta životů a smrtí, za něž Doctor bere veškerou odpovědnost na sebe. A i tak, vznikají přinejmenším dva nové velké atory arky. Jedním z nich je dozajista hledání Galifrey a tím druhým osudová cesta na Trenzalore. Čili pro 13. doctora je toho připraveno ještě dost. Detaily, které mě nejvíc potěšily? Krásné propojení všech 13 doctorů, které nepůsobilo hloupě ani moc uměle, i když byly použity scény z jiných dílů; poté Hurtova regenerace a nas.aný pohled Capaldiho očí! A co se týká závěrečné scény "Kurátor"? To je přece jasné, na stará kolena si Doctor vybere svoji nejoblíbenější podobu, odejde do důchodu a bude pracovat v Podzemní galerii... :-D Geronimo! Allons-y! For god's sake! 90procent! ()

The Time of the Doctor (2013) (S07E16) 

Chvílemi celkem nevýrazná epizoda, ale přece jen podstatná pro Doctorův osud a konec je maximálně dechberoucí. ()

Last Christmas (2014) (S08E13) 

Ne zas tak špatný vánoční speciál...zápletka sice nijak moc originální, přesto líbivá, Capaldi skvělý, Nick Frost ještě lepší. Dreamcrabs taky fajn. Nejvíc mi chyběla vánoční atmosféra (Kromě jízdy na saních) a dořešení problémů. Je otázkou a bojím se, že odpověď bude negativní, jestli budou záhady zde a v předchozích dílech nahozeny, zodpovězeny. Místo, kde se Doctor probudí vypadá stejně jako v Dark Water, takže teorie by mohly zavést diváka kamkoliv, fakt jsem doufal, že Clara odejde (byť je nelogické, že by jí Doctor už nenavštívil v čase jejího mládí...ale podle mě i desítka mohla navštívit madame Pompadour kdykoliv v čase...) Na druhou stranu, asi bych taky zůstal ve snu...ale já jsem divnej, já bych přivítal i dotek Weeping angela, žít v minulosti není trest. ;.) ()

The Return of Doctor Mysterio (2016) (S09E14) 

Výborný díl, skvělý závěr. Pro milovníky komiksů špička. I různé skryté věci...jména jako Siegel, Shuster a další narážky ;-). LL, Lucy Lombardová :-D. A jsem rád, že si Doctor podle upoutávky nechá i toho plešouna, super nahrávač :-). ()

Smile (2017) (S10E02) 

Klasická epizoda s tím správným doctorovským feelingem. Cizí planeta, roboti, požírání lidí, zvědavá společnice. Zároveň funguje i jako metaforická paralela k soudobé facebookové generaci...Pokud se na facebooku nesmějete, ostatní "kamarádi" vám to dají sežrat. ()

Twice Upon a Time (2017) (S10E13) 

Jsem trochu rozpačitý....Capaldi funguje, David Bradley taky, příběh takový nevýrazný, byť nápad nosný. Závěrečná řeč pěkná (byť trochu šustila papírem, ale Capaldi to uhrál), ale nějak mi tam chyběl drajv a tý holce fakt nevěřím.... ()

The Woman Who Fell to Earth (2018) (S11E01) 

Scénaristicky to funguje, až an jednu zkratku, kdy jsem vůbec nepochopil, jak se dostaly k tomu uzlíku hadů. :-D Záporák i feeling v poho. Ale to, co má Doktorka Kdovíjaká ve scénáři by zvládnul i chlap a byl by mi sympatičtější. A v závěru z ní dělaj citlivku, která se svěřuje s tím, jak ztratila rodinu? Doctor se o své pocity nikdy moc nedělil, spíš to uzavíral do sebe. No, a aby toho nebylo málo (SPOILER), tak se v rávěru obětuje černoška a úplně zbytečně, záporák pryč, bomby odjištěny...takže to klubko by vybuchlo stejně. (pochooil jsem to tak, že sice předalo ty bomby, ale že došlo k jejich zkopírování, nikoliv jen přenosu). ()

The Ghost Monument (2018) (S11E02) 

Jsem vysloveně zklamanej, ani ne tak příběhem nebo tím, že bych tam pořád rád viděl mužskýho doctora, ale předvším proto, že se z nás scénáristi snaží dělat debily. Ale ne každej fanda sci-fi a fantasy je nepřemýšlivý tupec. Když Doctorka odpálí elektromagnetickej puls, tak si nadále používá šroubovák a dokonce nějaké, očividně elektronické zařízení na zobrazení map. A stále jim fungují implantované překladače. Seriously? Po odpálení emp fungují elektronické přístroje?! A když dorazí na místo, kde má být Tardis, Doctorka začne vyšilovat, jak je zklamala, i když autor závodu předtím jasně prohlásí, že se tam Ghost Monument zjevuje jednou za určitou dobu a že se tam zjeví na konci závodu...ale je přece logický, že tam nebude na vteřinu přesně, když tam parta dorazí..stačí tedy počkat. Nejen, že scénáristi dělaj debily z nás, ale i z Doctora... ()

The Power of the Doctor (2022) (S13E09) 

Radši bych dal dvě hvězdičky, ale dám tři. Obsahuje plno Spoilerů a mých vnitřních démonů, raději dál nečtěte. Nejdřív negativa, abych pak mohl skončit pozitivy a zdůvodnit po těch mých hejtech, proč nakonec 3 hvězdy. Jodie Whittaker je prostě špatná herečka...její mimické výrazy jsou celé dva. Mám pro ně přesná pojmenování, ale tady radši ne. :-D Jenže ona je jako Doktorka Kdovíjaká i špatně napsaná...furt přecitlivělá, nejistá, bojácná a pořád mele něco o lásce....kruci, Doctor je mimozemšťan, který považuje lidi skoro za podřadné tvory, tohle je špatně. Navíc to na konci dílu vypadalo, že se s tou Yaz snad vykousnou (či něco ještě fyzičtějšího)...tím se dostávám k tomu, že Chibnall je asi feminista, protože tenhle díl je jen o ženských hrdinkách...chlapi jsou nuceně odsunuty do úplně podružných rolí. Strašně umělé tlačení na pilu. Další minusový bod je samozřejmě Master...opět nevím, zda je to tak špatné herectví, nebo špatný scénář....což je další bod mého hodnocení....přeplácané, nedovysvětlené, a Boney M? Jako vážně? Kdybych viděl jen poslední dvě minuty, asi bych byl šťastnější...ale tím bych se připravil o těch několik málo pozitiv, které tenhle díl má a tedy sem s nimi. Velkým pozitivem je přehlídka starých (klasických) Doctorových tváří. To potěšilo, co ovšem potěšilo víc, byl jeden člověk na setkání Doctorových společníků...ano, objeví se zde Ian Chesterton....aktuálně skoro 98letý William Russell!!! A největší pozitivum nakonec...konečně jsme se zbavili ženské doktorky a showrunnera Chris Chibnalla. Královna je mrtva, ať žije král! Vrací se totiž David Tennant a Russel T. Davies, ikony, které oživili Doctora pro 21. století. A v tom malinkém traileru, který je ke shlédnutí, to vypadá, že i ten černej kluk zahraje Doctora dobře, tak uvidíme. :-) ()

Zvíře z hvězd (2023) (S14E01) 

Doctor Who je zpět! Samozřejmě se budu tvářit, že žádná Doktorka nikdy nebyla. Scénáře měla hrozné, hrát prakticky neuměla (měla celé dva výrazy) a ten šroubovák, co vypadal jako dildo s womanizerem dohromady? Nemluvě o vizualizaci úvodních titulků. Naštěstí zlé je za námi a je tu zpět Davies a naštěstí na chvíli i s Tennantem. Příběh celkem solidní, ale výtky bych měl. Zase tam na sílu cpou tu současnou korektnost. Už, když se ptají meepa, jestli je on, ona nebo ono, tak mě to vytočilo....pro příběh je to absolutně zbytečné, Ani tý postavě to nedodá žádný background. Ale když proběhne zvrat o 180 stupňů, tak jsem si řekl...fajn, to jim odpustím. Jenže pak přijde závěr (SPOILER)...ano, myšlenku, že část energie Pánů času po Donně geneticky přebrala její dcera, je super...ale u toho to měli nechat. Zase tam cpali dokola binární/nebinární...a důraz na to, že Rose je nebinární...jako by to patnáctileté dítě mohlo vědět, v době, kdy se bouří hormony a teprve hledá sama sebe a neví ještě nic pořádně. A zase feminizace...a ještě, když o tom holky mluví, tak nechají chlapa Doktora koukat jak tele na nový vrata. Takhle ne, přátelé. Objektivně si ten díl zaslouží 3 hvězdičky, ale napálím 4, přece jen je to Doktor. Doufám, že aspoň v tom třetím díle se dočkáme Wilfa..a že to bude dojemné epické rozloučení s postavou a hercem a že si to tedy nechávají na konec. Při natáčení byl spatřen na place, tak stále doufám. :-) ()

Do modravých dálav (2023) (S14E02) 

Dobrý příběh, super výkony. Mohli si teda odpustit narážku, že by Doctor mohl být gay. Jen jsme si říkal, že by nebylo od věci, kdyby poslední transformace lodi vytvořila kolem robota a panelu ochrannou bariéru, kdyby Nevěci náhodou odhalily plán kapitána. A v závěru mi i vyrazila slzička, když se objevil Wilfred Mott. P.S. V posledních záběrech jsou vzadu vidět dvě siluety, které vypadají jako cybermeni...očekával jsem jsem tedy o nich zmínku a on je to prý skutečný obchod v Londýně nazvaný Cyberdog. (Po známka pro mě ... 9. recenze zde.) ()

Chichot (2023) (S14E03) 

SPOILY? Budou. Tak pozitiva jsou Neil Patrick harris a jeho Toymaker + skvěle budovaná atmosféra děsu a bezvýchodnosti. A pak jsou tu ta negativa....Toymaker poražen až příliš snadno, bigenerace a ačkoliv novej Doctor vypadá na sympaťáka, už jsme fakt chtěl ke konci křičet, ať si aspoň vezme kalhoty. Ten závěr prostě takovej umělej, bez lepších nápadů...ale je dobrý si nechat Tennanta v záloze. A Zlatý zub se nejspíš vrátí. 13. koment. Tak to vidím, že Tennant je na odpočinku, kdy ho tardis poslouchá a cestuje s ní, kam skutečně chce, zatímco Tardis toho Gatwy ho bude brát za všemi těmi problémy, co dycky a už vím, co mi na klukovi černým nesedí...je až moc sladkej...DOctor má být tajemný, záhadný, vážný a ne slaďoušek. ()

Kostel na Ruby Road (2023) (S14E04) 

Asi jsme všichni koukali na něco jiného, soudě dle aktuálních 71 procent. Musel jsme přetrpět Doctora tančícího v sukni, frontmana kapely...opět chlap v sukni, a zpívající gobliny. Po prvních pár minutách jsem myslel, že to vypnu. Naštěstí pak ta woke agenda ustala. Ruby mohla dítě zachránit hned jak vylezla na střechu, ale musela se divit, že je na střeše. :-D A aspoň došlo k propíchnutí hlavního Goblina, což mě napadlo hned jak Doctor začal stahovat loď dolů. Naštěstí finální zápletka s únosem Ruby byla nosná. Troufnu si tvrdit, že zápletka ohledně Rybyiny matky bude story archem této sezony a vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby se vynořili s klišém, že matkou je ona sama. ()

Související novinky

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

Jak to vypadá s filmovým Star Trekem?

12.01.2024

Je tomu už téměř osm let, co do kin dorazil zatím poslední filmový Star Trek s podtitulem Do neznáma. A zatímco o přímém pokračování série v hlavních rolích s Chrisem Pinem, Zacharym Quintem a Zoe… (více)

Temný případ nabírá posily

Temný případ nabírá posily

24.09.2022

Jedna z hlavních tváří seriálu Deadwood John Hawkes, bývalá hvězda seriálu Doctor Who Christopher Eccleston a nesnesitelná teta z Harryho Pottera herečka Fiona Shaw se nově připojují k obsazení… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Doctor Who má novou tvář

Doctor Who má novou tvář

09.05.2022

Stanice BBC oznámila novou hlavní tvář slavného a desítky let běžícího seriálu Doctor Who. Titulní roli již čtrnáctého Pána času tak počínaje další sérií ztvární 29letý rwandsko-skotský herec Ncuti… (více)

Reklama

Reklama