Reklama

Reklama

Hercule Poirot

(seriál)
  • Velká Británie Agatha Christie's Poirot
Trailer
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, (1989–2013), 85 h 4 min (Minutáž: 47–105 min)

Předloha:

Agatha Christie (kniha), Agatha Christie (povídka)

Hrají:

David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran, David Yelland, Zoë Wanamaker, Richard Bebb, George Little, Phillip Manikum, Jona Jones (více)
(další profese)

Série(13) / Epizody(70)

Obsahy(1)

Malý belgický detektiv Hercule Poirot (David Suchet) s knírkem upraveným dle pravítka a neuvěřitelně bystrou šedou kůrou mozkovou řeší případy, na které slavná britská policie ani Scotland Yard nestačí a to již od roku 1989 dodnes v této nejslavnější volně inspirované adaptaci předlohy královny detektivek Agathy Christie. (monolog)

(více)

Recenze uživatele karlee k tomuto seriálu (20)

Vražda v ulici Mews (1989) (S01E02) 

Vynikající Hastings jako expert na Čínu a čínské prádelny. On límeček ne tak moc škrobit. Ale mé límečky se nelepší, Hastingsi! ()

Byt ve třetím patře (1989) (S01E05) 

Tento díl je dost svižný, na můj vkus až příliš, než může divák začít přemýšlet o motivu, Poirot v půlce prozradí pachatele. Zbytek je akční honička. Nejsem si moc jistý, jakým způsobem tentokrát Poirot přišel na řešení, prostě jen prohlásí, že to bylo jasné. Pravděpodobně je tento díl myšlen jako parodie, scéna s návštěvou detektivního divadlelního představení se do Agathiných zápletek strefuje neomylně. Tady je opět motiv obehraný a řešení postaveno na divákům zatajovaných vztazích mezi postavami, o kterých však - bůh ví odkud - ví HP. Mimochodem, výše uvedený oficiální text distributora nabízí otázku, jestli to distributor vůbec viděl. ()

Rhodský trojúhelník (1989) (S01E06) 

Průměrný díl, děj celkem jednoduchý, ale aspoň jakž takž (na Poirotovy poměry) uvěřitelná zápletka. Na druhou stranu chybí parťáci Hastings a Japp. ()

Dobrodružství na moři (1989) (S01E07) 

Tak tady je ta zápletka až komická, s takovou předlohou už se toho moc udělat nedá. ()

Podivná loupež (1989) (S01E08) 

Konečně Poirot, kde je zápletka v zásadě přijatelná. Tentokrát sice trochu více akce a méně dedukce, špionáž a automobilová honička, ale nechybí Hastings ani Japp, takže u mě spokojenost. Navíc docela překvapivý happy end. ()

Křížový král (1989) (S01E09) 

Ne že by to bylo špatně natočeno, ale opět mám problém se zápletkou. Agatha jako obvykle staví případ na dávných událostech a skrytých příbuzenských vztazích, kdyby aspoň vysvětlila, jak na ně Poirot přišel, prostě jen nejdnou začne mávat nějakým novinovým útržkem... ()

Smrt na mysu (1990) (S02E01) 

Jeden z nejlepších dílů, příběh na Agathiny poměry poměrně důvěryhodný, i když např. smysl závěrečné seance jsem nějak nepochopil, taky finta s bonboniérou je trochu pochybná (resp. chybělo mi vysvětlení, asi jsem natvrdlý). Nicméně Hastings je ve formě a sází jednu hlášku za druhou, slečna Lemonová je efektivní a Poirot samolibý, jak má být. ()

Dáma se závojem (1990) (S02E02) 

Taková legrácka bez pořádné zápletky, ale jo, proč ne, nakonec je to možná dobře. The best of Japp. ()

Ztracený důl (1990) (S02E03) 

Docela dobré zpracování, baví mě dialogy při Monopolech, počet podezřelých je tak akorát, divák má k dispozici všechny fakta. Jenom bohužel předloha je zase dost přitažená za vlasy, zejména bych tak úplně nespoléhal na reakce kuřáka opia po probuzení vedle mrtvoly. ()

Cornwallská záhada (1990) (S02E04) 

Celkem spokojenost, jen mi chybělo trochu více podezřelých, tady je to celkem jasné od začátku. Takže na 4 hvězdy to vytáhly tradiční opory Hastings (jeho bravurní finta má zásadní podíl na usvědčení pachatele) a Japp (ten je pěkně otrávený, jakmile spatří Poirota, už se chudík těšil na jasný případ). ()

Tajemné zmizení pana Davenheima (1990) (S02E05) 

Příběh trochu jednodušší (navíc, jak již upozornil kolega Kolssteyn, kopie Sherlocka), což je vlastně u Agathy dobře, protože logika nedostává tak na frak a Poitrot a jeho kumpáni se mohou soustředit na různé taškařice. Tady např. Poirotovy kouzelnické triky a rivalita Hastingse s Jappem při pátrání. ()

Dvojnásobný zločin (1990) (S02E06) 

Objektivně spíš za tři (chybí trochu víc podezřelých), ale komentář Miss Lemonové a kapitána Hastingse k Poirotově fotce z dětství (ze křtu) vydá sama o sobě za jednu hvězdu. ()

Vosí hnízdo (1991) (S03E05) 

Konečně Porot taky nějaké vraždě zabránil. Jinak jen vždycky mele o zle vznášejícím se ve vzduchu a pak pozdě lituje, že to měl předpokládat:-) ()

Krádež královského rubínu (1991) (S03E09) 

Tomuto dílu schází logika (to sice i většině ostatních dílů, ale tady už je to dost extrémní) i humor (bez Hastingse a spol. to není ono). ()

Vražda na maškarním plese (1991) (S03E10) 

Jeden z lepších dílů, i když důkaz je hodně vratký, s tím by u soudu neuspěl. ()

Záhada lovecké chaty (1991) (S03E11) 

Hm, tak to opět zamotali až moc, tajemství hospodyně paní Middletonové je jednak poněkud průhledné, jenak naprosto nesmyslné. Aspoň pár hlášek to zachraňuje ("To není žádná rýma, inspektore, ale vražedná horečka!") ()

Případ ztracené závěti (1993) (S05E04) 

Případ celkem v pohodě, pouze tradiční drobné nešvary á la "já nejsem tvůj otec, já jsem tvůj syn". Ale v tomto díle vesměs chybí tradiční humor, chce to více Hastingse, Jappa i Lemonové. ()

Zrcadlo mrtvého muže (1993) (S05E07) 

Přes všechny tradiční nešvary ("sebevražedná" zbraň ve špatné ruce, překvapivé příbuzenské vazby z minulosti atd.) celkem slušný díl, zkazí to víceméně až závěrečné Poirotovo vysvětlení, že ho ta "nečekaná" příbuzenská vazba prostě napadla... To není poctivá hra, Agatho! ()

Záhada modrého expresu (2005) (S10E01) 

Klasický Poirot, motiv činu pochybný, provedení náhodné, Hercule prakticky nevyšetřuje, on prostě ví a na konci nám to všem poví. Řešení občas kalí nějaký detail, který Hercule s výkřikem typu "Mon dieu, Poitrot byl slepý!" rozlouskne a - jak říkají šachoví komentátoři - zbytek je věcí techniky. Ale i tak je to milé, tady třeba pobavil prostoduchý Corky. ()

Reklama

Reklama