Reklama

Reklama

Hercule Poirot

(seriál)
  • Velká Británie Agatha Christie's Poirot
Trailer
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, (1989–2013), 85 h 4 min (Minutáž: 47–105 min)

Předloha:

Agatha Christie (kniha), Agatha Christie (povídka)

Hrají:

David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran, David Yelland, Zoë Wanamaker, Richard Bebb, George Little, Phillip Manikum, Jona Jones (více)
(další profese)

Série(13) / Epizody(70)

Obsahy(1)

Malý belgický detektiv Hercule Poirot (David Suchet) s knírkem upraveným dle pravítka a neuvěřitelně bystrou šedou kůrou mozkovou řeší případy, na které slavná britská policie ani Scotland Yard nestačí a to již od roku 1989 dodnes v této nejslavnější volně inspirované adaptaci předlohy královny detektivek Agathy Christie. (monolog)

(více)

Recenze uživatele Mr.Neutron k tomuto seriálu (3)

Vraždy podle abecedy (1992) (S04E01) 

Poirot skvělý jako vždy, Hastings vtipný a mírně, ale opravdu jen mírně podprůměrně inteligentní, aby měl radost i páter Knox. V tomto díle je věnována poměrně značná pozornost jednomu z podezřelých, přičemž práce s kamerou odpovídá jeho psychickému rozpoložení. Zápletka sama o sobě geniální a není divu, že se stala inspirací i pro jiné tvůrce, např. Jack Reacher. Jedinou slabinou tak zůstává mizerná obrazová kvalita snímku a levná výprava. Holt se to točilo v době, kdy se ještě šetřilo. Vhodný doplněk nedělního odpoledne. Poselství: 8/10 obchodních cestujících doporučuje k odreagování návštěvu biografu ... ()

Čas přílivu (2006) (S10E04) 

Tradiční příběh z prostředí britské smetánky. Tentokrát se ovšem vražedný motiv vymyká "zaběhnutým Poirotovských stereotypům". To je na jednu stranu fajn, zejména pokud neznáte knižní předlohu, protože byť vraha vytušíte, tápete v motivu. Na druhou stranu ovšem tato odchylka způsobí, že se po závěrečném odhalení nemůže dostavit očekávaný wow-effect. Navíc tomuto dílu vysloveně chybí Hastings a jeho roztomilá neúspěšná snaha zachraňovat osudem zkoušené něžné pohlaví. Poselství: 7/10 telefonních operátorů doporučuje nezvedat nevyžádané hovory ... ()

Vražda v Orient expresu (2010) (S12E03) 

Jeden ze dvou hlavních Herculovských románů od A. Christie (společně s Smrtí na Nilu). Film se vyplatí vidět i těm, kteří preferují knižní předlohu. Hlavní část příběh se odehrává ve vlaku (s novinovými flashbacky do minulosti), což vytváří skvělé předpoklady k silným emocím a dává mnohu prostoru pro herecký um herců. Nutno uznat, že předpoklady byly více než překonány. Nejsilnější stránkou jsou vynikající dialogy, které jsou nejen zaměřeny na vyšetřování vraždy, ale i řeší filozofické a morální otázky zločinu, viny, trestu a spravedlnosti. Toť vše doplněné nenápadnou, ale údernou hudbou a snímané skvělou kamerou, která i do letním žárem prostoupeného obýváku přenese mrazivý pocit z netopícího vlaku zapadnutého ve sněhu. Taktéž detaily na mimiku herců jsou perfektní. Je vidět, co přesně běhá Poirotovi po šedých buňkách mozkových. Samotný příběh a jeho rozuzlení znalce knižního díla A. Christie nepřekvapí. Ale to platí i pro ostatní zfilmované předlohy. Filmy nabízejí něco navíc – dobová výprava, vykreslení charakterů, ale především ztělesnění Hercula Poirota v podobě Davida Sucheta. Ve své životní roli je fenomenální a v tomto díle bylo definitivně završeno sjednocení fiktivního Hercula s reálným Suchetem v jednu postavu. I takový Albert Finney má prostě smůlu, on prostě není Poirot:) Poselství: 9/10 Romů doporučuje použít výmluvu "Byla to jasná sebevražda, 12x mi spadnul na otevřený nůž" ... ()

Reklama

Reklama