Reklama

Reklama

Hercule Poirot

(seriál)
  • Velká Británie Agatha Christie's Poirot
Trailer
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, (1989–2013), 85 h 4 min (Minutáž: 47–105 min)

Předloha:

Agatha Christie (kniha), Agatha Christie (povídka)

Hrají:

David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran, David Yelland, Zoë Wanamaker, Richard Bebb, George Little, Phillip Manikum, Jona Jones (více)
(další profese)

Série(13) / Epizody(70)

Obsahy(1)

Malý belgický detektiv Hercule Poirot (David Suchet) s knírkem upraveným dle pravítka a neuvěřitelně bystrou šedou kůrou mozkovou řeší případy, na které slavná britská policie ani Scotland Yard nestačí a to již od roku 1989 dodnes v této nejslavnější volně inspirované adaptaci předlohy královny detektivek Agathy Christie. (monolog)

(více)

Recenze uživatele LencaN k tomuto seriálu (63)

Podivná loupež (1989) (S01E08) 

S01E08 - Ne zrovna nejpodařenější. Celý díl se jaksi táhne, až konec za něco stojí a kupodivu onen konec je snad tím nejpozitivnějším z dosavadních Poirotů. Viděli jsme krásné interiéry i kostýmy. Ale na začátku byl divák hned zahlcen přehršlem jmen, které jsem nebyla schopna hned pojmout a chvíli trvalo se ve vztazích zorientovat, kdo je kdo a kdo ke komu patří. ()

Křížový král (1989) (S01E09) 

S01E09 - Zatím nejslabší díl, co jsem viděla. Nezajímavá zápletka, žádné vyvrcholení, respektive hodně prazvláštní, nepoutavé řešení vraždy nepopulárního šéfa filmového studia. Z Jeppa tady udělali pořádného ňoumu. Opravdu to není díl, který bych si za týden pamatovala. ()

Sen (1989) (S01E10) 

S01E10 - Tenhle díl byl úžasný. Majiteli pekárny se zdá sen o vlastní sebevraždě a ono se tak skutečně stane. Zápletka hodně dobrá. Zdá se to trochu nemožné provést, ale nakonec je to velice elegantní a jednoduché. Konečně taky postavy, ke kterým se dají chovat sympatie. Byla to dcera zavražděného a její milý. Akorát mi bylo líto paní Lemonové, jak si z ní Poirot vystřelil. Humor tomuto dílu vládnul a o to to bylo celé příjemnější. ()

Smrt na mysu (1990) (S02E01) 

S02E01 a S02E02 - Krásně vypracovaná zápletka, které velmi sluší dvojitá stopáž. Alespoň je vše poctivě rozvedeno, můžeme si všímat detailů, které jsou nám nabídnuty, jsme se schopni i zorientovat v postavách a oceňuji, že je jich tu dost na to, abych opravdu tápala o vrahovi až do samotného rozluštění Poirotem. Zaujal mě krásný běloskvoucí hotel, zajímalo by mě, kolik z interiérů byly originály a kolik bylo studio. Ale zvenku to byla každopádně nádhera. ()

Dáma se závojem (1990) (S02E02) 

S02E03 - Velice sympatický díl. Něco zdánlivě nesouvisejícího do sebe nakonec zapadne jako dílky puzzle. Zápletka mohla sice být trošku vykreslenější, ale vyvažují to ostatní aspekty. Zrovna v tomto dílu jsem si všimla krásné hudby. K tomu měla paní Lemonová krásný tmavomodrý kostýmek s kloboučkem a dáma v závoji taky měla super garderobu. Dost jsem se i nasmála. Poirot v převleku (zdálo se mi, že ztratil i jeho typickou cupitavou chůzi, možná jak se položil do své role), knírek v neupraveném stavu, noční vloupání a všudypřítomné lehké vtípky. K tomu všemu jsme nahlédli i do Britského muzea, krása. ()

Ztracený důl (1990) (S02E03) 

S02E04 - Víc mě bavilo sledovat souboj Poirota a Hastingse v Monopolech než hledat vraha v čínské čtvrti. Zápletka nakonec byla slušná, ale opravdu mě moc neupoutala. Díky profesní deformaci jsem ale se zájmem sledovala prostředí banky, kam si šel Poirot zjišťovat stav na svém účtu a stěžovat si, klobouk dolů před bankéři bez počítačů :) ()

Cornwallská záhada (1990) (S02E04) 

S02E05 - Trochu nevýrazné a metoda usvědčení pachatele mě moc neoslovila, až na počínání kapitána Hastingse, to bylo fikané. I z něčeho, co se zdá dávno vyřešené a zcela nekriminální se vyvrbí pěkná vraždička. Věci se zkrátka mohou hezky zamotat. Jen mám pocit, že tady těch stop bylo velmi málo. ()

Tajemné zmizení pana Davenheima (1990) (S02E05) 

S02E06 - Tenhle díl pro mě bude něčím víc, jelikož to bylo poprvé, co jsem přišla na zápletku ještě před Poirotovým vyřešením. A možná to bylo také naposled :) ale i kdybych nedošla ke stejnému výsledku jako náš belgický přítel, tak se jedná o díl nadupaný vtipem, chudák papoušek i Hastings, že musel jako pejsek běhat jen proto, že se Poirot vsadil o vyřešení případu bez opuštění vlastního domova. Na druhou stranu nudící se Poirot byl šikovným kouzelníkem. Do děje byly také vsunuty autentické záběry z automobilových záběrů, které dodávaly na atmosféře a ta dobová vila byla nádherná. ()

Dvojnásobný zločin (1990) (S02E06) 

S02E07 - Poirot nechá Hastingse, aby se ujal případu, zatímco on si musí posílit svoje sebevědomí. Jak radil Hastingsi, tak on musel všechno tušit už velmi dávno a nechal ho v tom hezky vymáchat. Mladá slečna jede namísto své tety prodat kazetu starožitných medailonků, ale někdo jí je na cestě za kupcem ukradne. Taková hezká ukázka podvodníčků. Příjemnou změnou bylo prostředí pobřeží, krásné leč mlhavé okolní krajiny a kouzelného hotelového schodiště a vestibulu, aneb v jednoduchosti je krása. Do všeho se ještě přimotá romantika a o zmatky je postaráno. ()

Tajemství levného bytu (1990) (S02E07) 

S02E08 - Roztomilý díl. Zamyšlený Poirot svou neohrabaností dělá chyby, ale bylo to nakonec vtipné. Slečna Lemonová se ve své žurnalistické roličce blýskla, chudák Japp utiskovaný nafoukaným Amerikánem. Dlouhou dobu jsem byla naprosto dezorientovaná. Ale nakonec usuzuji, že nalezení oné dámy bylo příliš jednoduché nebo ona dáma byla jednoduššího myšlení. Jako největší plus tohoto dílu je, že jsem si až tady uvědomila, jak je příjemné koukat na opravdovou detektivku, kde se k vyšetřování nepoužívají zbraně na rozdíl od všech dnešních kriminálek, kde čím více je zbraní, tím víc je to cool. ()

Únos ministerského předsedy (1990) (S02E08) 

S02E09 - Méně výrazné, ale stále slušné. Sice jsem motiv únosu ministerského předsedy až tak nepobrala, ale byla to pěkná akce, i se zásahovou jednotkou, co jsem tady v Poirotovi ještě neviděla. Nechápu tu dlouholetou přípravu a nakonec co z toho. Ta závěrečná akce na střeše mi přišla naprosto zbytečná, čemu to bylo prospěšné? A taky co se nakonec stalo s řidičem? Trochu mě taky mrzelo, že divák neměl všechny informace, které Poirot ve vyšetřování viděl, viz použití cizího telefonu, ten (zřejmě irský) slogan. Slečna Lemonová v tomto dílu nemá až takový prostor, ale zato jsme byli seznámeni s dvorním krejčím pana Poirota a bylo to velice milé setkání. ()

Záhada Západní hvězdy (1990) (S02E09) 

S02E10 - Existují dva drahokamy, Západní a Východní hvězda a ocitnou se v nebezpečí. Poirot se proto vydává hledat pohnutky, záměry a tajemství všech přítomných zainteresovaných osob. Nejvíc mě pobavila krádež kamene z krku Caroline Goodall, ale jinak tento díl nijak nevyniká. Vše je standartní, ale příběh není takovou senzací a konec byl tak trochu zvláštní. Až moc velká souhra náhod. Akorát mě tam přímo do očí bil dlouhý mužský kožich ala Leoš Mareš, bídákovi to přidalo na jeho negativním pojetí. Kdyby ten kožíšek měla žena, bylo by to o něčem jiném, ale na chlapovi to prostě vypadá jak převlek na maškarní ples. ()

Záhada na zámku Styles (1990) (S03E01) 

S02E11 + S02E12 - Zcela nechápu zařazení tohoto dvojdílu na konec druhé řady. Teprve tady totiž začíná spolupráce Hastingse s Poirotem, tudíž by měla Záhada na zámku Styles patřit na začátek. Nicméně detektivka to byla moc hezky stavěná. Prostředí starého anglického sídla, tmavé místnosti, kamenné chladné zdi, hezká příroda, gentlemani v oblecích a do toho vražda paní onoho zámku. Bylo tu tolik postav, vedlejších úmyslů a zápletek, že znamenalo velkou snahu sledovat všechny detaily. Každý se mi zdál podezřelý. Žasnu jak stejně vždycky Poirot dojde k řešení, které je vcelku prosté, ale až když víme, jak to opravdu je. ()

A co tvoje zahrádka? (1991) (S03E02) 

S03E01 - Poirota na výstavě květin osloví stará dáma, která mu daruje sáček sazeniček, protože se na sebe snaží upoutat jeho pozornost. Bojí se totiž o vlastní život. Tomuto dílu se nedá upřít jeho vtipnost - Hastings je na cosi alergický, chudák slečna Lemonová a její kartotéka, ale jak se v Poirotovi objeví politikaření, tady to byli bolševici a ruská šlechta, tak mě to odpuzuje. ()

Milionová loupež (1991) (S03E03) 

S03E02 - Nebylo to vyloženě zlé, ale vidím to spíš jako jeden z těch slabších dílů. Hrozí ukradení úpisů akcií při cestě na lodi Queen Mary do Ameriky, proto se Hastings a Poirot vydávají se zaměstnancem banky, který má finance opatrovat. Většina postav mi tady byla docela nesympatická. Ale fajn bylo špičkování mezi Poirotem a Hastingsem ohledně mal de mer :) ()

Plymouthský expres (1991) (S03E04) 

S03E09 - Dcera australského těžebního magnáta je ve vlaku zabita a navíc jsou její šperky ukradeny, nehledě na to, že si na tři dny brala šest kufrů, což mi přišlo v tu chvíli vtipné. Divák je hezky elegantně zaveden na špatnou stopu. Vlastně se tady dlouho není čeho chytit. (!!!! SPOILER !!!!) Jde o první případ, kdy jsme viděli sice několik podezřelých, ale samotný viník nám zůstával skryt. To je sice pravděpodobnější, i v realitě zřejmě nepotkají kriminalisté pachatele hned někdy na začátku vyšetřování. Ale na Poirotovi se mi líbí právě to, že můžu spekulovat, kdo to byl a jak to mohl udělat. Ale když Poirot najednou využije zázračnou kartotéku slečny Lemonové a přijde s naprosto s někým novým, tak mě to trochu bolelo. ()

Vosí hnízdo (1991) (S03E05) 

S03E04 - Jako šachová partie. Jednotlivé detaily do sebe krásně zapadají. Poirot zbystřil smysly a objevil možnou vraždu a snaží se jí zabránit. Do toho ho Hastings vytáčí svým novým nadšením do fotografování a slečna Lemonová svým šlechtěním těla. Trochu mi vadil výběr těch dvou pánů, co se motali kolem slečny z titulní stránky časopisu, protože nebýt vlasů, tak by snad vypadali jako dvojčata. Nad tímto dílem jsem se opět podivovala tomu, jak se dají takové nejasné indicie celkem jednoduše poskládat do celistvé zápletky. ()

Tragédie v Marsdonu (1991) (S03E06) 

S03E05 - Nemám naprosto co vytknout. Příběh je obohacen dávkou mystična. Majitel panství je po operaci a musí mít klidný režim, ale nakonec ho stejně najdou mrtvého na zahradě. Jeho žena to přičítá duchu mrtvé dívky. Hudba, která doprovázela záběry na ten strašidelný strom mi vždycky způsobila husí kůži, stará hororová klasika, bych řekla, něco jako v Hitchocockových Ptácích. To sídlo bylo úchvatné zvenku, zevnitř i zahrada. Vše bylo opepřeno i notnou dávkou vtipkování, především konec v muzeu voskových figurín byl velmi roztomilý. ()

Dvojitá stopa (1991) (S03E07) 

S03E06 - Poirot se umí i na první pohled zamilovat a to do sofistikované ruské hraběnky. Ale bohužel se toto setkání stane díky loupežím šperků. Sice považuji za úspěch, že jsem odhalila viníka již v půlce, ale když se na to koukám z jiného úhlu, tak ta zápletka nebyla nic moc a opravdu průhledná, viděla jsem podobnou třeba ve filmech o Sherlocku Holmesovi. Taky mě mrzelo, že z Hastingse tu opět dělají pitomce. Viděli jsme tu alespoň pár zajímavých budov a dámy měly krásnou garderobu. Naprosto divný konec ale odpustit neumím. ()

Záhada španělské truhly (1991) (S03E08) 

S03E07 - Ráda bych, aby to bylo jinak, ale tenhle díl se mi moc nelíbil. Něco mi tu nesedělo. Hlavně mě vytáčel ten knírač, který v jednu chvíli dost nacisticky hovořil. Ovšem tančící Poirot byl srandovní. Akorát si chudák jednou za čas vyjde do společnosti na takový echt večírek a ona se tam za jeho zády nebo spíš jemu přímo před nosem stane zločin. ()

Reklama

Reklama