Reklama

Reklama

Hercule Poirot

(seriál)
  • Velká Británie Agatha Christie's Poirot
Trailer
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, (1989–2013), 85 h 4 min (Minutáž: 47–105 min)

Předloha:

Agatha Christie (kniha), Agatha Christie (povídka)

Hrají:

David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran, David Yelland, Zoë Wanamaker, Richard Bebb, George Little, Phillip Manikum, Jona Jones (více)
(další profese)

Série(13) / Epizody(70)

Obsahy(1)

Malý belgický detektiv Hercule Poirot (David Suchet) s knírkem upraveným dle pravítka a neuvěřitelně bystrou šedou kůrou mozkovou řeší případy, na které slavná britská policie ani Scotland Yard nestačí a to již od roku 1989 dodnes v této nejslavnější volně inspirované adaptaci předlohy královny detektivek Agathy Christie. (monolog)

(více)

Recenze uživatele FireTight k tomuto seriálu (8)

Záhada na zámku Styles (1990) (S03E01) 

Nechápu, proč se Česká televize rozhodla dávat tyhle filmy tak pozdě. Vždyť jsou tak skvělé! Každopádně, vůbec prvního Poirota s geniálním Suchetem jsem možná kdysi viděl, ovšem když jsem se na něj podíval s odstupem několika let a se zážitky z posledních (nejnovějších) dílů, nemohl jsem věřit vlastním očím. Poirot si na místo činu nese kufřík, nalezené vlákno musí na expertízu, nalezený nápoj zkoumá ve zkumavce... No teda, jako kdybych ho vůbec nepoznával! Detektivní zápletku snad ani nemá cenu hodnotit, protože byla jako vždy skvělá. Plný počet však přeci jenom nakonec nedám, na všem je až příliš poznat, že je to první setkání herců se svými postavami a tak všechno neklape tak dobře, jak později. ()

Smrt lorda Edgwara (2000) (S07E02) 

Dobrá detektivka, nicméně se nemohu zbavit pocitu, že to závěrečné vysvětlení je docela přitažené za vlasy. Zkrátka se mi nechce věřit, že by ji nikdo nepoznal. Třeba vážně ne, ale nezdá se mi to. ()

Vražda v Mezopotámii (2001) (S08E02) 

Někomu možná může vadit, že se Poirot přestěhoval z obligátní Anglie až do dalekého Iráku, ovšem na kvalitě příběhu knihy Agathy Christie a filmu to neubralo ani ždibeček. Opět precizní a nezapomenutelný Suchet, jehož Poirota zkrátka žeru, zapeklitá první vražda, dost děsivá druhá vražda (mírně vyvážená předcházející epizodkou "Poirot versus komár") a na závěr klasické závěrečné rozuzlení, ve kterém je ten zlý vrahoun odhalen. Film románové předloze ostudu nedělá ani v nejmenším, holt kriminálky Britové vážně umí, ať už knižní, či ty na plátně. ()

Tragédie o třech jednáních (2010) (S12E01) 

Dlouho jsem se rozhodoval mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami, abych nakonec zvolil čtyři (ale nejsou to úplné čtyři hvězdičky, spíš takových 3,51 hvězdiček). Oproti předchozím Hodinám má však tento Poirot několik zásadních nevýhod, především v docela slabém příběhu. A pokud má podobnou zápletku i původní knížka od Agáty, tak musím přiznat, že tohle se jí nepovedlo. Tedy až na závěrečnou scénu v divadle, která je opravdu úžasná a nikdy jsem si nemyslel, že uvidím Poirota takhle vybuchnout. Suchet hraje opět skvěle a zdatně mu sekundují i ostatní herci, ovšem nemají příliš co hrát. A to je škoda. ()

Viděla jsem vraždu (2010) (S12E02) 

Poirot jako kriminální příběh s prvky (klasického, ne toho dnešního) hororu? No tak to si dám líbit a zcela po právu patří tento Poirot mezi ty nejlepší, jaké byly v letech 2009/2010 natočeny. Přispívá k tomu nejen opět vynikající Suchet a výkony ostatních herců, ale také docela dobrý a hlavně zamotaný příběh s až nezvykle vysokým počtem vražd (šest mrtvol jsem ještě v žádné detektivce od Agáty neviděl, teda co si vybavuju) a taky ta atmosféra, která mi svojí mysteriózností chvílemi připomínala až Vraždy v Midsomeru. Jen ta zmínka o Československu se autorům (autorce) fakt nepovedla, dívka s takovým jménem pasuje spíš do Ruska než k nám! :) ()

Vražda v Orient expresu (2010) (S12E03) 

Vražda v Orient-expresu je to vskutku nadprůměrná, o tom žádná, ale nemohu se zbavit dojmu, že předchozí díly byly o kapánek lepší. Především jsem hned od začátku věděl, jak to celé dopadne (což je teda moje chyba, ale i samotný film to dával až příliš okatě najevo) a vyšetřovací část byla opravdu krátká (Poirot v podstatě jen vyslechl všechny cestující ve voze a už měl pachatele). Ale na druhou stranu, zhruba závěrečná dvaceti minutovka má opravdu něco do sebe a řadí se mezi nejlepší pasáže snímku. Abych byl upřímný, pro Poirota to muselo být morální dilema jako prase... Herecké výkony snad ani netřeba hodnotit, opět velmi solidní, Sucheta není potřeba komentovat. Jednička, jak jinak. Až na ty scény s růžencem, to mi k tomuto slavnému detektivovi nějak nesedělo. ()

Hodiny (2011) (S12E04) 

Další ze skvělých detektivních příběhů s Herculem Poirotem v hlavní roli a další důkaz, že David Suchet se pro roli tohoto detektiva snad narodil. Samozřejmě nezpochybňuji, že umí zazářit i v jiné roli, ale vždycky když ho uvidím, budu si představovat Poirota, to už je bohužel tak... Ale zpátky k filmu. Jednoduše řečeno byl skvělý a jak si tak právě teď uvědomuji, i třeba poslední film "Slečna Marplová: Plavý kůň" (který dávala ČT1 před týdnem a které ode mě dostal taky pět hvězdiček)), byl proti Hodinám úplně jiná liga (čti: horší). Možná to bude i dobovým zasazením, třicátá léta zkrátka mají své kouzlo. Mimochodem, všimli jste si toho očividného rozdílu mezi "klasickým kriminalistou" a Poirotem? Kriminalista se ptá, Poirot řeší případ... Abych to nějak zakončil - opravdu brilantní film s velice zapeklitým a překvapujícím rozuzlením. Už se nemůžu dočkat příštího (tentokrát) úterý! ()

Opona - Poirotův poslední případ (2013) (S13E05) 

Díky Davidu Suchetovi, díky Hugh Fraserovi, všem ostatním hercům a lidem ve štábu za všechny ty Poiroty, které za těch přibližně pětadvacet let natočili. Každý z nich byl skvělý a to stejné platí i pro poslední díl, tedy pro Oponu. A hned na úvod musím říct, že se jedná o skvělý příběh. Svým způsobem velice smutný a plný nostalgie, ale skvělý. Navíc, mnou zmiňovaný smutek tam není nijak vyumnělkovaný, žádné násilné vnucování, což je jedině plus. A vzhledem k tomu, že jsem zatím nečetl knižní předlohu, závěrečné rozuzlení mne absolutně dostalo. Dokonce bych jej označil za takový "poslední majstrštyk" Poirota. Dovolím si tvrdit, že by byla spokojena dokonce i Agatha. ()

Reklama

Reklama