Reklama

Reklama

Hercule Poirot

(seriál)
  • Velká Británie Agatha Christie's Poirot
Trailer
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, (1989–2013), 85 h 4 min (Minutáž: 47–105 min)

Předloha:

Agatha Christie (kniha), Agatha Christie (povídka)

Hrají:

David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran, David Yelland, Zoë Wanamaker, Richard Bebb, George Little, Phillip Manikum, Jona Jones (více)
(další profese)

Série(13) / Epizody(70)

Obsahy(1)

Malý belgický detektiv Hercule Poirot (David Suchet) s knírkem upraveným dle pravítka a neuvěřitelně bystrou šedou kůrou mozkovou řeší případy, na které slavná britská policie ani Scotland Yard nestačí a to již od roku 1989 dodnes v této nejslavnější volně inspirované adaptaci předlohy královny detektivek Agathy Christie. (monolog)

(více)

Recenze uživatele hypnos11 k tomuto seriálu (18)

Hercule Poirot (1989) 

Vynikající seriál plný skvěle vypointovaných případů, do kterých se sice občas dostala nějaká ta nelogičnost, ale to nic nemění na jeho kvalitách. Od začátku do konce skvělá atmosféra a napětí, téměř všechny případy nepředvídatelné, skvělí herci a krásné, neméně šikovné herečky, kvalitní režie, dobrá, místy i vynikající hudba. Na druhou stranu je trochu zvláštní, jak okolo Poirota všichni padají k zemi jako mouchy. Až by se chtělo říci, že ten arcilotr z posledního dílu je oproti Poirotovi slabý odvárek. Je také zvláštní, že v seriálu se objevil snad každý druhý anglický lord; dále také podle seriálu každý třetí anglický lord je vrah (a ne ledajaký!). Každopádně to byla skvělá jízda. ()

Season 1 (1989) (S01) 

Za mě tedy první série mírné zklamání, hlavně proto, že Poirot hodně často přichází s šokujícím odhalením, ale divák se již nedozví, co jej k tomu odhalení dovedlo - např odhalení vztahu kompliců v dílech 6 a 10, ale i další ()

Dobrodružství na moři (1989) (S01E07) 

Ne že by byl tento díl jeden ze slabších, ale ta závěrečná pointa s břichomluvectvím to naprosto zabila. ()

Sen (1989) (S01E10) 

Již několikátý díl, ve kterém Poirot vydedukuje něco z prstu, respektive divákovi nebylo po celou dobu ukázáno nic, co by tomu nasvědčovalo. Zde to je vztah mezi oběma komplici v zločinu, v šedsté epizodě - Rhodský trojúhelník, to byl pro změnu vztah mezi oběma komplici v zločinu, a toto se opakuje poněkud často - na konci epizody Poirot jakoby mimochodem oznámí něco, co diváka skutečně překvapí, protože tomu nenasvědčovalo naprosto nic ()

Smrt na mysu (1990) (S02E01) 

První vrchol seriálu. Má to svoje mouchy (*Spoilery* i za ohňostroje by střelba z revolveru musela být slyšet; pokud chtěla vražedkyně zabít svoji oběť, proč tak komplikovaně? Působí vlastně jako obrovská náhoda, že jí Poirot ponoukne k tomu, aby zavolala svoji nejlepší přítelkyni, která je právě celou dobu zamýšlenou obětí. A jak se Nick dostala k dopisům, které nebyly pro ni? Už jenom fakt, že si vymýšlela historky o otm, jak šťastnou náhodou přežila 3 situace, dky jí šlo o život - k čemu jít to bylo dobré, když umřít měla někdo, kdo byl pro ni v tu chvíli nedosažitelný?). Jinak ale dobře vygradované a až na tu nelogičnost i vypointované. A taky plus za Polly Walker. ()

Milionová loupež (1991) (S03E03) 

Kvalitní počin, ale jako velmi často, i zde tvůrcni Poirotovi pomáhají, až zůstvává rozum stát. To když odhalí osobu, která by sand normálně byla neodhalitelná. Alespoň mně to tak připadalo, a tohle byl přitom jeden z těch méně křiklavých případů, dky to vypadá spíše jako vaření z vody, než činy geniálního detektiva při .. detekování. ()

Plymouthský expres (1991) (S03E04) 

Dobrý to bylo, ale jak přišel ten Herkules na spojení obou spiklenců, to asi neví ani on. Škoda, že podobné oslí můstky tvůrci využívají hodně často ()

Vraždy podle abecedy (1992) (S04E01) 

Pozor, minispoilery! Když jsem si to pouštěl, říkal jsem si, že vím, o co tam půjde. Když se před koncem ukázalo, že vrahem je ten, ke kterému vedly celou dobu všechny stopy, byl jsem poněkud překvpaen a zklamán. A hned na to film vythál eso z rukávu - překvapil mě podruhé, když se ukázalo, že všechno bylo tak, jak sjem si původně myslel. Podané to bylo tak umně, že jsem mohl jenom uznale pokyvovat hlavou nad tím, jak se mnou tvůrci vypekli ()

Dobrodružství egyptské hrobky (1993) (S05E01) 

Zajímavý, ale poněkud předvídatelný díl, kdo je vrah Vás může napadnout docela brzy (vlastně ještě před první vraždou) ()

Zlo pod sluncem (2001) (S08E01) 

Jedno z nejslavnějších děl A. Christie. I tentorkát je nám předložena vražda založená na důmyslně promyšleném plánu, u kterého si pozorný divák všimne, že stojí na vratkých nohou - vrazi v příbězích AC téměř vždy kromě svých téměř dokonalých plánů hodně spoléhají i na obrovskou porci náhody a štěstí (viz vložené zajímavosti uživatele pjotri).  Ono se ale nelze divit - běžný člověk by něco tak napínavého vůbec nedokázal vymyslet; ty malé chybičky se proto musí prominout. Ještě jedna věc - ačkoliv proti obsazení Tamzin Malleson do role Christine Redfern nic nemám - vlastně si mylsím, že se na ní hodila a ztvárnila ji více než dobře, tak i přesto musím uznat, že Jane Birkinovou v téhle roli už nikdo nidky nepřekoná. Protože Birkinová jednoduše vypadá jako nevinnost sama, její odhalení pro mě kdysi bylo jedním z největších filmových šoků :) ()

Vražda v Mezopotámii (2001) (S08E02) 

Kromě tradičně zajímavého případu i zajímavé prostředí. Jsou tu malé drobnosti, které mi vadily (když Leidner najde svoji ženu, působí to jako pár vteřin mezi jeho vstupem do domu a vypotácením se z něho (které tedy, popravdě, působí hodně teatrálně); když se ale na konci odhaluje, jak to všechno bylo, zdá se, že uvnitř strávil snad 2 hodiny uklízením a přenášením, možná si u toho stihl i uvařit večeři). Jinak ale herci dobří (plus sympatická Pandora Clifford), celkově jde o takový typicky kvalitní díl. Btw, spočítal někdo, kolik lidí okolo Poirota už stihlo pomřít násilnou smrtí? Spíše to vypadá, že vrahem je úplně vždy on, protože tohle nemůže být dílo náhody :) ()

Pět malých prasátek (2003) (S09E01) 

Takhle melancholický Poirot tu ještě nebyl. Pro mě je tenhle díl nečekaná pecka. Neotřelá režie (v rámci seriálu), skvělí herci (i ti méně známí - Rachael Stirling!), a především ta zvláštní, uhrančivá atmosféra. Jasnějších 5* už dát ani nejde. ()

Temný cypřiš (2003) (S09E02) 

Jede to na podobné vlně, jako epizoda předcházející, Pět malých prasátek. Posutpné budování atmosféry, která působí dosti melancholicky, děj plyne, nijka zvlášť rychle, s důrazem na psychologii postav.. Tady už to ale takové překvapení nebylo, navíc zmiňovaná Prasátka byla ve všem ještě o kus dál. Stejně ale nadstandart i v rámci seriálu, natožpak TV tvorby. ()

Smrt na Nilu (2004) (S09E03) 

Další skvěle vypointovaný příapd, kde ale pachatelé i přes zdánlivě dokonale promyšlenou vraždu až příliš spoléhají na náhodu (např nemohou dopředu vědět, že se Simonem poté, co jej Jackie střelí do nohy, nikdo nezůstane; že při zastřelení Salome Otterbournové nikdo ihned nevyběhne z kajuty za vrahem - plukovník je přece voják, a přesto se zmůže na holé nic). I přes tyto drobné nedostatky jde o vynikající příběh, který tu je dobře obsazený (Emma Griffiths Malin, samozřejmě Emily Blunt) i natočený ()

Karty na stole (2005) (S10E02) 

Od deváté série se seriál hodně změnil. Je mnohem více psychologicky laděný. A tenhle díl je přesně to, a ještě něco navíc! Poirot otevřeně přiznává, jak tápe. Oběť, která je tajemnější, než všichni potenciální pachatelé. A vražda, která je zároveň tak jednoduchá, fascinující a podivná. Ne, tohle si méně než 4* rozhodně nezaslouží. Snad bych přemýšlel i o páté *, ale ten případ je dosti podivný. Za vypíchnutí stojí Poirotův monolog o jeho vlastní neomylnosti. ()

Čas přílivu (2006) (S10E04) 

Suchetův Poirot nám stárne a kulatí - v některých záběrech by si ho divák mohl splést s glóbusem. Nenechte se zmást, stále je to liška podšitá. Díl se zaobírá případem, kterým nijak zvlášť nevybočuje, kromě lepých hereček tu za zmínku stojí unikátně nesypmatická postava v podobě Davida Huntera. Osoba tak mistrovsky manipulativní, geniální a sobecká, že by snad ani nevadilo, kdyby z ní udělali Poirotovu Nemesis, něco jako Sherlockova Moriartyho. ()

Velká čtyřka (2013) (S13E02) 

Skupina na způsob Iluminátů, která tahá za nitky po celém světě, se ocitá v centru dění tohoto případu. Běžný divák k něčemu takovému bude trochu skeptický. I já byl, ale ono to nebylo špatné. Dokud nepřišel závěr, který zahodil do koše vše dobré, co se tu událo (návrat starých známých! Ach, jak ti zestárli. Při tom chyběli jenom "pár dílů"). Říká se "konec dobrý, všechno dobré". Tady platí opak, strašný závěr naprosto zničil vše, co předcházelo. ()

Opona - Poirotův poslední případ (2013) (S13E05) 

Poněkud nedůstojné zakončení příběhů velkého Hercula. Jestliže zde mělo dojít ke grandióznímu odhalení ďábelsky prohnaného vraha, tak nedošlo. Protože tenhle zločinec by se hodil nanejvýše do bájí a dětských říkanek. Sem tam se v předešlých příbězích objevilo něco více či méně přitažené za vlasy, ale tohle byl už vážně úlet. A ačkoliv atmosféra, napětí, herecké a režijní schopnosti tu stále jsou, musím být v hodnocení tvrdý, protože tenhle příběh je jedna velká bota. Mimochodem, člověk tak moudrý a vzdělaný, ale zároveň dosti zatvrzelý pánbíčkář.. nu, Poirot byl od začátku podivín, že :) ()

Reklama

Reklama