Reklama

Reklama

Hercule Poirot

(seriál)
  • Velká Británie Agatha Christie's Poirot
Trailer
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, (1989–2013), 85 h 4 min (Minutáž: 47–105 min)

Předloha:

Agatha Christie (kniha), Agatha Christie (povídka)

Hrají:

David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran, David Yelland, Zoë Wanamaker, Richard Bebb, George Little, Phillip Manikum, Jona Jones (více)
(další profese)

Série(13) / Epizody(70)

Obsahy(1)

Malý belgický detektiv Hercule Poirot (David Suchet) s knírkem upraveným dle pravítka a neuvěřitelně bystrou šedou kůrou mozkovou řeší případy, na které slavná britská policie ani Scotland Yard nestačí a to již od roku 1989 dodnes v této nejslavnější volně inspirované adaptaci předlohy královny detektivek Agathy Christie. (monolog)

(více)

Recenze uživatele strom-z k tomuto seriálu (12)

Smrt na mysu (1990) (S02E01) 

Jedinej díl, kterej jsem četl před zhlédnutim v originále a tudíž musim konstatovat, že je to sice jeden z nejlepších dílů... ale přes výborný zpracování, na knížku to prostě nemá. Tam mi ta pointa vyrazila dech ještě o dost víc, klíčový detaily se tam mnohem krásnějc schovaj mezi falešnejma stopama, tady pár hintů (podle kterejch by na to člověk teoreticky mohl přijít, byť mě se to nepovedlo) z knížky Poirot zmiňuje až v samotnym závěru. "Peril at the End's House" je často zmiňovaná mezi top 10 Agátinejma počinama - pokud jste tenhle díl neviděli a chcete skvělej knižní detektivní zážitek, sáhněte nejdřív po originálu :) Ano, ten detail s kulkou je poněkud pitomej, ale jinak se tady Agatha těžce vytáhla. ()

Záhada na zámku Styles (1990) (S03E01) 

Slušnej, ale z mýho pohledu poněkud nadhodnocenej díl - závěr mě nijak nevzal dech tak jako jiný díly, bylo tam i pár překombinovaností... Spíš průměr. ()

Němý svědek (1996) (S06E04) 

Vtipná interakce Poirota s Dášeňkou, ale jinak jsem dost překvapenej zdejšim hodnocenim - zápletkou podle mě jeden z nejslabších Poirotů, úplně mi chyběla nějaká klasická Agátina geniální pointa. ()

Vražda Rogera Ackroyda (2000) (S07E01) 

velmi solidní díl, akorát jak píše akisha - "Logicky se hlavní trumf předlohy ztratil vlivem převedení na plátno." a abych odcitoval wiki - " in 2013, 87 years after its release the British Crime Writers' Association voted it the BEST CRIME NOVEL EVER" - což se o filmový verzi přes její kvality rozhodně nedá říct. takže jestli jste to ještě neviděli, neochuďte se, ta KNIŽNÍ pointa z roku 1926 je pořád fakt mistrovská:-) ()

Smrt lorda Edgwara (2000) (S07E02) 

Zápletkou hodně silnej díl, kterej má pár dost kouzelnejch nápadů, asi si to někdy přečtu i v originále. SPOILERY - vražda mi psychologicky připadá celkem dost uvěřitelná, je to sice jakože děsně překomplikovaný, ale tim, že vrah se celou věcí vlastně baví a zkouší si, co dovede, to podle mě sedí. Kamenem úrazu je tady ale obsazení Jane a Carloty, který sice hrajou dobře, ale prostě si vůůbec nejsou podobný, takže tý jedný scéně u večeře se fakt nedá věřit... Stejně tak poněkud lacinej moment, kdy je třetí oběť klišoidně odpravena těsně před vyzrazenim klíčový informace, ale přesto všechno jedna z mejch oblíbenejch poirotovek. ()

Vražda v Mezopotámii (2001) (S08E02) 

SPOILERY Celkově fajn díl, držel mě v napětí - ale co se pointy týče tu dost drhnou 2 věci : že by oběť fakt nepoznala, koho si bere, a dlooouhej interval, kdy pachatel přerovnával mrtvolu a věci před objevením (a plus ještě riziko, že oběť č. 3 vykoukne z okna po výkřiku nebo se poběží podívat, co se stalo) - nevím, jestli to je problém i v předloze, ale tady mi to vadilo. Jinak pachatel poměrně psychologicky zajímavej. ()

Pět malých prasátek (2003) (S09E01) 

Předloha se občas objevuje ve výčtu Agátinejch top detektivek a byť jsem zatim nečetl, film její kvality hodně naznačuje - podle mě jeden z nejlepších TV Poirotů. Atmosféra, herci, uvěřitelný rozuzlení... jo, tenhle díl fakt vyčnívá. ()

Viděla jsem vraždu (2010) (S12E02) 

Eh.. poor kids! Musím říct, že novější Poiroti mi celkově připadaj prostě lepší než ti starší (před tímhle jsem koukal na Vraždu na golfovém hřišti, a to bylo neskonale slabší, ještě plný melodramat..), tohle se rozjíždí pomalu, ale že to v samotnym závěru nabere na intenzitě (tim rozhodně nemyslim scénu v zahadě, která je jak z céčkovýho počinu, ale naštěstí mnohem lepší to, co přijde po ní).. Některý herecký výkony v závěrečný scéně (sledováno v originále!) mě dost příjemně překvapily, vydařenej je i drobnej epilog, kde paní Oliverová (kterou mám minimálně stejně rád jako Hastingse) docela vystihla moje pocity. Možná jeden z nejlepších dílů. 85%. ()

Hodiny (2011) (S12E04) 

Pozdní knížka od Agáty, která nemá zas tak dobrou pověst, ale TV adaptace se podle mě zdařila dost slušně. Hodiny chvílema malinko drhnou a vyskytuje se tu pár až přílišnejch nepravděpodobností nebo překomplikovaností (a dost šablonovitej motiv děvčete v nesnázích), ale závěrečný rozřešení na mě přesto zapůsobilo velmi slušně - poměrně psychologicky uvěřitelný a líbilo se mi i pár hereckejch výkonů. Hezkej komentář - kaylin ()

Herkulovské úkoly pro Hercula Poirota (2013) (S13E04) 

Naprostej souhlas s Gemini, Tosim, Marigold... Prostředí skvělý a vizuálně mě to po pár minutách velmi namlsalo... ale zápletkou a rozřešenim velmi slabej díl. Jestli se nepletu, bylo tu zkombinováno několik kratších povídek a podle mě to děsně drhne a chvílema je z toho až laciný melodrama. Narozdíl od novějšího "Halloween's Party" nebo pozoruhodně dobře zvládnutejch "Clocks" je tohle slabota. ()

Reklama

Reklama