Reklama

Reklama

Hercule Poirot

(seriál)
  • Velká Británie Agatha Christie's Poirot
Trailer
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, (1989–2013), 85 h 4 min (Minutáž: 47–105 min)

Předloha:

Agatha Christie (kniha), Agatha Christie (povídka)

Hrají:

David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran, David Yelland, Zoë Wanamaker, Richard Bebb, George Little, Phillip Manikum, Jona Jones (více)
(další profese)

Série(13) / Epizody(70)

Obsahy(1)

Malý belgický detektiv Hercule Poirot (David Suchet) s knírkem upraveným dle pravítka a neuvěřitelně bystrou šedou kůrou mozkovou řeší případy, na které slavná britská policie ani Scotland Yard nestačí a to již od roku 1989 dodnes v této nejslavnější volně inspirované adaptaci předlohy královny detektivek Agathy Christie. (monolog)

(více)

Recenze uživatele Beagle k tomuto seriálu (15)

Hercule Poirot (1989) 

Musím konstatovat, že jediným Poirotem filmových a televizních adaptací knih Agathy Christie pro mě je a navždy zůstane David Suchet. Seriál je skvěle zahraný i natočený, Poirot v jeho podání je obzvlášť cynický a samolibý (aniž by ztrácel nadhled a přestával být pravým gentlemanem) a musím přiznat, že některé epizody se kvalitou minimálně vyrovnají knižní předloze (ale to už zní pomalu jako detektivkářské rouhání, že...) ()

Pět malých prasátek (2003) (S09E01) 

Výborný, smutně laděný Poirot - a opět mu ta nostalgie a dávné hříchy velmi sedí. No a hudební motiv od Erika Satieho doprovázející vzpomínkové pasáže, to už byla jen třešnička na dortu... ()

Smrt na Nilu (2004) (S09E03) 

Já mám tuhle verzi prostě moc ráda, Suchet je Suchet. Tedy Suchet je Poirot. ()

Karty na stole (2005) (S10E02) 

Je to vynikající film, jako ostatně všechny detektivky s Poirotem odehrávající se v Egyptě, Sýrii a podobných prostředích, které Poirotovi sluší (nebo na ně odkazujících). Po druhém zhlédnutí ale uberu jednu hvězdu, kvůli trochu nezáživné pasáži rekonstrukce bridžové partie (pro našince španělská vesnice...:) ()

Rodinné sídlo (2006) (S10E03) 

Z původních 5 jsem napodruhé lehce snížila, ale "Po pohřbu" je pořád solidní detektivka a Michael Fassbender byl vždycky solidně rozervaný romantik...:) ()

Čas přílivu (2006) (S10E04) 

Čas přílivu je typická Agatha Christie - typická ve smyslu zasazení děje do rodinného sídla plného záštiplných, intrikujících, přetvařujících se a po dědictví toužících příbuzných, kteří jsou kvůli vlastnímu prospěchu schopni čehokoliv. Také komplikovaností zápletky, okořeněné několika hříchy minulosti, je obvyklá. Už ne tak úplně typická je ovšem démoničnost vlastního pachatele a jeho duševní stav, hraničící vpodstatě se šílenstvím a také lehce překombinovaný závěr spojený s jeho odhalením. Ale jako celek snímek funguje víc než dobře, milovníci Hercula budou myslím i tentokrát spokojeni. ()

Třetí dívka (2008) (S11E03) 

Nezbývá než souhlasit s ostatními - cynická Ariadna Oliverová a slza v Poirotově oku, to je neodolatelná kombinace._Viděno podruhé a je to dobré, pořád dobré...:) ()

Schůzka se smrtí (2008) (S11E04) 

Malé šedé buňky svými hlásky Poirotovi i tentokrát zazpívaly píseň plnou starých křivd, které se nezapomínají a ran, které se nezahojí. Schůzka se smrtí je plnokrevný poirotovský příběh, zahalený tentokrát do orientálního hávu prostředí Sýrie a archeologických vykopávek (jak oblíbené prostředí Agathy Christie) v srdci její pouště. Děj je patřičně dramatický a protkaný legendami a romantickými příběhy o Janu Křtiteli, Pandořině skříňce a hlavně o v titulu zmíněné schůzce se smrtí - a Poirotovi tohle mystično a smysl pro drama kromobyčejně sluší. Závěr je v pravdě hamletovský, zlo je po zásluze potrestáno a Poirot sám po sobě jako vždy zanechá naději na lepší zítřky. Co víc si přát?_______ P.S: Omlouvám se za puntičkářství, ale Katík ve svém komentáři uvažuje nad barvou Poirotových vlasů a připadného vztahu autorky k jejich barvení. Poirot si podle Agathy Christie vlasy barvil už dlouhá léta. V Oponě - Poirotově posledním příběhu, to s dávkou lítosti a nostalgie komentuje Hastings, který svého přítele vidí po letech už těžce nemocného a vrásčitého ale se stejně černými vlasy a knírkem - a stejně jiskřivýma očima. Takže žádné provinění vůči originálu...:) ()

Tragédie o třech jednáních (2010) (S12E01) 

Tragédie o třech jednáních je velmi "teatrální" díl, nejen tím názvem a prostředím (jedna z hlavních postav je herec, rozuzlení se dočkáme na jevišti), ale i celým pojetím - postavy jsou představovány jedna po druhé, s dramatickým nájezdem kamery a nad každou mrtvolou, která přibyde, se rozsvítí kužel světla. Taky tu máme hned několik míst činu a mezi nimi desítky kilometrů (zdolávaných Poirotem opakovaně vlakem). Upřímně řečeno, celá ta snaha o přikrášlené drama je v podstatě zbytečná. Suchet sám o sobě dokáže vybudovat napětí až až, a první díly celé série se naprosto obešly bez berliček zpomalených záběrů a prostřihů na létající karty kolem Poirotovy hlavy. Na druhou stranu, pořád je to kvalitní detektivka podle geniální předlohy a to se nevidí dnes a denně. Takže i přes kritiku za pro mě minimální Poirotovské 4 hvězdy. ()

Viděla jsem vraždu (2010) (S12E02) 

Velmi, velmi hezký díl. Poirot vypráví strašidelné historky úplně nejlépe ze všech....:) ()

Vražda v Orient expresu (2010) (S12E03) 

Jedním slovem fenomenální. Suchetův Poirot zraje jako víno a Vražda v Orient-expresu je toho nezpochybnitelným důkazem. ()

Hodiny (2011) (S12E04) 

Jeden z nejnovějších příběhů Hercula Poirota v podání Davida Sucheta je příjemná kombinace předválečného špionážního dramatu z Doverské pevnosti a zločinu ne náhodou inspirovaného šestákovými detektivkami. A dojde i na trochu romantiky na závěr. Co víc si přát, n´est - ce pas mes amis? ()

Hra na vraždu (2013) (S13E03) 

Výborný, klasicky spletitý Poirot. Krásné prostředí domova Agathy Christie, Ariadne Oliverová v květovaných modelech a roztomilá hra na vraždu. Magnifique! ()

Herkulovské úkoly pro Hercula Poirota (2013) (S13E04) 

Souhlasím s názorem, že jde o nejslabší díl třinácté série, lehce zmatečný děj (a kašírované prostředí) hází Suchetovi klacky pod nohy. On se tím naštěstí rozhodit nedal, ale zbytek osazenstva předvádí lehce ochotnické výkony. Škoda. ()

Opona - Poirotův poslední případ (2013) (S13E05) 

Fenomenální zakončení jedné éry a podle mě jeden z nejlepších filmů, které byly se Suchetem v roli Poirota natočeny. Klobouk dolů před režisérkou, bravo Davidu Suchetovi. Krásný komentář už tady přede mnou zanechal Marigold, takže já jenom skončím citátem: "We shall not hunt together again, my friend. Our first hunt was here - and our last ... They were good days, Yes, they have been good days..." ()

Reklama

Reklama