Reklama

Reklama

Hercule Poirot

(seriál)
  • Velká Británie Agatha Christie's Poirot
Trailer
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, (1989–2013), 85 h 4 min (Minutáž: 47–105 min)

Předloha:

Agatha Christie (kniha), Agatha Christie (povídka)

Hrají:

David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran, David Yelland, Zoë Wanamaker, Richard Bebb, George Little, Phillip Manikum, Jona Jones (více)
(další profese)

Série(13) / Epizody(70)

Obsahy(1)

Malý belgický detektiv Hercule Poirot (David Suchet) s knírkem upraveným dle pravítka a neuvěřitelně bystrou šedou kůrou mozkovou řeší případy, na které slavná britská policie ani Scotland Yard nestačí a to již od roku 1989 dodnes v této nejslavnější volně inspirované adaptaci předlohy královny detektivek Agathy Christie. (monolog)

(více)

Recenze uživatele Agatha k tomuto seriálu (23)

Hercule Poirot (1989) 

Další výborný britský seriál, tentokrát natočený podle díla mé nejoblíbenější autorky Agathy Christie. Hercule Poirot v podání Davida Sucheta (musim se pochlubit, že mám od něj autogram) je asi nejlepším hereckým ztvárněním tohoto slavného detektiva. Nikdo do této doby ho nezahrál tak dobře jako D. Suchet (tak nějak si ho asi představovala i jeho slavná tvůrkyně). Prostředí staré dobré Anglie zde sálá z každého rohu, každý ze 38 dílů se točí kolem něčeho jiného a v jiném prostředí. Některý je napínavější, jiný zase složitější, romantičtější nebo vtipnější. Naleznout se tam dá skoro všechno. Nikdy nikdo už tyto povídky lépe nenatočí, zato dám ruku do ohně. ()

Cornwallská záhada (1990) (S02E04) 

Jedna z nejlepších krátkých epizod. Naprosto souhlasím se Šandíkem. Má to neopakovatelnou atmosféru, vtip a mimořádně sehrané duo Poirot + Hastings. ()

Záhada lovecké chaty (1991) (S03E11) 

Jeden z mých nejoblíbenějších dílů seriálu. Skvělá a tajemná atmosféra, nemocný Poirot, mrazivá britská blata a tetřívci... ()

Vraždy podle abecedy (1992) (S04E01) 

Každému se líbí něco jiného, ale s tím, že Vraždy podle abecedy je nejlepší kniha A. Christie bych si také dovolil nesouhlasit. Některé jsou ještě lepší, ale to už je těžko představitelné. Avšak filmové zpracování této nadprůměrné detektivky se také mimořádně vyvedlo. Divák je v neustálém napětí a s očekáváním sleduje kdo bude další obětí chladnokrevného vraha. A na to se rozhodně vyplatí si počkat. Hercule Poirot v podání zatím nepřekonaného Davida Sucheta tomu jistě přijde na kloub... ()

Smrt v oblacích (1992) (S04E02) 

Vynikající knižní předloha a velmi zdařilé filmové zpracování, které je jedním z nejpovedenějších s Davidem Suchetem. Atmosféra filmu je dokonalá a herci výborní. Přínosem je určitě i postava inspektora Jappa. Kdo ví jestli se inspektora Jappa, kpt. Hastingse nebo sl. Lemonové ještě někdy dočkáme v novým dílech? Obzvláště dobře zpracovaná se mi zdála být samotná scéna v letadle, napětí by se dalo krájet. Dvakrát se v celém filmu objevila i česká rodačka Hana Bělská (Pravdová) a sice v malé roličce domovnice (v titulkách je uvedena jako Hana Maria Pravda). Opravdu moc povedené. ()

Žlutý iris (1993) (S05E03) 

Žlutý iris i já považuji za jeden z nejlepších dílů seriálu (z 36 epizod). Takovou atmosféru nemá žádný jiný díl. Ke geniálnosti mu chybí pár minut navíc. ()

Vražda na golfovém hřišti (1996) (S06E03) 

Další ze série detektivek o slavném Herculu Poirotovi v nenapodobitelném podání Davida Sucheta. Tentokrát opět v režii osvědčeného Andrewa Grieva. Ze snímku sálá stejné kouzlo jako ze seriálu Hercule Poirot z roku 1989. Propracovaná a následně výborně filmově zachycená zápletka je zárukou dobré zábavy. Herecké obsazení a výkony také mimořádné. Za pozornost stojí i nedoceněná herečka Diane Fletcher, která je ozdobou filmu. Atmosféra Francie byla pomocí hudby s pařížskými prvky také věrohodně navozena. Vražda na golfovém hřišti předčila má očekávání... ()

Němý svědek (1996) (S06E04) 

Po shlédnutí filmu jsem byl hodně zklamaný. Kdo četl knížku tak musí uznat, že s filmem se shoduje pouze hlavní zápletka a jména hlavních představitelů. Jinak to nemá s dílem A. Christie nic společného! Knížka je o dost záhadnější a napínavější. Ve filmu vidíme o jednu vraždu více, která se tam vůbec nehodí a ještě více kazí celkový dojem. A naopak sebevražda tu chybí. Prostě je to celé upravené a i charaktery postav jsou úplně jiné. Kdyby to radši nechali jak to autorka napsala, tak by lepší udělali. Ale co se dá dělat. Po filmařské stránce je to samozřejmě na stejné úrovni jako předchozí díly, ale stejně řadím Němého svědka k těm nejméně povedeným Poirotům. Hodně slabé 4*. ()

Zlo pod sluncem (2001) (S08E01) 

Velmi zdařilá adaptace knižní předlohy. Hercule Poirot v podání Davida Sucheta byl opět jako vždy dokonalý. Na mě tato verze udělala daleko větší dojem než ta s Petrem Ustinovem - dej mu Pán Bůh věčnou slávu. Nedalo se přehlédnout jak herci Philip Jackson a Hugh Fraser zestárli. Ona je to přeci jen delší doba od natáčení seriálu Hercule Poirot z roku 1989. Ale čeká nás to všechny... Herecké výkony se zdály být poměrně obstojné. Docela dost to však zkresluje dabing, který mě v tomto případě moc nenadchnul. Hlas Petra Kostky sice nemá chybu, ale přeci jen mi k Davidu Suchetu více sedí hlas Jaromíra Meduny. Ale zpět k samotnému filmu. Prostředí a atmosféra přímořské zotavovny na mě také působily ve skrze pozitivně. Naopak trošku mě zklamaly kostýmy, které mohly být o něco honosnější. Ale osvědčená hudba bilanci zas vyrovnala. Jako celek mi z toho vychází jedno z nejlepších filmových zpracování románové předlohy, které se scénář snaží pečlivě držet. A jak je vidět, vyplatilo se to... ()

Pět malých prasátek (2003) (S09E01) 

Tato filmová adaptace románu Agathy Christie na mě udělala neobyčejně silný dojem. Klid před bouří a neopakovatelná atmosféra pozdního léta prostupují celým snímkem a za pomoci příjemné kamery a magické hudby je servírován mimořádný zážitek. Herecké výkony a obsazení je také na vysoké úrovni. Úžasná scéna je např. ta, kdy Gemma Jones projevuje svou účast Rachael Stirling slovy: "...vedete si dobře..." a ty opravdově slzami zamžené oči...ano herecké výkony jsem si tentokrát obzvlášť vychutnal. Netroufám si však odhadnout jaké by bylo moje hodnocení, kdybych prvně četl knihu a poté viděl film. Díky vlastním představám a fantazii se pak zdá být filmové zpracování oproti knižní předloze méně dokonalé. V tomto případě to ale bylo naštěstí jiné. Snímek Pět malých prasátek pro mě byl netradičním zážitkem, který se při každé jeho repríze jen prohlubuje. Jeden z nejlepších dílů. ()

Záhada modrého expresu (2005) (S10E01) 

Další ze série filmů o geniálním belgickém detektivovi Herculu Poirotovi. Téměř po roce úplně měním své hodnocení. A zjistil jsem, že jak člověk u sledování filmu nemá klid nebo ho pořád něco vyrušuje, tak se vynikající filmová adaptace může zdát nepovedená. Po premiérovém uvedení Záhady modrého expresu na ČT jsem nevěřil komentáři, který jsem napsal v době, kdy tento film vysílala TV Prima. Tu eleganci, božskou hudbu a povedenou zápletku jsem si užíval celou dobu. Knižní předlohu jsem nečetl, takže srovnávat děj nemůžu. Ale jestli se Agathě jevila Záhada modrého expresu jako její nejméně povedená detektivka, tak o filmu se to tedy rozhodně tvrdit nedá. ()

Karty na stole (2005) (S10E02) 

Kdo četl literární předlohu, tak musí uznat, že zfilmování tohoto příběhu chtělo určitě dost kuráže, protože o ději se rozhodně nedá říct že by byl svižný, akční nebo drastický. Prostě se stane jedna vražda a je na Herculu Poirotovi aby ji vyřešil a jak jinak než úspěšně. Ani zdaleka jsem si nemyslel, že by z toho mohl vzniknout tak dobrý film plný krásných interiérů, vtipných a ironických poznámek, šarmantní hudby a jako téměř vždy nadstandartních hereckých výkonů. Přítomnost Ariadne Oliverové alias Zoë Wanamaker je v tomto románu více než důležitá, Agatha moc dobře věděla jak tento svůj příběh dobře okořenit. A povedlo se jí to náramně, téměř každá věta, kterou paní Oliverová pronese, vzbudí úsměv nebo pozornost. Podle mě mělo toto zpracování neobyčejnou atmosféru a jak bych to řekl...snad i šmrnc. ()

Rodinné sídlo (2006) (S10E03) 

Nejvíce mě na tomto filmu štve jeho název. Ještě jsem nepochopil proč se jmenuje Rodinné sídlo a ne Po pohřbu jak zní v překladu britský název filmu, samotná knižní předloha a i její překlad v češtině. A přitom spojení "po pohřbu" se ve scénáři objevilo opravdu mnohokrát. Nevím koho tento název napadl, ale buď neumí anglicky nebo nemá rád pohřby:-) Zaráží mě to ještě víc, když všechny ostatní díly se jmenují tak jak mají. No nic, je to jenom název. Samotný film se mi líbil, ale oproti předloze tu bylo opět docela dost změn. Musím ale uznat, že v tomhle případě mi nevadily a filmu snad i prospěly. Výprava byla opět dokonalá, nejvíce mě zaujal Cořin dům plný obrazů, přesně tak, jak jsem si ho představoval. Podobně to bylo i s rodinným sídlem, jehož interiéry díky šikovnému kameramanovi vypadaly úchvatně. Herecké obsazení jako vždy na úrovni, zmiňovat dokonalost Hercule Poirota v podání Davida Sucheta by bylo zbytečné, mimo něj podala velmi dobrý výkon i představitelka Cory a její společnice:-) ()

Čas přílivu (2006) (S10E04) 

Knihu jsem zatím nečetl, takže nemůžu porovnávat, ale proti filmu nemám větších námitek, snad jen musím uznat, že v tomto díle jsem se musel dost ohánět abych se v jeho spletitém ději orientoval. Ale nakonec se monsieur Poirotovi opět podařilo spojit všechny díly skládačky a vše bylo jasné, stále žasnu nad britskou TV detektivkou: tvůrci sice do 1 a půl hodiny vměstnají co se dá, ale v maximální kvalitě; to u nás nemají co vměstnávat do x dílů a výsledná kvalita se ve většině případech blíží bodu mrazu. Proto buďme rádi za kvalitní dabing našich nedobrých herců:-) To byl takový nevkusný bonus, ale zrovna mi to přišlo na jazyk, tak proč toho nevyužít, co má člověk pořád do těch komentářů psát...:-) ()

Smrt staré posluhovačky (2008) (S11E01) 

Zdaleka jsem nečekal, že to bude až takhle dobré. Doslova mě to nadchlo. Hltal jsem každé slovo! Scénář je fantastický, takhle vměstnat tolik důležitých informací do 93 minut a přitom zachovat systematičnost a stále udržet diváka v napětí si zaslouží obdiv. Pravda, těch jmen a odboček je tam dost, ale myslím, že ten kdo pečlivě sleduje, pochopí. Na dívání a poslouchání je toho dost, výborná kamera, znamenitá hudba, výborní herci. Nemám co dodat, opravdu se nestačím divit jak stále perfektně umí v Británii natočit televizní film. Genialita Agathy Christie je z ohromující zápletky více než zřejmá. Tvůrci snímku se snaží předlohy držet co nejvíce a jak je vidět v tomto případě se to vyplatilo. Dobová atmosféra byla navozena přesně podle mých představ a už po čtvrt hodince mi bylo jasné, že to dopadne výborně. Důvodem tak vysokého hodnocení je také fakt, že jsem četl knižní předlohu a opravdu se mi málokdy stalo, že se mi filmová adaptace líbila tolik jako v tomto případě. Hluboce smekám! ()

Kočka mezi holuby (2008) (S11E02) 

Smrt staré posluhovačky mi přišla o něco lepší, ale i tak jsem si i tento díl užil. Obdivuju jak se tvůrcům podařilo najít vhodné herce, které by se i zevnějškem podobaly charakterům, jenž tak dobře autorka vykreslila. Nenašel se jediný herec, který by se nějak extra rozcházel s mými představy, jenž vznikly při čtení knížky. Předloha mě překvapila hodně, protože nápad umístit zločiny do dívčí školy, je skutečně originální. Také mě překvapilo jak dobře si tvůrci poradili se samotným Poirotem, který v knize nastupuje na scénu až téměř ke konci. Velmi kvalitně zahrané a s výborným dabingem, což se také cení, obzvlášť když není možnost původního znění. Jsem velmi rád, že kvalita filmových přepisů díla Agatha Christie neklesá a stále divákovi nabízí něco zajímavého. Jen tak dál! ()

Třetí dívka (2008) (S11E03) 

Jak já jsem ČT vděčný, že aspoň jedenkrát v týdnu nechá člověka upřímně se na něco těšit. Už i mojí tetě se začala Ordinace eklovat a dala na mojí radu ať zkusí Poirota a uvidí. O půl 10 se nestačila divit, co dokáže jedno tlačítko na ovladači. Celá nadšená se radovala, že jí televize donutila svým pořadem taky trochu přemýšlet a nejen tupě a nudně zírat na něco, o čemž sice ví že je kravina, ale když oni jsou kraviny všude. Nevěřila, že ve čtvrtek od 20:00 hodin můžou vysílat smysluplný film. A já jsem zas upřímně rád, že Poirot si získal srdce dalšího diváka. Ano to vše dokázala Třetí dívka... Knižní předlohu jsem sice nečetl, ale rád jsem uvěřil tomu, že ji film překonal. Je opravdu velmi povedený. Poirot a Oliverová pohromadě, z toho se musí vymáčknout něco navíc... a taky že jo. Zoë Wanamaker mě utvrdila v tom, že pro paní Oliverovou se narodila stejně tak jako David Suchet pro Poirota. Děj sice není tak napínavý jako obvykle, ale nemusí být každý den posvícení že ano... obzvlášť když se tu nachází plno další věcí, které si žádají pozornost: hudba, kostýmy, interiéry, exteriéry atd. A poslední scéna je opravdu nevídaná, kdypak se nám znovu naskytne možnost vidět, jak se z bystrého oka samotného Hercula Poirota valí slza? ()

Schůzka se smrtí (2008) (S11E04) 

Nedá se říct, že by mě Schůzka se smrtí zklamala, ale rozhodně se ze všech čtyř nových dílů drží nejméně knižní předlohy. Původního zde je jen velmi málo. Předloha disponuje "jen" jedním zločinem, což je pro filmové zpracování asi málo, takže si tvůrci domysleli vedlejší linie a postavy. Nedá se ale říct, že by to filmu přímo uškodilo, ale mně ty mistrovsky napsané dialogy prostě chyběly. Ten kdo knihu nečetl byl zřejmě nadšený, ale kdo ano, postřehl oproti knize mnoho změn v umístění příběhu, zápletce, přibyly nové postavy a i noví pachatelé. Např. původně trávila rodina Boyntonových dovolenou v Jordánsku a rozhodně nepřijela za lordem Boyntonem (jenž v knize vůbec není) kvůli vykopávkám, rodina měla docela jiné složení i jiné charaktery atd. No zkrátka dalo by se toho dost co vytýkat, ale na druhou stranu je úplně něco jiného kniha než film a v tomto případě byly úpravy určitě nezbytné, ale nezdá se mi, že by jich bylo potřeba tolik. Jinak po herecké stránce se nedá nic vytýkat, výprava a kamera nabízí plno zajímavých míst a orientální hudba je působivá. Musím uznat, že závěrečné rozuzlení je působivé, ale pochybuji, že samotná Agatha by jím byla nadšena. Doporučení pro ty, kteří knihu četli: na film se podívejte tehdy, až nebudete mít knihu v živé paměti, více tak oceníte jeho kvality... Na závěr asi takhle: filmařsky zpracované to bylo výborně, ale s předlohou to mělo společného pramálo...nu což, dějí se horší věci. Z nové série mě asi nejvíc zaujala Smrt staré posluhovačky a za nejslabší se mi bohužel jeví Schůzka se smrtí. ()

Vražda v Orient expresu (2010) (S12E03) 

Od televizní adaptace slavné Vraždy v Orient-expresu jsem čekal ledacos, ale tohle mě dostalo! Neskutečné! Tvůrci celého cyklu Hercule Poirot se navzdory všem moderním technologiím, vizuálním efektům a nekonečným možnostem natáčení stále drží počáteční koncepce z konce 80. let a je vidět, že se to stále vyplácí. Celý snímek na mě místy působil ještě magičtěji než slavná Lumetova adapatce z roku 1974 - hlavně po herecké stránce. Geniálně jednoduchá a mrazivě působící hudba mě uhranula a herecké výkony, jichž jsem se trochu obával, byly vynikající. Proč tvůrci neudělali výjimku a neposlali tento film do kin, stačilo jen vrazit více peněz do výpravy, trošku popustit stopáž a udělat tomu solidní reklamu...A na stříbrném podnose se mohli servírovat Oscaři:-) Minimálně pro Davida Sucheta, protože jen v jeho fantastickém podání je Poirotova závěrečná netypická proměna sice nečekaná, ale navýsost uvěřitelná. Možná proto si na ni v roce 1974 netroufli, jednoduše z toho důvodu, že neměli toho správného Poirota...Já to prostě zhltl i s navijákem... ()

Sloni mají paměť (2013) (S13E01) 

Něvěřil bych, že se Sloni povedou, kdyby se tvůrci striktně drželi předlohy. Ta je vážně slabá, Agatha byla už dost stařičká a zápletku se jí už nepodařilo rozvinout tak jak jsme u ní zvyklí. Ale příběh sám je velmi silný a fungoval jak na papíře tak ve filmu. Čtenáři přece nečtou paní Christie jen kvůli jejím fenomenálním vyústěním, ale taky kvůli vší té omáčce kolem. Naštěstí nápadití tvůrci jednodušší předlohu rozšířili a nám nezbývá než smeknout nad tím, jak to do sebe všechno zapadá. ()

Reklama

Reklama