Reklama

Reklama

Hercule Poirot

(seriál)
  • Velká Británie Agatha Christie's Poirot
Trailer
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Velká Británie, (1989–2013), 85 h 4 min (Minutáž: 47–105 min)

Předloha:

Agatha Christie (kniha), Agatha Christie (povídka)

Hrají:

David Suchet, Hugh Fraser, Philip Jackson, Pauline Moran, David Yelland, Zoë Wanamaker, Richard Bebb, George Little, Phillip Manikum, Jona Jones (více)
(další profese)

Série(13) / Epizody(70)

Obsahy(1)

Malý belgický detektiv Hercule Poirot (David Suchet) s knírkem upraveným dle pravítka a neuvěřitelně bystrou šedou kůrou mozkovou řeší případy, na které slavná britská policie ani Scotland Yard nestačí a to již od roku 1989 dodnes v této nejslavnější volně inspirované adaptaci předlohy královny detektivek Agathy Christie. (monolog)

(více)

Recenze uživatele Lupes k tomuto seriálu (69)

Season 1 (1989) (S01) 

K Suchetovu podání jsem si chvíli hledal cestu a dlouho jsem byl fandou jeho ženského protipólu. Postupně jsem ale docenil atmosféru slunné Anglie a vytříbeného chování, nostalgii dávné doby v doznívající Belle Époque, kolorit anglického venkova i přehlídku novodobých architektonických skvostů. Agatha psala své detektivky jako dovolenkové čtení a jistá lehkost a zábava jsou přítomny i v televizním zpracování. Tohle je odpočinek, svým záměrem podobný jiným večerníčkům pro dospělé. V první sérii (vlastně v prvních třech sériích) vítězí producentská opatrnost, která nedovolí velké složitosti a ve své obavě o unaveného televizního diváka mu neservíruje nic, co by příliš zaměstnávala jeho malé šedé buňky. Točí se rané Poirotovy případy, předlohou jsou ponejvíce drobné povídky. Ale základní atributy jsou už namíchány, věrný a poslušný Japp, hloupoučký a zábavný Hastings a ješitný a inteligentní malý detektiv. Jen kdyby bylo méně těch falešných vousů a převleků. Dobovému zatížení na zločinnou změnu identity pomocí paruk lze přičíst k dobru jen jedinou věc. Oproti superhrdinům současnosti je takový prostý převlek docela představitelný. ()

Dobrodružství claphamské kuchařky (1989) (S01E01) 

Zábavná úvodní hříčka bez ambicí zamotat hlavu či zmást, ale s úkolem pobavit. Jeden z nejhumornějších dílů. A navíc skvostně natočené interiéry klasického londýnského řadového domu - uspořádání spíše vertikální, všude koberce, spousta schodů, málo místa, hodně lidí na pár metrech čtverečních. Celý úvodní díl je jakousi esencí ostrovů. Poprvé se také objevuje dobová posedlost převleky a falešnými kníry. Tak tak, ani Agatha se tomu nevyhnula a setkáme se s tím ještě mnohokrát. ()

Vražda v ulici Mews (1989) (S01E02) 

Lámání golfových holí? Vražda maskovaná jako sebevražda? Nebo snad obráceně? Příjemně zamotaná záležitost. S malým prostorem i počtem podezřelých dokáže tento díl téměř zázraky. ()

Únos Johnnieho Waverlyho (1989) (S01E03) 

Zábavný skeč, který rozklíčujete ihned poté, co se dozvíte, kdo tu "sedí na penězích". V akci jsou samozřejmě opět falešné vousy, naštěstí jen okrajově. Celé to čekání na dvanáctou je ale celkem zábavné a pokud nemáte ambice sledovat detektivní zápletku, nakonec nejste příliš zklamáni. ()

Dvacet čtyři černých kosů (1989) (S01E04) 

"Inu, mon ami, už nám nezbývá příliš podezřelých, že?" V tomto díle mi přišla maskovací šaráda příliš (a z hlediska provedení zločinu vlastně naprosto zbytečná). Pokud je to věrně dle autorčiny předlohy, číst to rozhodně nechci. ()

Byt ve třetím patře (1989) (S01E05) 

V úvodní sérii žádné zapeklité záhady nenajdete. I zde stačilo k vyřešení záhady zjistit, že světlo svítí. Celá akce s výtahem je tak trochu nelogická a zbytečná, byť až podmanivě vzbuzuje pozornost. Přidáte-li okouzlující humor na téma Poirotovy hypochondrie... Není to tak zlé. ()

Rhodský trojúhelník (1989) (S01E06) 

Zápletka je samotnou autorkou později mnohem lépe zpracována, toto je jen první pokus. Příliš málo postav pro vytvoření přediva psychologických propletenců a falešných stop. Rovnice je prostá. Pakliže nám z manželského čtyřúhelníku jeden zemře a další je (evidentně) neprávem zatčen, kolik potenciálních pachatelů nám zbývá? Vynahrazeno exotickým prostředím a jistou dávkou "akčnosti". ()

Dobrodružství na moři (1989) (S01E07) 

Velmi slabá pointa, spíše do cirkusu patřící břichomluvectví, okamžitě se přiznávající vrah, poněkud postarší herecké obsazení... Poirot se ještě hledal a tvůrci se báli dávkovat příliš složitosti do hlaviček televizních diváků. Naštěstí se to později změnilo a zrodil se fenomén. ()

Podivná loupež (1989) (S01E08) 

I tento díl patří k úvodní sérii, která stála rozkročena mezi televizním sitcomem a povrchní televizní detektivkou konce 20. století. Agathu to mělo jenom v názvu, ale na vypnutí před TV to stačilo. Potenciál zatím nebyl objeven, prostor pro rozvíjení složitého přediva vztahů byl nahrazen automobilovou honičkou. Nebýt to Poirot, jednalo by se o průměr, takto jen **. ()

Křížový král (1989) (S01E09) 

Dějové slabá a především morálně pochybná Poirotova kvalifikace pouhého zabití slouží jen jako důvod k velké švandě s cikány a moralistické pomrkávání nad světem filmového byznysu. V originální předloze patří mezi povídky, tzv. rané povídky (povídka The King of Clubs, 1923). ()

Sen (1989) (S01E10) 

I o posledním díle první série platí to, co pro sérii samotnou. Žádná velká detektivní práce, ale jistá lehkost, humor a netradiční entrée případů, které téměř vždy probudí zájem (který je na konci obvykle vystřídán zklamáním). Tentokrát je ale ve hře i skvostná průmyslová architektura a charakterově zajímavá oběť. Jen se nechce věřit, že neznali balistiku. A přirozeně nechybí ani ty protivné falešné vousy, tentokrát naštěstí v protisvětle. ()

Season 2 (1990) (S02) 

Krom Smrti na mysu úroveň druhé série oproti té úvodní poněkud klesla; nadále stojí rozkročena mezi televizním sitcomem a povrchní televizní detektivkou konce 20. století. Nejslavnějšího Poirotova období to ještě nedosahuje, ale na vypnutí před TV to stačí. Prostor pro rozvíjení složitého přediva vztahů není v hodinových dílech dostupný, natož pak skutečná stimulace malých šedých buněk. O to více však potěší tu a tam povedený humor na úkor ješitného Poirota i hloupoučkého Hastingse. Nejvtipnější je dozajista Tajemné zmizení, nejpovedenější díl zmíněn v úvodu, rozpaky vzbuzuje především Dáma se závojem. ()

Smrt na mysu (1990) (S02E01) 

Fenomenální díl předjímající jakým směrem se poirotovská série má vydat. Jen se nebát, před televizí může sedět i náročnější publikum. Tento díl převyšuje všechny ostatní z druhé poirotovské série a je ochutnávkou věcí pozdějších. Pravda, divák je trochu nefér ošálen, když je mu jedna z postav vydávána za mrtvou. Navzdory délce je navíc závěrečné kolečko zmatečné, odhalení uspěchané a vše je zbytečně opět opatřeno teatrální duchařskou seancí! Ale i tak jde o famózně vystavěnou detektivku. A ten herecký koncert, který předvedla Polly Walker (Nick Buckleyová)! Tolik křehkosti, krásy... tolik překvapení. ()

Dáma se závojem (1990) (S02E02) 

Tohle je tragédie, neb se tu kopíruje zápletka jiných včetně laciného humoru (jak jinak uchopit závěrečnou schovávačku pod prostěradly?). Chápu, že Poirot ve vězení je stejně jako Holmes v objetí služtičky k popukání, já se ale za břicho nepopadal. * ()

Ztracený důl (1990) (S02E03) 

Opět jedno z nejtrapnějších "přiznání" poirotovské série bez ambicí důkazního charakteru. Tentokrát doplněno čínským podsvětím, které ovšem Poirotovi nesluší. Malé šedé buňky patří do aristokratických sídel, ať už viktoriánských nebo novodobých, a pouhý pohled do City nestačí. Situaci zachraňuje trocha humoru kolem vášnivě hraných Monopoly a investic slečny Lemonové a kapitána Hastingse. Inu, jaký jiný kolorit také zvolit, že? ()

Cornwallská záhada (1990) (S02E04) 

Tento díl má ambice zajímavé zápletky, psychologické pozadí a kolorit anglického městečka. Jen škoda, že klíčem prvních sérií byl uspěchaný závěr a pramalá snaha o důstojné usvědčení vraha (i pověstné poirotovské závěrečné setkání je lepší, než pohrůžky cornwallské...). ()

Tajemné zmizení pana Davenheima (1990) (S02E05) 

Nutno přiznat, že tohle je snad nejhumornější Poirot ze všech! "A prosím, nebratříčkujte se s tím tvorem, ještě jej cvičím!" :) Samozřejmě se nedá předpokládat, že dlouholetý finanční rival nepozná svého soka, mimo realitu je pak i úloha Petra Iljiče Čajkovského... Jenže je to vše hezky zabaleno do nádherné architektury, okořeněno zajímavou sázkou a kostýmní převleky zavání minimálně na začátku skutečnou záhadou. To stojí za shlédnutí. ()

Dvojnásobný zločin (1990) (S02E06) 

Zájem vzbuzující zápletka, která je ovšem od počátku příliš banální a jednoduchá. Proto je kaše nastavena jedním prchajícím manželským párem a venkovskou atmosférou. Opět jen televizní oddych bez velkých detektivních ambicí. ()

Tajemství levného bytu (1990) (S02E07) 

Až příliš teatrální na závěr, celá hra s mafiánským zabijákem patří do jiné kategorie a příznačně ji tak doplňuje právě nabubřelý Američan z FBI. Probuzené otázky a zajímavá záhada jsou tak brzy nahrazeny akčním Poirotem, k jehož bříšku se vloupání či zápasy v cizích bytech prostě nehodí. Navzdory znechucení stále ** ()

Únos ministerského předsedy (1990) (S02E08) 

Koncepčně zapadá do druhé série, spíš zábavné než podnětné, spíš televizní než filmové, byť právě filmovost a dramatičnost by tento díl vytáhly o patro víš. Pak by to ovšem nebyl Poirot, ale 007. Kudy předseda vlaje bylo jasné od začátku, závěr pateticky vlastenecký (byť irsky), celkově slabé televizní "drama", ve kterém nebylo Poirota třeba. Možná proto byl v tomto díle obklopen až příliš nápadně blbou partou pitomců. ()

Reklama

Reklama