Reklama

Reklama

Můj přítel Monk

(seriál)
  • USA Monk
Komedie / Krimi / Drama / Mysteriózní
USA, (2002–2009), 90 h 39 min (Minutáž: 40–118 min)

Tvůrci:

Andy Breckman

Hrají:

Tony Shalhoub, Ted Levine, Jason Gray-Stanford, Traylor Howard, Bitty Schram, Stanley Kamel, Emmy Clarke, Hector Elizondo, Kane Ritchotte, Tim Bagley (více)
(další profese)

Série(8) / Epizody(124)

Obsahy(1)

Tony Shalhoub v roli velice zvláštního a obsesivního detektiva Adriana Monka, který trpí psychologickou poruchou, která ho již připravila o skvělou pozici policejního detektiva v oddělení vražd u San Franciské policie. Kvůli tragické a nevyjasněné vraždě jeho manželky si vybudoval abnormální odpor k davům, rušným ulicím, bakteriíím, mléku a dalším věcem, což mu ale v jistých chvíích velice napomáhá k vyřešení případů. S jeho každodenním životem mu pomáhá asistentka Sharona, ze které se stává ženský Dr. Watson. Adrian se u všech případů setkává s kapitánem Stottlemeyerem, jeho bývalým nadřízeným, kterého Monkovy schopnosti, stejně tak i jeho slabosti dovádějí k šílenství. (Universal Channel)

(více)

Recenze (406)

HappySmile 

všechny recenze uživatele

Myslím, že vymyslet takovéhohle poťouchlého hlavního hrdinu, který bude ostatní bavit a ne iritovat, musel být celkem oříšek. Monk je s tou svou posedlostí čistotou a dokonalostí naprosto skvělý. A to jak při řešení případu vždycky chodí dokola a tak nějak podivně gestikuluje rukama a všichni ostatní čekají, co z něj vypadne taky nemá chybu. Vlastně je to takový vtipnější bratr Hercuila Poirota, ten taky vždycky všechno vyřeší za inspektora Jeppa. :) ()

Avalon820 

všechny recenze uživatele

Můj přítel Monk... To je skvělá oddychová podívaná. Vtipná místa jsou vtipná, napínavá napívaná a pan Monk? To je tak osobitá postava trpící extrémním množstvím fóbií, že by za její ztvárnění měl dostat Tony Shalhoub Oscara. Dovedete si představit v jeho pozici někoho jiného? Já tedy ne. Sharona i Natali jsou skvělé asistentky, které nahrávají na smeč, kde mohou, Ted Levine po deseti letech od Mlčení jehňátek změnil strany zákona a Jason Gray-Stanford je úžasná trubka :) Postava vedle postavy zkrátka úžasná a já jsem rád, že jim s roustoucím počtem dílu ani vtipu neubývá. Po vzoru pana Monka asi také začnu jíst písmenkovou polévku podle abecedy :) ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Monk je taký moderný Columbo. Len nepôsobí tak priblblo, ale trpí rôznymi fôbiami a obsesívnymi poruchami. Tony Shalhoub ako Monk je dokonale roztomilý. Prvé série s pôvodnou ošetrovateľkou boli dokonalé. Chémia s druhou ošetrovateľkou už nebola tak dobrá a naviac klesla aj kvalita prípadov. Z vedľajších postáv ma ešte bavil Ted Levine ako jeden z tých schopnejších policajtov aj keď samozrejme na Monka nemal a psychológ v podaní Stanley Kamela. Vydržal som to sledovať tak 4 série, čo je na detektívny seriál u mňa obdivuhodný výkon. No a samozrejme ešte som si nemohol nechať ujsť finále, aby som sa dozvedel, či Monk objasnil vraždu svojej ženy. Finále sa rozhodne vydarilo. 8/10. SK dabing je geniálny a ten CZ sa na neho nechytá. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Adrian Monk je vůbec ze všech seriálových kriminalistických postav asi ta nejzajímavější, co znám.Jeho vtipnost je samozřejmě způsobena neskutečným smyslem pro detail a jeho bystrostí.Líbí se mi motiv toho, jak je Adrian vykreslován jako perfekcionista a perfektní muž v jednom,který stále miluje svou zesnulou ženu Trudy - a bohužel takovýto muž ve skutečnosti neexistuje. Užívám si proto pohled na muže(nikterak pohledného),který moc rád luxuje,utírá podlahy,skládá ručníky apod. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Ze všech detektivů můj nejoblíbenější, no a vlastně jedinej, na kterýho se pořádně dívám. Chytrej jak Sherlock, osobitej jak nikdo jinej, vtipnej svým chováním a je to prostě skvělá a originální seriálová postava, minimálně na úrovni Dr. House, akorát že vtipnější. A hlavně svůj. Jo, jednotlivy epizody většinou jedou podle podobnyho schématu - zločin, vyšetřování, zápletka, rozluštění. Ale to vubec nevadi - hlavni je, jak se děj sune a jak Monk dělá ty svoje excesy a to rozuzlení dycky stojí za to. A ten Monkův úsměv, když na to přijde. Nebo zoufalost z toho, že na to už zase přišel. Jak o něm všichni kolem řikaj: je to dar. A jak řiká on sám: a taky prokletí. Ale ani bez dalších postav by to nebylo ono - kapitán Stottlemeyer a jeho pravá ruka poručík Randy Disher (kterej tam je tak trochu za pakoša), to sou taky dobři týpci a hýřej dobrejma hláškama. Koho nedostane první série, asi už ho nedostanou ani další. Ale mě dostala, je to borec! A dostala mě i druhá, která jede po stejné koleji, ale to je dobře. Nic, co bych na tom měnil. Ve třetí sérii dojde překvapivě k výměně ošetřovatelky (ta původní herečka prej chtěla zvýšit plat, ale místo toho jí dali padáka), ale Monk zůstává a baví skvěle. Čtvrtá sérka už ničím moc nepřekvapí, ale to neznamená, že Monk není skvělej a originální detektiv a že to má pořád stejny grády, i když člověk už tak nějak podvědomě ví, kdo je asi tak hlavní podezdřelej a jakou měl motivaci a proč je na některy detaily kladenej nenápadnej důraz. Je to totiž asi nějakej důkaz... Série 5 a furt jedeme to samy, osvědčeny. Toť vše. Stejně tak šestá, pořád tak nějak stejně, ale taky se u toho pořád stejně bavim a směju. Hlavně poslední dva díly mě dostaly docela hodněkrát. Po sedmé sérii si říkám, že už mě tam nemá co překvapit. Člověk si na Monkovy problémy tak nějak zvykl a už mu to všechno u něho přijde normální. I ty absurdní situace, do kterejch se často dostane, jsou od scénáristů už docela ohrany. Po celkovém uvážení, až skouknu i poslední sérii, se rozhodnu, jestli hodnocení nesnížím... Nesnížím. Sice to byla pořád stejná kvalita, ale je mi líto snížit hodnocení seriálu, kterej je podceňovanej na úroveň béčkovejch seriálů typu "co díl, to případ". Po zralém uvážení ale musím střízlivě přiznat, že postava pana Monka ztratila od začátku do konce svou úroveň a naopak Randy mě svou blbostí rozesmíval víc a víc. V podstatě se jedná o průměrnej seriál, ale já pro něho mám asi tak nějak slabost. ()

Galerie (566)

Zajímavosti (80)

  • Díl, který je rozdělen na dvě 44 minutové části, byl ve Francii sestříhán a vysílán jako jediný 44 minutový díl. Materiál, který byl vystřižen, zde nebyl nikdy odvysílán. (HappySmile)
  • Pro 3. sérii scenáristé napsali epizodu s názvem „Mr. Monk Is At Sea“ a zápletka zahrnovala záhadnou vraždu na výletní lodi. Bohužel se tvůrcům nepodařilo najít výletní loď, která by se chtěla zúčastnit. Žádná nechtěla zapůjčit loď pro natáčení – a co hůř, žádná z oslovených výletních společností nechtěla být spojována s myšlenkou vraždy cestujících na palubě jedné z jejich lodí, ať už skutečné nebo falešné. Nakonec scénář posloužil jako základ pro Monkův román „Mr. Monk Gets on Board“. (Katka189)
  • Ve 13. minutě rozmlouvá s Monkem (Tony Shalhoub) fanynka. V jednu chvíli sepne ruce nahoře, ale ve střihu zezadu je má nesepnuté dole. (Amper01)

Související novinky

Slavné značky se dočkají navázání

Slavné značky se dočkají navázání

17.03.2023

Sledování televize a potažmo streamovacích služeb je i po pandemii Covidu-19 a s tím spojených lockdownech pořád na vzestupu a není se tedy čemu divit, že produkční společnosti hledají stále více… (více)

Zemřel zpěvák a herec Meat Loaf

Zemřel zpěvák a herec Meat Loaf

21.01.2022

Svět hudby a filmu přišel o další z velkých talentů. Ve věku 74 let včera v USA zemřel americký zpěvák a filmový herec Marvin Lee Aday, znám především pod svým uměleckým jménem Meat Loaf. Talentovaný… (více)

Nebezpeční stařešinové znovu v akci

Nebezpeční stařešinové znovu v akci

21.02.2012

...a našli režiséra. Z prvního Red se vyklubal obstojný hit, pěkně se prodával na blu-ray a DVD a nejmenovaná kabelová televize díky vysoké sledovanosti hraje film zhruba třikrát denně. Už nějakou… (více)

Reklama

Reklama