Reklama

Reklama

Columbo

(seriál)
  • Česko Inspektor Colombo (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, (1971–2003), 93 h 41 min (Minutáž: 70–98 min)

Předloha:

Evan Hunter (kniha)

Hrají:

Peter Falk, Vito Scotti, Marshall R. Teague, Joel Beeson, Richard Dysart, Julie Newmar, Shelley Morrison, Carlene Watkins, Chad Willett, Louis Herthum (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(67)

Poručík Columbo (Peter Falk) vypadá na první pohled neškodně, až hloupě. Jeho ošuntělý baloňák, otlučené staré auto a nekonečná slabost pro doutníky okamžitě ukolébají každého zákeřného vraha, že někdo tak obyčejný, roztržitý a zapomnětlivý nedokáže jeho pečlivě připravenou lež prokouknout. Jenže Columbo je ve skutečnosti stejně bystrý jako Sherlock Holmes. Neunikne mu ani sebemenší detail a časté odbočky od tématu během rozhovorů nebo rádoby zábavné historky o paní „neviditelné“ Columbové spolehlivě rozhodí i toho nejchladnokrevnějšího zabijáka... Peter Falk září v legendárním krimiseriálu, který poprvé nadchnul televizní diváky v 70. letech dvacátého století. První epizodu režíroval tehdy neznámý Steven Spielberg a ve vynikajících detektivních příbězích se postupně vystřídaly slavné herecké hvězdy od Williama Shatnera, přes Dicka Van Dyka a Janet Leighové, až po zpěváka a muzikanta Johnnyho Cashe. „Jo a ještě jedna věc…“ Columbo je osvědčená klasika, která nikdy nezklame! (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele Jara.Cimrman.jr k tomuto seriálu (15)

Columbo (1971) 

Dobrý den, jmenuju se poručík Columbo a vyšetřuju vraždu. Nyní se rozhlédnu a zjistím, kdo je vrah. Á tady jste. Teď spolu budeme hodinu vyšetřovat a pak z Vás udělám idiota. Takhle to chodí ve světě vlezlého poručíka Columba a mně se jeho souboje s intelektuální elitou zločinu vždycky líbily. ()

Etuda v černém (1972) (S02E01) 

"Víte, poručíku, Vaše obtěžování mě začíná unavovat." Tak to je smůla, pane Benedicte, ale nikdo nedokáže obtěžovat pachatele tak urputně, jako poručík Columbo se svým spícím psem. Mně se to tradičně líbilo, i když to možná chtělo trochu víc crescenda na první dobu, což sice úplně přesně nevím, co to je, ale dirigent Benedict to říkal. A jelikož je to chytrý člověk, tak to po něm budu tupě opakovat, abych taky vypadal inteligentně. ()

Nebezpečná hra (1973) (S02E07) 

"Ten kulatější pán přesunul slánku a vy jste odpověděl pepřenkou." Šilhavý Columbo dokáže svým modrým jezdcem zaútočit na žlutého krále postávajícího o tři šachovnice vlevo a tak pro něj skutečně není soupeřem šachový velmistr omezený pouhými čtyřiašedesáti poli. Důkazní řízení není sice příliš přesvědčivé, ale jelikož se do vyšetřování připletl i Columbův přitroublý pes, tak jsem nucen vyjádřit tradiční spokojenost s vlezlým způsobem vyšetřování věčně pomačkaného detektiva. ()

Dvojitý šok (1973) (S02E08) 

"Abych pravdu řekl, myslím, že jsem sem přišel zatýkat." Vandráka Columba je těžké oblafnout, když mu mokré mýdlo, vlhký ručník, infarkt na rotopedu a identičtí bratři nedávají smysl. Já se přitom tradičně pobavil, ale musím smutně konstatovat, že z této "ďábelské" smyčky by pachatele pravděpodobně vymotal i obhájce bez licence. ()

Labutí píseň (1974) (S03E07) 

Kdybych byl úspěšným zpěvákem a má drahá polovička by mé výdělky hodlala použít na stavbu kláštera, tak bych se chlapsky naštval a ... odsouhlasil bych jí to. Jsem prostě drsňák. Tommy Brown však raději ovdoví než by své "milé" ženě vyhověl, ale ten zapomnětlivý týpek v baloňáku, s tím notýskem, doutníkem a spoustou "nevinných" otázek už je mu v patách. Jak to dopadne bylo jasné i spícímu papouškovi mého souseda, ale mně ke spokojenosti stačila columbova tradiční vlezlost, příjemně proložená cashovou pohodovou hudbou a lehce osmahnutá leteckým benzínem. ()

Vrah zavolá v deset (1975) (S04E06) 

"Problém vaší teorie je v tom, že nemáte žádný důkaz." Tak to bych poručíku Columbovi rozhodně do tváře nevmetl. Jenže namyšlený doktor Collier nezná finty vychytralého majitele stále ještě trochu pojízdného francouzského vozu a unáhlil se. No to je jeho problém, ale mám takový podivný pocit, že z předvedeného důkazu by ho vymotal i opilý právník s propadlou licencí. Columbo do toho tentokrát zkrátka nevložil tolik důvtipu, a své vrozené vlezlosti, a tudíž nabídl o něco méně zábavy než bývá v jeho okrsku zvykem. ()

Případ diplomatické imunity (1975) (S05E02) 

"Jak je možný, že zkušený strážce překvapí zločince uprostřed zločinu a nechá se přitom praštit zezadu do hlavy?" Co ty na to, Hassane Salahu? Co na tom, že jsi v době vraždy byl s Columbem, že můžeš dveře velvyslanectví před kýmkoli zavřít a že tě chrání diplomatická imunita? Nic. Tady proti tobě totiž stojí těžký kalibr - poněkud ošuntělý, hodně vlezlý, společensky nezvladatelný, královskou krmi koštující a nikdy neprohrávající poručík. Tentokrát to bylo o hodně o zábavě a tou já nikdy nepohrdnu. ()

Kouzelné alibi (1976) (S05E05) 

"Máte podezřelého? - Ano, ale ještě neznáme Váš motiv." Souboj magických schopností Velkého Santiniho a Šilhavého Columba samozřejmě měl tradičního vítěze, ale cesta k vítězství se tentokrát složitě klikatila přes akvárium, padací dveře, kuchyň, gilotinu a nový baloňák. Mně tedy Columbovo kouzlení dost bavilo, zejména špičkový trik s obálkami byl vrcholem iluze, po jehož zhlédnutí by pánové Houdini, Copperfield, Brown či Kožíšek spáchali harakiri skládacím mečem. ()

Vražda jako autoportrét (1989) (S09E01) 

"Vy ale nejste já. Nikdo na světě není já. Ani já nejsem já." Tak takovou úvahu může pronést jen umělec a tím pan Barsini rozhodně je. Nicméně v souboji se šťouravým detektivem, který vidí problém ve vodě, čočkách, barvách i terpentýnu, hraje ty druhé housle. Tedy vlastně tahá druhý štětec. Mě to opět celkem bavilo, ale ty hororové sny mi moc neseděly a umělcův harém to nezachránil. ()

Planý poplach (1990) (S09E02) 

"Jste skvělý detektiv. Vážně. Sesbíral jste důkazy, sledoval všechny stopy a vyřešil vraždu, která se nestala." Tak kdepak máme tu mrtvolu? V rybníčku, v limuzíně nebo snad v komíně? Tak tohle všechno Colombo prověřil a zejména v těch rybářských kalhotách vypadal naprosto jedinečně. Asi poprvé jsem mu záviděl vyšetřování mezi všemi těmi spoře oděnými dívkami a jsem moc rád, že si přitom Colombo udržel charakter, ani na chvilku neuvažoval o odložení baloňáku, skvěle joggoval a báječně si vychutnal pana Brantleyho. ()

Smrtící korunka (1990) (S09E05) 

"Nestačí, že jsme zubaři. Teď ještě budeme vrazi." Tak tady se hodně vrtá a ještě víc lže. Poručík má však v ruce výpis telefonních hovorů, účtenku z parkoviště a soupravu mladého chemika. S takovými zbraněmi by dokázal prohrát snad jen někdo, kdo nenosí zmačkaný kabát. ()

Žonglér - Vražda v Malibu (1990) (S09E06) 

"Zabít mrtvolu není protizákonný." To je asi pravda, ale zabít mrtvolu, když ještě žila, to už jistě v rozporu s nějakým zákonem bude. A od toho je tady ošuntělý elegán, jehož otravnost nezná mezí a jehož brilantní závěrečnou dedukci by dokázal zpochybnit i patnáctiminutový student 2. ročníku Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni. ()

Není čas na umírání (1992) (S10E05) 

"Vy chcete Albertovu adresu, abyste mu mohl poslat vánoční pohled?" Tak práskač Tubby se mi líbil nejvíc. Za 100 babek zjistí adresu a ani přitom neopustí saunu. Prostě třída. Jenže co je to za Columba, když chybí mrtvola i spolupracující vrah a přebývá kolt v poručíkově ruce? Je prostě jiný, ale zábavný, protože odškrtávání svatebčanů mě bavilo a identifikace dodávky hlídačem byla rovněž skvělá. Takže jediným záporem pro mne zůstává to jelito se skalpelem v ruce, které si rozhodně zasloužilo rozmazat rtěnku po ksichtíku. ()

Vrabec v hrsti (1992) (S10E06) 

"Buďto lhal Harold Dolores nebo Dolores lhala nám." Mám Columba rád, ale tentokrát mne jeho obvykle bystrý úsudek trošku zklamal. Samozřejmě, že se nemusel nějak moc namáhat, když proti němu nestál geniální protivník, ale ty jeho neustálé vysvětlující komentáře mne trošku štvaly. Na druhou stranu jeho myšlenkové konstrukce tentokrát musely pobrat i děti, zasloužilí boxeři a možná i přežraní američtí diváci, takže to asi bude v pořádku. ()

Vražedné stopy (1997) (S10E11) 

"Svého muže miluji a nedovolím, abyste mi ho odvedl." Víš Cathy, že lhát se nemá? Že na to ten zapomnětlivý strejda v baloňáku přijde? A že to bude tradičně zábavné? Mě to tedy rozhodně bavilo určitě víc než vražedníky Patricka s Cathy, ale to závěrečné dovysvětlování šilhavého génia mi tentokrát připadalo hodně zdlouhavé. ()

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Zemřel americký herec Robert Vaughn

Zemřel americký herec Robert Vaughn

12.11.2016

Poslední ze Sedmi statečných se odebral na věčnost. Robert Vaughn, jehož minulostí trýzněný Lee se navždy zapsal do westernové historie, nás včera opustil ve věku 83 let. Ačkoliv ho znáte z řady… (více)

Reklama

Reklama