Reklama

Reklama

Columbo

(seriál)
  • Česko Inspektor Colombo (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, (1971–2003), 93 h 41 min (Minutáž: 70–98 min)

Předloha:

Evan Hunter (kniha)

Hrají:

Peter Falk, Vito Scotti, Marshall R. Teague, Joel Beeson, Richard Dysart, Julie Newmar, Shelley Morrison, Carlene Watkins, Chad Willett, Louis Herthum (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(67)

Poručík Columbo (Peter Falk) vypadá na první pohled neškodně, až hloupě. Jeho ošuntělý baloňák, otlučené staré auto a nekonečná slabost pro doutníky okamžitě ukolébají každého zákeřného vraha, že někdo tak obyčejný, roztržitý a zapomnětlivý nedokáže jeho pečlivě připravenou lež prokouknout. Jenže Columbo je ve skutečnosti stejně bystrý jako Sherlock Holmes. Neunikne mu ani sebemenší detail a časté odbočky od tématu během rozhovorů nebo rádoby zábavné historky o paní „neviditelné“ Columbové spolehlivě rozhodí i toho nejchladnokrevnějšího zabijáka... Peter Falk září v legendárním krimiseriálu, který poprvé nadchnul televizní diváky v 70. letech dvacátého století. První epizodu režíroval tehdy neznámý Steven Spielberg a ve vynikajících detektivních příbězích se postupně vystřídaly slavné herecké hvězdy od Williama Shatnera, přes Dicka Van Dyka a Janet Leighové, až po zpěváka a muzikanta Johnnyho Cashe. „Jo a ještě jedna věc…“ Columbo je osvědčená klasika, která nikdy nezklame! (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele donkocicak k tomuto seriálu (14)

Zkus mě chytit (1977) (S07E01) 

Výborná zápletka a vynikající dabing Petra Haničince a Jaroslavy Adamové. Příjemně jsem se bavil a děkuji za krásný zážitek. ()

Planý poplach (1990) (S09E02) 

Můj nejoblíbenější díl, dávám tedy plný počet. Musím se přiznat, že mám slabost právě pro novější díly z columbovské série. Příběh o zmizení slečny Diany byl pro mě velmi napínavý a vzrušující, když jsem ho zhlédl poprvé. A výborná hudba, zvlášť úvodní písnička She Drives Me Crazy. No a ten závěr - A mám tě :) ()

Žonglér - Vražda v Malibu (1990) (S09E06) 

Velmi zajímavý a napínavý díl, ani trochu jsem se nenudil. Také jsem byl ze začátku zmatený a domníval jsem se, že vrahem byla sestra té spisovatelky. Columbo opět prokázal svůj "šestý" smysl pro maličkosti a detail, byť jako nezvratný důkaz by to asi neposloužilo, nevím. Ale zajímavé je zamyslet se nad tím, že střílení do mrtvého těla není trestné. Ale tomu člověku, byť střílel do mrtvoly, by šel přeci prokázat úmysl vraždy nebo ne ? ()

Vražda škodí zdraví (1991) (S10E02) 

George Hamilton je jako padouch vždycky slizký, přesvědčivý a výborný :) ()

Columbo a vražda rockové hvězdy (1991) (S10E03) 

Opět super díl, mám slabost pro Columba z 90.let. Líbila se mi i písnička, která hrála na začátku a na konci v titulcích. Vrah byl velmi arogantní a sebejistý. Myslel si, že neudělal žádnou chybu a že ho díky jeho postavení nikdy nechytnou. Ó, jak se mýlil... Na Columba zkrátka nikdo nemá :) ()

Smrt bere jackpot (1991) (S10E04) 

Odhalení hlavního padoucha bylo velmi zajímavé a originální. Chválím též dabing. Dalimil Klapka je mi sympatičtější než Petr Haničinec. ()

Není čas na umírání (1992) (S10E05) 

Nebuďme konzervy a nevzdychejme, že starý Columbo je pryč. Co takhle ocenit to, že se tvůrci chtěli vydat i jiným směrem a opustili na chvíli zajeté koleje? Je to solidní thriller, který byl pro mě napínavý. A změna je život. ()

Vrabec v hrsti (1992) (S10E06) 

Ano, jeden z nejlepších dílů Columba. Když jsem ho viděl poprvé, byl jsem ohromen. Vynikající zápletka. To, že Harold nastraží do auta bombu, ale omylem zemře zahradník, jsem nečekal. Stejně jako jsem nečekal, že Velkého Freda přejede na silnici auto místo toho, aby zahynul v plamenech svého vozu, jak to nastražil jeho synovec. Krásně zamotané. A samozřejmě jako vždy brilantní závěr. Velmi tuto epizodu doporučuji! ()

Ve hře je všechno (1993) (S10E07) 

Tento díl se povedl a jestli správně tuším, sám Peter Falk k němu napsal scénář. Okouzlující byla Faye Dunaway, která se nám snažila poručíka svést, ale nenechal si zatemnit mozek :) vtipná byla i scéna, kdy Columbo s uklízečkou vypínají a zapínají lednici :) ()

Columbo v přestrojení (1994) (S10E09) 

Velmi dobrý díl, pravda netradiční. Byl jsem v napětí až do konce, byť jsem tušil, kdo je vrah. Novější díly Columba narušují charakteristiku epizod starých. Ne vždy na začátku sledujeme vrahův promyšlený zločin a děj je zamotanější než tomu bývalo u Columba v 70.letech. Mně tyto změny nevadí, naopak jsem je uvítal jako zajímavé zpestření tohoto legendárního seriálu. ()

Podivní spojenci (1995) (S10E10) 

Opět musím dát pět hvězdiček. Vynikající zápletka, tvrdý Columbův protivník, který má vše dokonale promyšlené. Bavil jsem se moc. ()

Vražedné stopy (1997) (S10E11) 

Brilantní díl, na který se vždycky rád podívám. A Clifford je vážně k popukání :) "Clifforde, nemáš už dost ?" "Čeho dost ? Tebe?" :D perlí jedna radost. ()

Popel popelu (1998) (S10E12) 

Velmi dobrý díl, po kterém následovala obstojná Vražda s příliš mnoha notami a poslední a velmi slabý díl Columbo má rád noční život. ()

Columbo má rád noční život (2003) (S10E14) 

Pro mě patrně jeden z nejslabších dílů celé série. Přitom předcházející díly Popel popelu a Vražda s příliš mnoho notami nedopadly zle, ba naopak pro mne spíš skvěle. Hraje tu v pozadí velmi moderní hudba, ale to není u Columba úplná novinka, vzpomeňme některé díly z přelomu 80. a 90.let. Ale přesto se mi zdálo, že Columbo do té moderní doby nějak nezapadal, už to zkrátka nebylo ono. Kdyby tam nevystupoval Columbo, řekl bych, že se jednalo o slabou a nudnou detektivku. ()

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Zemřel americký herec Robert Vaughn

Zemřel americký herec Robert Vaughn

12.11.2016

Poslední ze Sedmi statečných se odebral na věčnost. Robert Vaughn, jehož minulostí trýzněný Lee se navždy zapsal do westernové historie, nás včera opustil ve věku 83 let. Ačkoliv ho znáte z řady… (více)

Reklama

Reklama