Reklama

Reklama

Columbo

(seriál)
  • Česko Inspektor Colombo (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, (1971–2003), 93 h 41 min (Minutáž: 70–98 min)

Předloha:

Evan Hunter (kniha)

Hrají:

Peter Falk, Vito Scotti, Marshall R. Teague, Joel Beeson, Richard Dysart, Julie Newmar, Shelley Morrison, Carlene Watkins, Chad Willett, Louis Herthum (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(67)

Poručík Columbo (Peter Falk) vypadá na první pohled neškodně, až hloupě. Jeho ošuntělý baloňák, otlučené staré auto a nekonečná slabost pro doutníky okamžitě ukolébají každého zákeřného vraha, že někdo tak obyčejný, roztržitý a zapomnětlivý nedokáže jeho pečlivě připravenou lež prokouknout. Jenže Columbo je ve skutečnosti stejně bystrý jako Sherlock Holmes. Neunikne mu ani sebemenší detail a časté odbočky od tématu během rozhovorů nebo rádoby zábavné historky o paní „neviditelné“ Columbové spolehlivě rozhodí i toho nejchladnokrevnějšího zabijáka... Peter Falk září v legendárním krimiseriálu, který poprvé nadchnul televizní diváky v 70. letech dvacátého století. První epizodu režíroval tehdy neznámý Steven Spielberg a ve vynikajících detektivních příbězích se postupně vystřídaly slavné herecké hvězdy od Williama Shatnera, přes Dicka Van Dyka a Janet Leighové, až po zpěváka a muzikanta Johnnyho Cashe. „Jo a ještě jedna věc…“ Columbo je osvědčená klasika, která nikdy nezklame! (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele Godhaj k tomuto seriálu (68)

Columbo (1971) 

,,Mám práci rád. Dokonce moc. Nedeprimuje mě. A nemyslím si, že svět je plný zločinců a vrahů. Protože není. Je plný milých lidí, jako jste vy. A kdyby nebylo mé práce, nikdy bych se s vámi nesetkal. Ale řeknu vám ještě něco. Dokonce i některé z vrahů, které jsem poznal, jsem měl rád. Někdy. Rád, a vážil si jich. Ne proto, co udělali, proto určitě ne. Ale proto, že byli třeba inteligentní, nebo zábavní. No prostě milí. Protože každý z nás může být nějakým způsobem milý. Snad proto mám svou práci rád.“ Tentokrát jsem vybral velmi dlouhý citát (z dílu Zkus mě chytit), protože přesně vystihuje, co mám na tomto seriálu rád. Ačkoliv je to seriál plný vražd a vrahů, je velmi pozitivní a příjemný. A je to hlavně postavou poručíka, který je sice podivínský, ale přátelský, chápavý, profesionální, ale přesto hodný a milý člověk, který má rád lidi. Po zhlédnutí všech dílů můžu s klidem konstatovat, že ani v nejmenším nelituji času, který jsem s tímto seriálem strávil. Starší díly ze sedmdesátých let mi přišly svěžejší a celkově lepší, než ty nové z let devadesátých. Nejvydařenější díl byl rozhodně Odpočívejte v pokoji, paní Columbová. Ačkoliv mé celkové hodnocení tohoto seriálu není absolutní, považuji Columba za nejlepší krimi seriál, jaký jsem viděl. ()

Vražda podle knihy (1971) (S01E01) 

,,Žádný mlíko, jen vejce. Pánev.“ Ač tento díl režíroval Spielberg, přišel mi méně povedený. Samotná vražda byla sice zajímavá, jenže hlavní záporák byl tentokrát až příliš slizký, i když jako obvykle výměna názorů s poručíkem byla jako vždy tím pravým kořením příběhu. Také mi přišlo, že záporák dělal tentokrát až moc chyb a nebyl tak soustředěný a Columbo to neměl zas tak těžké. ()

Smrt nabízí pomocnou ruku (1971) (S01E02) 

,,Tak začneme s tím šrámem, protože to mě trápí.“ Tento díl je výjimečný tím, jak slizký je padouch a ještě tím, že vlastně Columbovi konkuruje ve vyšetřování. Zpracování je defakto stejné jako u předchozích dílů, výjimku tvořil režisérky originálně pojaté uklízení stop po zločinu skrze padouchovy brýle. Ve srovnání s ostatními epizodami poručíka Columba je tento u mě lehce nadprůměrný. ()

Semínko pochyb (1971) (S01E03) 

,,Asi bychom se smíchy potrhali, kdybychom se viděli ve filmu.“ Starý vysloužilý voják je myslím si dobrým Columbovým protivníkem. Šarmantní, ale přitom slizký. Velmi sympaticky na mě působila postava Helen, které jsem to štěstí v životě prostě přál. Jinak vyšetřování, rozuzlení příběhu i zpracování jsou na průměrné úrovni, ale vše je jednoznačně příjemné ku dívání. ()

Prázdný rám (1971) (S01E04) 

,,Je to jen taková stodola, poručíku, nic moc.“ Hned v úvodu jsem byl zaskočen, jak rychle se to rozjelo, než jsem se stačil rozkoukat, už bylo hotovo. V tomto díle se mi velmi líbil necharismatický záporák, který si Columba celou dobu vychutnával. A nutno říct, že tentokrát měl poručík víc práce, než obvykle. Množství zádrhelů, se kterými se musel Columbo potýkat, příjemně stupňovalo malé napětí. Opět tedy jeden z lepších dílů. ()

Její příležitost (1971) (S01E05) 

,,Nemohl jsem včera spát, trápilo mě několik věcí, tak jsem si je přišel vyjasnit sem k vám.“ Tady zřejmě úřadoval nějaký ambiciózní režisér, v tomto díle se totiž objevuje několik zvláštních postupů, které mají navodit napětí. Jinak je ale příběh klasický a nemám mu vlastně co vytknout. Jen Columbův protivník mi zde opět zcela nesedl. Na druhou stranu jsem byl unesen z Leslieho Nielsena, který tady prostě vypadá jako Frank Drebin zamlada. Každou chvíli jsem čekal, že provede něco ztřeštěného, a ono nic. Škoda. ()

Past (1972) (S01E06) 

,,Víte, to jsou obchodní záležitosti, a těm já nerozumím. O daně se mi stará žena.“ Tento díl je trochu jiný. Vrah zde není žádný elegán z vyšší společnosti, ale floutek a Columbo mu tentokrát nedává tak zabrat, jen se tu a tam poptá, ale nijak ho nedusí. Scény v horách jsou příjemné na podívání a dobře oživují poněkud jednotvárné vyšetřování. A závěr a usvědčení pachatele jsou tentokrát ryze ukázkově Columbovské, avšak to čekání na něj je trochu dlouhé. ()

Vražda podle plánu (1972) (S01E07) 

,,Zůstaňte stát tam, kde jste, nebo já vás prostě umiluju k smrti.“ Opět jeden z vynikajících dílů. Columbo má tentokrát problém vůbec dokázat, že se vražda stala a vyšetřování je plné mravenčí práce. Namyšlený architekt je Columbovi velmi dobrým soupeřem, jejich dialogy mají šmrnc a břink. Velmi mě potěšila role bývalé ženy Williamsona Goldie, která ke Columbovi zahořela a stala se z nich dobrá dvojka. Závěr opět velmi chytrý a promyšlený, ačkoliv tentokrát k němu měl Columbo hodně trnitou cestu. A musím uznat, že Falk je zdatný nejen jako hlavní představitel, ale i jako režisér. ()

Etuda v černém (1972) (S02E01) 

,,A ja zase musim nahoru. To je schodů. To je teda mnoho moc schodů!“ V tomto díle jsem byl nepříjemně zaražen, kolika chyb se padouch hned na začátku dopustil. A ač se vyšetřování trochu vleklo, už dopředu jsem věděl, na čem bude založen závěrečný důkaz. Zpracování je v tomto díle zcela rutinní, ale tím nemyslím, že by bylo špatné. Jen není nijak novátorské, což u Columba není na škodu. Samotný poručík mi přišel snad ještě otravnější, než bývá obvyklé, ale o to bylo více vtipných momentů. A perfektně nadabovaný zmatený asijský sluha u mě způsobil pořádný záchvat smíchu. Jednoznačně nadprůměrný díl! ()

Džungle ve skleníku (1972) (S02E02) 

,,Je to trochu prudký.“ ,,Ano, pane.“ ,,Ale určitě jsem tu byl nejrychleji.“ Tento díl jsem nějak nebyl s to držet se Columbova vyšetřování. Nechápal jsem jeho poznámky, ani jeho cestu, kudy chce na padoucha jít. Také mi jeho počínání přišlo trochu nelogické. A kvůli tomu jsem si tento díl moc neužil. Postava druhého mladšího detektiva byla dobrá a mezi ním a Columbem probíhaly zajímavé repliky, ale to mi k úplné spokojenosti nestačilo. ()

Rozhodující zápas (1972) (S02E03) 

,,Přeji pěkný den, pane. Kampak máte namířeno?“ ,,Domů.“ Tentokrát má Columbo krásně neurotického protivníka, kterého dohání doslova k šílenství, což je lahoda sledovat. Prostředí amerického fotbalu a vysokých manažerů dalo ještě lépe vyniknout kontrastu mezi Columbem a vrahem. Zpracování je typické, ale příběh je tentokrát trochu komplikovanější a napínavější, a tím myslím i lepší. Rozhodně to měl tentokrát Columbo těžší než obvykle. ()

S dýkou v mysli (1972) (S02E04) 

,,Kdybys vzal tu roli ve hře Agathy Christie, jak jsem ti říkala, tak bys to věděl!“ Columbo kontra Scotland Yard, tak by se dal s nadsázkou nazvat tento díl. Je mnohem vtipnější, než byly ty předchozí. Columbo je v porovnání s Angličany ještě větší zmatkář a tak dochází k legračním situacím. Občas jsem si ale nebyl jist, jestli si tvůrci dělají srandu z Columba, nebo z Angličanů. Hlavně první část působí jako průvodce po největších klišé Anglie, a i detektivní příběh těží z anglických stereotypů. Ve srovnání s ostatními díly je tento rozhodně nadprůměrný svou originalitou a lehkostí. ()

Rekviem pro padající hvězdu (1973) (S02E05) 

,,Hele, poručíku, nechtěl byste si koupit nový auto?“ Když má Columbo za protivníka ženskou, není to ono. Jak je přirozeně galantní, tak svou sokyni tak nedusí a netrápí, a na to se já právě vždycky nejvíc těším. K tomu se v tomto díle motá jeden nezajímavý bulvární pisálek a jinak nic. Vyšetřování není nic moc, závěr jakbysmet, a tak tento díl u mě patří k těm horším. ()

Zločinný steh (1973) (S02E06) 

,,Vy to zvládnete, poručíku, najdete si k šikanování někoho jiného.“ Záporáckou roli tady vystřihl Nimoy, který je přesvědčivý a chladný. Zločin i vyšetřování jsou mimořádně napínavé a až do konce v nich jde o život. Columbo tady v jednu chvíli dokonce vypění a naštve se, což se nestává, ale je to rozhodně dobře. Rozhodně se jedná o asi nejnapínavější díl, co jsem zatím viděl. ()

Nebezpečná hra (1973) (S02E07) 

,,Tohle je ten divnej zvuk. Co je to?“ ,,Tomu se říká chrápání, poručíku.“ Že tento souboj dvou šachistů nebude jen o šachách mi bylo hned jasné. Vražda, která trochu zaklopýtla byla rafinovaná a vraha hrál dobře zvolený herec. Columbo tentokrát vyšetřuje jako divý, v tomto díle není nouze o napínavé scény jako z nějakého thrilleru. Závěrečné scény postupně a efektně gradují až k výbornému konci. Toto je jednoznačně nadprůměrný díl losendžlského poručíka. ()

Dvojitý šok (1973) (S02E08) 

,,Já jsem nový a nezkušený.“ ,,A červený.“ U Columba je výhoda i problém v tom, že od počátku zná divák vraha. Tady mě ale na konci čekalo překvapení, jaké se mi v přítomnosti sympatického detektiva často nestává. Mimo to jsem byl v tomto díle nadšený z vedlejších postav. Nejvíce asi z neustále nabručené paní domácí, kterou Columbo trápil dokonce víc než vraha. Dále sympatická mladá dáma, která byla výjimkou z klasického (nejen) filmového klišé, že všechny mladé dívky beroucí si postarší muže musí být nutně zlatokopky. Scéna s vařením mi zůstane v paměti asi navždycky, jen se nemůžu rozhodnout, jestli jeho stydlivost Falk tak perfektně hraje, anebo je takový i ve skutečnosti. Rozhodopádně výborný díl, u něhož jsem se velmi nasmál. ()

Sladká, leč smrtící (1973) (S03E01) 

,,Zcela mimořádný krém, který vyhladí na tváři úplně každou vrásku.“ Prostředí kosmetických firem na mě velký dojem neudělalo, stejně jako skoro až hororový soundtrack k tomuto dílu. Naopak mile mě potěšil mladý Martin Sheen a také roztomilá Sian Barbara Allen a její role šikovné sekretářky. Usvědčení mě také příliš neohromilo a celkově vzato se na Columbovy standardy jedná o podprůměrný díl. ()

To je vražda, řeklo portské (1973) (S03E02) 

,,Mám dojem, že svoboda je velmi relativní.“ V tomto díle zafungovala výborná chemie mezi vrahem a Colombem, že jsem měl ke konci pocit, že jsou skoro přátelé. A tento oddychový scénář mi přišel k chuti. Vraha jsem tentokrát docela chápal a trochu mu i fandil, byl to totiž sympaťák. Závěrečné odhalení mě překvapilo i potěšilo zároveň. Prostě jednoznačně nadprůměrný díl. ()

Kandidát zločinu (1973) (S03E03) 

,,Budu s vámi mluvit, jak často budete chtít, jak dlouho budete chtít, a o čem vy budete chtít.“ Politika je plná podrazů, to je ale každému snad jasné. Tentokrát jsem nebyl ničím překvapen ani unešen, jedná se o takový Columbův průměr. Ale to znamená, že příběh je pořád kvalitní a zajímavý. Pobavila mě policejní kontrola poručíkova vozu, jenž byl ještě více ušmudlaný, než jindy. ()

Dvojexpozice (1973) (S03E04) 

,,Vemte si pár hrozinek. Jsou zdravý a plný železa.“ Atraktivní nápad s podprahovými signály dává příběhu šmrnc a břink, ale na druhou stranu jsem se nemohl zbavit pocitu, že tentokrát tomu něco chybí. Columbo mi tentokrát přišel, že jen tak přešlapuje na místě a nemá, čeho by se chytil. Vrah si dělá celou dobu, co chce a doslova vodí poručíka za nos. I závěrečné odhalení viny přišlo tak trochu z ničeho a snad jen proto, aby mohl být konečně konec. Nicméně jako v každém dílu i v tomto je mnoho zajímavých rozhovorů poručíka s ostatními a tak i přes zápory se mi na něj dobře dívalo. ()

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Zemřel americký herec Robert Vaughn

Zemřel americký herec Robert Vaughn

12.11.2016

Poslední ze Sedmi statečných se odebral na věčnost. Robert Vaughn, jehož minulostí trýzněný Lee se navždy zapsal do westernové historie, nás včera opustil ve věku 83 let. Ačkoliv ho znáte z řady… (více)

Reklama

Reklama