Reklama

Reklama

Columbo

(seriál)
  • Česko Inspektor Colombo (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, (1971–2003), 93 h 41 min (Minutáž: 70–98 min)

Předloha:

Evan Hunter (kniha)

Hrají:

Peter Falk, Vito Scotti, Marshall R. Teague, Joel Beeson, Richard Dysart, Julie Newmar, Shelley Morrison, Carlene Watkins, Chad Willett, Louis Herthum (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(67)

Poručík Columbo (Peter Falk) vypadá na první pohled neškodně, až hloupě. Jeho ošuntělý baloňák, otlučené staré auto a nekonečná slabost pro doutníky okamžitě ukolébají každého zákeřného vraha, že někdo tak obyčejný, roztržitý a zapomnětlivý nedokáže jeho pečlivě připravenou lež prokouknout. Jenže Columbo je ve skutečnosti stejně bystrý jako Sherlock Holmes. Neunikne mu ani sebemenší detail a časté odbočky od tématu během rozhovorů nebo rádoby zábavné historky o paní „neviditelné“ Columbové spolehlivě rozhodí i toho nejchladnokrevnějšího zabijáka... Peter Falk září v legendárním krimiseriálu, který poprvé nadchnul televizní diváky v 70. letech dvacátého století. První epizodu režíroval tehdy neznámý Steven Spielberg a ve vynikajících detektivních příbězích se postupně vystřídaly slavné herecké hvězdy od Williama Shatnera, přes Dicka Van Dyka a Janet Leighové, až po zpěváka a muzikanta Johnnyho Cashe. „Jo a ještě jedna věc…“ Columbo je osvědčená klasika, která nikdy nezklame! (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele bubun k tomuto seriálu (10)

Její příležitost (1971) (S01E05) 

Řekla bych, že tohle je jen z případů, kde si to ten parchant zasloužil (dle prvních minut epizody). ()

Nebezpečná hra (1973) (S02E07) 

"Pane Claytone, obávám se, že je to šach mat, pane." "Co?!" Columbo: "Jen hloupá nepozornost, to se může stát..." Za tuhle vtipnou scénu zvedám o hvězdičku. Jinak taky dobré usvědčení vraha na konci. ()

Série 3 (1973) (S03) 

Řekla bych, že třetí série je snad ještě o kousek lepší, než druhá. Ale v obou případech se jedná o skvělou (v případě epizody s Johnny Cashem i napínavou) podívanou s charismatickými či slizkými vrahouny. Dabing na dobré úrovni, potěšil mě např. Županič . A Columbo je pořád stejně sympatický, jako když jsem na to v devadesátkách koukala v televizi coby malý capart. Jen si to možná dnes o něco víc vychutnávám. ()

To je vražda, řeklo portské (1973) (S03E02) 

Vrah tentokrát vypadá jako Phil Collins. Jinak opravdu zábavný díl, zvlášť druhá polovina. ()

Vydat nebo zemřít (1974) (S03E05) 

Škoda, že ten nájemnej vrah nedostal víc prostoru, vypadal totiž jako kombinace Steva Buscemiho a Tima Rotha (a dělal stejný škleby). ()

Obrácený negativ (1974) (S04E02) 

"Poručíku, vy jste jako malý chundelatý foxteriér!" ()

Případ diplomatické imunity (1975) (S05E02) 

V 54.minutě 55 vteřině si všimněte, že jeden ze Suarianů vypadá jako Zdeněk Řehoř, kdyby mu dali na hlavu prostěradlo. I grimasy hází stejný. A taky je v této epizodě možný asi na jednu a půl vteřiny zahlídnout Jeffa Goldbluma v úplně poslední scéně s protestujícími studenty. ()

Staromódní vražda (1976) (S06E02) 

Ta čtvrtá hvězdička je čistě za výsledek Columbovy návštěvy kadeřníka.  Doporučuju všem, kdo si ho nedokáží představit s ulízlým hladkým účesem ala Beatles začátkem 60.let :)) A ani nevím, jestli tím výslechem kadeřníka něco zjistil - buď jsem nedávala pozor, nebo jsem byla tak tumpachová z onoho účesu, že mi to nějak uniklo. ()

Odpočívejte v pokoji, paní Columbová (1990) (S09E04) 

Vivian laškovně: "Co je na programu?" On s vážným výrazem: "Můžeme jít k mně, mám úplně novou kazetu s Frankem Sinatrou!" ()

Columbo a vražda rockové hvězdy (1991) (S10E03) 

Naprosto skvělá epizoda! Nejdřív ten soukromý detektiv, který vypadá, jako kdyby ho ve 30.letech zmrazili v roce 1991 rozmrazili, stejně tak již ve 30.letech zakonzervovali jeho kancelář. Taky nemohu opomenout geniální překlad, v dabované verzi uslyšíte perlu: "A strhněte tu stěnu v koupelně!" - "V koupelne? Jste si tím jistá, madam?" "Ano, přece kvůli Jacuzzimu! Creighton miluje Jacuzziho!" Moc se mi také líbilo vrahovo oslovení Columba "Columbe...", a což Columbo reaguje: "Ale já nejsem Columbus, pane..." Třešničkou na dortu je pak opilý děda Komárek v baru, když zpozoruje Columba v akvárku s onou sličnou mořskou pannou (ta ovšem patří k inventáři). Nejdřív nemůže věřit svým očím, ale pak to vezme jako fakt a začne se zubit... Scéna s japonským zahradníkem je "bit rasist", ta by už dneska asi neprošla, zvlášť s tou "ťing ťong" hudbou v pozadí :D  Ale jinak je to velmi zdařilá epizoda i technicky, dobrá režie a kamera. A oproti předchozí epizodě tato nepostrádá humor. ()

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Zemřel americký herec Robert Vaughn

Zemřel americký herec Robert Vaughn

12.11.2016

Poslední ze Sedmi statečných se odebral na věčnost. Robert Vaughn, jehož minulostí trýzněný Lee se navždy zapsal do westernové historie, nás včera opustil ve věku 83 let. Ačkoliv ho znáte z řady… (více)

Reklama

Reklama