Reklama

Reklama

Columbo

(seriál)
  • Česko Inspektor Colombo (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, (1971–2003), 93 h 41 min (Minutáž: 70–98 min)

Předloha:

Evan Hunter (kniha)

Hrají:

Peter Falk, Vito Scotti, Marshall R. Teague, Joel Beeson, Richard Dysart, Julie Newmar, Shelley Morrison, Carlene Watkins, Chad Willett, Louis Herthum (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(67)

Poručík Columbo (Peter Falk) vypadá na první pohled neškodně, až hloupě. Jeho ošuntělý baloňák, otlučené staré auto a nekonečná slabost pro doutníky okamžitě ukolébají každého zákeřného vraha, že někdo tak obyčejný, roztržitý a zapomnětlivý nedokáže jeho pečlivě připravenou lež prokouknout. Jenže Columbo je ve skutečnosti stejně bystrý jako Sherlock Holmes. Neunikne mu ani sebemenší detail a časté odbočky od tématu během rozhovorů nebo rádoby zábavné historky o paní „neviditelné“ Columbové spolehlivě rozhodí i toho nejchladnokrevnějšího zabijáka... Peter Falk září v legendárním krimiseriálu, který poprvé nadchnul televizní diváky v 70. letech dvacátého století. První epizodu režíroval tehdy neznámý Steven Spielberg a ve vynikajících detektivních příbězích se postupně vystřídaly slavné herecké hvězdy od Williama Shatnera, přes Dicka Van Dyka a Janet Leighové, až po zpěváka a muzikanta Johnnyho Cashe. „Jo a ještě jedna věc…“ Columbo je osvědčená klasika, která nikdy nezklame! (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele Hammond k tomuto seriálu (11)

Vražda podle knihy (1971) (S01E01) 

Tuto epizodu jsem viděl již nesčetněkrát, a jsem si jistý, že ji ještě nesčetněkrát uvidím. Skvělý díl okořeněný režií Stevena Spielberga, podtrhnutý skvělým hereckým výkonem Jacka Cassidyho, a umocněný atmosférou doby relativně blízké, a při tom tak vzdálené. ()

Smrt nabízí pomocnou ruku (1971) (S01E02) 

V mnoha ohledech nadčasový díl, který předčil svoji dobu - zejména projekce událostí v brýlích je filmařská lahůdka, na jejíž zhlédnutí se vždy těším. ()

Vydat nebo zemřít (1974) (S03E05) 

Najemná vražda, dokonalé alibi, skvělé herecké obsazení, i hlášky jako "už je mrtvej," "kup si lepší xicht," či Columbův jasný výraz, když si ujasní, že si pachatel pamatuje události pouze "podvědomě," dělají z této epizody naprostou lahůdku, ke které se vždy rád vracím, a jejíž sledování si užívám snad čím dál více! ()

V nouzi poznáš přítele (1974) (S03E08) 

Epizoda, v níž Columbo jde po stopě pachatele z vlastních řad - tedy z řad policie. Zajímavý díl, který je jistě netradiční - dávám 4 hvězdičky, ale jsou to trochu slabší 4 hvězdičky... je to dobrý příběh, jen mám pocit, že jsou epizody, které si plné 4 hvězdičky zaslouží trochu více, ale hodnotit 3 hvězdičkami by bylo zase málo... ()

Obrácený negativ (1974) (S04E02) 

Vynikající díl, ve kterém není nouze ani o vtipné momenty ()

Předveď dokonalou vraždu (1978) (S07E03) 

Náš oblíbený poručík má sice problémy s páteří, ale svůj pověstný doutník neodloží ani při léčebné masáži. Proti Columbovi tentokráte stojí žena, která provede svůj odvážný zločinný plán - a je to vskutku napínavá podívaná, i díky povedené hudbě, která se prolíná celou epizodou. Určitě velmi povedený díl, který jsem viděl již mnohokrát - ostatně jako prakticky všechny díly Columba. ()

Planý poplach (1990) (S09E02) 

Náš oblíbený detektiv s poctivostí sobě vlastní prověřuje všechny stopy i nejmenší nesrovnalosti, kterých by si jiní detektivové ani nevšimli - ale je všechno skutečně tak, jak se zdá? - Jistě nejpřekvapivější epizoda Columba, která se v mnohém vymyká klasickému Columbovkému scénáři. Vyzdvihuji i povedené obsazení a hudbu. ()

Na programu vražda (1990) (S09E03) 

Další perfektní díl - Columbo proti velmi inteligentnímu, chladnému a kalkulujícímu protivníkovi, který má vše předem perfektně promyšlené... Episoda je navíc podtržena skvělým střihem, hudbou i hereckým výkonem zkušeného Patricka McGoohana, který v Columbovi ztvárnil již několik vrahů, a tato úloha mu jde velmi dobře ;) ()

Vražda škodí zdraví (1991) (S10E02) 

Navzdory snaze pachatele vše perfektně připravit, Columbovi jako vždy neunikne ani ta nejmenší nesrovnalost, která nakonec vede k jeho usvedčení. Další díl, na který je radost dívat se i opakovaně. ()

Podivní spojenci (1995) (S10E10) 

Dvojnásobná vražda, a navíc bratrovražda, která se nedá dokázat, i přes několik malých detailů, které jako vždy nesedí. I tento oříšek Columbo rozlouskne - tentokráte poněkud neobvyklým spojenectvím... I když je tato epizoda spíše průměrná, drží si vysoký0 standard, a rád se na ni čas od času podívám, ikdyž ne tak často, jako na některé další epizody. ()

Popel popelu (1998) (S10E12) 

Vražda se odehraje v pohřebním ústavu, a tělo je obratem spáleno v kremační peci... není tělo, není případ... ikdyž by to mohlo znít trochu drsně, vše je vkusně natočeno. Zejména bych vyzdvihl herecký výkon pachatele, který si záporáka v Columbovi zahrál celkem třikrát - s Columbem jim to na obrazovce spolu perfektně šlape, a i proto se tento díl zaslouženě vyhřívá mezi mými TOP10 Columbovskými epizodami. ()

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Zemřel americký herec Robert Vaughn

Zemřel americký herec Robert Vaughn

12.11.2016

Poslední ze Sedmi statečných se odebral na věčnost. Robert Vaughn, jehož minulostí trýzněný Lee se navždy zapsal do westernové historie, nás včera opustil ve věku 83 let. Ačkoliv ho znáte z řady… (více)

Reklama

Reklama