Reklama

Reklama

Columbo

(seriál)
  • Česko Inspektor Colombo (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, (1971–2003), 93 h 41 min (Minutáž: 70–98 min)

Předloha:

Evan Hunter (kniha)

Hrají:

Peter Falk, Vito Scotti, Marshall R. Teague, Joel Beeson, Richard Dysart, Julie Newmar, Shelley Morrison, Carlene Watkins, Chad Willett, Louis Herthum (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(67)

Poručík Columbo (Peter Falk) vypadá na první pohled neškodně, až hloupě. Jeho ošuntělý baloňák, otlučené staré auto a nekonečná slabost pro doutníky okamžitě ukolébají každého zákeřného vraha, že někdo tak obyčejný, roztržitý a zapomnětlivý nedokáže jeho pečlivě připravenou lež prokouknout. Jenže Columbo je ve skutečnosti stejně bystrý jako Sherlock Holmes. Neunikne mu ani sebemenší detail a časté odbočky od tématu během rozhovorů nebo rádoby zábavné historky o paní „neviditelné“ Columbové spolehlivě rozhodí i toho nejchladnokrevnějšího zabijáka... Peter Falk září v legendárním krimiseriálu, který poprvé nadchnul televizní diváky v 70. letech dvacátého století. První epizodu režíroval tehdy neznámý Steven Spielberg a ve vynikajících detektivních příbězích se postupně vystřídaly slavné herecké hvězdy od Williama Shatnera, přes Dicka Van Dyka a Janet Leighové, až po zpěváka a muzikanta Johnnyho Cashe. „Jo a ještě jedna věc…“ Columbo je osvědčená klasika, která nikdy nezklame! (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele Gothard k tomuto seriálu (11)

Etuda v černém (1972) (S02E01) 

Není to špatný díl, ale rozhodně nepatří mezi nejlepší. Manželský trojúhelník je určitě dobrý důvod pro vraždu, ale vrah - dirigent Alex Benedict - musí zdolat velmi dlouhou a složitou cestu, aby se dostal z místa, kde se koná koncert, ke své milence. Opravdu je věrohodné, aby ho nikdo, kdo by mohl podat jasné svědectví, neuviděl? Pointa je pak docela slabá a dá se odhadnou velmi záhy. Vraha hraje John Cassavetes, který o dva roky později natočil právě s Peterem Falkem drama o rozpadu rodiny Žena pod vlivem. ()

Džungle ve skleníku (1972) (S02E02) 

Skvělý díl. Pokud má Columbo proti sobě dobře napsaného protivníka, který dostane větší prostor, a pokud je tento protivník zahrán tak skvělým hercem jako byl Ray Milland (a pokud je navíc tak fantasticky nadabovaný Josefem Vinklářem), tak to prostě nemůže dopadnout špatně. Jinak je to více méně typický příběh: distingovaný vrah s ušlechtilou zálibou, postupné rozplétání nitek, výborné dialogy, konec, který je celkem překvapující, ale který by u soudu rozhodně neobstál (ale to je hra, na kterou divák musí přistoupit, protože takových dílů je celkem hodně - někdy jsou to spíše intelektuální šarády, kdy vrah - právě proto, že je vzdělaný a "slušný" - v určitém okamžiku uzná, že Columbo je lepší a přizná se). Tento díl je obohacen i nemotorným asistentem, který přinejmenším nevadí, a několika skvělými scénami - třeba tou, kdy Columbo oznamuje manželce uneseného, že její milenec byl ochoten ji za přiměřenou finanční satisfakci opustit - to je prostě dokonalé. A protože viník průběžně reaguje na vývoj vyšetřování, tato epizoda je zajímavá a nápaditá až do konce. ()

Rozhodující zápas (1972) (S02E03) 

Jeden z opravdu dobrých dílů. Vrah vymyslí celkem slušný plán (ale co by se stalo, kdyby někdo náhodou zjistil, že v kanceláři není nebo ho někdo potkal coby prodavače zmrzliny?) s dokonalou vražednou zbraní, která se sama rozplyne (tedy rozteče). Okolnosti kolem zavražděného nejsou zcela jednoznačné, ale nakonec se ukáže, že všechny ty problémy a složité odposlouchávání je více méně jen podružná záležitost, protože Columbo ví, kde hledat. Pointa je vynikající. ()

S dýkou v mysli (1972) (S02E04) 

Díl, který nepovažuji za příliš vydařený. Snaha o inovaci zavádí Columba do Londýna, a když už je tady, tak samozřejmě musí vyšetřovat něco, co souvisí s anglickými reáliemi - příprava shakespearovského představení a osobní problémy jeho protagonistů se zdál být dobrý nápad (asi by bylo divné, kdyby detektiv v Anglii řešil třeba ukradený recept na špagety). Ale celé je to nedotažené, herci hodně přehrávají, snaha o vtipnost si místy podává ruce s trapností, pointa žádná sláva. ()

Rekviem pro padající hvězdu (1973) (S02E05) 

Výborná epizoda s poněkud nezvyklým závěrem, protože Columbo objeví a objasní i jedno velké tajemství stárnoucí filmové hvězdy Nory Chandler. Poněkud zamotané, ale celkem logické a nakonec i do sebe dobře zapadající. V roli bulvárního spisovatele a vyděrače se objevil i Mel Ferrer, manžel Audrey Hepburnové. ()

Dvojitý šok (1973) (S02E08) 

Martin Landau je bezesporu výtečný herec, ale mám pocit, že právě tady mu dvojrole příliš nesedla, zejména jako nezodpovědný Dexter Paris je poněkud křečovitý. Ale celá tato epizoda je přemrštěná: hospodyně paní Pecková, Columbovo rádoby vtipné vystoupení v televizní kuchařské show, málo uvěřitelná snoubenka zavražděného. Pointa je zajímavá, ale už od poloviny dílu, kdy Columbo chodí po schodišti s hodinkami v ruce, je jasné, že vrah musel mít komplice. Takže kdo to asi mohl být, že? Z mého pohledu slabší epizoda. ()

To je vražda, řeklo portské (1973) (S03E02) 

Vynikající díl, zcela jistě jeden z nejlepších. Columbův protivník je - jako téměř vždy - vzdělaný, kultivovaný, poměrně bohatý, který vraždou de facto pouze chrání svůj životní styl. Donald Pleasence coby Adrian Carsini je naprosto úžasný, tentokrát má dokonce snad více prostoru než sám Peter Falk (rozhodně ku prospěchu epizody). Závěrečné scény jsou znamenité, Carsiniho povzdech: "Ona i ta svoboda je někdy velmi relativní," je dokonalý. Pro mě jeden z absolutních vrcholů celé série. ()

Vydat nebo zemřít (1974) (S03E05) 

Zajímavá variace na téma dokonalé alibi. Jack Cassidy, který si spisovatele (a vraha) již jednou zahrál (a pak ještě v jiné epizodě kouzelníka) je výborný, tyto role mu dokonale seděly. Báječný je i odborník na výbušniny v podání převážně televizního herce Johna D. Chandlera, který je sice trhlý, ale takovým způsobem, že z něho mrazí v zádech. A samozřejmě Columbo - skvělý jako vždy. Dobře vymyšlené, pointa se tentokrát sice dá celkem vytušit, ale i tak je to velmi dobrý díl. ()

Vražda na videu (1975) (S04E05) 

Velmi dobrý díl s bezvadně zahraným vrahem - Oskar Werner byl podivín a údajně se s ním velice těžce spolupracovalo, ale tady odvedl skvělou práci. Díl zaujme nejen používanou elektronikou (je třeba připomenout, že film vznikl v roce 1975), ale hlavně výbornou pointou - jednoduchou, uvěřitelnou, prostě dobře vymyšlenou. ()

Vražda jako autoportrét (1989) (S09E01) 

Rozvláčné, místy poněkud nesoudržné a celkově málo uvěřitelné, ale černobílé flashbacky (se statujícím Columbem - to byl bezvadný nápad) dodávají tomuto dílu zajímavou atmosféru. Pointa žádná sláva, vrah ani neklade přílišný odpor. Ale zase tak špatné to není. ()

Odpočívejte v pokoji, paní Columbová (1990) (S09E04) 

Zcela jistě jeden z nejlepších dílů. Při prvním shlédnutí sice sledujete hrátky celkem vyšinuté vražedkyně s Columbem, ale chtě nechtě pořád musíte myslet na to, zda paní Columbová je opravdu mrtvá. Samotný příběh je od řady ostatních odlišný i v tom, že Columbo bojuje o svůj život a sám to dobře ví, takže je to i tom, kdo bude chytřejší a přelstí toho druhého. Pointa v kuchyni je bezchybná. Kdysi se vedly debaty, zda paní Columbová vůbec existuje, toto je jeden z dílů, který dává odpověď. Samozřejmě je možné namítnout, že v některých scénách je Vivian Dimitri snad až poněkud nevěrohodná, ale tento díl si tak jako tak pět hvězdiček prostě zaslouží. ()

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Zemřel americký herec Robert Vaughn

Zemřel americký herec Robert Vaughn

12.11.2016

Poslední ze Sedmi statečných se odebral na věčnost. Robert Vaughn, jehož minulostí trýzněný Lee se navždy zapsal do westernové historie, nás včera opustil ve věku 83 let. Ačkoliv ho znáte z řady… (více)

Reklama

Reklama