Reklama

Reklama

Columbo

(seriál)
  • Česko Inspektor Colombo (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, (1971–2003), 93 h 41 min (Minutáž: 70–98 min)

Předloha:

Evan Hunter (kniha)

Hrají:

Peter Falk, Vito Scotti, Marshall R. Teague, Joel Beeson, Richard Dysart, Julie Newmar, Shelley Morrison, Carlene Watkins, Chad Willett, Louis Herthum (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(67)

Poručík Columbo (Peter Falk) vypadá na první pohled neškodně, až hloupě. Jeho ošuntělý baloňák, otlučené staré auto a nekonečná slabost pro doutníky okamžitě ukolébají každého zákeřného vraha, že někdo tak obyčejný, roztržitý a zapomnětlivý nedokáže jeho pečlivě připravenou lež prokouknout. Jenže Columbo je ve skutečnosti stejně bystrý jako Sherlock Holmes. Neunikne mu ani sebemenší detail a časté odbočky od tématu během rozhovorů nebo rádoby zábavné historky o paní „neviditelné“ Columbové spolehlivě rozhodí i toho nejchladnokrevnějšího zabijáka... Peter Falk září v legendárním krimiseriálu, který poprvé nadchnul televizní diváky v 70. letech dvacátého století. První epizodu režíroval tehdy neznámý Steven Spielberg a ve vynikajících detektivních příbězích se postupně vystřídaly slavné herecké hvězdy od Williama Shatnera, přes Dicka Van Dyka a Janet Leighové, až po zpěváka a muzikanta Johnnyho Cashe. „Jo a ještě jedna věc…“ Columbo je osvědčená klasika, která nikdy nezklame! (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele Tanmut k tomuto seriálu (15)

Columbo (1971) 

Stoprocentně úspěšný, přesto nejneschopnější policajt na světě. Pětatřicet let detektivem a stále jen poručík. ()

Sex a ženatý detektiv (1989) (S08E03) 

Nevyrovnaný díl. Před příchodem Columba na scénu by jeden pošel nudou - mátožná vražedkyně, okoukaný motiv, teatrální provedení vraždy. Vtipnou poručíkovu chvilku s tubou a barmanovy postřehy však opět zazdí nudné odhalení. Ta ženská mi byla tak protivná, že bych jí nejraději oholil hlavu, jaképak zatýkání. ()

Vražda škodí zdraví (1991) (S10E02) 

V tomto díle udělal vrah tolik chyb jako snad v žádném jiném. Díky správnému dávkování jejich odhalování děj rychle odsýpá, ale chybí mu pořádný náboj. Na to, jak byl Columbo onehdy nesvůj mezi sexuology, se v porno krámě choval celkem čile. *Věta o tom, že byl George Hamilton slizký* ()

Columbo a vražda rockové hvězdy (1991) (S10E03) 

Úžasná akční scéna s podezřelým a uniformovanou zrzkou, která se nekonala, zločinec kárající detektiva, že mu sedí na místě, poručík v kabrioletu. Jo, tenhle díl má své momenty. Kdyby byl vrah sympaťák, jeden by ho politoval, že sotva jednu vyděračku zabije, druhá se mu pověsí na krk. ()

Smrt bere jackpot (1991) (S10E04) 

Rip Torn - ideální jméno pro představitele vraha. Obět si svůj úděl zasloužila: Kdo by ho nezabil, blbce... Vtipný moment na pohřbu zazdí tryzna s hrozivým podáním "Where Have All the Flowers Gone?". 450 000 dolarů od toho pána v pršiplášti. Slabší detektivní linii zde zachraňují gagy. ()

Není čas na umírání (1992) (S10E05) 

Tvůrcům se asi zalíbil o rok dříve natočený snímek Mlčení jehňátek, tak si řekli, že použijí v seriálu taky pošuka. Výsledek je dost rozporuplný. Děj má sice jakýs takýs akční spád a náboj, ale troufám si říct, že kvůli tomuto se na Columba nikdo nedívá. Podobným způsobem jsou psány moderní americké kriminálky, proto je nesleduji. ()

Vrabec v hrsti (1992) (S10E06) 

To je ale pěkně blbá náhoda, když jednoho chtějí zabít dva v ten samý den. Navíc synovec byl pitomec; kdyby ji udal, dědictví by mu nejspíš spadlo do klína. Scénu z autosalónu umocňuje prodavačovo chování anglického sluhy. Potěšilo také na hlavu postavené klišé, že vrahem je zahradník. ()

Ve hře je všechno (1993) (S10E07) 

Columbův nástup na scénu byl mosntrózní - v pyžamu a s vajíčkem. Ale nelíbil se mi tu, v jiných dílech štve svého podezřelého a snad i jeho známé a právníky, kdežto zde štval každého kromě podezřelé - policistu, barmana, uklízečku, domovníka, mě. Copak mu asi řekla paní, když smrděl jako francouzská štětka? Navzory emocionálním výkyvům přecejen Bonnie želízka nasadil. ()

Motýl v šedých stínech (1993) (S10E08) 

William Shatner zahrál výborně padoucha, který jako by vypadl z let sedmdesátých - úspěšný muž, patologická osobnost, hajzl (Zastřelit ho zezadu). V letech devadesátých ovšem působí trochu křečovitě, ale to i sám Columbo - oba jsou až až. Pár vtipných momentů nezachrání chatrnou detektivní linii (téměř veškeré důkazy sestávají z Columbových akustických vjemů: "slyšel jsem" , "řekla mi" , "řekl jste mi" , záznamník). Odhalení byla výborná podpásovka. Kdyby ale vrah neztratil nervy... ... .... ()

Columbo v přestrojení (1994) (S10E09) 

Jakmile se objevil, řekl jsem si POJIŠŤOVÁK a ejhle, byl to pojišťovák; dokonce se choval zcela jako pojišťovák. Perfektně zvládnutá role. Peter Falk hrál rovněž výborně: zahrál špatně italského pobudu i mafiána - jako polda. Profesionální a dotažená zápletka je dílem velmistra moderní detektivky - Eda McBaina. Jeden z nejlepších dílů. ()

Podivní spojenci (1995) (S10E10) 

Columbo během čtyř let (od dílu Smrt bere Jackpot) zapomněl italsky, takže si s donem moc nepopovídal. Vražda byla naplánovaná lajdácky, vrah jakoby vůbec nepočítal s vnějšími okolnostmi. Potěší na poměry Columba akční scény a neokoukaný závěr. ()

Vražedné stopy (1997) (S10E11) 

Polopatické vysvětlování na konci bylo vážně nadbytečné, jinak to Columbo skoulel parádně. Blonďaté spiklenecké duo se od své úvodní scény dál už jen kousek po kousku odcizuje; navzdory očekávání, vražda jejich vztah neupevnila. ()

Popel popelu (1998) (S10E12) 

"Postaráme se o ňho opravdu dobře." Rozkošný překlad. Při své poslední vraždě se McGoohan opět předvedl - chladný, asertivní, jako anglický lord. Ale vzdal se snadno, Poručík tak dlouho cucal, cucal a cucal, až si celý průběh vraždy z prstu vycucal, a ono to jako na potvoru sedělo. Kdyby měl Columbo epilogy (naštěstí je nemá), i s průměrným právníkem by se z toho náš spalovač mrtvol musel vysekat. ()

Vražda s příliš mnoha notami (2000) (S10E13) 

Columbo jako ďábelský řidič. Velkohubý vrah nezaimponoval. Svým pokorným proslovem k mladému dirigentovi by nezblbl ani morče, všechno dělal bez rukavic, oběť na střechu dopravil bez povšimnutí... "nějak". Aspoň zatknout se nechal s noblesou (i když zbytečně). A poručík zde jaksi postrádá obvyklé charisma. ()

Columbo má rád noční život (2003) (S10E14) 

Koukatelný díl, moderní kriminálka se vším všudy. Jennifer Sky má krásný velký zadek... a to je asi tak nejzajímavější věc na téhle epizodě. ()

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Zemřel americký herec Robert Vaughn

Zemřel americký herec Robert Vaughn

12.11.2016

Poslední ze Sedmi statečných se odebral na věčnost. Robert Vaughn, jehož minulostí trýzněný Lee se navždy zapsal do westernové historie, nás včera opustil ve věku 83 let. Ačkoliv ho znáte z řady… (více)

Reklama

Reklama