Reklama

Reklama

Columbo

(seriál)
  • Česko Inspektor Colombo (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, (1971–2003), 93 h 41 min (Minutáž: 70–98 min)

Předloha:

Evan Hunter (kniha)

Hrají:

Peter Falk, Vito Scotti, Marshall R. Teague, Joel Beeson, Richard Dysart, Julie Newmar, Shelley Morrison, Carlene Watkins, Chad Willett, Louis Herthum (více)
(další profese)

Série(10) / Epizody(67)

Poručík Columbo (Peter Falk) vypadá na první pohled neškodně, až hloupě. Jeho ošuntělý baloňák, otlučené staré auto a nekonečná slabost pro doutníky okamžitě ukolébají každého zákeřného vraha, že někdo tak obyčejný, roztržitý a zapomnětlivý nedokáže jeho pečlivě připravenou lež prokouknout. Jenže Columbo je ve skutečnosti stejně bystrý jako Sherlock Holmes. Neunikne mu ani sebemenší detail a časté odbočky od tématu během rozhovorů nebo rádoby zábavné historky o paní „neviditelné“ Columbové spolehlivě rozhodí i toho nejchladnokrevnějšího zabijáka... Peter Falk září v legendárním krimiseriálu, který poprvé nadchnul televizní diváky v 70. letech dvacátého století. První epizodu režíroval tehdy neznámý Steven Spielberg a ve vynikajících detektivních příbězích se postupně vystřídaly slavné herecké hvězdy od Williama Shatnera, přes Dicka Van Dyka a Janet Leighové, až po zpěváka a muzikanta Johnnyho Cashe. „Jo a ještě jedna věc…“ Columbo je osvědčená klasika, která nikdy nezklame! (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele Gemini k tomuto seriálu (8)

To je vražda, řeklo portské (1973) (S03E02) 

Nic proti Peteru Falkovi, ale Donald Pleasence je poněkud větší herecké eso, a tady to předvedl naprosto "do plných". Především jeho zásluhou se tento díl řadí na třetí místo mého soukromého hodnocení příhod poručíka z oddělení vražd, hned za partii s Faye Dunaway. ()

Labutí píseň (1974) (S03E07) 

Jeden z těch dílů, kdy má Columbo proti sobě veskrze sympatického protivníka - tedy až na tu dvojnásobnou vraždu ze zištných pohnutek, že ano:) Ale vážně - Columbovy případy někdy (někdo by řekl, že nikdy) nebyly o poctivé detektivní práci a logických dedukcích jako spíš o leckdy vpravdě ukrutných haluzích, náhodách nebo podrazech, které jsou i na americký právní systém moc. A pak přicházelo ke slovu prostředí, do kterého byl případ zasazen, a pak už zmíněná osoba pachatele. A Johny Cash, to je opravdu těžká váha. Tak těžká, že když znáte jeho tvorbu - hlavně jeho vězeňské koncerty - tak vám ani to pravděpodobné doživotí nepřijde jako kdovíjaká tragédie:) 80% ()

Zapomenutá dáma (1975) (S05E01) 

Jednotlivé díly Columba mají rozdílné kvality, co se týká způsobu odhalení vraha - od skoro naprostých haluzí po luxusní logické skládání střípků věcí, se kterými vrah nepočítal. Skoro všechny díly pak mají společnou vysokou úroveň, pokud jde o postavy padouchů. Z těch mi byli vždy sympatičtější ti, kteří se snažili poručíka oblbnout přátelským vystupováním a sváděním na falešnou stopu, celé to brali jako výzvu, a hlavně svoji prohru přijímali sportovně. To sice není případ Zapomenuté Dámy, ale originalita zde předvedeného rozuzlení a hlavně výkon Johna Paynea mi absenci mnou tradičně požadovaných atributů příběhů pána v baloňáku bohatě vynahradili. Janet Leighová sice taky hraje dobře, ale hádal jsem jí o deset víc, než jí v době natáčení bylo. Ne že by nebyla okouzlující, ale trochu mě to zklamalo;) 70% ()

Columbo na univerzitě (1990) (S10E01) 

Ó ano, úžasné etudy na téma pocit vlastní výjimečnosti a nadřazenosti, ale to vyšetřování okolo...pokaždé, když Columba opakují, dávám tomuhle dílu šanci, aby mě přesvědčil, že to není příliš překombinovaná haluz, ale ještě se to nepovedlo. 50%. ()

Ve hře je všechno (1993) (S10E07) 

Jo, občas začne i starému policajtovi srdce protestovat a tentokrát to božská Faye Dunaway nekoulí jako chladná vypočítavá intrikánka, kterou si vyzkoušela v mladších letech. Vzchází z toho něco úplně jiného než na co jsme u Columba zvyklí a tenhle díl je hned po RIP, Mrs. Columbo můj nejoblíbenější. ()

Vražda s příliš mnoha notami (2000) (S10E13) 

Není to na osmdesát (ani omylem) a i těch 70% dávám jenom za to, že se divákům dostalo jakéhosi vhledu do práce filmových skladatelů. Od Billyho Connollyho bych čekal, že bude důstojnějším soupeřem a celkově se mi ten scénář tak nějak nezdá... ()

Columbo má rád noční život (2003) (S10E14) 

Moderní háv je sice efektní, ale scénáři moderna moc neprospěla. "Hlavní záporák" by tentokrát dostal čočku hned v prvním poločase, ale co taky čekat od týpka jehož největší devizou je to, že vypadá jako mladší verze Juliana McMahona. Jennifer Sky je sice pěkná, její postava hezky kazí všechno na co sáhne, ale vzato kolem a kolem, je to jen další hezká tvářička které by prospělo kdyby se nehrbila:P Ale i tak je to dobře sledovatelný Columbo. Jenom bych měl ještě jednu otázečku...nevedou náhodou strangulační rýhy při oběšení a uškrcení naprosto odlišně?? ()

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Zemřel americký herec Robert Vaughn

Zemřel americký herec Robert Vaughn

12.11.2016

Poslední ze Sedmi statečných se odebral na věčnost. Robert Vaughn, jehož minulostí trýzněný Lee se navždy zapsal do westernové historie, nás včera opustil ve věku 83 let. Ačkoliv ho znáte z řady… (více)

Reklama

Reklama